Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Omvärldsnyheter v.36 2019

Johanneberg Science Parks omvärldsbevakningsbrev är orienterat mot Samhällsbyggnadsområdet och navet mellan näringsliv, akademi och samhället. Vi tar gärna emot tips och förbättringar.

 

NÄRINGSLIV

Ny ledning på Veidekke i Sverige (Veidekke, pressmed. 190905)
Mats Nyström har utsetts till VD för Veidekke Sverige. Han kommer närmast från rollen som affärsområdeschef inom Veidekke. Mats Nyström tillträdde sin nya roll den 4 september efter Jimmy Bengtsson, som kliver på rollen som Veidekkes koncernchef. Charlotta Nilsén, nuvarande regionchef inom Veidekke Eiendom Sverige, tar över rollen som affärsområdes-chef efter Mats Nyström.
Läs mer

Hur står sig Västsverige i framtidens konjunktur? (Västsvenska Handelskammaren, pressmed. 190904)
Under sommaren har vi fått ta del av flera nyheter om konjunkturutvecklingen
- Vi ser en dämpning av konjunkturen, men den varierar mellan branscher och företag och är snarare kopplad till ökad försiktighet i världshandeln. Västsverige kommer fortsätta att vara loket i svensk tillväxt, säger Johan Trouvé, vd på västsvenska Handelskammaren.
Läs mer

Positivt besked för Forsåker efter markundersökningar (Forsåker, pressmed. 190904)
Efter omfattande undersökningar av mark och byggnader i Forsåkerområdet har nu ett positivt besked landat att marken är godkänd efter saneringsåtgärder. Under saneringen kommer förorenat material i området tas bort och ersättas med annat material som är bättre för människor, djur och natur.
Läs mer

Micael Johansson ny VD och koncernchef för Saab (Saab, pressmed. 190904)
Saabs styrelse har idag utsett Micael Johansson till VD och koncernchef för Saab. Micael Johansson tillträder sin befattning den 23 oktober 2019 och ersätter då Håkan Buskhe som tidigare meddelat att han avgår som VD.
Läs mer

WSP förvärvar Orbicon i Danmark (Svensk Byggtidning 190903)
WSP har förvärvat Orbicon, ett danskt teknikkonsultföretag med 500 medarbetare som verkar i flera olika discipliner och som erbjuder expertis inom miljö, VA och infrastruktur samt anläggning. Orbicon har även en närvaro i Sverige och Arktis.
Läs mer

Clean Motions vd om likviditetskrisen: ”Har tagit för lång tid” (Di 190902)
Det har tagit för lång tid för försäljningen av Clean Motions elektriska tuk-tuk Zbee att komma ur startblocken. Nu söker bolaget finansiering och lägger samtidigt om strategin till ökat fokus på tjänsteförsäljning.
Läs mer

 

UTBILDNING, FORSKNING & INNOVATION

Ny modell hjälper företag bli innovativa (Högskolan i Halmstad, pressmed. 190905)
Michal Lysek, industridoktorand vid Högskolan i Halmstad, har undersökt innovationsprocesser vid företaget HMS Industrial Networks. Han har också gjort studier av företagen Axis Communications och Sectra. Alla företagen är teknikbaserade företag som har dragit nytta av digitaliseringen för att växa.
Läs mer

Ny ledning på Arkitekthögskolan (Umeå universitet, pressmed. 190904)
Det är nu klart med ny ledning på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Ny prefekt blir Mikael Henningsson, tidigare prefekt vid Institutionen för psykologi. Sara Thor kliver in som ställföreträdande prefekt och Michael Gruber blir biträdande prefekt.
Läs mer

"Den cirkulära ekonomin kan kräva en radikal förändring" (Chalmers 190903)
I fyra år har forskare från Chalmers varit en viktig del av forskningsprogrammet Mistra REES, som ska hjälpa svensk industri att ställa om till en cirkulär ekonomi. Nu går programmet in i nästa fas – samtidigt som Chalmers startar en unik kurs i cirkulär ekonomi.
Läs mer

 

SAMHÄLLE

Reporäntan oförändrad på −0,25 procent (Sveriges Riksbank, pressmed. 190905)
Efter flera år med hög tillväxt har svensk ekonomi, liksom ekonomierna i vår omvärld, gått in i en lugnare fas. Inflationen är sedan början av 2017 nära målet på 2 procent. Även om konjunkturen dämpas lite snabbare än väntat fortsätter resursutnyttjandet att vara högre än normalt och bidrar till att inflationen förblir nära målet. Direktionen har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent. Liksom tidigare väntas räntan höjas mot slutet av året eller i början av nästa år. Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än i föregående prognos.
Läs mer

 

SAMHÄLLSBYGGNAD

Chalmers byggde 100 nya och hållbara bostäder – på mindre än 12 månader (Chalmers Studentbostäder 190907)
Chalmers studentkår har genom sin bostadsstiftelse Chalmers Studentbostäder lyckats bygga 100 nya bostäder på bästa campusläge – på mindre än 12 månader. På det viset har de inte behövt säga nej till internationella master- och forskarstudenter som vill komma till Göteborg.
Läs mer

Kritik mot Chalmers renoveringsstudie (Hem & Hyra 190906)
Sociologiprofessor Håkan Thörn kritiserar Chalmers pilotstudie av varför människor flyttar vid renovering. Rapporten kommer för tidigt och är gjord på alldeles för litet underlag för att ha något värde, anser Thörn.
Läs mer

”Rapporten behandlar vad vi ser hittills” (Hem & Hyra 190906)
Chalmers pilotstudie om renoveringar publicerades tidigt för att Framtidenkoncernen ville det. Forskargruppen har varit splittrad runt detta, säger projektledare Paula Femenias. Samtidigt betonar hon att rapporten är tydlig med förutsättningarna.
Läs mer

Sommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige! (Sverige Bygger 190905)
Forsåkersområdet fortfarande hetaste byggprojektet i Sverige - på första plats för fjärde gången!
Läs mer

Boverket öppnar tipsfunktion för bättre byggande (Boverket 190905)
Boverket startar i dag en tipsfunktion som är öppen för alla aktörer i bygg- och fastighetssektorn. Den kan användas för att berätta om återkommande fel i byggandet eller nya problem som Boverket behöver känna till. Tipsfunktionen är också öppen för de som vill berätta om goda exempel och erfarenheter som Boverket och andra kan ha nytta av.
Läs mer

Nu står Sveriges modernaste bostadskvarter färdigt (Ny Teknik 190904)
Betong med lägre miljöpåverkan, solpaneler som genererar mer el än de boende kan göra av med och bussbatterier i källaren. Riksbyggen själva kallar Viva i Göteborg för Sveriges mest innovativa bostadsområde.
Läs mer

Vinnaren av ”Framtidens fastighet” (Byggindustrin 190904)
På Fastighetsmässan den 5 september delas priset ”Framtidens fastighet” ut. Pristagare är denna gång innovationsarenan och kontorshuset A Working Lab, som ägs av Akademiska Hus.
Läs mer

Innovationsplattformen Future by Lund får fortsatt stöd (Lund kommun, pressmed. 190902)
Future by Lund, innovationsplattformen i Lunds kommun, har fått förlängt stöd från Vinnova. Det innebär att plattformen kommer att fortsätta att arbeta för smarta och hållbara innovationer fram till årsskiftet 2021/22. Vinnova stöttar plattformen med 6,65 miljoner kronor.
Läs mer

Gröna lösningar skyddar mot översvämning (Forskning.se 190902)
”Grön infrastruktur” kan vara ett sätt att avlasta dagvattensystemen, och minska risken för översvämning. I Malmö har ett bostadsområde med gröna tak och regnbäddar fått färre översvämningsskador, enligt en studie från Lunds universitet och SLU.
Läs mer

 

ENERGI

Tre hinder som kan bromsa processindustrins klimatomställning (Energimyndigheten, pressmed. 190904)
Ett stort behov av fortsatt teknikutveckling, ett ökat behov av hållbar el och biomassa, tillsammans med alltför låga priser på utsläpp i utsläppshandeln, är tre av de hinder som kan bromsa klimatomställningen inom processindustrin. Det visar Energimyndighetens analys som gjorts på uppdrag av regeringen.
Läs mer

178 miljoner kronor till utbyggnaden av flytande biogas för tunga fordon (Energimyndigheten, pressmed. 190903)
Energimyndigheten möjliggör nu en samlad demonstration av flytande biogas som drivmedel för tunga fordon. Både lastbilar, bussar och fartyg ingår i satsningen.
Läs mer

Stockholm Exergis teknik att fånga in koldioxid får stöd av Energimyndigheten (Stockholm Exergi, pressmed. 190902)
Energimyndigheten har beslutat att med 4,3 miljoner kronor stödja Stockholm Exergis testanläggning som ska fånga in koldioxid.
Läs mer



SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Ibrahim Baylan påbörjar en förenklingsresa för fler och växande företag (Näringsdep., pressmed. 190906)
Som ett led i arbetet med ett konkurrenskraftigt företagsklimat för mindre företag påbörjar näringsminister Ibrahim Baylan i höst en småföretagsturné. Ibrahim Baylan kommer under resan att lyssna in och diskutera utmaningar och möjligheter för småföretagare från olika delar av landet.
Läs mer

 

KLIMAT OCH HÅLLBARHET

Så vill regeringen stärka miljö- och klimatarbetet (Aktuell Hållbarhet 190906)
Miljöpartiets två språkrör Isabella Lövin och Per Bolund presenterade under förmiddagen regeringens huvudsakliga förslag på miljö- och klimatsatsningar i höstbudgeten, som presenteras den 18 september.
Läs mer

Hållbart företagande med nya smarta metoder (Dalarna Science Park 190903
Nu ska små och medelstora företag bli mer konkurrenskraftiga genom att integrera hållbarhet i sina verksamheter. Gemensamma processer, metoder och verktyg ska få ett stort antal företag att bidra till en hållbar utveckling. Dalarna Science Park är ansvariga för projektet som startade 1 september.
Läs mer

 

ÖVRIGT

Ett fattigare Göteborg måste vara smartare digitalt (GP 190906)
Göteborg står inför stora utmaningar med en stor åldrande befolkning, kompetensbrist och underskott på miljarder. Då måste man hitta smartare samarbeten och en rad digitala lösningar för att klara detta, konstaterar Ante Baric, digitaliseringsansvarig i Göteborg stad.
Läs mer

Göteborg satsar cirkulärt (Extrakt 190905)
Hur skapar man en cirkulär ekonomi i en större skala? Det är inte någon enkel uppgift, men Göteborg har startat resan.
Läs mer

Projektet Sharing Cities inviger hållbarhetspaviljong på campus (Umeå universitet, pressmed. 190903)
Torsdag 5 september kl. 12.20 invigs Paviljongen på Umeå universitets campus – en mötesplats för delning av aktiviteter, hållbara verksamheter, kunskap och utomhusytor. Paviljongen har uppförts genom satsningen ”Dela grönytor”, som är ett delprojekt i Sharing Cities Sweden vilket syftar till att utveckla och pröva delningstjänster och cirkulär ekonomi.
Läs mer

Daniel Gillblad förstärker AI Innovation of Swedens ledning (Lindholmen Science Park, pressmed. 190904)
AI Innovation of Sweden förstärker sin ledning genom att Daniel Gillblad, forskningsansvarig AI på RISE, tillträder rollen som Co-director - Scientific Vision på halvtid. Detta möjliggörs genom samarbete med RISE, vilket ger AI Innovation of Sweden ytterligare expertis och förmåga att accelerera tillämpningen av AI i Sverige.
Läs mer

 

PÅ GÅNG

12 september: ”Svensk bostadarkitektur, utveckling från 1800-tal till 2000-tal”. Författarkväll med Ola Nylander (Lohrs Pocket MedMera)
Under 1900-talets början bodde svenskarna sämst i Europa, kring 1960-talet byggde man mest i Sverige och idag bygger man dyrast. Vad ligger bakom den utvecklingen? Det är ämnen som Ola Nylander, arkitekt och professor i bostads-arkitektur på Chalmers tar upp i sin bok Författaren kommer inte bara att berätta om bostadsbyggandets utveckling utan även hur politik, ekonomi och social ingenjörskonst påverkat bostadens arkitektur från industrialismens intåg i mitten av 1800-talet fram till dagens situation med bostadsbrist och höga byggkostnader. Viktiga händelser som HSB:s resonemang på 1920-talet om skillnaden mellan behov och efterfrågan, 1940-talets satsning på kvalitet och 1960-talets på kvantitet, fram till dagens bostadsproduktion kommer att lyftas fram. Avslutningsvis kommer Ola Nylander att diskutera ”Byggskam” i samband med nybyggda bostäder som inte är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara.
Läs mer

17 september: Bygglunch: Riskhantering i projekt – en språngbräda till nya möjligheter (CMB)
Varje byggprojekt är förknippat med risker – allt från olycksrisker, geoteknik och svår logistik till personalbrist, försenade myndighetstillstånd och klagomål från grannar. Strukturerad riskhantering är ett effektivt sätt att undvika att riskerna utvecklas till problem, men faktiskt också ett ypperligt sätt att hitta nya möjligheter.
Läs mer

24-25 september: Innovation by collaboration 2019 (SNITTS)
​Konferensen riktar sig till dig som verkar i skärningspunkten mellan akademi, näringsliv och samhälle och programmet innehåller allt från sessioner om konkreta verktyg till omvärldsspaning på de trender vi ser inom området.
Läs mer

September 27: Closing the loop: biochemicals out of greenhouse gases? (Chalmers)
Welcome to a lunch seminar, 27 September, organized by Chalmers Energy Area of Advance. In a future sustainable circular society, we cannot use the atmosphere as a dump for carbon dioxide anymore. Still we need to meet the energy demands of the chemical process industry and society that today continue to lead to greenhouse gas emissions.
Läs mer

30 september: Urban Lunch-time: Innovation och stadsutveckling – en forskningsantologi om organiseringsutmaningar för stad och kommun (Mistra Urban Futures)
Vid detta Urban Lunch-time presenteras antologin Innovation och stadsutveckling – en forskningsantologi om organiseringsutmaningar för stad och kommun, och redaktörerna och författarna diskuterar innehållet tillsammans med praktiker.
Läs mer

3 oktober: Testbädd Göteborg bjuder in: Testbäddsträff under innovationsveckan (BRG)
Hjärtligt välkommen till en inspirerande morgon då vi delar kunskap kring drift och utveckling av testbäddar!
Läs mer

4 oktober: Belt and Road Initiative- seminarium om Kinas globala ambitioner (ReVäst)
Hur blir vi påverkade av Kinas nya sidenväg? Sidenvägen är så mycket mer än en "väg" till Europa. Hur utvecklas Kinas samarbete med EU? Vad händer i Sverige och hur skall vi förhålla oss till Kinas ambitioner? Välkomna till ett seminarium om Kinas globala ambitioner och dess konsekvenser för omvärlden.
Läs mer

11 oktober: Chalmers Stiftelse fyller 25 år (Chalmers)
Den 1 juli 1994 övergick Chalmers tekniska högskola till en ny ägarform och Stiftelsen Chalmers tekniska högskola bildades. Det är nu 25 år sedan och det firar vi med att under ett par timmar se tillbaka på vad som föregick detta beslut, hur formen bidragit till högskolans positiva utveckling och framför allt, vad som händer i framtiden. Du kommer att få lyssna till nyckelpersoner och företrädare som är en viktig del av denna resa.
Läs mer

24 oktober: Bidrar multifunktionella byggnader till en levande stad? (CMB)
Idéseminarium med Framtidens Samhällsbyggare omgång 5. Uppdraget från Vasakronan: transformera Lilla Bommen till en levande stadsdel genom att addera multifunktionella byggnader med en blandning av verksamheter som kan variera över tid. Välkommen till en innehållsrik eftermiddag och hör traineerna i Framtidens Samhällsbyggare presentera resultatet.
Läs mer

8 november: Chalmers hållbarhetsdag 2019 (Chalmers)
Chalmers hållbarhetsdag återkommer den 8 november och i år är temat Cirkulär ekonomi, kopplat till FN:s globala hållbarhetsmål 12 - Hållbar konsumtion och produktion.
Läs mer

Personuppgifter lagras endast för utskick av Omvärldsbrevet.

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du har anmält dig till det.


Johanneberg Science Park AB
Sven Hultins Plats 2
412 58 Göteborg
Sverige

 

Klicka här för att avregistrera din adress

 

Följ oss:

 
Facebook Twitter Instagram LinkedIn

Postman