nyhetsbrevet LEKS Omvärldsbevakning

Visa i webbläsare

LEKS Omvärldsbevakning

Maj 2024

 
Länsstyrelsernas gemensamma logotyp
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning, LEKS
Rapsfält som lyser gult med tåg och vindkraft mot blå himmel i bakgrunden.

Energipolitiken blev en stor valfråga 2022 och regeringen har nu presenterat en proposition om Energipolitikens inriktning som förväntas beslutas i riksdagen den 23 maj. Den sätter alla uppdrag och budgetsatsningar inom energiområdet som kommit senaste åren i ett sammanhang och visar bland annat hur insatser för utvecklad energiplanering på nationell, regional och lokal nivå hänger ihop.

LEKS Omvärldsbevakning är ett nyhetsbrev för dig som arbetar med frågor inom energi och klimat. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om energipolitikens nya inriktning, budgetsatsningar, nya uppdrag, utlysningar om finansiering samt få tips om nya rapporter och webbinarium.

Sprid gärna nyheterna vidare i dina nätverk!

Erik Särnholm, verksamhetsledare LEKS

PROPOSITIONER, BUDGETSATSNINGAR OCH NYA UPPDRAG

Energipolitikens nya inriktning

Regeringen lägger om energipolitiken för att möta ett ökande elbehov på kort, medellång och lång sikt samt för att säkra en trygg energiförsörjning och effektiv klimatomställning.

Två mål presenteras i den energipolitiska inriktningspropositionen, ett planeringsmål och ett leveranssäkerhetsmål:

Planeringsmålet innebär att planeringen av det svenska elsystemet ska ge förutsättningar för att leverera den el som behövs för en ökad elektrifiering och att möjliggöra den gröna omställningen.

Leveranssäkerhetsmålet innebär att det svenska elsystemet ska ha förmågan att leverera el där efterfrågan finns, i rätt tid och i tillräcklig mängd, i den utsträckning det är samhällsekonomiskt effektivt. Omotiverade hinder i elsystemet ska undanröjas för att skapa förutsättningar för en effektiv marknad som främjar konkurrenskraftiga priser.

Sverige bör planera för att kunna möta ett elbehov om minst 300 TWh år 2045. Det är även viktigt att elbehovet som finns på kortare sikt kan mötas. Elbehovet för olika geografiska områden i landet bör därför tydliggöras och särskilt bedömas för åren 2030, 2035, 2040 och 2045. Utvecklad energiplanering på nationell, regional och lokal nivå är en viktig insats för att nå målen.

Energipolitikens nya inriktning, Regeringen.se

Elnätsledningar i solnedgång med blommor i förgrunden.

Förbättrad tillståndsprocess för elnät

Regeringen har överlämnat en proposition med förslag som syftar till att förtydliga och förkorta tillståndsprocesserna i samband med utbyggnad och underhåll av elnätet. Förslagen utgår från Klimaträttsutredningens slutbetänkande Rätt för klimatet. Avsikten är att förenkla och skapa förutsebarhet för de aktörer som bygger och driver elnät samtidigt som ett gott skydd för miljön, elnätets kunder och andra påverkade upprätthålls.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

En tydligare process för tillståndsprövning av elnät, Regeringen.se

10 miljoner för effektivare tillståndsprövning

Länsstyrelsen i Västerbottens län har tilldelats tio miljoner kronor för att under 2024 bistå andra länsstyrelser i ärenden med betydelse för klimatomställningen. Inom ramen för det har Länsstyrelsen i Västerbottens län och Länsstyrelsen i Norrbottens län inlett ett samarbete för att korta handläggningstiderna och skapa en mer förutsägbar process för verksamhetsutövare som sökt tillstånd enligt miljöbalken.

Satsning för att underlätta den gröna omställningen, Regeringen.se

Två bilar laddas vid laddstolpe med texten Ladda bilen.

Klimatklivet stärks med 100 miljoner kronor

Regeringens fokus är att skapa bättre förutsättningar för elektrifieringen av transportsektorn i hela landet, så att den ställer om och slutar använda fossila bränslen. För att påskynda omställningen förstärker regeringen därför Klimatklivet med 100 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2024.

I vårändringsbudgeten föreslår regeringen även en höjning av beställningsbemyndigandet för Klimatklivet från 6 miljarder kronor till 6,5 miljarder kronor till år 2028. Det skapar förutsättningar för att fler stora, komplexa och mer långsiktiga investeringar som är viktiga för att klimatomställningen kan ges stöd.

Klimatklivet stärks med 100 miljoner kronor för utökat stöd till laddinfrastruktur, Regeringen.se

Kartläggning av områden för energiproduktion och distribution

Energimyndigheten har fått i uppdrag att genomföra en kartläggning av Sveriges territorium och ekonomiska zon för att identifiera områden med potential för utbyggnad av fossilfri energiproduktion och tillhörande energidistribution.

Energimyndigheten ska samtidigt se över riksintresseanspråk för fossilfri energiproduktion och energidistribution och ta fram underlag för och redovisa sin syn på vilka områden som är särskilt lämpliga för fossilfri energiproduktion och energidistribution.

Regeringsuppdrag, Regeringen.se

Ladd- och tankinfrastruktur för arbetsmaskiner

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att analysera behovet av åtgärder för att främja ladd- och tankinfrastruktur för arbetsmaskiner samt underlätta förutsättningarna för byte och transport av batterier till arbetsmaskiner.

Uppdraget ska redovisas senast 1 mars 2025.

Åtgärder för att främja ladd- och tankinfrastruktur för arbetsmaskiner, Naturvårdsverket

 

Svenska klimatpolitikens effektivitet

Naturvårdsverket har fått i uppdrag att tillsammans med Konjunkturinstitutet utveckla en vägledning med metoder för att bedöma den svenska klimatpolitikens effektivitet.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 december 2024.

Vägledning för att bedöma klimatpolitikens effektivitet, Naturvårdsverket

 

 

INFORMATION
Närbild på solcellspaneler.

EU-kommissionen stöttar produktion av solceller

Den europeiska produktionen av solceller ska stöttas. Det har EU-kommissionen, 23 medlemsländer och representanter från industrin kommit överens om när de signerade den Europeiska solstadgan.

EU-kommissionen stöttar produktionen av solceller,Region Östergötland

 
Foto tagit rakt upp mot blå himmel och strålande sol med lövträd runt om.

Den gröna given

Den gröna given är EU:s färdplan för klimat- och miljörelaterade utmaningar.För att öka kunskapen om påverkan av den gröna given på industrin och arbetsmarknadens parter har EU-kommissionen genomfört samtal med berörda parter som mynnat ut i fem byggstenar. Dessa byggstenar ska leda till en lyckad implementering av den gröna given, bland annat genom åtgärder inom nätverksinfrastruktur, tillgång till energi och finansiering.

EU-kommissionen presenterar resultatet av samtal om den gröna given, Region Östergötland

Vägledning om energieffektivisering till myndigheter

Energimyndigheten har i uppdrag att bistå statliga myndigheter med informationsinsatser för att utveckla de delar av de statliga myndigheternas miljöledningsarbete som avser att minska el- och energianvändningen. Som en del i det arbetet finns nu en vägledning med möjliga och lämpliga åtgärder framtagen.

Vägledningen innehåller en arbetsgång som kan användas för att få igång ett strukturerat energieffektiviseringsarbete samt tips på åtgärder som både kan genomföras relativt omgående samt åtgärdsförslag som kräver större byggnads- eller installationstekniska ingrepp.

Energieffektivisering inom offentlig sektor, Energimyndigheten

Svensk modell för hållbar urban utveckling

Städer och samhällen står inför komplexa utmaningar. Här samlas många olika intressen av lokal, regional och nationell karaktär. Hållbar urban utveckling innebär omställning som kräver samverkan och samarbete.

För att öka omställningskraften utvecklas en svensk modell för hållbar urban utveckling där vi samordnar kommunala, regionala, nationella och europeiska initiativ. Modellen är ett samarbete mellan elva av de myndigheter som ingår i Rådet för hållbara städer. Lärande och kunskapsutveckling sker tillsammans med kommunala och regionala projekt inom de territoriella strategier som fått medel ur EU:s regionala utvecklingsfond.

Svensk modell för hållbar urban utveckling inom EU:s regionala utvecklingsfond, Boverket

Webbplatsen hallbarstad.se

UTLYSNINGAR OCH FINANSIERING

Klimatklivet fortsätter att bidra till klimatomställningen

Det är fortsatt ett stort intresse för att ansöka om stöd från Klimatklivet. Under 2024 har Klimatklivet hittills haft en ansökningsomgång samt utlysningar för anbud både för vätgastankstationer och för publik laddinfrastruktur. Det har kommit in många ansökningar och de har god potential att bidra till utsläppsminskningar.

Kommande ansökningsomgångar inom Klimatklivet:

3–11 juni
1–8 november

Dessutom öppnar en ny utlysning för publik laddinfrastruktur 14–25 oktober.

Klimatklivet – stöd till klimatinvesteringar, Naturvårdsverket

 
logga Klimatklivet
Logotyp med texten finansieras av Europeiska unionen, NextGeneration EU.

Nytt stöd för lastbilsladdning

Från och med den 6 maj kan hamnar, fastighetsägare, logistikföretag med flera söka stöd hos Energimyndigheten för att installera laddstationer. Stödet ges för laddning i samband med olika former av lastning, lossning och service (ibland kallad semipublik laddning).

Den totala stödsumman är 850 miljoner kronor och ingår i programmet Regionala elektrifieringspiloter. Stödet går att söka under perioden 6 maj till 31 oktober 2024 och stödnivån är 20–55 procent beroende på storleken på företaget som söker.

De inkommande ansökningarna hanteras i turordning och utan inbördes konkurrens där ambitionen är att de som söker ska få besked inom några veckor. Alla som uppfyller kraven, bland annat att laddstationerna ska vara klara senast 2027 och drivas i minst fem år, får ta del av stödet så långt pengarna räcker.

Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter, Energimyndigheten

Siluetter av två personer i arbetskläder som står och planerar med högspänningsledning i bakgrunden.

Robust kommun nytt program för att höja den kommunala energiberedskapen

Energimyndigheten planerar att starta ett investeringsstödsprogram under 2025 för ökad energiberedskap på kommunal nivå. Detta för att öka förmågan att hantera avbrott och störningar i energiförsöjningen i den samhällsviktiga verksamheten. Under 2024 genomför Energimyndigheten ett pilotprogram med 10 kommuner sprida över landet för att fånga upp kommunernas perspektiv i utformning av det planerade stödet. Energiberedskap är en viktig komponent i energiplanering och totalförsvarsplanering.

Investeringsstöd för kommunal energiberedskap, Energimyndigheten

RAPPORTER

Klimatmålen nås inte med befintliga beslut och åtgärder

Skärmdump från Naturvårdsverkets webbinarium 19 april 2024.Hur ligger vi till i förhållande till klimatmålen?

Sverige når varken de nationella klimatmålen eller EU-målen. Det visar Naturvårdsverkets nya analyser av hur beslutade styrmedel kan påverka utsläppen. Möjligheten att klara Sveriges utsläppsåtaganden inom EU påverkas i hög grad av vad som händer inom transportsektorn de närmaste åren.

Klimatmålen nås inte med befintliga beslut och åtgärder, Naturvårdsverket

Webbinarium: Hur ligger vi till gentemot klimatmålen, Youtube

Utvärdering av den klimatpolitiska handlingsplanen

I mars presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport, med fokus på utvärdering av regeringens klimatpolitiska handlingsplan.

Rådet konstaterar att handlingsplanen inte ger svar på hur Sveriges klimatmål ska nås, varken på kort eller lång sikt. Med beslutad politik väntas utsläppen öka under mandatperioden och ansvaret för att nå mål och EU-åtaganden skjuts framåt. Klimatpolitiska rådet ger rekommendationer till regeringen för den innevarande mandatperioden för att sätta Sverige på en kurs mot att nå klimatmålen både på kort och lång sikt.

Rapportlansering 2024, Klimatpolitiska rådet

 
Framsida Klimatpolitiska rådets rapport 2024.

Politikens roll för näringslivets klimatomställning

I en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) redogör tre forskare för politikens roll i näringslivets klimatomställning. Klimatpolitiken diskuteras ur ett strukturellt perspektiv och forskarna pekar på vikten av att kombinera olika typer av styrmedel. För att nå nettonollutsläpp räcker det inte med bränslebyten och energieffektivisering, mer genomgripande och strukturella förändringar av stora delar av ekonomin kommer krävas enligt rapporten.

Politikens roll för näringslivets klimatomställning, SNS.se

KONFERENSER, WEBBINARIER OCH LIKNANDE

Fit for 55 på hallbarstad.se

På hallbarstad.se finns nu samlat material kring EU:s klimatpaket Fit for 55. Materialet består av ett tidigare webbinarium med fokus på hur Fit for 55 påverkar offentlig sektor på lokal och regional nivå. Dessutom finns en snabbkurs i hur EU:s klimatpolitik kommer påverka Sverige framöver i form av ett inspelat webbinarium som anordandes av Klimatkommunerna.

EU:s klimatpaket Fit for 55, Hållbar Stad

Högspänningsledning med blå himmel i bakgrunden.

23 maj 2024

Microsoft Teams

 Så får du el i din kommun

Vattenfall bjuder in politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner till ett webbinarium kring framtidens elsituation.

För att säkerställa tillgången till pålitlig och hållbar el i våra samhällen är det avgörande att förstå hur elnätet fungerar. Webbinariet belyser denna viktiga fråga och ger insikter och verktyg för att aktivt kunna delta i utvecklingen av elinfrastrukturen i din kommun.

Anmälan och utförligt program

En skärbräda full av grönsaker.

29-30 maj

Kistamässan, Stockholm

Framtidens Livsmedel

Livsmedelsbranschen står inför en utmaning att möta samhällets framtida krav på hållbara, prisvärda och klimatsmarta produkter.

Den 29-30 maj samlas experter, innovatörer och företag från hela Norden för att dela och utbyta kunskap om branschens utveckling och framtidens köpbeteende. Bland annat kommer Tillväxtverket och RISE presentera ett pågående gemensamt arbete som utforskar hur kedjeöverskridande samverkan kan struktureras för fossilfrihet och lönsamhet i livsmedelsvärdekedjan.

Program och anmälan, Framtidens Livsmedel

Om LEKS nyhetsbrev

Länsstyrelserna har i uppdrag att leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder. Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning, LEKS, är ett samarbete mellan länsstyrelserna för att underlätta och effektivisera arbetet.

I nyhetsbrevet LEKS Omvärldsbevakning informerar vi bland annat nya uppdrag, rapporter, utlysningar samt kommande konferenser och webbinarier. Nyhetsbrevet utkommer tre gånger om året och publiceras på LEKS webbplats.

www.leks.se
Så hanterar vi dina personuppgifter

Bilder som används i nyhetsbrevet är licensierade via Mostphotos om inget annat anges.

 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link