Miljöekstra, juni 2019. Nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Grattis Olofström – årets friluftskommun!

Motivering: "Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården!” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där medborgare, föreningar och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram."

Flygbild över del av Halen.

Kommunerna har en central roll för att stimulera ett aktivt och tillgängligt friluftsliv i sin kommun och Sveriges friluftskommun är ett pris som delas ut för att uppmuntra kommunernas långsiktiga arbete med friluftsliv. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus. Olofströms kommun har samverkat med det civila samhället i syfte att utveckla och kombinera områdets natur-, kultur- och friluftsvärden till gagn för medborgare, föreningsliv, företagare och besökare.​​​​

Läs mer om Sveriges friluftskommun
 

Nyinvigning - Halens naturreservat

Foto över grävd damm vid Olsäng.

Den 10 maj invigdes nya Halens naturreservat vid den helt nya tillgänglighetsleden runt vackra Blåsegylet. Landshövding Sten Nordin och Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson klippte bandet. Blåsorkestern Skärgårdssextetten medverkade och lokala föreningar ordnade en tipsrunda. Det var även naturguidning med Ivar Björegren.

Den 11 maj anordnades Äventyret Halen som lockade många besökare att testa olika äventyrsaktiviteter som Halens naturreservat erbjuder. Halens naturreservat bildades redan på 1970-talet men nya föreskrifter och en helt ny skötselplan antogs i december 2018 som ska hjälpa oss att utveckla reservatet vidare.

Läs mer om Halens naturreservat
 
Bild på strandpaddor.
 

Vandra, paddla, segla eller cykla!

ARK56 är invigd! Kajakbryggorna är på plats – vandringslederna är krattade – skärgårdsbåtar guppar förväntansfullt – företagen är laddade – kartor, skyltar och app är äntligen lanserade – Blekinges nya reseanledning är redo – ARK56 är redo för dig.

Del av översiktskarta ARK56.
Logga ARK56
 

ARK56 är ett nätverk av leder för kajak, cykling, segling och vandring som tar dig genom biosfärområdet Blekinge Arkipelag. Invigningen var en stor framgång och runt 4000 besökare kom till Eriksberg den 2 juni. I samarbete med Eriksbergs familjedag möttes besökarna av genuin mat, folkvimmel, prova-på-aktiviteter, orientering, paddling, fiske, vandring, cykling och mässa med tema besöksnäring och friluftsliv i Blekinge.

Ladda ned ARK56-appen och besök Blekinges vackra natur!

Läs mer om ARK56
 

Blekinge Outdoor Festival

Kolbulle, vattenrenare eller en workshop om hur du lagar den bästa utematen? Under tre dagar i början av juni välkomnades besökare till Järnavik i Ronneby kommun för att inspireras av föreläsningar, workshops, vandringar och cykelturer. En höjdpunkt var nyinvigningen av Blekingeleden och lanseringen av guidebok och karta av Niklas Kämpargård, som lotsar både nya och mer erfarna vandrare genom det variationsrika blekingska landskapet.

 
Foto på glödande kol
 

Festivalen besöktes av drygt 1500 personer, allt från små natursnokare som provade på håvning och vadarstövlar, till morgonpigga fågelskådare och mer erfarna vandrade som utbytte vandringstips eller tog en kajaktur. Vi är många som hoppas på att detta ska bli ett återkommande arrangemang. Intresset finns – så det är bara fantasin som sätter gränserna!

Välkomna nästa år och innan dess rekommenderar vi er ett besök i Sveriges sydligaste vildmark eller en fisketur i någon av Blekinges drygt 1000 sjöar.

Besök Blekinges naturreservat!
 

Friluftsliv i Blekinge – regional samordning

Länsstyrelsen i Blekinge ansvarar för den regionala samordningen av friluftslivet i Blekinge och ska utveckla och stödja samverkan för att stärka de tio friluftsmålen. En tillgänglig tätortsnära natur som arena för människors möten och välbefinnande är inte bara samhällsekonomiskt försvarbart utan också en förutsättning för en hållarbar framtid.

Till webbplatsen Allemansrätten i Blekinge - Naturligtvis!

Från och med 2019 har Jenny Hertzman tillträtt som regional samordnare för friluftslivet på Länsstyrelsen som ska stödja Blekinges aktörer i arbetet med att stärka friluftslivet med viss fokus på allemansrätten, skyddade områden och tätortsnära natur. I nuläget har den regionala arbetsgruppen med representanter från länets kommuner och Region Blekinge framfört önskemål om att arbeta lite mer fokuserat med Friluftsmålen: Friluftsliv för god folkhälsa och God kunskap om friluftslivet under hösten 2019.

Jenny finns tillgänglig som kontaktperson för ideella organisationer, föreningar och andra aktörer i Blekinge med idéer, frågor eller förslag på aktiviteter. Varmt välkomna att höra av er!

Kontaktuppgifter:
jenny.hertzman@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-22 40 144

 
 

En hälsning från Backsippans förskola

Vecka 20 hade vi vår klimatvecka på förskolan Backsippan i Ronneby. Vi hade bland annat stationer med:

ihopsättande av nya odlingslådor
tipsrunda med sopsamlarmonster
biodlare som berättade om och visade mycket om bin - varför de är viktiga för vårt klimat
gjorde "chokladbollar för bin"(geggamojjabollar med blomfrön som bi gillar i)
plockade skräp runt om i Listerby
uppsättande av bi & insektshotell runt om i vår utemiljö med undervisning om insekter, samt
Bamselinas hälsolopp i samarbete med vårt kök och Ronneby orienteringsklubb.

Foto över kåsar

Allt detta ingår i vår Grönflaggresa i år! Vi har nu 12 bi- och insektshotell samt 12 fågelholkar. Vårt nästa steg är att odla bland annat gurkört och honungsfacelia som bin och insekter är mycket förtjusta i.

Vi kommer att i nästa Grönflaggresa påbörja kompostering i vår nya varmkompost och prata mer om matsvinn samt göra mer för den biologiska mångfalden genom att fixa fuktiga mossfat runt om i vår utemiljö!

 

Invasiva främmande arter

Sverige intensifierar nu arbetet med att bekämpa invasiva främmade arter. Det är arter som människan fört in i olika sammanhang och som idag hotar biologisk mångfald och kan vålla skador och höga kostnader för enskilda och för samhället. Arbetet grundar sig framför allt på EU:s förordning från 2015 och vår nationella förordning som trädde i kraft den 1 januari i år. Länsstyrelsen har ansvar för mycket av arbetet och kommer att samarbeta med kommuner, intresseorganisationer och andra aktörer.

I Blekinge ligger vi i startgroparna för att intensifiera åtgärderna och ska ta fram en strategi för det fortsatta arbetet. Vi har hittills bland annat bekämpat jätteloka i Mörrumsåns naturreservat och påbörjat utrotningen av gul skunkkalla i Bräkneåns vattenssystem. Det är två arter som är listade av EU, varav den förstnämnda ska bekämpas, men inte anses kunna utrotas. Gul skunkkalla däremot är en art som ska utrotas i landet.

 

Allmänhetens rapporter är viktiga för att kunna följa dessa arters förekomst och utbredning, framför allt på nya platser. Ju fler som rapporterar desto bättre underlag för det fortsatta arbetet.

Rapportera fynd av invasiv främmande art!
 

REMiss

Tyck till om Blekinges klimat- och energistrategi!

Blekinges klimat- och energistrategi anger en gemensam strategisk inriktning för minskningen av växthusgasutsläppen Blekinge län. Bakgrunden är regeringens nya långsiktiga klimatmål och målet om netto-noll utsläpp till 2045, som slogs fast genom det klimatpolitiska ramverket 2017. Med anledning av det fick länsstyrelsen i uppdrag att ta fram en regional klimat- och energistrategi, vilket gjorts i bred samverkan med andra aktörer i Klimatsamverkan Blekinge.

 

I klimat- och energistrategin pekas fyra fokusområden ut som extra viktiga för Blekinge:

Minskad Energianvändning
Förnybar energi
Transporter
Engagera flera

Sista svarsdag på remissen är 13 september.

Läs mer och tyck till!
 
film Miljömålen 20 år - En tillbakablick

Lyckade Miljömålsdagar i Karlskrona

Nästan 200 personer besökte årets Miljömålsdagar som Länsstyrelsen Blekinge var värd för den
14-15 maj. Miljömålsdagarna är årets viktigaste mötesplats för alla som arbetar med Sveriges miljömål. Temat för 2019 års konferens var vatten, cirkulär ekonomi, hälsa och miljömålen 20 år. Se filmen som blickar tillbaka på miljömålens historia.

 
Här hittar du presentationer och webbsändningar

Miljömålspriset 2019 delades ut för första gången någonsin för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Göteborgs stad - Kretslopp och vatten, HYBRIT och Lennart Henrikson fick ta emot årets miljömålspriser.

Mer om Miljömålspriset 2019
 
Karta över Halens naturreservat.
 

Miljöekstra är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge.
Vi vill gärna berätta om goda exempel inom miljöområdet.
Har du något du vill berätta om? Hör av dig till miljoekstra@lansstyrelsen.se.

Läs mer om vår dataskyddspolicy och GDPR
Länsstyrelsens webbplats.

Anmäl dig här om du vill börja prenumera på Miljöekstra.
Klicka här om du vill avregistrera din mejladress.

 
Facebook Twitter Instagram

Postman