Tips från Näringslivsenheten till dig

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Nyhetsbrev 12 september 2023

Här kan du ta del av inspiration och information som är nyttig att känna till som företagare i Säters kommun.

 
 

Branschfrukost 22 september på Folkets hus

Missa inte en inspirerande frukost tillsammans med företagare och föreningslivet med fokus på handel, service- och besöksnäring på Folkets hus. Några smakprov ur programmet:

"Samverkan och paketering ger ökad lönsamhet" - Martin Backéus (bilden) från Human by Nature i Falun pratar om sina viktiga erfarenheter.
”Ökad försäljning genom att lyfta varandra och samarbeta”- Lotta och Gunilla, Bergstrand Cigars berättar.
"Vad kan Visit Dalarna erbjuda dig i besöksnäringen?"

Läs mer och anmäl dig här. Välkommen!

 

Samråd – Detaljplan för kvarter Bladguldet i Mora by

För att möjliggöra byggandet av nya bostäder i Mora by tar kommunen nu fram en detaljplan, öster om idrottsplatsen intill Förgyllarvägen. Området som detaljplaneläggs kallas Bladguldet. Mellan 2023-07-17 och 2023-10-01 befinner sig detaljplanen i samrådsskedet, det betyder du kan tycka till om förslaget. Läs mer och tyck till här.

 

Krögarträff 3 oktober

En träff för dig som är krögare i Säters kommun för att få aktuell information, svar på frågor och träffa personer från olika myndigheter så som ATL-kontoret som handlägger serveringstillstånd. Träffen hålls denna gång i Gammelgårdens catering & konferens i Ludvika. Läs mer och anmäl dig här.

 

Stjärnlunchen 21 september

Spännande program på Stjärnlunchen som i år är i Orsa och bland robotar på MARAB. Välkommen till en inspirerande förmiddag och lunch med möjlighet att knyta kontakter med företagare i Dalarna.
Se program och anmäl dig senast 13 sep här.

 

Tips från miljökontoret till livsmedelsföretagare:

Information till livsmedelsföretagare på Säters kommuns webbplats här.

Kostnadsfritt webbinarium 25/9: Nya nordiska näringsrekommendationer – vad innebär de och vad händer nu? Ingen anmälan krävs. Läs mer.

Samlad information till företag om nya riskklassningen. Läs mer här.

Handbok ska hjälpa företag minska matsvinnet.

"Dystert läge för svensk livsmedelsindustri".

Livsmedelspriserna stiger igen - SCB:s Konsumentprisindex för juli. Läs mer.

"Sommarväder ställer till det för grönsaksodlare".

Ulrika Brydling fd kock & hållbarhetsstrateg blir ny chef för Eldrimner, centrum mathantverk. Läs.

"Matallergiker förtjänar en bättre vardag".

 

På gång hos företagsfrämjande organisationer:

 

Arbetsmarknadsmässa i Borlänge 28 september

Högskolan Dalarna bjuder in arbetsgivare att delta på Campusdagen och arbetsmarknadsmässan den 28 september. Mässan är ett utmärkt tillfälle att stärka arbetsgivarvarumärket och knyta kontakter med studenter som är på väg ut i arbetslivet. Läs mer.

 

Dalarna Talks 14 september

Möjligheter och fallgropar med internationalisering år 2023. Hur har pandemi, krig, klimatförändringar, och nu senast, en förändrad Sverigebild ändrat våra förutsättningar för internationella affärer? Vilka är våra framtida handelspartners? Frukost på Dalarna Science Park eller online. Stanna sedan kvar och lyssna på ”Trump, Biden och hur du använder deras knep i vardagen”. Läs mer här.

 

Stor hållbarhetskonferens

Den 15 september är det dags för A Sustainable Tomorrow – årets hållbarhets- och framtidskonferens. Programmet med talare som bland andra Johan Rockström och Fredrik Reinfeldt livesänds från Helsingborg till hubbar runt om i Sverige. Dalarna Science Parks hubb välkomnar företagare, studenter och privatpersoner för att se programmet och fortsätta diskussionerna. Läs mer här.

 

Handla med andra länder

Handla med andra länder – lär dig mer om export och import. Är du ny på tull eller du kanske funderar på att starta upp ett företag med internationell handel? Då är informationsträffarna rätt sätt att börja bekanta dig med tullhantering! 19/9, 3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12. Läs mer på Tullverkets hemsida.

 

Industrimässa i Borlänge

4-5 oktober kan du möta delar av landets marknadsledande leverantörer som presenterar produkter och tjänster för industrin. Mässan hålls på Stora Enso Arena (BSM-Hallen), Blomsterstigen 2, i Borlänge.​​​​ Det är​​​ fri entré för anställda inom industrin. Läs mer och se utställarna här.

 

Öppen föreläsning – Sälj mer till fler! 26 september

Vill du sälja mer till fler? Sälj värde! Välkommen på en föreläsning om psykologin bakom försäljning. Det är lättare än du tror, men svårare än du hoppas. Hur skapar man till exempel förtroende? Vet du vad din kund vill ha, egentligen? Under en timme inspirerar affärsutvecklare Jörgen Bond dig på detta tema. Läs mer här.

 

Ledarskap för innovation – verktyg för en värld i omställning 27 september

Vilket ledarskap krävs för att möta de utmaningar som grön omställning och robotisering av jobben innebär? Hur skapar vi hållbara och jämställda arbetsplatser med kreativa och stolta medarbetare som strävar mot samma mål? Ta del av Pär Lärkeryds verktyg för hur du kan arbeta mer inkluderande och skapa en arbetsplats där individer trivs och blir mer innovativa. Läs mer här.

 

Se och annonsera lediga lokaler, fastigheter och mark

Letar du efter lokal, fastigheter eller mark för din verksamhet? Eller har du objekt som du vill hyra ut/sälja? Se lediga objekt på annonsportalen Objektvision här nedan. Läs mer om hur du kan annonsera där kostnadsfritt.

Lediga lokaler
Mark till salu
Kommersiella fastigheter till salu
Företag till salu

Boka rådgivning och lotsmöte

Står du inför en företagsetablering, nystart eller expansion i Säters kommun? Behöver du hjälp med olika tillstånd? Kanske har du frågor som rör: plan- och bygglov, mark- och utbyggnadsfrågor, miljöbestämmelser, livsmedel eller andra frågor.

Hör av dig till oss så ser vi till att du får träffa och komma i kontakt med rätt personer vid ett och samma tillfälle, på ett lotsmöte, utifrån dina frågor. Läs mer och boka här.

Vill du göra affärer med kommuner? Se upphandlingar här

Både små och stora företag kan vara med och konkurrera om affärerna eftersom upphandlingarnas storlek varierar från små enstaka inköp till stora fleråriga avtal. Registrera dig i systemet e-avrop och få meddelanden om upphandlingar inom just ditt område.

Aktuella upphandlingar i regionen
Observera: vid vissa upphandlingar kan anbud lämnas löpande. 
Planerade upphandlingar i regionen

Servicemätning via sms eller e-post

Säters kommuns mål är att erbjuda en god service. Därför genomför Säters kommun med hjälp av Origo Group löpande undersökningar av hur de som haft kontakt med kommunen uppfattar kontakterna. Har du exempelvis ansökt om bygglov, registrerat en livsmedelsanläggning, lämnat anbud i en upphandling eller liknande kan du bli kontaktad av Origo Group via e-post eller SMS. Detta arbete sker löpande under året. Vi är tacksamma om du svarar på enkäten och på så vis hjälper oss bli bättre! Läs mer här.

Felanmälan allmänna miljöer 

Ser du fel eller problem i våra allmänna miljöer i kommunen? Tveka inte att felanmäla via hemsidan eller i appen ”Felanmälan Säters kommun”.

 
 

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Näringslivskontoret arbetar med att skapa bra förutsättningar för näringslivet i Säters kommun, så väl för utveckling av befintliga företag som för nya företag.
 

Besök: Rådhuset, Åsgränd 2
Post: Säters kommun, Box 300, 783 27 Säter

Telefon växel: 0225-55 000
E-post: naring@sater.se

Facebook

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma