Nyhetsbrev maj

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 
Facebook
LIFE SURE - Sediment Uptake and Remediation on Ecological basis
Prenumerera
 
Webbplats
 
Tipsa en vän

Sjäsättningen i april

Våra robotar transporterades från vinterförrådet till Malmfjärden med lastbil och lyftes lätt i vattnet direkt från lastbilen och sjösattes. I LIFE SURE projektet utvecklar och testar vi muddringsrobotar som är självgående. Dessa kommer inte röra runt och grumla vattnet och är skonsamma för sjölivet, dessutom är de lätta att flytta.

 

Pressen bjöds in till LIFE SURE på Malmfjärden.

LIFE SURE har startat sin verksamhet genom att samla sediment från Malmfjärden. Nytt för i år är att vi har två muddringsrobotar som arbetar samtidigt. Bojar och slangar finns i Malmfjärden från april till sen höst. Var försiktiga när ni korsar farleden i Malmfjärden så att ni inte fastnar. Det är förbjudet att stanna i själva muddringsområdena. Mudster drivs med rep som är svåra att upptäcka. Muddringsområdena är markerade med ankare med gula kors.

På siten kommer vi också att ha en demonstrationsanläggning för hur man använder sediment för olika ändamål. Renate Foks, projektledare och Johan Persson, projektkoordinator från Kalmar kommun, Frank Schmieder, forskare och William Hogland, professor från Linnéuniversitetet höll i presentationen och rundvandringen på siten.

 
 
 

Experimenten i växthuset

Odlingsexperiment i laboratoriet i växthuset på Linnéuniversitetet börjar ge lovande resultat. Tillväxten av testväxter på sediment blandat med ytterligare mineral- och organiska material för att förbättra struktur och näring är mycket bra och jämförbar med kommersiell planteringsjord. Dessa resultat kommer att fortsätta som ett odlingsexperiment direkt på LIFE SURE-siten som vi för närvarande jobbar med.

– Här kommer vi att testa sedimentets potential och prova att odla växter under mindre kontrollerade och mer naturliga förhållanden. Vi kommer att arbeta med ett större utbud av växter, både prydnadsväxter och ätliga och öka antalet tester. Bland annat kommer vi att undersöka om strandbrott kan användas för att förbättra växttillväxten på sedimentblandningarna. Dessutom kommer vi att testa en anläggning där avloppsvatten från muddringsprocessen som används för bevattning. De flesta av planteringslådorna kommer att placeras lätt observerbara för människor som passerar LIFE SURE-siten. Vi kommer också att ge intressanta fakta om experimentet som alla kan nå via QR-kod, berättar Frank Schmieder, forskare, Linnéuniversitetet.

 
 

Vi älskar samarbete!

Vi vill gärna dela med oss av det vi lär oss under resans gång och vi tar gärna emot input från andra. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller är nyfiken på vårt projekt!

Under 2021 kommer ett antal studiebesök att hållas och inbjudan skickas till dig som prenumererar på vårt nyhetsbrev. Är ni en större grupp som vill besöka anläggningen i Kalmar är ni välkomna att kontakta vår projektledare Renate Foks: renate.foks@kalmar.se.

Kontakta LIFE SURE

 

Projektet LIFE SURE finansieras med hjälp av EU:s LIFE-program
samt Havs- och vattenmyndigheten.

 

Klicka här för att avsluta din prenumeration

Do not click this link