Webbversion

Svenska institutet för standarder

ISO får svensk ordförande

Ulrika Francke tillträder som ordförande för ISO i januari 2022, men kommer under 2021 först att inneha positionen som tillträdande ordförande. Hon blir den allra första kvinnan på posten som ordförande för ISO sedan organisationen bildades 1947. Läs intervjun med Ulrika »

”Globala målen bra första steg i hållbarhetsarbetet”

Startupföretag måste lägga det mesta av sitt krut på att komma ut på marknaden. – Samtidigt är det viktigt att få in hållbarhetstänk i hela verksamheten, säger Karin Ruiz på acceleratorn Sting som pekar på FN:s Agenda 2030 och de globala målen som ett tydligt ramverk att förhålla sig till. Läs artikeln från senaste numret av SIS Perspektiv »

Global standard saknas för mensprodukter

Runt 300 miljoner människor menstruerar varje dag, jorden runt. Ändå finns det i dag inget tydligt regelverk som garanterar att tamponger, bindor, menskoppar och andra mensprodukter är säkra och fungerar som de ska. Nu lämnar SIS, tillsammans med ett antal aktörer, ett förslag på nytt standardiseringsområde till Copolco som är den del av ISO som driver konsumentfrågor. Läs mer »

SIS stödjer Plan Internationals Centre of excellence i Kampala

För barns rättigheter och jämlikhet för flickor i Afrika har Svenska institutet för standarder, SIS, valt att stödja organisationen Plan International. Under tre år stöttar vi deras arbete så att de kan driva ett så kallat Centre of Excellence i Ugandas huvudstad, Kampala. Centret stödjer flickor och unga kvinnor på flykt i östra och södra Afrika. Läs mer »

Dra nytta av vägledning som finns för säkra arbetsplatser under covid-19

Regeringen har beslutat att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att i samråd med Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram en vägledning till arbetsmiljöarbetet under pandemin och för att förhindra smitta av covid-19 på arbetsplatser. – ISO har tagit fram en vägledning för att hantera risker i arbetsmiljön på grund av covid-19. Vi ser fram emot att dela detta med berörda myndigheter, säger SIS vd Annika Andreasen. Läs mer »

Säker skyddsutrustning tack vare standarderna – så gjorde Norrtälje sjukhus

När coronakrisen rasade som värst i våras tryggade vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje tillgången till säker skyddsutrustning genom att luta sig mot standarder. – Utan dem hade vårt jobb varit jättesvårt, säger Maria Holmberg, steriltekniker på Norrtälje sjukhus. Läs hur de säkrade sin skyddsutrustning tack vare standarder »

Här sitter samhällsansvar i väggarna

Allt från kalendrar och kaffebryggare till andningsskydd ingår i Staples sortiment. Olika kunder har olika behov – men utöver produkterna vill Staples bidra med något mer. ”Samhällsansvar är grundläggande för oss och vi vill kunna visa våra kunder hur vi arbetar”, säger Johanna Jigmo-Linde på företaget Staples Nordics. Läs artikeln från senaste numret av SIS Perspektiv »

Kostnadsfria standarder inom kulturarvsområdet

Riksantikvarieämbetet och SIS förlänger nu ett avtal på kulturarvsområdet som innebär att cirka 30 europeiska standarder fortsätter att vara kostnadsfritt tillgängliga 2021-2024. Standarderna riktar sig både till dem som arbetar med kulturvårdsfrågor och till andra som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med vårt kulturarv. Läs mer och ta del av standarderna inom kulturarv »

IT-standard ska bidra till effektivare och säkrare dataflöde i skolan

Nu finns en uppdaterad IT-standard som ska bidra till effektivare och säkrare dataflöde i skolan. Den heter SS 12000, Gränssnitt för informationsbyte mellan verksamheter i skolan och erbjuds kostnadsfritt av Svenska institutet för standarder, SIS, genom ett avtal med Skolverket. Utöver schemaläggning innehåller standarden nu även stöd för processer som skoladministration, närvarohantering, betygshantering och tjänstefördelning. Läs mer »

Revidering av standarden för miljöledningssystem

Det har gått fem år sedan publiceringen av ISO 14001 Miljöledningssystem och det är nu dags för revidering. Arbetsgruppen har påbörjat arbetet med att identifiera vilka områden som behöver förbättras och förtydligas. Är du intresserad av att vara med i arbetet? Läs mer »

ISO 26000 fyller tio år

Ett stort grattis till den globala standarden som tar ett helhetsgrepp på hållbar utveckling och som nu fyller tio år: ISO 26000 Social Responsibility. Samtidigt uppdateras den svenska översättningen för att bli ännu mer relevant i ett samhälle där kraven på hållbarhet blir allt starkare. Läs mer »

Klimatarbete inom kommun och region – hur kan standarder bidra?

SIS kommitté för hållbara städer och samhällen höll i november ett välbesökt webinar om hur standardisering kan bidra till kommuners och regioners klimatarbete. Som en följd av det stora intresset planeras en workshop i början av 2021, för att diskutera standardiseringsbehovet inom området. Inför workshopen finns en enkät att svara på. Se det inspelade webinaret eller svara på enkäten »

Viktigt med standarder för plaståtervinning

Det finns ett stort behov av standarder för plaståtervinning. Det visar en ny rapport som har tagits fram inom ISO. Svenska institutet för standarder, SIS, har varit drivande i arbetet med att ta fram rapporten. Jenny Fagerland, projektledare inom plastområdet på SIS, berättar mer »

SIS sätter standarderna för robotarna

I den snabba och omvälvande utvecklingen av robotisering är det viktigt att standarder tas fram och att svenska företag är med på resan. Det säger SIS projektledare Ann-Sofie Sjöblom i en intervju i tidningen Svensk Verkstad. Som aktör inom robotbranschen finns stora fördelar med att delta i standardiseringsarbetet, inte minst för att få tidig kunskap om förändringar i krav för säkerhetsfunktioner och kunskap om hur man sätter upp säkra kollaborativa robotapplikationer, där människa och robot är nära varandra. Läs ”De sätter standarderna för robotarna” sid 20 i Svensk Verkstad »

Robotsäkerhetsstandarden på remiss

Flexibla, lättprogrammerade robotar som möjliggör ökade möjligheter för människa och robot att samarbeta gör att säkerhetsaspekterna är mer aktuella än någonsin. Nu finns remissen ute för den kommande robotsäkerhetsstandarden för implementering av robotsystem. Läs mer och kommentera standardförslaget »

Samordnande kommitté för omsorgstjänster

Nu finns en ny kommitté för samordnande av omsorgstjänster, SIS/TK 617 Tjänster inom social omsorg och omvårdad. Det finns ett stort behov av standardisering inom området och den nya kommittén kommer att fungera som en strategisk hub som genererar nya ämnen för standardisering. Läs mer »

Enkät inför revidering av ISO 9001 Kvalitetsledningssystem

Precis som alla ISO-standarder revideras ISO 9001 –Ledningssystem för kvalitet – med jämna mellanrum för att försäkra att den möter upp kraven från användare världen över. Nu finns chansen att svara på ISO:s enkät om vad du tycker om standarden och vad du vill ändra på till kommande version. Enkäten tar cirka 15 minuter att genomföra. Missa inte chansen att påverka och komma med förbättringar! Svara på enkäten »

Nytt globalt standardiseringsarbete

För att svenska pappers- och massabruk ska kunna leverera högkvalitativa produkter på en global marknad krävs ett stort antal analyser och provningsmetoder för att säkra kvaliteten. Nu startas ett globalt standardiseringsarbete för att omvandla de traditionella SCAN-metoderna till ISO-standarder. Vill du vara med och påverka de kommande standarderna? Läs mer »

Svensk standard inom betong ute på remiss

Sedan 2018 har det pågått ett intensivt revideringsarbete med den svenska standarden SS 137003 som beskriver hur SS-EN 206 Betong - Fordringar, egenskaper, tillverkning och överensstämmelse ska tillämpas i Sverige. Nu finns standardförslaget ute på remiss och det finns möjlighet att lämna åsikter. Läs intervjun med Marcus Peterson som är ordförande i SIS tekniska kommitté »

Ny kommitté för Litium söker deltagare

Litium används i allt fler applikationer som mobiltelefoner, elektriskt drivna bilar, lastbilar, flygplan och rymdfarkoster. Produktionen av litium ökar runt om i världen vilket gör att globala standarder för terminologi, provning- och analysmetoder av litium samt produktstandarder är nödvändiga. Ett nytt standardiseringsarbete har startats inom ISO och SIS söker expert inom området för utvinning, anrikning och återvinning av litium. Är du intresserad av att vara med i arbetet och påverka innehållet i kommande ISO-standarder? Kontakta projektledare Niklas Jungerth.

Ny utgåva av standard för lastbilskranar

Nu finns den tredje utgåvan av standarden för lastbilskranar, SS-EN 12999:2020. Läs mer »

 

Säkra affärer blev årets tekniska kommitté

En av våra nyaste kommittéer, SIS/TK Säkra affärer 618, tog i år hem priset. Stort grattis till kommitténs ordförande Catherine Borgkvist, SIS projektledare Hanna Axelsson och alla deltagare i kommittén. Läs intervjun med Catherine och Hanna»

Grattis Erik Elster, årets ordförande i teknisk kommitté!

Med 18 års erfarenhet inom standardisering är det lätt att konstatera att Erik Elster inte bara besitter en gedigen kunskap utan också har ett genuint intresse och engagemang. Läs intervjun med Erik »

Kommande webinars

Intressentmöte – Standardisering inom massbalans, del 2
17 december
Läs mer och anmäl dig »

Remisswebinar om ISO/DIS 3533 Design- och säkerhetsskrav för sexleksaker
27 januari
Läs mer och anmäl dig »

Bildspråk för tillgänglighet 27 januari
Läs mer och anmäl dig »

Hälsa, vård och omsorg – varför standardisera? Konkreta exempel på värdet av standardisering
Del 2: 4 februari
Läs mer och anmäl dig »

Nya ordföranden

TK 181 Brandsäkerhet
Patrik Johansson
RISE Research Institutes of Sweden

TK 181/AG 4 Byggregler och brandskydd
Axel Mossberg
Lunds Tekniska Högskola

SIS/TK 117 Svetsbeteckningar
Jens Larsson
Scania

SIS/TK 516 Nanoteknik
Johan Ek Weis
SIO Grafen

SIS/TK 116 Oorganiska ytbeläggningar
Jan Skogsmo
SYF (Svensk Ytbehandlings Förening)

SIS/TK 224 Lantbrukssprutor
Eskil Nilsson
Visavi - God Lantmannased AB

SIS/TK 142 Konstruktionsstål
Per Hofslagare
SSAB

SIS/TK 232 Fritidsbåtar
Tom Tveitan
Volvo Penta

 
 
Facebook Twitter LinkedIn YouTube

© 2020 Svenska institutet för standarder. All rights reserved.

Box 45443, SE-104 31 Stockholm
Telefon: 08-555 520 00


Prenumerera | Avregistrera | Webbversion
 

Do not click this link