Nyhetsbrev december
Öppna i webbläsare
 
Avregistrera

Julhälsning

I år blev ingenting sig likt. Corona slog hårt mot våra verksamheter men genom kreativitet och en förmåga att tänka om har vi ändå lyckats hålla i gång och skapat mervärde för Kalmarborna. Ni i föreningslivet har varit högst bidragande till detta och för det säger jag tack! Tack till alla ni som med ideellt arbete tillsammans i föreningslivet erbjuder massor av aktiviteter.

Ni har drabbats hårt med inställda matcher, slutspel och avbokade evenemang. För att stötta har vi bland annat tidigarelagt de årliga konstinköpen och tidigarelagt renoveringen av utvalda konstverk där vi kan använda oss av lokala konstnärer. Dessutom har vi fördelat ut 10 miljoner kronor i riktade stöd. Jag är både stolt och glad över att vi har kunnat stötta i dessa svåra tider och jag är minst lika stolt över sättet som ni har hanterat alla omställningar som ni tvingats göra.

Tack också till alla medarbetare på kultur- och fritidsförvaltningen. Tack för ert engagemang och nyfikenhet att pröva nytt. Tack för det sätt som ni tagit er an alla utmaningar, stora som små, och gjort att vi med gott samvete kan säga att vi tillsammans har gjort ett Kalmar för alla ännu bättre!

I år har vi bland annat tagit över driften av Guldfågeln Arena och fått inviga ett nytt stadsbibliotek som är första etappen av ett kommande Kulturkvarter.

2021 fortsätter vi vårt arbete för ett mer attraktivt Kalmar. Kulturkvarterets andra etapp ska påbörjas och till hösten inviger vi en splitter ny ishall som förutom idrott ger oss stora möjligheter att anordna andra evenemang. Det kommer bli ett spännande år!

Men innan dess vill jag önska er alla riktigt sköna och avkopplande helger. Samla på er energi så ses vi på det nya året. God jul!

Marianne Dahlberg, ordförande

 

Stor EU-satsning på kulturarvet i Kalmar län

Unika historiska Kalmar län är ett 3-årigt projekt där samarbete ska lyfta kulturarv och småföretag. Genom att utveckla kulturarvsplatserna kan vi locka besökare, vilket skapar möjligheter för föreningar och företag. Kalmar län har en stor potential av intressanta platser med spännande berättelser vilket EU bekräftar genom att satsa 5,4 miljoner på projektet som har en total budget på 10,9 miljoner. Projektet kommer att starta 1 januari 2021 och avslutas 28 februari 2023.

Bakgrund
Under åren 2017-2020 genomfördes projektet Unika historiska Kalmar Öland. Projektet var uppskattat och därför framkom önskemål om att växla upp det i en större variant. Det nya projektet kommer därför att bygga vidare på det avslutade projektet men i ett länsperspektiv. Det finns också en tydligare inriktning på att använda kulturarvet för att skapa värden för småföretag, föreningar och det lokala näringslivet.

 

Integrationsprojekt Smedby

KFUM Kalmar handbollsklubb har under hösten kommit igång med ett integrationsprojekt i Smedby. Föreningen erbjuder prova-på-handboll på tisdagar mellan kl. 15.30-17.00 i Barkestorpshallen. Verksamheten är helt gratis och målgruppen är barn/ungdomar mellan 10-15 år. Under tillfällena som genomförts hittills har det varit 13-14 deltagare per gång. Marknadsföring har bland annat skett genom personliga möten med familjer i området där språkstödjare från socialförvaltningen har gjort ett fantastiskt arbete med att locka ungdomar till prova-på-handbollen. Projektet pågår fram till jullovet då det tar paus under några veckor, men prova-på-tillfällena fortsätter sedan under vårterminen.

 

Boule- och bågskyttehall

Den tidigare boulehallen på Skälby har byggts ut och i lokalen har det nu skapats utrymme även för bågskytteverksamhet. Anläggningen är dessutom nu utrustad med fler boulebanor, ett trinettkök med sittplatser, toalett och förrådsutrymmen.

 

Konstgräs Södra utmarken

Under november månad har konstgräsmattan på Södra utmarken bytts ut. En ny fin matta ligger nu på plats och föreningarna har kunnat återuppta träningar på anläggningen. Anläggningen har i samband med konstgräsbytet även uppgraderats för att möjliggöra rugbyverksamhet.

 
 
 

Kalmar Sportcenter A-hall

Det arbetas för fullt för att rusta upp Kalmar Sportcenters A-hall där det under hösten lagts in nytt golv. Just nu håller även läktaren på att målas om och nya läktarstolar kommer att monteras innan året är slut. Förutom detta kommer nya LED-reklamskärmar att installeras i hallen.

 

Kalmar Kulturskola inför nytt digitalt system

Vårtermin 2021 inför Kulturskolan ett nytt kösystem med kurskatalog i StudyAlong som visar lediga platser.

StudyAlong är ett digitalt system för kultur- och musikskolor som består av fyra delar:
● Kurskatalog/anmälan
● Administrationsverktyg
● Lärarplattform
● Undervisningsmaterial

Läs mer här

 

Biblioteken erbjuder ”Take away-lån”

Nu erbjuder biblioteken Take away lån. Tillhör du eller någon i din närhet en riskgrupp eller vill du låna böcker utan att behöva gå in i bibliotekens lokaler, då kan du beställa dina böcker som take away. Ring ditt närmaste bibliotek och berätta vilka böcker eller andra medier du vill låna. Personalen gör iordning din beställning och överlämnar den till dig utanför bibliotekets entré på avtalad tid.

Lån kan beställas och hämtas under bibliotekens ordinarie öppettider, kontaktuppgifter finns på bibliotekets hemsida.

Bibliotekets julkalender
Ni har väl inte missat bibliotekets julkalender på Instagram och Facebook? Personalen tipsar om god läsning inför jul- och nyårshelgerna.

 
Kalmar.se

Kultur- och fritidsförvaltningen, Kalmar kommun
0480-45 00 00, kultur-fritid@kalmar.se

Do not click this link