LEKS nyhetsbrev Omvärldsbevakning
Logga LEKS med texten Länsstyrelserna Energi- och klimatsamordning.
 

 

Omvärldsbevakning

Februari 2024

Fotokollage med solceller, biogasanläggning, tåg, rapsblomma som pollineras av ett bi.

Visa nyhetsbrevet i webbläsaren.

Fokus på energiplanering och elektrifiering

Riksdagen fattade före jul beslut om årets budgetproposition som innehåller flera satsningar. En av nyheterna är posten Regional energiplanering och stärkt försörjningstrygghet på 250 miljoner kronor. Dubblerad elanvändning och bättre försörjningstrygghet i enlighet med regeringens förslag på planerings- och leveranssäkerhetsmål kräver utvecklad energiplanering. Läs mer om denna satsning i nyhetsbrevet. Utöver detta så fortsätter Elektrifieringspiloterna och Klimatklivet förlängs samt utökas med medel, vilket är mycket positivt då det innebär konkreta energi- och klimatåtgärder i landet.

I det här nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:

Länsstyrelsernas utökade uppdrag inom energi- och klimat
Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan 2024–2033
Trafikverkets nya uppdrag för att påskynda transportsektorns klimatomställning
Tips på nya rapporter, statistik och webbinarium

Önskar dig trevlig läsning. Sprid gärna nyheterna vidare i dina nätverk!

Erik Särnholm, verksamhetsledare LEKS

 

Utökat uppdrag till Länsstyrelserna

Energiplaneringen behöver stärkas och samordnas lokalt, regionalt och nationellt för att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning. Länsstyrelserna har därför fått i uppdrag av regeringen att leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder. Inom ramen för uppdraget ska länsstyrelserna:

utifrån de nya energipolitiska målen revidera de regionala energi- och klimatstrategierna

ta fram regionala handlingsplaner för elektrifiering

erbjuda stöd till och främja samverkan mellan kommuner och andra lokala och regionala aktörer i arbetet med energiplanering och klimatåtgärder

arbeta för ett ökat genomslag av de nationella energimålen inom sina relevanta verksamhetsområden, till exempel i plan- och tillståndsprocesser

administrera Klimatklivet och främja tillkomsten av viktiga klimatinvesteringar som kan finansieras genom Klimatklivet

vidta åtgärder för att främja utbyggnaden av hemmaladdning för elfordon för hushåll i flerfamiljshus.​​​​​​

Regleringsbrev för länsstyrelserna 2024, Ekonomistyrningsverket

 

Sök stöd från Klimatklivet!

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

 
Klimatklivets logga.

Under 2024 planeras tre ansökningsomgångar för Klimatklivet. För ansökningsomgången februari till april gäller följande datum:

Anbud om publika vätgastankstationer längs det transeuropeiska transportvägnätet (TEN-T) 12–21 februari.

Allmän utlysning i Klimatklivet 4–15 mars.

Anbud om publika laddstationer 25 mars–5 april.

Årets första anbudsförfarande för laddinfrastruktur kommer precis som tidigare att föregås av ett samråd, där synpunkter kan lämnas på områden som bör öppnas upp eller stängas inom olika kategorier. Skriftligt samråd äger rum från den 19 februari till och med den 23 februari 2024.

Även utlysningen om publika tankstationer för vätgas kommer att ske genom ett anbudsförfarande, men föregås inte av ett samråd.

Datum för övriga ansökningsomgångar kommer att publiceras inom kort på Naturvårdsverkets webbplats samt på Länsstyrelsens webbplats för ditt län.

Klimatklivet, Naturvårdsverket

 
Klimatklivet delfinansieras av Europeiska unionen och NexGenerationEU
 

Investeringsstöd till kommuner

För att kunna genomföra åtgärder i en kommunal energi- och klimatplan behövs finansiering. Investeringskapitalet kan komma från olika håll och det behövs en ordentlig finansieringsplan som beskriver åtgärder och kostnader för att få tillgång till det.

Nu finns ett investeringsstöd på 60 000 euro genom European City Facility (EUCF) som kommuner kan ansöka om, för att skapa en finansieringsplan. Det är möjligt att ansöka om stödet från 15 januari till 15 mars 2024.

Utlysningsbank – European City Facility (EUCF), Energikontorsyd.se

 

Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan 2024–2033

Sverige står inför flera utmaningar de kommande åren. Samtidigt som stora industrier ställer om till att bli eldrivna ökar elanvändningen i storstäder och nya industrier vill etablera sig i Sverige. Dessutom förväntas en omfattande anslutning av ny elproduktion under de närmaste åren. I nätutvecklingsplanen beskriver Svenska kraftnät både pågående investeringar i anläggningsprojekt och aktuella behovsutredningar under den kommande tioårsperioden.

Högspänningsledning mot blå himmel i motljus.

Nätutvecklingsplanen beskriver också:

drivkrafter för nätutveckling
samspelet mellan samhälle och utbyggnad av elnätet
vilka möjliga komplement till nya ledningar som kan vara aktuella att använda för att möta kraftsystemets utmaningar.

Nätutvecklingsplan 2024–2033, Svenska kraftnät

 

Vägledning för solcellsanläggning på mark

Solenergi är en förnybar och fossilfri energikälla. Elenergi från solceller är en väsentlig del i omställningen för att klara samhällets klimatmål och ökade elektrifiering.

Det finns ett stort intresse för etablering av nya solcellsanläggningar. Att välja lämplig plats för en solcellspark är en process som kräver hänsyn till flera faktorer som naturvärden, livsmedelsproduktion, landskapsbild och kulturmiljö. Några av landets länsstyrelser har därför tagit fram informationsmaterial gällande planering av markbaserad solcellsanläggning. I materialet hittar du värdefulla tips om bland annat om samråd och lokalisering:

Vägledning kring solcellsanläggningar på marken, Länsstyrelsen Halland
Information till dig som planerar för en markbaserad solcellsanläggning, Länsstyrelsen Stockholm
Vägledning för solceller på jordbruksmark, Länsstyrelsen Västra Götaland
Markbaserad solcellsanläggning – så väljer du rätt plats, Länsstyrelsen Östergötland
Solcellspark på marken med träd i bakgrunden.
 

Klimatpolitisk handlingsplan

Regeringen beslutade den 21 december 2023 om den klimatpolitiska handlings-planen, som enligt klimatlagen ska lämnas till riksdagen året efter att ordinarie val har hållits. Klimathandlingsplanen innehåller ett 70-tal konkreta förslag som antingen genomförs eller påbörjas under mandatperioden för utsläppsminskningar inom samtliga sektorer.

Regeringens klimathandlingsplan – hela vägen till nettonoll, Regeringen.se

 

Förslag på klimatmål för
EU till år 2040

För att nå målet om en klimatneutral union till 2050 rekommenderar Kommissionen ett delmål om utsläppsminskningar på 90 procent till 2040. En förutsättning för att målet ska nås är infångning och lagring av koldioxid. Kommissionen har därför även antagit ett meddelande om industriell koldioxidhantering.

Kommissionen presenterar förslag till klimatmål för 2040 och meddelande om koldioxidinfångning, Region Östergötland

 

Förslag på nya energipolitiska mål och energipolitisk inriktningsproposition

Den 19 december 2023 presenterade regeringen förslag på nya energipolitiska mål. Dessa mål ska i sin tur ligga till grund för den energipolitiska inriktningsproposition som regeringen ska lägga fram den 12 mars 2024.

Förslaget innefattade ett planeringsmål och ett leveranssäkerhetsmål samt en bedömning om att Sveriges mål för energieffektivisering bör ses över. Till planeringsmålet gjordes en bedömning om att Sverige för närvarande bör planera för att kunna möta ett elbehov om minst 300 TWh år 2045. De sex länsstyrelser som fick förslagen på remiss var i grunden positiva till dessa.

Pressmeddelande om förslag på nya energipolitiska mål, Regeringen.se

 
Vattenånga från fjärrvärmeverk mot blå himmel.

Förslag för Sveriges resa till fossilfrihet

Omställningen till fossilfritt innebär stora möjligheter för Sverige. Energimyndigheten har levererat fem rapporter till regeringen med beslutsunderlag för en hållbar omställning:

Myndighetsgemensam uppföljning av samhällets elektrifiering
Analysera en effektivare användning av energi
Fjärr- och kraftvärmestrategi
Styrmedel för CCS och CCU för att bidra till att klimatmålen nås
Främja ett mer flexibelt elsystem
 
Två bilar som står med bakdelarna mot varandra och laddar från en elstolpe.

Förslag på åtgärder inom transportsektorn

Elektrifieringen av den svenska transportsektorn rullar på, men för att fler ska välja elektriska fordon måste det vara enkelt att ladda och tanka. I en gemensam rapport listar Energimyndigheten och Trafikverket 55 åtgärder för att underlätta och öka takten i utvecklingen av laddinfrastruktur och tankinfrastruktur för vätgas.

Så kan vi snabba på transportsektorns omställning, Energimyndigheten

 

Ökad samordning ska påskynda transportsektorns klimatomställning

Regeringen går vidare med en av de åtgärder som ingår i den klimatpolitiska handlingsplanen och ger Trafikverket i uppdrag att samordna berörda statliga myndigheters arbete för transportsektorns klimatomställning. Fokus ska vara att koordinera arbetet inom befintliga ansvarsområden med sikte på att transportsektorn når i princip noll växthusgas-utsläpp senast 2045.

I uppdraget ingår bland annat att identifiera möjliga samordningsvinster och genom samordning effektivisera myndigheternas arbete med omställningen. Trafikverket ska även vid behov lämna förslag på hur hinder för omställningen kan undanröjas.

Många cyklister på cykelbana med bussar och bil i bakgrunden.

Trafikverket ska vid genomförandet av uppdraget inhämta synpunkter från bland annat Boverket, Energimarknadsinspektionen, Luftfartsverket, Sjöfartsverket och länsstyrelserna. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2026.

Ökad samordning ska påskynda transportsektorns klimatomställning, Regeringen.se

 

Regeringen tillsätter skogsutredning

En särskild utredare ska göra en översyn av den nationella skogspolitiken. Syftet är att utveckla en ändamålsenlig skogspolitik som främjar ett långsiktigt hållbart konkurrenskraftigt skogsbruk, ökad skoglig tillväxt och en långsiktigt ökad tillgång till hållbar skoglig biomassa för att fullt ut kunna bidra till klimatomställningen samt jobb och tillväxt i hela landet. Till särskild utredare har regeringen utsett professor emeritus Göran Örlander

En robust skogspolitik som ser skogen som en resurs, Regeringen.se

 

Ny vägledning om elnät i planering

Boverket har tagit fram ny vägledning om elnät i planering. Hela planeringskedjan berörs, från regionplanering till prövning av bygglov och förhandsbesked. Vägledningen ska ge stöd för hur befintliga elnätsanläggningar behöver beaktas och hur framtida behov av elnätsutbyggnad kan hanteras i planeringen.

Ny vägledning om elnät i planering, Boverket

 

Reviderat direktiv om energieffektivitet

Den 10 oktober trädde EU:s reviderade direktiv om energieffektivitet (EED) i kraft. Arbetet med att implementera det reviderade direktivet i Sverige har påbörjats. Den tidigare företagsdefinitionen, att ett företag omfattas av lagen baserat på antal anställda och omsättning, tas bort och ersätts av energianvändningsgränser. En kort sammanställning av det nya direktivet finns på Energimyndighetens webbplats.

Reviderat direktiv om energieffektivitet (EED), Energimyndigheten

 

Positiv miljöpåverkan från förnybar energi

En snabb omställning från fossil till förnybar energi är inte bara bra för klimatet, det skapar också dramatiska förbättringar inom en rad andra naturrelaterade områden. Det konstaterar WWF:s nya rapport Building a Nature-Positive Energy Transformation som tagits fram i samarbete med välrenommerade Boston Consulting Group. Nyheten finns i sin helhet på Svensk vindenergis webbplats.

Building a Nature-Positive Energy Transformation, WWF

 

World Energy Outlook 2023

World Energy Outlook 2023 är International Energy Agency analys av det globala energisystemet. Mot bakgrund av geopolitiska spänningar och bräckliga energimarknader undersöker årets rapport hur strukturella förändringar i ekonomier och energianvändning förändrar hur världen möter den ökande efterfrågan på energi. Rapporten undersöker konsekvenserna av dagens energitrender inom nyckelområden, inklusive investeringar, handelsflöden, elektrifiering och tillgång till energi.

World Energy Outlook 2023, International Energy Agency

För dig som vill ta del av en inspelad presentation av rapporten så finns den här: World Energy Outlook 2023, YouTube

 

Miljö, ekonomi och politik

Konjunkturinstitutet, som är en statlig myndighet under Finansdepartementet, har regeringens uppdrag att årligen ta fram en miljöekonomisk rapport. För år 2023 har de tagit fram en rapport som analyserar fördelningseffekter av miljö- och klimatpolitik, med fokus på klimatpolitik.

För att Sverige ska nå uppsatta klimatpolitiska mål kommer det att krävas ytterligare politiskt beslutade styrmedel, vilket kommer att få fördelningspolitiska konsekvenser. Rapporten undersöker detta och använder två exempel i form av politik riktad mot personbilstransporter respektive politik riktad mot elsektorn. Fokus ligger på hur olika hushåll påverkas av olika utformningar av styrmedlen.

Fördelningseffekter av klimatpolitiken hanteras bäst med annan politik, Konjunkturinstitutet

 

Företagens gröna omställning

Tillväxtverket har genomfört en omfattande undersökning där 5 000 små och medelstora företag har svarat på en enkät med syftet att förstå företagens utmaningar och möjligheter gällande grön omställning. Enkätundersökningen visar bland annat att 8 av 10 företag anser att grön omställning är en viktig förutsättning för att vara konkurrenskraftig och långsiktigt lönsam.

Lagar och regler framstår som både drivkraft och hinder för grön omställning. Undersökningen visar att behovet av att utforma regler och myndighetsprocesser för att underlätta för företag och minimera negativa effekter är stort.

 
Framsida rapport Företagens gröna omställning från Tillväxtverket

Majoriteten av företagen anser att grön omställning kräver ny kompetens. Vidareutbildning av befintlig personal och företagsledning anses vara en prioritet, med ökat behov av rekrytering ju större företaget är.

Företagens gröna omställning, Tillväxtverket

 

Panorama utvecklas och väcker internationellt intresse

Många känner säkert till Panorama som samlar översiktlig information om landets klimatomställning och visualiserar en väg (av flera möjliga) till nettonollmålet 2045. Plattformen drivs av de tre myndigheterna Klimatpolitiska rådet, Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

På senare tid har intresset för Panorama ökat i andra länder, inte minst sedan den exponerades i den svenska paviljongen under COP-mötet i Dubai, som ett exempel på hur man kan tillgängliggöra och sprida kunskap och på så vis stimulera samarbete och engagemang.

Skärmdump från Panorama.se, översikt över Sveriges omställning

Panorama utvecklas och uppdateras löpande. Numera har den digitala plattformen en introduktionsguide, utvecklade beskrivningar av innehållet och bättre mobilanpassning. Nyligen uppgraderades också Panoramas listning och kategorisering av viktiga styrmedel och insatser som bidrar till klimatomställningen. Kika in själv och tipsa gärna andra som kan ha nytta av omställningskoll.

Omställning för Sverige, webbplatsen panorama-sverige.se

Panorama, Linkedin

 

Sveriges klimatutsläpp minskade under 2022

Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med ungefär 37 procent sedan år 1990. År 2022 uppgick Sveriges utsläpp av växthusgaser till 45,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilket innebär en minskning med 5,3 procent jämfört med 2021. Utsläppsminskningen berodde främst på minskade utsläpp från inrikes transporter och arbetsmaskiner.

Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser, Naturvårdsverket

Sveriges klimatstatistik 2022, Youtube.com

 

Transportsektorns energianvändning 2022

Energimyndigheten publicerade nyligen den officiella statistiken för transportsektorns energianvändning år 2022. Statistiken visar att energianvändningen inom inrikes transporter minskade över 3 TWh under 2022 jämfört med 2021. Den totala minskningen är en kombination av minskningar inom både vägtrafik och sjöfart som till viss del motverkas av en återhämtning inom flygsektorn.

Transportsektorns energianvändning, Energimyndigheten

 

Ny rapport om scenarier för minskade växthusgasutsläpp från plastförbränning

Växthusgasutsläppen från avfallsförbränning i el- och fjärrvärmesektorn kommer främst från fossil plast. För att bidra till klimatmålet behöver el- och fjärrvärmesektorns utsläpp från avfallsförbränningen minska till noll eller nära noll-utsläpp till 2045. Det finns därför behov av att minska mängden fossil plast som går till förbränning.

I en ny rapport presenteras olika åtgärders potentialer för att minska mängden fossil plast som går till förbränning i Sverige samt scenarier som visar hur de olika åtgärderna kan bidra till att minska växthusgasutsläppen.

Ett berg av plastskräp på en avfallsanläggning

Delscenarier visas för åtgärderna:

resurseffektivitet
ökad användning av biobaserad plast
ökad materialåtervinning.

Även ett ”övergripande målscenario” där alla åtgärder ingår presenteras. Förutom att ge minskade växthusgasutsläpp så bidrar även scenarierna till en hållbar plastanvändning.

Rapporten kommer att presenteras på ett webbinium den 15 februari.

Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn, Naturvårdsverket

 
 

15 feb

 

Webbinarium: Scenarier för minskad plastförbränning

Välkommen på ett webbinarium där du får veta mer om rapporten "Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn". Webbinariet riktar sig till aktörer inom plastens värdekedja, även de som använder plast, och aktörer som arbetar med minskade utsläpp av växthusgaser och hur Sverige kan nå sina klimatmål.

Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn, Naturvårdsverket

 
 

8 mars

 

Hybridkonferens: Landskapskaraktärsanalys Dalarna

Välkommen att ta del av den landskapskaraktärsanalys för Dalarna som Länsstyrelsen i Dalarnas län arbetat fram under 2023. Analysen visar de rumsliga förutsättningarna för samverkan mellan landskapets värden, strukturer och funktioner. Den innehåller också en strukturanalys med rekommendationer eller strategier för bland annat utbyggnad av vindkraft.

Landskapskaraktärsanalys Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län

 
 

Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning, LEKS

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med att förverkliga regeringens politik för energiomställning och minskad klimatpåverkan.

LEKS, länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning, är ett samarbete mellan länsstyrelserna för att underlätta och effektivisera arbetet.

www.leks.se

 
Länsstyrelsernas gemensamma logga

Så hanterar länsstyrelsen dina personuppgifter

 

Bilder som används i detta nyhetsbrev är licensierade via Mostphotos om inget annat anges.

 
Nyhetsbrev och marketing automation
Do not click this link