Öppen, innovativ arena för att utveckla framtidens smarta grönområden

Nyhetsbrev - Juni - 2021

Klicka här för att läsa
nyhetsbrevet i din webbläsare

Prome

Hållbara Smarta Parker 

Grönytorna i våra städer kommer att bli allt viktigare och ny teknik spelar en allt större roll i skötseln av framtidens parker och grönytor. Hållbara Smarta Parker är en öppen och innovativ arena för att utveckla framtidens smarta grönområden. Här testar vi nya arbetssätt som bidrar till ökat rekreationsvärde, effektivitet och lägre miljöpåverkan.

Film med badsensorer som placeras i Mölndalsån

Under våren 2021 placeras sensorer för automatisk avläsning av vattentemperatur ut på fem olika badplatser runt Göteborg. Det görs som ett delprojekt i Hållbara Smarta Parker för att testa en så kallad City Information Platform som man hoppas kunna förbättra delning av data samt effektivisera arbetssätt inom Göteborgs Stad.Se filmen!

 
Vy i Trädgårdsföreningen - Copyright Jennie Smith/Gbg&Co
Barn använder vattenslang

SLU hjälper till att tolka gröna data

— För oss är det kul att det inte är det vanliga ”utemiljögänget” som vi brukar röra oss i, utan här möter vi nya spännande företag som vill testa allt ifrån robotgräsklippare i offentlig miljö, till innovativa livbojar och IT-företag som har utvecklat olika digitala lösningar. Vår huvuduppgift är att utvärdera vad som kommer att funka, säger Anders Kristoffersson, universitetslektor vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på SLU.

Läs mer om SLUs roll

Automatisering av gräsklippning på förskolegårdar

Lokalförvaltningen testar robotklippare i olika tillämpningar på förskolegårdar. Det handlar om klippning av ytor med en rad olika utmaningar i form av exempelvis slänter, övergång över hårdgjorda ytor, och genomgångar i staket. Ambitionen är en fossilfri maskinpark, bättre kvalitet genom mer frekvent klippning i kombination med betydligt lägre tidsåtgång för klippning. Johanneberg Science Park bistår med utvärdering och analys.

Läs mer om projekten

 
Sensorer
nyplantering

Marksensorer för avläsning av fukt, salinitet, temperatur och ljus

Husqvarna testar i samarbete med Park- och naturförvaltningen olika typer av sensorer för att samla in och analysera data som i framtiden kan möjliggöra en mer anpassad och behovsstyrd drift av olika typer av vegetation och parkmiljöer. Tester genomförs i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen, och informationen kan exempelvis användas för att påvisa behov av bevattning, tillförsel av näringsämnen, samt anpassa vegetation på olika sätt.

Läs mer om projekten

Fuktsensorer vid skötsel av nyplanterade träd

Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad ansvarar för 1200 nyplanterade träd. Vattenåtgången är cirka 250 liter per bevattningstillfälle och träd. Det rör sig om enorma mängder vatten per år. Genom behovsstyrd bevattning kan man se en avsevärd minskning av den mängd vatten som används för bevattning. Detta leder till minskade CO2-utsläpp i form av minskade transporter och minskade kostnader.

Läs mer om projekten

 

Vill du också vara med?

Vi välkomnar dig som har idéer på hur vi tillsammans kan utveckla framtidens hållbara grönytor. En möjlighet att prova nya saker, testa idéer och nya koncept i en verklig miljö. Innovatörer, forskare och studenter. Du får tillgång till en verklig driftsmiljö med parker, planteringar, friluftsområden, idrottsanläggningar och bostadsgårdar, för att testa och utvärdera din produkt eller ditt projekt.

Anmäl ditt intresse!
 

Hållbara Smarta Parker är ett samarbete mellan flera av Göteborgs Stads bolag och förvaltningar: Idrotts- och föreningsförvaltningen, Park- och naturförvaltningen, Lokalförvaltningen, Miljöförvaltningen, Bostads AB Poseidon, Göteborgs Stads Leasing AB, Johanneberg Science Park, Sveriges lantbruksuniversitet, Decerno AB och Husqvarna AB. Finanserieing kommer från Vinnova och medverkande parter.

   
 

Ansvarig utgivare: Johanneberg Science Park AB
Sven Hultins Plats 5, 412 58, Göteborg, Sverige

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Email
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Anmäl dig till nyhetsbrevet!

 

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma