Nyhetsbrev december 2021 - kultur- och fritidsförvaltningen, Kalmar kommun
Öppna i webbläsare
 
Avregistrera

Maia Dahlberg önskar god jul och gott nytt år

Året lider mot sitt slut och jag kan konstatera att 2021 har varit ett händelserikt, roligt och intensivt år på många olika vis. Och det känns som året knappt hann börja innan det tog slut.

För mig som ordförande i kultur- och fritidsnämnden beror det väldigt mycket på att det hänt och händer så fantastiskt mycket spännande hos oss. Bland annat projekten med ny ishall, Wakeboardparken och Gröndalshallen för att nämna några händelser och inte att förglömma det fortsatta arbetet med Kulturkvarteret där biblioteket flyttade in i Posthusets gamla lokaler. Mängder med små och stora frågor har passerat nämndens bord under året men det är ni ute i verksamheterna och på förvaltningskontoret som gör jobbet!

Tack till alla medarbetare på kultur- och fritidsförvaltningen. Tack för ert engagemang och nyfikenhet att pröva nytt. Tack för det sätt som ni tagit er an alla utmaningar, stora som små, och gjort att vi med gott samvete kan säga att vi tillsammans har gjort ett Kalmar för alla ännu bättre!

Och nu till julhälsningen: Från oss alla på Kultur & Fritid till er alla i Kalmar önskar jag en God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ses 2022!

Maia Dahlberg, ordförande kultur- och fritidsnämnden

 

Förvaltningschefen sammanfattar 2021

Grunden för året har vart Corona-pandemin som så starkt har påverkat förutsättningarna för alla våra verksamheter. Mycket har fått ställas om till digitala lösningar och öppna verksamheter ha haft begränsningar i antalet besökare. Pandemin har ställt stora krav på flexibilitet. Bland annat ersattes stadsfesten av flera mindre bygdefester, programmen i stadsparken flyttades in på Krusenstiernska gården, som blev ett välbesökt nav för sommarens aktiviteter, eller till Kalmar teater och genomfördes som digitala sändningar.

 
Henrik Nilsson, förvaltningschef kultur- och fritidsförvaltningen

En ny sport i Kalmar såg dagens ljus i somras när vi efter en tids hårt arbete och en del skriverier kunde öppna wakeboardparken på Långviken. Sommaren har varit en enorm succé där föreningen har fått säga nej till besökare som velat prova anläggningen.

Sommarens stora händelse var annars att kommunfullmäktige tog beslut om att den kommande bad- och friskvårdsanläggningen ska drivas i privat regi men kommunen som hyresgäst. Det innebär bland annat att det kommer att bli en verksamhetsövergång för vår personal och det arbetet har inletts i tät dialog med både den nya verksamheten, fack, medarbetare och HR-enheten.

Isarna har annars varit årets följetong där det i höstas, 31 oktober, äntligen kunde invigas en ny ishall. Det blev en fin tillställning med rundvandringar, tal och uppvisningar. Men följetongen började redan i vintras med spel och uppvisningar i Träningsishallen och med träning på den tillfälliga ytan i Brännarhallen, en yta som vid varmare väder var svår att hålla kvalité på. Därtill ska läggas att vi akut fick stänga ner träningsishallen då det identifierats brister i takkonstruktionen. Samma träningshall fick stängas alldeles nyligen men denna gång är det för att fixa till bristerna och jag tror att ungefär samtidigt som ni läser detta kan vi också ta hallen i besittning igen. Så skönt!

Till sist. Kalmar kommun har under året delat ut rekordstora stöd till föreningslivet. Förutom alla Coronastöd så har 43 mnkr i nya investeringsstöd till föreningslivet klubbats igenom. Jag är stolt över vår kommun och vår nämnd som fortsätter att prioritera det så viktiga föreningslivet. Och över mina medarbetare som gör det hela möjligt! Tack till er alla och god jul och gott nytt år!

Henrik Nilsson
Förvaltningschef

 

Nyårsglöd i Kalmar

I år föds en ny nyårstradition i Kalmar. Kalmar kommun tillsammans med Destination Kalmar bjuder in till ett gemensamt och varmt firande på Stortorget i Kalmar för att välkomna det nya året.

Flera artister och andra underhållare är inbokade till ”Nyårsglöd i Kalmar”. Bland annat kommer Albin Lee Meldau att spela och Robert Gustafsson gör ett framträdande och IGNITED bjuder på eldshow.

Varmt välkomna klockan 17:00 till 17:30 den 31 december på Stortorget där några av framträdena kommer att framföras på lite oväntade platser, titta på bilden ovan om du kan lista ut vart.

 
Foto: Awoot Boonsvusdi

Ljus på kultur

Det var något färre evenemang i år, troligen på grund av pandemin. Men utbudet och den geografiska spridningen var stor, både i Kalmar och på Öland. Många evenemang var på Kalmar teater och runt om i kommunen. En nyhet var Gallerihelg i Kalmar och som vanligt lockade Kulturskolans "Eld och ljusshow" stor publik. Ljus på Kultur kommer tillbaka den 28 oktober till 6 nov 2022. Varmt välkomna!

Läs mer om Ljus på Kultur via denna länk

Kalmar kulturskola

Kulturskolan har under sommaren och hösten äntligen, efter uppehåll, deltagit i aktivitet och haft evenemang igen! Bygdefester med prova på under sommaren och föreställningar som Herminas Lott i Krusenstiernska gården, Musikal på Kalmar Teater och Eld och Ljusshow på Tullslätten. Under Ljus på Kultur spelade vi även musik, gick modeshow, projicerade film och hade spökvandring. Underbart roligt att få visa vår verksamhet igen och träffa många av er som bor i Kalmar!

Läs mer om Kalmar kulturskola via denna länk

 
 
 

Nya idrottsanläggningar

Under året har tre nya anläggninar tillkommit och här kommer en liten rapport kring dessa.

Nya ishallen:

Intresset vid invigningen i slutet av oktober var stort där man bland annat erbjöd rundvandring och allmänhetens åkning. Fritidsbanken var också på plats med utlåning av hjälm och skridskor – en möjlighet som många besökare utnyttjade.
Vid första derbyt mot Nybro i november blev det lapp på luckan. 2500 personer kom för att se Kalmar HC-Nybro Vikings.
Det finns intresse från andra aktörer att hyra restaurangdelen för mässa/konferens men även ett ganska stort intresse för studiebesök och Hockeyförbundet har signalerat om att de önskar använda hallen som referensobjekt.


Wakeboardparken:

Parken öppnade i slutet av juni och hade under sommarmånaderna öppet för allmänheten två tillfällen/vecka och trycket av besökare var under hela perioden väldigt stort. Föreningen har vid flera tillfällen redan efter 5 minuter fått stänga kön då hela passet den dagen då blivit uppbokat av åkare. Ett angenämt problem!
Många föreningar som har verksamhet i Långviken ser wakeboardparken som ett mycket positivt tillskott och har en förhoppning om att parken ska fortsatt få vara kvar i området.
 

Gröndalshallen:

Hallen stod klar i maj och nyttjas nu av nya Tallhagsskolan på dagtid och föreningslivet på kvällar och helger.
Gröndalshallen är den största hallen vi har till golvyta - tre halvhallar utrustade som egna enheter eller en stor hall
Hallen är den första i Kalmar kommun som utrustats med Pickleball-linjer.
Badmintonklubben som tidigare varit i Sportcenters E-hall med 6 badmintonbanor har nu flyttat ut till Gröndalshallen där de har tillgång till 9 badmintonbanor i samma hall. Badmintonklubbens flytt har inneburit att racketsporterna tennis, padel, pickleball och badminton är samlade till Gröndal.
 

Läs mer om våra idrottsanläggningar via denna länk

 
 

Friluftslivets år

2021 var det Friluftslivets år, Svenskt friluftsliv med tema ”Luften är fri”.

Kalmar är en fantastisk kommun att utöva friluftsliv i! Här har vi närhet till skog, vatten och stadsnära upplevelser. Vi har tagit fram ett gediget friluftsprogram där du kan ta del av massor tips på utflyktsmål och sevärdheter. Det finns dessutom en utflyktsbroschyr med många fina, spännande och härliga tips på platser att uppleva!

Läs mer om friluftslivets år via denna länk

 

2021 års idottstipendiat -
Emma Fransson

10 000 kronor tilldelas Emma Fransson, fäktning, för sin fortsatta utveckling som fäktare där hon redan idag har blivit uttagen till seniorlandslaget för att tävla i världscup och OS-uttagningstävling.

 

2021 års kulturstipendiat -
Arvid Leggedör

10 000 kronor tilldelas Arvid Läggedör, nycirkusartist, för att stötta hans utbildning för att utvecklas till en ännu skickligare nycirkusartist.

2021 års idrottstipendiat -
Anja Holmgren

10 000 kronor tilldelas Anja Holmgren, kampsport, som stöd i sin satsning för att utvecklas inom kampsport där hon redan har meriter från landslagets utvecklingsgrupp.

 

2021 års kulturstipendiat -
Alexander Aronsson

10 000 kronor tilldelas Alexander Aronsson, konstnär, att utveckla sitt arbete inom formuttryck och material som för miljö och planet skall måna, beskydda och vara återbruksbart.

 

Kulturkvarteret

Under året har projekteringen för ombyggnaden av Abborren – fd biblioteket fortsatt.

Före detta biblioteksbyggnaden ska byggas om till lokaler för bland annat kulturskolan, en multifunktionell konserthall, öppna förskolan Måsen, administrativa lokaler samt kommunarkiv. Mycket arbete har lagts på att ta fram ett väl underbyggt rumsfunktionsprogram då det är många verksamheter som ska samsas i huset. Tillbyggnaden av den multifunktionella konsertsalen är en viktig del av husets helhet och arkitekterna har arbetat med olika skisser på fasaden för att den ska harmoniera med den befintliga byggnaden.

Landskapsarkitekterna har arbetat fram underlag för utemiljön som kommer att binda ihop de olika husen och dess verksamheter. En attraktiv utemiljö som ska inbjuda till kulturella verksamheter och upplevelser. Underlaget är nu i princip klart och målsättningen är att det ska ut på upphandling innan året slut.

Under perioden mars – september hyrde Region Kalmar lokaler i gamla biblioteket för vaccination mot covid-19.

Kalmar stadsbibliotek

Äntligen är verksamheten i gång ordentligt i det nya stadsbiblioteket.

Vi öppnade dörrarna den 2 november 2020 men efter 9 dagar blev det restriktioner med endast korta besök. Från 19 december blev det endast ”Take Away” på grund av pandemin. Det var en service som många uppskattade och var nöjda med men inte alls samma sak som att ha ett öppet och tillgängligt bibliotek. Under sommaren 2021 har vi återigen fått öppna upp för fysiska besök. Vi har nu mindre aktiviteter och program.

Det mesta rullar på i det nya huset. Café Systraströmmen har öppet och erbjuder möjligheter till fika under dagtid. Under hösten har många föreningar, partier och skolklasser varit på visning i det nya stadsbiblioteket! Många blir imponerade och gillar det som de ser! Intresset är stort och det börjar även komma förfrågningar från andra kommuner i länet och även andra delar av landet. Vi märker ett ökat uppsving för t ex tidskrifter som nu fått en framträdande position i det nya biblioteket. Satsningen på mindre och bokningsbara grupprum, sittplatser och alla platsbyggda möbler är andra saker som uppskattas mycket.

Har du inte besökt det nya stadsbiblioteket ännu så välkommen in och besök oss under julledigheterna!

Ny webbsida och Café Systraströmmen

I oktober lanserade även biblioteket en ny webbsida.

Ta gärna en titt på bibliotekets webbsida via denna länk

I samma veva öppnade Café Systraströmmen sina dörrar, som man hittar i Kalmar stadsbibliotek. Caféet erbjuder hembakat kaffebröd, goda mackor och lättare luncher.

Läs mer om bibliotekens nystart och cafè Systraströmmen via denna länk

 
 

Demokrativeckan

Den 17-21 november var det dags för Kalmar att ta emot regeringens Demokratistuga, vars syfte var att belysa och uppmärksamma Sveriges 100 års firande av demokrati.

Demokratistugan var placerad på Norrlidstorget under dessa dagar. Den 19 november var det Kalmar kommun som stod som värd för stugan och att arrangera olika aktiviteter.

Temat för vår dag var Unga och lokal demokrati. Det blev en mycket lyckad dag med uppskattningsvis mellan 300-400 besökare, som kunde ta del av bland annat Fritidsbanken, öppet hus på fritidsgården, tipspromenad med demokratitema, barnteaterföreställning, kulturworkshop med Konstmuseet och mycket mera intressant och roligt.

Samtliga enheter från kultur- och fritidsförvaltningen var på plats med olika aktiviteter och medverkade till att skapa en mycket lyckad dag.

 

Sommarens Bygdefester

Under sommaren arrangerades fyra bygdefester runt om i kommunen Skälby Kungsgård, Norrliden, Bjursnäs och Rockneby. Dessa genomfördes i samverkan med lokala bygdegårds- och hembygdsföreningar. Initiativet blev uppskattat, inte minst i avsaknaden av årets inställda stadsfest.

Evenemangen var gratis men flera programpunkter krävde förbokning av biljetter. Detta för att kunna hantera det aktuella publiktaket.

Totalt bokades 780 biljetter till de olika aktiviteterna. Arrangemanget i Norrliden var biljettlöst och publiken hanterades genom ett avgränsat aktivitetsområde. Genom bygdefesterna kunde vi erbjuda lagom stora evenemang som drog lagom mycket publik. Vi kunde också använda oss av platsernas styrkor och samverka med starka ideella krafter i bygden.

Läs mer om vad som erbjöds under bygdefesterna 2021 via denna länk

 

Funkisfestivalen

Den 12 februari 2022 är det äntligen dags för Kalmars första egna Funkisfestival! Den kommer att gå av stapeln i ungdomshuset Uniks konsertlokal och plats på scen kommer 17 artister att framföra sina låtar.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för dig över 15 år som har en funktionsnedsättning (inom LSS/SoL). Funkisfestivalen arrangeras i samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen.

Intresset för deltagande har varit överväldigande, artistplatserna blev snabbt fyllda och vi har fått flera anmälda till andra roller såsom t ex konferencier, publikvärd, pausuppträdande etc. Vi har haft en första träff på Unik med samtliga deltagare, där de fick möjlighet att lära känna varandra, boka coachingstider med sång- och teaterpedagogerna, sjunga karaoke och fika tillsammans.

Läs mer om Funkisfestivalen via denna länk

 

Lovprogrammen

Lovprogrammen har detta år (som allt annat) gått i det digitala tecknet då vi inte längre producerar ett fysiskt lovprogram utan lägger upp alla evenemang digitalt på kalmar.se/lovaktiviteter.

Under de tre loven 2021 sport-, sommar- och höstlovet har Kalmar kommun tillsammans med föreningslivet sammanlagt arrangerat över 300 aktiviteter. Detta till trots att en pandemi varit runt omkring oss.

Stort tack till alla som fyller våra lov med evenemang och aktiviteter till våra barn och unga i Kalmar kommun!

Kompiskortet

Precis som med lovprogrammen ska alla kunna ta del av kultur, fritid- och idrottsaktiviteter och i och med det få ett rikare liv! För en person med funktionsnedsättning kan det vara svårare att självständigt ta del av det som erbjuds. Därför är vi på Kalmar kommun väldigt glada för Kompiskortet och undrar om er förening också vill vara med?

Med Kompiskortet har en person med funktionsnedsättning möjlighet att ta med en stödperson eller kompis till olika aktiviteter. Kortet innebär att kortinnehavaren betalar ordinarie pris och stödpersonen följer med gratis eller till ett reducerat pris. Ni bestämmer själva vad som gäller hos just er, exempelvis om det är fri entré, medlemskap eller något annat.

Lär mer på kalmar.se/kompiskortet och anmäl ditt intresse som arrangör inför år 2022!

 

Nästa nyhetsbrev

Som ni märker är detta första nyhetsbrevet från kultur- och fritid 2021 och ironiskt nog det samtidigt det sista för året. Men 2022 planerar vi att ha ett nyhetsbrev varje månad där vi skriver om vad som har hänt och vad som är på gång. Planen är att skicka ut nyhetbrevet i slutet av måndarna där vi sammanfattar månaden som gått och vad som är aktuellt i nästa.

Läs mer om våra nyhetsbrev via denna länk

Kalmar.se

Kultur- och fritidsförvaltningen, Kalmar kommun
0480-45 00 00, kultur-fritid@kalmar.se

Do not click this link