Läs webbversionen
Logo EBM

Ekobrottsmyndighetens nyhetsbrev om brottsförebyggande arbete - nov 2019

Redaktören har ordet

Ekobrottsmyndighetens nyhetsbrev om vårt brottsförebyggande arbete är tillbaka!

Aldrig förr har väl samhällsdebatten handlat så mycket om brottsförebyggande frågor som nu. Därför drar vi på Ekobrottsmyndigheten, EBM, igång med vårt nyhetsbrev igen. Välkomna till en nystart!
Den här gången berättar vi bland annat om vår återrapportering till regeringen och varför vår nya brottsförebyggande - eller som vi säger, BF-strategi, lite tillspetsat har gjort oss till brottskonsulter. Det handlar också om den nya myndighetsgemensamma lägesbilden om organiserad brottslighet. En rapport med lång och krånglig titel som för oss brottsförebyggare kommer att få det mesta att klarna.

Missa inte heller allt som är på gång beträffande byggbranschen och trafikskolorna – verksamheter som ibland kan te sig svartare än den mörkaste novembernatt.

På återseende!

Eder BF:are, brottskonsult och redaktör,

Stefan Lundberg

 
Stefan Lundberg porträtt


Följ mig på Twitter! @EBMLundberg

 

 

VIKTIG RAPPORT FÖR BROTTSFÖREBYGGARE

I oktober presenterades den myndighetsgemensamma lägesbilden om organiserad brottslighet. En ovärderlig rapport i kampen mot kriminella som vill sko sig på svenska skattepengar. Inte minst för brottsförebyggare.

Det må låta paradoxalt, men få är faktiskt lika bevandrade i den svenska lagstiftningen som just ekobrottslingar. De vet ofta precis var svagheterna finns och hur man på bästa sätt kan utnyttja bristerna i myndigheternas kontrollrutiner. Därför är det viktigt att myndigheterna samverkar.

 
Framsida Lägesbilden
Läs mer
 

regeringens krafttag mot svarta körskolor VÄLKOMNAS

Svarta körskolor är ett stort problem. De riskerar att försämra trafiksäkerheten samtidigt som de konkurrerar ut lagliga körskolor.

Regeringen har nu gett Transportstyrelsen i uppdrag att föreslå åtgärder för att komma till rätta med problemet - något Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggare välkomnar.

 
Bilkörning
Läs mer
 

”Vår viktigaste roll är att påverka andra”

EBM ser kryphålen, känner till sårbarheterna och vet precis hur ett välfärdssystem kan utnyttjas – men saknar uppdraget att bedriva kontroll och tillsyn.

– Vi satsar därför på att informera andra om hur man kan skydda Sveriges skattemedel, säger Sofia Magnusson, strategisk analytiker, om EBM:s nya BF-strategi.

 
Sofia Magnusson porträtt
Läs mer
 

BF i korthet

Seminarier, utbildningar, föreläsningar och samarbeten. Vi på Ekobrottsmyndighetens BF-enhet bidrar gärna med våra kunskaper och erfarenheter kring brottsförebyggande arbete.

Den här gången flaggar vi lite extra för ”Penningtvätt – känn din kund”, en utbildning för dig som vill bli bättre på att upptäcka och förhindra penningtvätt.

Läs mer
 
Sedel doppad i svart färg
Twitter LinkedIn
Tipsa en vän/kollega
 
Läs tidigare brev
 
Avsluta prenumeration

© 2019 EBM
Ekobrottsmyndigheten
Fleminggatan 14
104 22 Stockholm

010-562 90 00
www.ebm.se
Du får detta nyhetsbrev från Ekobrottsmyndigheten, då du tidigare har anmält ditt intresse. Vårt nyhetsbrev ger dig senaste nytt från vår brottsförebyggande verksamhet och ges ut cirka 4 gånger per år. Din e-postadress används endast till detta nyhetsbrev, läs mer om hur EBM hanterar dina personuppgifter här.

Skickat med Paloma