Hej bygdegårdsförening i Enköping

Förening i Enköping - specialutskick inför 2024

Hej bygdegårdsförening!

I detta specialutskick har vi samlat flera tips från olika aktörer om bidrag och stöd som kan vara relevant för din bygdegårdsförening. Men innan du kommer till dem vill vi även fråga och påminna om några saker.

Ni har väl inte missat att årets föreningsenkät är utskickad och att ni kan svara på den senast 1 december? Vi har skickat ut enkäten till ordförande och bygdegårdens mejladress i kommunens föreningsregister. Har ni inte fått underlaget, vänligen hör av er så hjälper vi er.

Det är även dags att söka bidrag från Boverket senast 1 december och rör det en investering där ni även önskar stöd av kommunen så behöver ni ansöka om kommunens investeringsstöd i bröjan av nästa år. Ansökningsplan för kommunens samtliga föreningsbidrag finns längre ned i detta utskick.

Senast 10 december måste vi ha ert årsmötesprotokoll och protokoll från konstituerande möte som genomförts 2023 om ni inte redan laddat upp detta på föreningens konto på InterbookGO. Får vi inte in dessa underlag kommer ni missa möjligheten att fortsätta vara bidragsberättigad förening och därmed ansöka om kommunens föreningsbidrag.

Avslutningsvis hoppas vi att just du som läser detta hitta rnågra nyttiga tips.

Med förhoppning om en fin november

Upplevelseförvaltningen genom

Marita Ghafouri och Sofia Lindstedt

OBS! Du får detta utskick då din mejladress finns registrerad i kommunens föreningsregister till en av bygdegårdsföreningarna i Enköpings kommun.

 

Hylla engagemanget den 5 december

Vi vill fira och uppmärksamma det ideella engagemanget i Enköping. Vi bjuder därför in er föreningar till höstens Föreningsdialog på temat "Hållbart ideellt engagemang i världsklass". Var med på utdelningen av årets civilsamhällesstipendium och träffa flera studieförbund och föreningar som ger tips och inspiration på hur ni kan ta tillvara på det ideella engagemanget i din förening.

Läs mer och anmäl dig till Föreningsdialogen
 

Missa inte digital träff om om bidrag

Få information och vägledning i vad du behöver göra för att fortsätta vara eller bli bidragsberättigad förening och kunna söka föreningsbidrag 2024. Lär dig mer om bedömningskriterier, ansökningstider och ansökningsformulär. Det finns olika tider att välja mellan den 7 eller 30 november.

Hitta datum i kalendern
 

Save the date!

Musik i Uppland bjuder in till arrangörsutbildning den 28 januari 2024 kl. 13.00-17.00. Kurshållare kommer att bli Helena Elvidottir Forslund som är en mycket erfaren kurshållare och arrangör, många av er känner säkert Helena från tidigare. Inbjudan kommer längre fram.

 

Aktuellt om bidrag

Sök bidrag från Boverket senast 1 december

Investeringsbidrag till allmänna samlingslokaler kan ges för nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad och inköp av allmän samlingslokal, samt till åtgärder i lokalen som ska förbättra dess standard, tillgänglighet eller energieffektivitet. Du kan söka investeringsbidraget nu via vår e-tjänst. Senaste ansökningsdatum är den 1 december.

Lär dig mer om Boverkets investeringsstöd

Utveckling för din bygdegård med Arvsfonden

Lär dig mer om Arvsfondens olika stöd och vilka möjligheter det kan innebära för din bygdegårdsförening. Se inspelningen från bygdegårdarnas riksförbunds samtal så får du veta mer om vilka kriterier och målgrupper de har samt tips på vägen till en lyckad ansökan.

Flera bygdegårdar har fått stöd genom Arvsfonden och fler ska det bli! Exempelvis har Arvsfonden i år beviljat Muskö bygdegård 2,5 miljon för om och tillbyggnation och Österängs bygdegårdsförening har beviljats 2,2 miljoner för tillbyggnad av funktionsanpassad entré.

Läs mer om stöd från Arvsfonden

Lokalt ledd utveckling med Leader

Leader är en metod för lokal utveckling och landsbygdsutveckling, med lokal förankring, intitiativkraft och engagemang i centrum. Metoden syftar till att ge er de bästa förutsättningarna för att utveckla er plats på ett sätt som ger bestående resultat och effekter. Utveckling av er plats genomförs bäst av er som bor och verkar där!

Läs mer och kontakta Leader

Barn och ungdomscheck

Uppsala bygdegårdsdistrikts barn och ungdomscheck. En barn och ungdomscheck på 3000 kr/ år som är möjlig att söka för aktiviteter med och för era barn och unga i er bygdegård. Om det blir många som söker görs ett urval.

Läs mer på Uppsala bygdegårdsdistriktshemsida

Bidrag till grannskapet

Som ideell förening eller allmännyttig stiftelse finns möjligheten att söka mellan 20–50 000 kronor för att genomföra aktiviteter inom ramen för Grannskapsinitiativet. Löpande ansökan med 2-6 veckors handläggningstid. Postkodstiftelsen står bakom bidraget.

Läs mer om grannskapsinitiativet

Bidrag från Postkodstiftelsen

Postkodstiftelsen ger tidsbegränsade projektstöd och bedömning görs utifrån grundläggande kriterier samt uppsatta bedömningsgrunder. De kan enbart ge stöd till ideella föreningar och allmännyttiga stiftelser. Möjlighet finns att söka olika typer av stöd som projektstöd och tematiska satsningar.

Sök stöd från Postkodstiftelsen

Region Uppsalas arrangörsstöd för offentlig scenkonst

Ansök om regionalt arrangörsstöd för offentliga scenkonstföreställningar för vuxna och unga vuxna. Stödet gäller professionella föreställningar inom alla genrer av dans, teater, musikteater och nycirkus, men ej enbart musikprogram. Ansökan går att göra löpande men senast 14 dagar innan arrangemanget äger rum. Utbetalning av stöd sker efter föreställningstillfället, när du som ansökt om stödet har redovisat.

Läs mer och sök arrangörsstöd
 

Kunskap och verktyg

Stöd till din bygdegård

Bygdegårdarnas riksförbunds materialbank kan stötta er bygdegård i det vardagliga arbetet.

Studieförbundet Vuxenskolans arbete med föreningsutveckling summeras i Föreningsboxen.

Volontärbyråns förmedling kan hjälpa er att hitta fler ideellt engagerade. I kunskapsbanken kan du få kunskap och tips till dig som vill veta mer om ideellt engagemang genom handböcker och checklistor. Aktuella kostnadsfria utbildningarmed ger kunskap och inspiration.

 

Information från upplevelseförvaltningen

Bidragsberättigad förening

Föreningar som är bidragsberättigade behöver hålla sitt konto på InterbookGO uppdaterat med senaste årsmötesprotokoll och protokoll från konstituerande möte. Rätt kontaktuppgifter till styrelsen måste finnas registrerade samt att rätt person har rätt behörighet i InterbookGO.

Föreningar som inte är bidragsberättigade måste ha inkommit med en komplett ansökan senast 10 december för att handläggning ska kunna genomföras innan årsskiftet.

Läs mer om kraven på bidragsberättigade föreningar

Information, utbildning och dialog

Under året genomför vi olika aktiviteter där vi vill ge information och stöd till dig som förening. Du kan ofta välja om du vill delta fysiskt eller digitalt. Du kan även boka in ett enskilt möte med handläggare som kan hjälpa dig att genomföra bidragsansökan eller för stöd i din förenings utmaningar och utveckling.

Då och då erbjuder vi även öppet hus där du utan att boka tid kan lyfta frågor eller få stöd i någon fråga. Minst två gånger per år genomför vi stormöten för hela föreningslivet, så kallade föreningsdialoger.

Besök föreningswebbens kalender

Kommunens Föreningsbidrag 2024

15 oktober - 30 november Utvecklingsstöd. Ett stöd för aktiviteter som utvecklar er förening exempelvis utbildningar, nå nya målgrupper, testa nya aktiviteter.

15 oktober - 30 november Arrangörsstöd. Medfinansiering för publika kulturarrangemang där en professionell kulturutövare anlitas.

5 januari - 1 mars Verksamhetsstöd. I samband med ansökan om verksamhetsstöd utbetalas grundstödet som ger er bygdegård en fast summa om minst 39 kr/uthyrningsbar kvadratmeteryta.

15 februari - 31 mars Investeringsstöd. Investeringsstödet är en medfinansiering om 40 % av total utgift.

15 mars - 30 april Lovbidrag. Kostnadsfria lovaktiviteter för barn och unga. Fler ansökningsperioder kan tillkomma inför höst och jullov.

15 april - 31 maj Utvecklingsstöd. Ett stöd för aktiviteter som utvecklar er förening exempelvis utbildningar, nå nya målgrupper, testa nya aktiviteter.

15 april - 31 maj Arrangörsstöd. Medfinansiering för publika kulturarrangemang där en professionell kulturutövare anlitas.

Läs mer om kommunens föreningsbidrag

Bokningsservice

Många av kommunens lokaler går att boka hos oss. Genom bokningsservice kan du till exempel boka idrottshallar, idrottsplatser och träffpunkter för äldre. Vi har fasta telefontider och särskilda tider för nyckelhantering.

Kontakta bokningsservice
 

Syns era evenemang?

I Enköping finns ett stort utbud av evenemang. Vad händer i din förening? I kommunens evenemangskalender kan din förening visa upp sina aktuella evenemang. Registrera era aktiviteter under året.

Tipsa om evenemang
Bild på en person som sitter framför en dator och har hörlurar på sig.
 

Kontakta oss!

Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningarna för föreningslivet i Enköping. Här hittar du kontaktuppgifter och vägar in till kommunen så du vet vart du kan vända dig för att komma i kontakt med oss.

Kontakta oss här

Nyhetsbrevet för föreningslivet i Enköpings kommun håller dig uppdaterad om vad som händer. Vi informerar om sådant som vi tror har ett värde för dig som förening. Nyhetsbrevet ges ut av upplevelseförvaltningen, Enköpings kommun.

Tipsa oss gärna om nyheter eller andra aktiviteter som vi kan dela med oss av i kommande nyhetsbrev.

Kontakt

E-post: forening@enkoping.se
 

Tipsa om vårt nyhetsbrev!
Facebook Twitter Google+ LinkedIn Email
Följ Enköpings kommun på sociala medier!
Facebook Instagram

Klicka här för att visa nyhetsbrevet i webbläsaren.

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link