Miljöekstra, april 2020. Nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Upptäck Blekinges Pärlor!

Vårkänslorna pirrar, fåglarna kvittrar och solens första strålar värmer. Fånga våren och spendera tid utomhus och satsa på friluftsliv i närmiljön. I flera av länets naturreservat finns grillplatser, toaletter och vandringsleder.

Bild på två vandrare i bokskog, Skinnsagylet naturreservat. Foto: Robert Ekholm

Frisk luft och naturupplevelser är inte bara nyttigt som fysik aktivitet utan även för återhämtning från vardagsstress och är positivt för folkhälsan i stort. Gör utflykten till en familjeaktivitet, äventyrlig upplevelse eller bara njut av en frisk promenad!

Blekinges utflyktsguide hjälper dig att hitta ut till några besöksvärda pärlor i Blekinge. Du hittar vildmarksartade naturskogar, blomstrande slåtterängar och lummiga ekhagar. Vad passar dig?

Tryckt exemplar av Blekinges utflyktsguide kan hämtas i länsstyrelsens reception och på naturum Blekinge. Du kan även få ett exemplar skickad till dig genom att kontakta Jenny Hertzman.

På länsstyrelsens webbplats kan du hitta fler intressanta besöksmål och information om allemansrätten.

 
Framsida Blekinge Utflyktsguide
Upptäck en ny pärla - titta i Blekinge Utflyktsguide!
 

Sanering av Lyckå slottsruin

Lyckå slottsruin är belägen vid Lyckebyåns västra sida, strax innan dess utlopp. Slottet började byggas på order av Kristian III vid mitten av 1500-talet, som en ersättare för en äldre träbyggnad. Det nyuppförda slottet kom därefter att eldhärjas av svenskarna 1564, under Nordiska sjuårskriget, men återuppfördes igen.

Foto på Lyckå slottsruin. Foto: Karl-Oskar Erlandsson

På 1590-talet var byggnaden åter i behov av omfattande underhållsarbete och 1601 beordrade Kristian IV att anläggningen skulle rivas. Allt stenmaterial som gick att återanvända skulle transporteras till den nyuppförda fästningsstaden Kristianopel. Ruinerna efter borgen ligger länge för fäfot och är till slut en ruinkulle överväxt med björkträd. Åren 1938-40 grävs borgen ut och har därefter restaurerats flera gånger, senast under 2010-talet av Länsstyrelsen. I år har borgen fått ny belysning.

Lyckå slottsruin är ett av länets viktigaste kulturminnen och ett av de främsta minnesmärkena över vår gemensamma dansk-svenska historia. Tyvärr utsätts ruinen då och då för skadegörelse i form av klotter. Glädjande är dock att Blekinges geocachingsällskap ställde upp med ideella krafter en helg i mars och hjälpte till att sanera klottret. Tack för er insats!

Foto från sanering av klotter vid Lyckå slottsruin. Foto: Mahlin 78
Läs mer om Lyckå slottsruin
 

Klimatanpassning i översiktsplaneringen

Det ställs numera tydligare krav på att klimatanpassning ska analyseras i översiktsplaneringen efter en lagändring i plan- och bygglagen (PBL 3 kap 5§). Kommunen ska numera bedöma och värdera risken för skador på den bebyggda miljön som kan uppkomma på grund av klimatförändringar. Det innebär också en skyldighet att arbeta strategiskt med hur riskerna kan minska eller upphöra. Information om vad ändringarna innebär har nyligen uppdaterats på webbplatsen PBL kunskapsbanken.

Lagändringen trädde ikraft 1 augusti 2018, vilket innebär att ärenden om antagande eller ändring av översiktsplan som har påbörjats efter det datumet berörs av de nya föreskrifterna.

Foto på flerbostadshus nära havet. Foto: Sabina Berntsson

För att kompenseras för ökade kostnader har kommunsektorn getts anslag. För 2019 ökades anslaget med 36,3 miljoner kronor och motsvarande summa beräknas även för åren 2020–2022 (Utgiftsområde 25, s.22). Det har framkommit att vissa kommuner i Sverige inte känner till pengarna och att det finns osäkerhet om hur de får användas, vilket kan innebära att de inte används för klimatanpassning. En övergripande strategisk analys av klimatrelaterade risker är viktigt för att identifiera områden där det finns risk för skador på den byggda miljön. Det kan också handla om att peka ut platser där det krävs ytterligare utredningar.

Läs mer om fysisk planering på klimatanpassning.se
 

Sök bidrag för att förebygga naturolyckor!

Bild från översvämning i Mörrumsån. Foto: Robert Ekholm

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar med att förebygga och mildra effekterna av naturhändelser – främst ras, skred, skogsbrand, storm och översvämning – samt att anpassa samhället till ett förändrat klimat. En del i detta arbete är att fördela statsbidrag. Du kan ansöka om bidrag för åtgärder som planeras eller som redan har utförts.

Varje år kan kommuner ansöka hos MSB om statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor i bebyggda områden. Du kan ansöka om bidrag för åtgärder som planeras eller som redan har utförts. Sista ansökningsdatum är den 1 augusti.

Läs mer om bidraget
 

Regional infrastrukturplan

Länsstyrelsen har tagit fram ett planeringsverktyg för infrastrukturutbyggnad av förnybara drivmedel och laddstationer. Innehållet är korrekt men inte fullständigt, och arbete pågår med att förfina presentationen och utöka innehållet. Saknar ni någon publik tankstation eller laddstation så vänligen kontakta länsstyrelsen så uppdaterar vi statistiken.

Skärmklipp från planeringsverktyget Regional infrastrukturplan.
Testa kartverktyget här!
 

webbinarium

Ett transporteffektivt samhälle

Den 3 april startar Energimyndigheten en ny webinarieserie - Forskarnytt för transporteffektiva kommuner. Den vänder sig till tjänstemän, politiker och beslutsfattare på lokal och regional nivå.

Illustration av ett transporteffektivt samhälle

Fokus ligger på omställningen till ett mer transporteffektivt samhälle. Webinarieserien ska fungera som en brygga mellan forskare och aktörer på lokal och regional nivå och därför presenteras projekt med konkreta resultat. Under året kommer det bjudas på tre olika teman – Förändrat beteende i transportsektorn, Transporteffektiv planering samt Citylogistik.

Läs mer och anmäl dig!
 

Världsarvets g(l)ömda vrak – nu är vi igång!

Nu startar ett spännande arbete med information, arkivstudier, marinarkeologiska utredningar, samarbeten och att skapa möjligheter för framtida näringslivs- och turistaktörer. Region Blekinge har beviljat vår ansökan om projektmedel, där Karlskrona kommun och Länsstyrelsen Blekinge är medfinansiärer.

Foto på dykare och del av ett vrak. Foto: Statens maritima och transporthistoriska museer

I och i anslutning till världsarvet Örlogsstaden Karlskrona finns cirka 60 avsiktligt sänkta vrak. Projektet Världsarvets g(l)ömda vrak - en resurs för Karlskrona och Blekinge vill använda vrakens attraktionskraft och erbjuda spännande berättelser och möjligheter knutna till vrakens historia. Du ska kunna följa processen från ek till vrak. Hur byggde man skeppet? Vad hände under seglatserna och hur blev det slutligen vrak i Karlskrona? Människorna som arbetat och verkat på skeppet ska få synas. En av aktiviteterna i projektet är att skapa en dykpark, men projektet vänder sig till både dykare och icke-dykare och innefattar besöksmål inom hela världsarvet. Projektet avslutas 31 dec 2021.

 

Tillsynskampanj

Nu kontrollerar vi avloppsreningsverk!

De flesta ämnen i avloppsvatten finns naturligt i miljön, men blir föroreningar när de förekommer i för stora mängder eller på fel plats. Övergödning och reproduktionssvårigheter hos fisk är exempel på miljöpåverkan från avlopp. För att skydda människors hälsa och miljön måste avloppsvatten tas om hand och renas innan det får släppas ut.

Foto på Kolholmens avloppsreningsverk. Foto från miljörapport
Foto från tillsynsbesök vid Koholmen avloppsreningsverk. Foto: Joakim Nilsson
 

Sverige har fått kritik av EU för att vi inte fullt ut uppfyller direktivet om rening av avloppsvatten från tätorter. En orsak har varit bristande kontroll av flödesmätning och provtagning vid avloppsreningsverken. Länsstyrelserna har även uppmärksammat att det förekommer brister i vägledningen för hur tillsynen ska bedrivas och att verksamhetsutövarna i vissa fall har bristfällig kunskap. Därför driver Miljösamverkan Sverige just nu en tillsynskampanj som riktar sig till personal som arbetar med tillsyn av tillståndspliktiga avloppsreningsverk på länsstyrelser eller kommuner.

Kampanjen pågår från den 17 februari till den 18 oktober och 14 länsstyrelser och 100 kommuner deltar i arbetet. I Blekinge deltar länsstyrelsen och kommuner och tillsyn har redan skett på några avloppsreningsverk.

 

NY RAPPORT

Inventering av vildbin i Blekinge

Foto på slåttersandbi. Foto: Jonas Hedin

På uppdrag av Länsstyrelsen Blekinge har en inventering genomförts på 10 lokaler i länet. Inventeringen omfattade vildbin och andra insektsgrupper som är kopplade till artrika miljöer i odlingslandskapet och hade fokus på de arter som ingår i åtgärdsprogrammen för svartpälsbi, vildbin på ängsmark samt vildbin och småfjärilar på torräng. Flera av områdena som inventerades var lokaler där länsstyrelsen tidigare gjort åtgärder, exempelvis i form av sandblottor. I rapporten beskrivs lokalerna och de arter som hittades vid inventeringen.

 
Framsida på rapporten Inventering av vildbin i Blekinge 2017
Läs mer i rapporten
 

Miljöekstra är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge.
Vi vill gärna berätta om goda exempel inom miljöområdet.
Har du något du vill berätta om? Hör av dig till miljoekstra.blekinge@lansstyrelsen.se.

Läs mer om vår dataskyddspolicy och GDPR
Länsstyrelsens webbplats.

Anmäl dig här om du vill börja prenumera på Miljöekstra.
Klicka här om du vill avregistrera din mejladress.

 
Logga Länsstyrelsen Blekinge
Facebook Twitter Instagram
Do not click this link

Skickat med Paloma