Miljöekstra, juni 2021. Nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

 

Bli lite mer som kamelerna! 

Blekinge har de senaste åren haft vattenbrist och vi behöver alla hjälpa till att spara på det värdefulla dricksvattnet. Länsstyrelsen Blekinge har tillsammans med länets kommuner lanserat en vattensparande kampanj som med små tips ska hjälpa oss alla att bli mer vattensmarta.

Affisch för vattensparande kampanj. Text: Spara vatten! Bli vattensmart så att alla kan njuta av sommaren.

Ett smart tips från kamelen Törsten är att korta ner din dusch med fem minuter. Då sparar du i genomsnitt 60 liter vatten, vilket är väldigt mycket vatten.

Vi önskar nu hjälp med att sprida kampanjen! Tips och övrig information hittar du på länsstyrelsens webbplats.

Kampanjmaterial - Vattensmart
 

Stöd för säkrad dricksvattentillgång

Kran som droppar vatten. Foto: Mostphotos/Paul_M.
 

För tredje året i rad delar Länsstyrelsen Blekinge ut bidrag för en säkrad vattenhushållning och en tryggad tillgång till dricksvatten. Bidraget är främst riktat till kommuner och kommunala VA-bolag, men även andra företag och föreningar har möjlighet att söka.

I år fick Länsstyrelsen Blekinge drygt 3,9 miljoner att fördela på olika projekt. Vilket är väldigt roligt! Blekinge är ett av länen som fick mest medel och det beror på att vi är extra utsatta för torka och vattenbrist.

Det kom in 13 ansökningar varav 8 stycken beviljades stöd. Några exempel på projekt som fick stöd:

I ett vattenverk i Sölvesborgs kommun ska det installeras ett extra reningssteg bestående av UV-ljus.
Del av en huvudledning för dricksvatten ska bytas ut i Karlshamn kommun.
För att tidigt kunna upptäcka läckor ska det installeras flödesmätare på några ställen i Karlskrona kommuns VA-nät.


Några projekt avslutas under året, medan andra pågår fram till slutet av 2022.

 

Tyck till om översvämningsplaner!

Karlskrona och Karlshamn har pekats ut av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) som områden med betydande översvämningsrisk. Länsstyrelsen Blekinge har därför tagit fram riskhanteringsplaner i samverkan med kommunerna och andra berörda intressenter. Syftet är att minska negativa påverkan från översvämning på människors hälsa, ekonomisk verksamhet, miljö och kulturarvet.

Översvämning vid Fisktorget i Karlskrona. Foto: Martin Stålhammar

Alla aktörers åtgärder för att minska översvämningsrisken finns sammanställda i planerna, som kommer att gälla perioden 2022–2027. Riskhanteringsplanerna finns ute för samråd mellan 28 juni och 26 september.

Läs mer och tyck till om planerna!
 

Webbinarium

Solsafari 2021

Varje ögonblick nås jorden av enorma mängder solenergi. Solceller är
ett lönsamt och konkret sätt att bidra till en mer hållbar värld. Starta din
solkraftsresa på det digitala evenemanget Solsafari 2021 - välj och vraka
bland spännande föreläsningar och livesändningar. Du kan också ta del av
förinspelade rundturer på solcellsanläggningar från hela landet, i solparker,
inom kommuner, hos företag och flerfamiljs- och privatägda hus.

Datum: Tisdag 7 september

Hus med laddsladd till solen.Illustration. Text: Solsafari 2021.

Agenda

09:00-10:30: Kommuner
11:00-12:30: Solcellsparker
13:00-14:30: Företag
17:30-19:00: Privatpersoner och bostadsrättsföreningar

Det är kostnadsfritt att delta och ingen anmälan krävs!

Läs mer på Framtidenssolel.se
 

Webbinarium

Webbinarieserie: I väntan på Klimatforum

I stället för den årliga konferensen Klimatforum, arrangerar Naturvårdsverket ett tjugotal webbinarier om klimat och luft under 2021. En närmare beskrivning av webbinarieserien, tillsammans med en lista på genomförda webbinarier som kan ses i efterhand finns på Naturvårdsverkets webbplats.Fler webbinarier kommer att hållas under hösten så håll utkik!

Webbinarierna är kostnadsfria och öppna för alla.

Alla webbinarier från Naturvårdsverket om klimat och luft
 

Webbinarium

Är du intresserad av barns miljö och hälsa?

Under hösten kommer en rapport om hur barnens hälsa påverkas av miljön. Vi bjuder in till ett webbinarium där vi kommer att presentera resultaten för Kronoberg och Blekinge. Barnmiljöhälsorapporten är en uppföljning av en rapport från 2013 om hur miljön påverkar hälsan hos barn i åldern 8 månader, 4 år och
12 år.

Det kommer att vara möjligt att delta vid presentationerna av de områden som intresserar just dig. En mer detaljerad inbjudan kommer efter sommaren.

Datum: 22 oktober klockan 8.00–12.00

Barn som står vid staketet vid en lekplats. Foto: Frugan/Mostphotos.

Områden som behandlas i rapporten är:

luftföroreningar
buller
inomhusmiljö
miljötobaksrök
allergier
miljöföroreningar och kemikalier
solljus
städer och grönstruktur
klimatförändringar


Webbinariet genomförs i samverkan mellan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge och Arbets- och miljömedicin Syd.

 

Ny karttjänst – Grön infrastruktur i Blekinge

Grön infrastruktur bygger på att den biologiska mångfalden och och ekosystemtjänster prioriteras och integreras i den fysiska planeringen, och i den lokala och regionala utvecklingen. Länsstyrelsens nya karttjänst för grön infrastruktur i Blekinge är ett planeringsverktyg som ger en bra bild av hur prioriterade naturtyper hänger samman i landskapet.

Kartbild över värdetrakter och värdekärnor i Blekinge.

Karta som visar värdekärnor och värdetrakter i Blekinge.

Mer detaljerad kartbild över värdetrakter och värdekärnor vid Gö naturreservat.

Karta över värdekärnor och värdetraketer vid Gö naturreservat.

 

Karttjänsten innehåller värdetrakter som ringar in de landskapsavsnitt där det finns flera värdekärnor av en viss naturtyp.

Det är särskilt viktigt att värdekärnorna bevaras i så stor utsträckning som möjligt, och inom värdetrakterna är det viktigt att bevara och stärka möjligheter för hotade arter att sprida sig från en värdekärna till en annan. Detta är viktigt eftersom många av dessa arter har en begränsad förmåga att ta sig från en livsmiljö till en annan.

Förhoppningen är att underlaget ska bidra till att långsiktigt säkerställa hotade naturtyper och arter, samt ekosystemtjänster som till exempel pollinering, vattenreglering och möjlighet till friluftsliv.

Länk till karttjänsten Grön infrastruktur i Blekinge
Läs mer om grön infrastruktur på Länsstyrelsens webbplats
 

Fynd av tjockskalig målarmussla i Mieån

Mieån har inventerats översiktligt med avseende på stormusslor. Flodpärlmussla återfanns på flera platser i Mieån mellan Långasjön och länsgränsen.

Flodpärlmusslorna i Mieån är mycket gamla och det saknas föryngring. Beståndet kommer därför att dö ut om situationen inte förbättras. Orsaken till att flodpärlmusslorna inte föryngrar sig är sannolikt låga tätheter av öring, något som i sin tur kan förklaras av dammar och andra vandringshinder som gör att fisken inte kan röra sig fritt.

Två tjockskaliga målarmusslor som hålls i en hand. Foto: Andreas Holmberg
 

Ett väldigt positivt resultat från inventeringen var dock fynd av tjockskalig målarmussla på sträckan mellan Östersjön och Janneberg.

Tjockskalig målarmussla är knuten till andra fiskarter än öring. Tjockskalig målarmussla är upptagen i bilaga II och IV i EU:s art- och habitatdirektiv, vilket innebär att den har ett särskilt skydd. Arten är rödlistad som starkt hotad. Det är därför extra glädjande att det görs nya fynd av arten, vilket ger hopp för framtiden. Utbredningen av tjockskalig målarmussla i Mieån är inte känd, men troligtvis finns det fler musslor på sträckan än vad som hittills har hittats.

 

Webbinarium

Webbinarier om våtmark – hösten 2021

Våtmarker fyller en mängd viktiga funktioner i landskapet och är viktiga pusselbitar i arbetet med att nå ett hållbart samhälle.

Naturvårdsverket bjuder in till en webbinarieserie om våtmarkers betydelse och roll. Bidrag till denna kunskapshöjande webbinarieserie kommer från myndigheter, kommuner, intresseorganisationer, forskningsinstitut och privata aktörer. Webbinarierna är kostnadsfria och tillgängliga för alla.

Mer information på Naturvårdsverkets webbplats
 

Nytt naturreservat

Mörrumsån Ebbamåla bruk

När du besöker naturreservatet Mörrumsån Ebbamåla bruk kommer du till ett rikt natur- och kulturlandskap utmed västra delen av Mörrumsåns dalgång. Intill naturreservatet ligger Ebbamåla bruk, som är ett kulturhistoriskt värdefullt och välbesökt industriminne.

Översiktskarta reservatsgräns Mörrumsån Ebbamåla bruk.

Naturreservatet är ett 16 hektar stort land- och vattenområde som karaktäriseras av blockrika ädellövsdominerade dalsidor och låglänta svämskogar och gräsmader. Området har höga naturvärden, med ett flertal rödlistade eller på andra sätt hänsynskrävande arter.

Ädellövbrant intill Mörrumsån. Foto: Elisabet Wallsten

Naturreservatet gränsar i öster direkt mot naturreservatet Mörrumsåns övre dalgång och mot söder tar naturreservatet Käringahejan vid.

Läs mer om naturreservatet Mörrumsån Ebbamåla bruk
 

Var med och stoppa spridningen av invasiva främmande arter!

Vi människor har under lång tid importerat främmande växter och djur för att förbättra jakt, fiske, jord- och skogsbruk. Många främmande arter har varit till nytta för oss människor. De har berikat våra trädgårdar, gett jordbruket möjligheter att blomstra och bidragit till att många kunnat förbättra sin levnadsstandard.

Illustration av den invasiva arten Jätteloka.

Illustratör: Jakob Robertsson/Typoform

 

Men när främmande växter eller djur sprider sig ut i vår natur kan de orsaka stora problem för våra naturliga ekosystem. Växter och djur som utgör ett hot för den biologiska mångfalden kallas för invasiva främmande arter. Vi behöver alla hjälpas åt och stoppa spridningen nu för att undvika stora problem i framtiden.

Har du hittat en invasiv art? Rapportera in fyndet på invasivaarter.nu!

Läs mer om invasiva arter i Blekinge
 

Naturnära Jobb strandstädar Listershuvud

Listershuvuds strandlinje sträcker sig från Hörvik i norr till Nogersund i söder. Vill man promenera längs stranden har man fyra kilometer av stenig terräng framför sig, men det är också en spännande färd med Hanö i horisonten och påminnelser om årmiljoners istiders framfart.

Löväng med hamlade träd i Steneryd. Fotograf: Ingegerd Nordahl

Under april och maj i år kunde besökare på Listerhuvud uppleva en omfattande naturvårdande insatts. Naturnära Jobb Blekinge, i Skogstyrelsens regi och med Länsstyrelsen som uppdragsgivare, tog sig an arbetet att strandstäda Listershuvud. Vi visste inte då att arbetet skulle bli så stort som det faktiskt blev.

Fullastad järnhäst användes för att få ut skräpet ur reservatet. Foto: Elin Nyström..
 

Naturnära Jobb Blekinge samlade in allt från rostiga oljefat och plastpåsar till tv-apparater och kylskåp. I maj fick vi kalla in förstärkning från Naturnära Jobb Skåne för att i en gemensam insats med fyrhjuling, järnhäst och bilsläp köra ut allt skräp.

Två överfulla containers och ett bilsläp med farligt avfall blev resultatet. Naturnära Jobb har gjort ett fantastiskt jobb och Länsstyrelsen Blekinge kan inte nog tacka för insatsen!

Läs mer om Naturnära Jobb
Läs mer om naturreservatet Listershuvud
 

Uppdatering av q- och k-märkt

Information om vilka anläggningar som är skyddade för sitt kulturhistoriska värde, i samband med upprättande av kommunala planer, har uppdaterats av Länsstyrelsen Blekinge. Informationen finns tillgänglig via länsstyrelsens webbGIS och kommer inom kort att publiceras i en rapport.

Karta över Trossö i Karlskrona där skyddade byggnader och träd är markerade.

Röda markeringarna på kartan visar de byggnader som är skyddade på Trossö. De gröna markeringarna visar skyddade träd.

Syftet med att registrera den skyddade bebyggelsen är att man får ett helhetsperspektiv, både rent geografiskt och tidsmässigt. I rapporten presenteras resultat för hela länet, men även för varje enskild kommun. Fokus i arbetet har varit skyddad bebyggelse men även skyddade landskapselement, såsom stenmurar och träd har registrerats.

Brandstationen i Asarum, som tidigare även varit badhus, har en varsamhetsbestämmelse i plan från 1999.

Ofta säger man bara k-märkt om skyddad bebyggelse, men det rör sig i själva verket om olika skydd. När det gäller skillnaden mellan ett litet q och ett k innebär q ett starkare skydd för byggnaden. Ett k innebär ett svagare skydd och ställer istället krav på olika detaljer, till exempel att en viss kulör ska användas vid ommålning eller att man behöver utforma fönster på ett speciellt sätt om det behövs nya.

Bild från länsstyrelsens webbGIS där man ser skiktet ”Räkna q”.

Kartbild från länsstyrelsens webbGIS som visar skyddad bebyggelse och skyddade landskapselement i Blekinge.

För att komma till kartskiktet i länsstyrelsens webbGIS - använd länken nedan och och lägg till lagret LstK RäknaQ i lagerlistan (se bild ovan).

Länk till länsstyrelsens webbGIS
 

Miljöekstra är ett nyhetsbrev från Länsstyrelsen Blekinge med syfte att sprida information om miljöarbetet i länet.
Har du något du vill berätta om? Hör av dig till miljoekstra@lansstyrelsen.se.

Läs mer om vår dataskyddspolicy och GDPR
Länsstyrelsens webbplats.

Anmäl dig här om du vill börja prenumera på Miljöekstra.
Klicka här om du vill avregistrera din mejladress.

 
Facebook Twitter Instagram
Do not click this link

Skickat med Paloma