Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Välkommen till Miljömålsdagarna 2019!

Miljömålsdagarna är årets viktigaste mötesplats för alla som arbetar med Sveriges miljömål. Temat för 2019 års miljömålsdagar är vatten, cirkulär ekonomi, hälsa och miljömålen 20 år.

Eventet kommer att äga rum i världsarvsstaden Karlskrona den 14-15 maj. På Länsstyrelsen Blekinges webbplats finns program, praktisk information och anmälningslänk.

Anmäl dig!
 

NY RAPPORT

Årlig uppföljning av miljömålen 2018

I Blekinge pågår många insatser som förbättrar tillståndet i miljön, men det räcker inte för att nå generationsmålet eller miljökvalitetsmålen till år 2020. Nuvarande åtgärder och styrmedel är inte tillräckliga. Det krävs en samhällsomställning, där människors konsumtion är hållbar och bidrar till att forma ett samhälle där välfärd och tillväxt inte sker på bekostnad av miljö eller global rättvisa.

Läs mer om miljöarbetet i Blekinge
 
 

Ombildande av naturreservat – Halen

Halens naturreservat, som funnits sedan år 1972, har utökats och uppdaterats med nytt beslut och ny skötselplan. Naturreservatet ligger i direkt anslutning till Olofströms och Jämshögs tätorter.

Flygbild över del av Halen.
Karta över Halens naturreservat.
 

Halens naturreservat är ett mycket viktigt tätortsnära område med ett rikt och mångfacetterat friluftsliv. Här finns bland annat vandringsleder, löpspår, ridleder, rastplatser, vindskydd och bad. Länsstyrelsen ansvarar för naturvårdsskötseln och Olofströms kommun för friluftslivet.

I det skogs- och sjödominerat landskapet finns höga naturvärden kopplade till främst sjön samt de bok-, ek- och talldominerade skogarna. Det finns även mindre våtmarker, småvatten och hagmarker i området. I naturreservatet finns minst ett 50-tal hotade eller på andra sätt skyddsvärda arter.​​​​​​

Den 10 maj nyinvigs Halens naturreservat av landshövding Sten Nordin och Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson. Lördagen den 11 maj kl 10-15 arrangeras Äventyret Halen - en dag fylld med naturupplevelser och "Prova-på-Äventyr" av kommunen, lokala föreningar, företag med flera. Du får bland annat möjlighet att paddla kajak, cykla mountainbike, orientera, skjuta båge, rida och ta del av information om naturen.

Läs mer om Halens naturreservat
 

Fynd av strandpadda i ett nytt område!

Foto över grävd damm vid Olsäng.

Strandpaddan är Sveriges minsta paddart och är klassad som sårbar enligt Artdatabankens rödlista.

År 2011 grävdes fyra dammar lämpliga som lekvatten för strandpadda vid Olsäng. Då fanns ingen dokumenterad förekomst av strandpaddan just vid Olsäng, men strandpaddor hade hittats både norr och söder om området. Vid inventeringen år 2018 hittades strandpadda i samtliga fyra dammar. Ett mycket glädjande resultat!

 
Bild på strandpaddor.
 

Återhamling av allé

Vid Augerums gård står två alléer, som korsar varandra. Den i öst-västlig sträckning består uteslutande av avenbok medan den i nord-sydlig sträckning i huvudsak utgörs av lind. Alléerna är en del av byggnadsminnet Augerums herrgård.

Bild på hamlade träd

Trädens ålder är okänd, men det är troligt att de planterades under första hälften av 1700-talet. Allén har höga kulturhistoriska värden, men även biologiska. Träden har gott om håligheter och flera rödlistade lavar växer på stammarna.

Samtliga träd i allén har återhamlats. Hamling var tidigare ett sätt att samla in foder till djuren. Numera görs det främst av kulturhistoriska skäl men också för att träd som tidigare hamlats, men där hamlingen övergivits, riskerar att knäckas eller fläkas i stormar.

 

Månadens Miljötips

Skaffa dig goda trädgårdsgrannar

Lördagen 30 mars kl 20:30-21:30 är det Earth Hour. I år uppmärksammas klimatförändringarna och biologisk mångfald. Samma helg ställer vi om till sommartid, så varför inte passa på att fundera på vad just du kan göra för den biologiska mångfalden under våren och sommaren? För visst vill du engagera dig mer än en timme om året?

Många vilda biarter och andra pollinatörer minskar i antal på grund av att deras livsmiljöer försvinner eller förändras. I månadens miljötips kan du läsa tips för att öka mångfalden av pollinerande insekter samtidigt som du gör din trädgård eller balkong trivsam för dig själv. Tipsen kräver inte någon stor arbetsinsats, utan har du en gång byggt ett insektshotell eller planterat doftande och färggranna blommor så sköter sig det mesta av sig själv. Och du kan luta dig tillbaka och njuta…

Läs mer om vad du kan göra
 
 

Håll koll i brevlådan!

Hur ofta barn vistas i grönområden, ifall de upplever besvär av inomhusmiljön hemma, eller om de störs av trafikbuller. Det är några av frågorna i årets stora miljöhälsoenkät. Enkäten skickas ut av Folkhälsomyndigheten för att kartlägga hur barns hälsa påverkas av miljön som de vistas i.

Framsida Miljöhälsoenkät 4-åringar
 

Länsstyrelsen Blekinge har tillsammans med Region Blekinge valt att utöka studien så att enkäten går till alla vårdnadshavare i Blekinge som har barn i åldrarna 6–10 månader, 4 år och 12 år. För att vi ska få en bra bild av läget i länet och kunna jämföra med resultat från tidigare undersökningar, är det önskvärt att så många som möjligt svarar på enkäten. Svaren kommer att ligga till grund för en regional miljöhälsorapport som sammanställs av Arbets- och miljömedicin Syd.

Du som fyller i enkäten är med och bidrar till att förbättra vår miljö!

Läs mer i pressmeddelandet
 

Förbjudet att röka vid lekplatser

Bild över lekplats.

Den 1 juli 2019 träder den nya lagen om tobak och liknande produkter i kraft. Sverige får då fler rökfria miljöer. Syftet med den nya lagen göra allmänna platser mer tillgängliga för personer som inte bör eller vill utsättas för tobaksrök. Men framför allt är syftet att skydda barn och unga från passiv rökning och ett viktigt led i att minska rökningen i Sverige.

Nuvarande rökförbud utvidgas till att omfatta vissa allmänna platser till exempel uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busshållsplatser, lekplatser och idrottsanläggningar.

Läs mer om den nya lagen
 

Koldioxidbudget för Blekinge

För att undvika katastrofala effekter på planeten och för kommande generationer, måste koldioxidutsläppen minska kraftigt. Med Parisavtalet har världen enats om att begränsa uppvärmningen till väl under tvågrader. Det ger ett totalt utsläppsutrymme som kan fördelas över tid och ner på lokal nivå. Blekinge har nu en egen koldioxidbudget!

Diagram över historiska och framtida utsläpp i Blekinge för att nå 2-gradersmålet.

Koldioxidbudgeten utgår från dagens utsläpp i Blekinge. I beräkningen ingår utsläpp inom länets geografiska område samt invånarnas internationella flygresor.

Koldioxidbudgeten visar att det krävs en årlig minskning med 16% för att hålla oss till vår beskärda del, en snabbare takt än Sveriges nationella målsättningar. Anledningen till det är att man tagit hänsyn till ett rättviseperspektiv och försiktighetsprincipen med en större skepsis till negativa utsläppstekniker där koldioxid tas ur luften. Koldioxidbudgeten är inte bindande men ger stöd att sikta framåt.

 
Läs mer om koldioxidbudgeten
 

Flytande biogas i tanken

Eftersom transportsektorn står för den största andelen växthusgasutsläpp i Blekinge, är det viktigt att ersätta fossila bränslen med förnybara. Höstens omgång av investeringsstödet Klimatklivet, beviljade ett företag i Olofström bidrag för att köpa in 20 lastbilar som går på flytande biogas. Flytande biogas är mer komprimerad än gasformig, och innehåller därför mer energi. På så vis räcker bränslet längre och är mer lämpat för att driva tunga fordon.

Än så länge finns det få tankställen för flytande biogas i Sverige och inget av dem ligger i Blekinge. Under 2019 kommer däremot alla fem kommuner i Blekinge län att ha ett tankställe för komprimerad biogas. Klimatklivsstödet till tunga biogasfordon ökar möjligheten att få tankställen även för flytande biogas i regionen.

 
Logga Klimatklivet
Läs mer om biogas
 

Miljöekstra är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge.
Vi vill gärna berätta om goda exempel inom miljöområdet.
Har du något du vill berätta om? Hör av dig till miljoekstra@lansstyrelsen.se.

Läs mer om vår dataskyddspolicy och GDPR
Länsstyrelsens webbplats.

Klicka här om du vill avregistrera din mejladress.

 
Facebook Twitter Instagram

Postman