Miljöekstra, maj 2020. Nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

På spaning efter flodnejonöga

Just nu letar vi efter en doldis i fiskvärlden - flodnejonöga. Det är en ål-liknande fisk som lever som parasit genom att suga sig fast vid större fiskar.

I Blekinge har flodnejonöga bara hittats i några få vattendrag, men vi har anat att den kan finnas i fler. Och spaningen har gett resultat - två exemplar av flodnejonöga har fångats i Silletorpsån.

 
Närbild på flodnejonöga. Foto: Andreas Holmberg
Foto på flodnejonöga. Foto: Andreas Holmberg

Bestånden minskade från mitten på 1900-talet, främst på grund av utbyggnaden av vattenkraften och vattenregleringar, men har stabiliserats under den senare delen av 2000-talet. Flodnejonöga är upptagen i EU:s art- och habitatdirektiv, vilket innebär att Sverige har en skyldighet att säkerställa att bestånden uppnår gynnsam bevarandestatus.

Flodnejonöga inventeras med hjälp av så kallade nättingfällor. De fungerar ungefär som ryssjor, där fisken hittar in men inte ut. Varannan dag kontrolleras fällorna och eventuella fiskar som fastnat i dem noteras och släpps ut.

 
Foto från inventeringen med hjälp av nättingfälla. Foto: Andreas Holmberg
Läs mer om inventeringen
 

Hur står det till med långbensgrodan i Blekinge? Det försöker vi ta reda på!

Länsstyrelsen har nyligen undersökt 30 småvatten i Karlskrona och Ronneby kommun. Både nya och kända vatten sedan tidigare besöktes. I 16 av dem hittades romklumpar av långbensgroda. Flest hittades i ett vatten i Ljungås i Karlskrona kommun med hela 193 romklumpar.

Foto på långbensgroda. Foto: Annika Lydänge

För två år sedan gjordes en liknande inventering som visade att antalet romklumpar hade minskat jämfört med 2007 - 2010. Vi fortsätter därför följa hur det går för långbensgrodorna i Blekinge.

Romklump av Långbensgroda. Foto: Marcus Törnberg
 

Visste du att långbensgrodan i Sverige bara förekommer i Blekinge, Skåne, Kalmar och på Öland?

Och att cirka en tredjedel av alla kända lekvatten i landet finns i Blekinge?

På bilden till vänster syns en romklump av långbensgrodan och på bilden ovan syns själva grodan.

 

Ny nyckel för groddjur

I Blekinge finns många av alla de groddjur som finns i landet. Av salamandrarna har vi båda arterna, större och mindre vattensalamander. Av paddorna har vi också samtliga arter; vanlig padda, grönfläckig padda och strandpadda. De vanligaste arterna av grodor är åkergroda och vanlig groda, men även långbensgroda där ungefär 1/3 av alla lekvatten i landet finns i Blekinge.

 
Foto på strandpadda (till vänster) och grönfläckig padda (till höger).. Foto: Annika Lydänge
Foto på Större vattensalamander. Foto: Annika Lydänge

Några lite mer ovanliga groddjur som upptäckts i Blekinge på senare år är gölgroda och lövgroda, mest sannolikt är de ett resultat av att grodor flyttats hit. Att flytta groddjur är inte tillåtet utan tillstånd, och riskerar även att sprida sjukdomar.

Om man hittat ett groddjur men inte vet vilken art det är kan man använda sig av Artdatabankens nya bestämningsnyckel för groddjur.

Testa bestämningsnyckeln!
 

WeBBINARIUM

Hållbar textilkonsumtion 

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Blekinge bjuder in till ett digitalt inspirationsmöte för att visa upp goda exempel och förbättra vår samverkan inom textilområdet.

Färgglada tröjor som hänger på galgar. Foto: Mostphotos

På webbinariet delar Naturvårdsverket med sig av sina kunskaper och erfarenheter om det arbete som pågår kring kampanjen #textilsmart och visar vilka verktyg de använder. Några spännande lokala aktörer finns också med och berättar om sitt arbete med textil. Vi diskuterar också olika aktörers roller, ansvar och möjligheter. Seminariet vänder sig till alla som på något sätt jobbar med textilier inom offentlig, privat eller idéburen sektor.

TID: måndag den 25 maj klockan 13.00-15.30

Ta del av programmet och anmäl dig!
 

Klimatklivet

Vårens andra ansökningsomgång i Klimatklivet, planerad till 5-28 maj, öppnade aldrig som planerat. Det berodde på begränsningar i Naturvårdsverkets budget relaterat till framtida åtaganden. Så fort de rätta förutsättningarna finns kommer man att öppna upp för nya ansökningar.

 
Logga klimatklivet

Om du har en projektidé så är det därför en god idé att förbereda sig för detta genom att läsa på vilka uppgifter som måste vara med i en ansökan. På Naturvårdsverkets hemsida finns dels uppgifter om aktuella ansökningsomgångar och dels om vad du som sökande behöver förbereda inför en ansökan.

För dig som vill söka stöd
 

WeBBINARIUM

Solel i fysisk planering – kommunens roll för ökad solelproduktion

Välkommen till ett digitalt seminarium om hur kommuner kan verka för en ökad solelproduktion, med fokus på den fysiska planeringen.

Dekorativ illustration

I detta webbinarium får vi dels lära oss om hur solenergi kan integreras i kommunala planeringsprocesser samt i befintlig bebyggelse. Vi får även höra om ett kommande projekt som ska drivas av Energikontoret Storsthlm, som berör både integrering av solenergi i befintlig bebyggelse samt natur- och kulturmiljöaspekter kopplat till solcellsparker.

NÄR: Torsdagen den 28 maj klockan 09:00–10:15

Ta del av programmet och anmäl dig!
 

Ny rapport

Vägledning för lokalt arbete med miljömål och Agenda 2030

Världens länder har bestämt sig. Vi ska nå en hållbar utveckling till år 2030. Agenda 2030 och Sveriges miljömål visar vad vi ska uppnå och är viktiga verktyg i arbetet för ökad hållbarhet på alla nivåer i samhället.

Länsstyrelserna har ett viktigt uppdrag att stötta kommunerna och ge vägledning i arbetet för att nå Sveriges miljömål. Länsstyrelserna ska också verka för genomförandet av Agenda 2030 i länen. Därför har en ny vägledning för lokalt arbete med miljömål och Agenda 2030 tagits fram av länsstyrelsernas samverkansorgan Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (RUS).

 
 

Vägledningen riktar sig till kommuner och ska ge stöd och inspiration för ett strategiskt arbete med miljömål och hur det bidrar till genomförandet av Agenda 2030 på lokal nivå. Den ska också vara ett underlag för erfarenhetsutbyte mellan kommuner och länsstyrelser i miljömålsarbetet.

Här hittar du vägledningen

Av omtanke!

Visste du att en ny tobakslag har gett oss fler rökfria utomhusmiljöer?

Det betyder att alla former av rökning är förbjuden på lekplatser, uteserveringar, busshållplatser, perronger och vid entréer och idrottsanläggningar. Av omtanke!

www.rokfrimiljo.nu

Ut och njut med Hitta Ut

- Fantastiskt! Det är just nu trängsel vid parkeringarna till Blekinges drygt 100 naturreservat.

Inleder den alltid like positive, oftast grönklädde, Lars-Gunnar Bengtsson samtalet. Han är en av eldsjälarna i orienteringsklubben Stigmännen som var bland de första i Sverige med att arrangera Hittaut. År 2010 startades Hittaut i Karlshamn och har sedan dess fått sällskap av Karlskrona och Ronneby.

 

- Hittaut Karlshamn 2020 har efter en vecka mer än dubbelt så många registrerade deltagare och tagna checkpoints jämfört med samma tidpunkt förra året. Trenden är densamma i Karlskrona och Ronneby samt i övriga drygt 50 arrangerande kommuner i Sverige.

Hittaut har växt år för år. Alltfler kommuner arrangerar sig. Ett ständigt ökat antal människor får upp ögonen för Hittaut. Lars-Gunnar betonar upptäckarglädjen, att det ger naturupplevelser med ett spänningsmoment och att det är anpassat för alla ambitionsnivåer.

- Just nu (andra veckan i maj) har över 1 700 "Hittautare" i Karlshamn registrerat sig och gjort över 41 500 checkpointsbesök motsvarande över 2 varv runt jordklotet i rörelsekilometer. Varje dag strömmar registreringar in.

Foto på människor som går och sitter på klippor. Foto: Anna-Karin Bilén

Rekommendationerna om social distansering och begränsat resande spelar säkerligen roll i den massiva ökningen just i år. Lars-Gunnar betonar naturens läkande kraft i oroliga ovissa tider.

-Forskningen visar att om du vistas i naturen dämpas oro, ångest och du blir lugnare. Alltfler upptäcker att naturen är en viktig hälsokälla både för kropp och själ. Alla kan delta.

Hittaut genomförs med ideella krafter och det är kostnadsfritt att delta. Bara i Karlshamn plöjer
15 eldsjälar årligen ner 1000 ideella timmar. Finansieringen sker genom stöd från Lokala naturvårdssatsningen (LONA) och via samarbete med företag och organisationer.

Lars-Gunnar och motsvarande nyckelpersoner i andra kommuner kan sina skogar, öar och vatten som få andra.

- På årets Hittaut-karta Karlshamn vill jag tipsa om att besöka naturpärlan Järnaviks naturreservat med Kamraleden samt Svalemålaleden söder om Järnaviks Camping.

 
Registrera dig på Hittaut!
 

Hur många naturreservat har du besökt?

Visste du att det finns 115 naturreservat att besöka i Blekinge? Hur många av dem har du besökt? Kryssa Blekinges naturreservat och passa på att upptäcka nya pärlor!

Vill du ha ett tryckt exemplar av Blekinges utflyktsguide kan den hämtas på naturum eller i länsstyrelsens reception. Du kan också få ett exemplar skickat till dig.

Kontaktperson: Jenny.Hertzman@lansstyrelsen.se

Ladda ned krysslistan (under Broschyrer)
 
 

Årets Friluftskommun 2020

Kommunerna har en viktig roll för friluftslivet. Syftet med utmärkelsen Sveriges friluftskommun är att skapa uppmärksamhet kring friluftsliv och stimulera kommunernas arbete. Utmärkelsen årets friluftskommun 2020 blev Jönköping. Förra årets friluftskommun var Olofström som även i år uppnådde högsta möjliga poäng (32). Karlshamn (30,5 poäng) och Sölvesborgs kommun (28 poäng) placerade sig också bra i rankingen.

För att uppmärksamma och stimulera kommunernas arbete med friluftsliv delar Naturvårdsverket, Sveriges Fritids­ och Kulturchefsförening och Svenskt Friluftsliv årligen ut pris till Sveriges friluftskommun. Målet med det prestigefyllda priset är att över tid mäta kommunernas insatser, som bidrar till att nå de nationella friluftslivspolitiska målen. Länsstyrelsen i Blekinge samordnar arbetet med de friluftlivspolitiska målen i länet.

Rapporten Sveriges friluftskommun 2020
 

Bygg inte stentorn!

Det är inte förbjudet att bygga stentorn men ibland blir det ett problem! När den böljande kustlinjen är uppbruten av stentorn förstör man upplevelsen för många av sina medbesökare. Om stentorn byggs höga och med stora stenar kan de bli farliga för exempelvis barn och hundar.

Stentorn i Almö naturreservat. Foto: Annika Lydänge

Rösen och steniga områden är hem för många, som till exempel grod- och kräldjur och lavar som riskeras att förstöras om många stenar förflyttas. När man flyttar stenar från gamla odlingsrösen, gör man sig dessutom skyldig till ett brott.

Så för allas skull – undvik helt att bygga stentorn. Kom ihåg den gyllene regeln:
Inte störa – inte förstöra.

 

Skyddstak över gravhällar på Boön

Ute på Boön vid Karlshamn låg en föregångare till dagens kastell och också stadens första skeppsvarv som byggde flera stora regalskepp under 1600-talet. Idag är Boön ett naturreservat som flitigt används av Karlshamnsborna.

Det fanns också en egen begravningsplats för Karlshamns militära garnison ute på Boön som användes mellan 1658 och 1865. Gravhällarna från tiden har genom väder och vind blivit mycket slitna. För att minska nedbrytningsförloppet så har Länsstyrelsen Blekinge gett bidrag till uppförandet av två stycken skyddstak över två av hällarna.

Läs mer om naturreservatet
 

Inventering av fågelskyddsområden 

Under våren och sommaren 2020 genomför Länsstyrelsen Blekinge en inventering av befintliga fågelskyddsområden längs kusten, men också av ett mindre antal öar som inte har fågelskydd. Det främsta syftet är att utvärdera fågelskyddet och få ett underlag för beslut om eventuella förändringar av skyddsområdena. De flesta fågelskyddsområdena i länet är 35 år gamla, eller ännu äldre.

År 1979 och 2003 gjordes liknande inventeringar. Resultatet från årets inventering kan förhoppningsvis ge en bild av vilka förändringar som skett i fågelfaunan jämfört med dessa år.

Dekorativ illustration
 

Grunda vikar längs svenska Östersjökusten

Grunda havsvikar brukar kallas för havets barnkammare. De har stor betydelse för den biologiska mångfalden i havet och den ekologiska balansen i hela Östersjön. De grunda vikarna är samtidigt attraktiva för människor och erbjuder såväl en fin närmiljö som ovärderliga förutsättningar för bad, fritidsfiske och båtliv. Det är viktigt att vi tar hand våra grunda vikar så att de även i framtiden kan ge oss människor dessa rika möjligheter till upplevelser och bidra till en levande Östersjö för alla.

En informationsfilm om grunda vikar, deras värde och ekologiska betydelse har spelats in. Filmen är framtagen i samverkan mellan Länsstyrelsen Kalmar län, Europeiska Havs- och fiskerifonden och Sportfiskarna.

Se filmen!

HaV hjälper dig att hitta pengarna!

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har uppdaterat informationen om stöd och bidrag för havs- och vattenåtgärder på sin webbplats. Utöver information om havs- och vattenmiljöanslaget kan du läsa om vilka stöd och bidrag som finns hos andra myndigheter och organisationer.

Syftet med sammanställningen är att underlätta för länsstyrelser, kommuner, vattenråd, privatpersoner och andra aktörer som vill arbeta aktivt med vattenvård, åtgärder och restaurering.

Bidrag för bättre havs- och vattenmiljö

Vinnare av Miljömålspriset 2020

Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket delar ut för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Årets vinnare har bidragit till miljömålen Ett rikt växt- och djurliv, God bebyggd miljö och Begränsad klimatpåverkan.

Logga Miljömålspriset 2020.Länk till prisutdelningen på Youtube

Vinnare av Miljömålspriset 2020:

- Friluftsfrämjandet i kategorin Uthållighet och långsiktighet
- Vårgårda Bostäder AB i kategorin Mod och tempo
- Susanna Elfors och Andreas Sidkvist är Årets inspiratörer

Vinnarna tillkännagavs på en digital direktsänd prisutdelning där finalisterna, Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och miljö- och klimatminister Isabella Lövin deltog. På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa juryns motiveringar och se filmen från prisutdelningen.

 
Bild på friluftsfrämjandets verksamhet - vinnare i kategorin Uthållighet och långsiktighet
Miljömålspriset 2020
 

Miljöekstra är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge.
Vi vill gärna berätta om goda exempel inom miljöområdet.
Har du något du vill berätta om? Hör av dig till miljoekstra@lansstyrelsen.se.

Läs mer om vår dataskyddspolicy och GDPR
Länsstyrelsens webbplats.

Anmäl dig här om du vill börja prenumera på Miljöekstra.
Klicka här om du vill avregistrera din mejladress.

 
Facebook Twitter Instagram
Do not click this link

Skickat med Paloma