En rivstart med aktiviteter
Syntolkning av bild: Ett socialdemokratiskt torgmöte i Kinna. Text: Nyhetsbrev från Socialdemokraterna i Mark. Logotype: Den Socialdemokratiska Rosen med texten Socialdemokraterna. Fotograf: Håkan Andersson.

Tisdagen den 31 augusti 2021. Nyhetsbrev nummer 9. Årgång 2.

Innehåll

Arbetarekommunens ordförande. Krister Andersson.

Kommunstyrelsens ordförande. Jessica Rodén.

Kyrkopolitiskt ansvarig. Bodil Wennerström.

Valupptakt. Central digital kyrkovalsupptakt.

Ringkampanj. En aktivitet på distans.

Arbetarekommunen. Kommande medlemsmöten.

Lisa Dahlberg. Samtal om kommande handlingsprogram.

Partikongress. Ombudsvalets resultat.

Studiecirkel. Klass i Sverige.

Rosen för alla. Partiets nya medlemsportal.

Marks Fastighetsbolag. Nominering / fyllnadsval.

Barn- och utbildningsnämnden. Nominering / fyllnadsval.

Det allmänna valen. Den 11 september 2022.

Kalendarium. Möten och aktiviteter.

Information- och kommunikation. Håkan Andersson.

Partiexpedition. Adress, telefon och öppetider.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare Vilket rekommenderas om du läser på din telefon.

 
Syntolkning av bild: Krister Andersson. Foto från Arbetarekommunens bildarkiv.
 

Sommaren närmar sig sitt slut och ett intensivt politiskt år väntar.

Nu när den politiska höstterminen startar hoppas jag att ni haft en underbar sommar och välbehövlig vila.

Sommaren innehöll dock inte direkt den politiska stiltje som vanliga somrar medför under ett mellanvalsår. Vänsterpartiet orsakade en regeringskris med hjälp av Sverigedemokraterna i en fråga där regeringen inte ens lagt ett förslag. Frågan om fri hyressättning i nyproduktion fällde regeringen och begravde januariöverenskommelsen.

Vår partiledare och statsminister Stefan Löfven kunde dock manövrera skutan mellan kobbar och skär, för att sedan åter igen ta på sig kaptensmössan och bilda sin tredje regering. Personligen har jag rattat min egna lilla båt nere i Kroatien och förstår den skicklighet Stefan Löfven måste besitta.

Det var en överraskning för oss alla när Stefan under sitt sommartal meddelade att han kommer att avgå i samband med partikongressen. Jag känner dock en tillförsikt och har goda förhoppningar om att vi kommer sätta en ny skicklig och duktig kapten att föra vårt parti. Det finns många duktiga och lämpliga ledare inom vårt parti. Både män och kvinnor. En av dessa är Magdalena Andersson och det kan innebära att vi äntligen får en kvinna som både partiledare och statsminister. Marks arbetarekommun har två ombud på partikongressen som ska välja partiets nya ordförande.

Pandemin är kvar men restriktionerna har lindrats något. Det innebär inte att pandemin är över vi måste alla ta ansvar samt vaccinera oss. Merparten av befolkningen har nu tagit två sprutor och glädjande siffror presenters löpande. Det är genom att följa rekommendationer och genom att många vaccineras vi kan möjliggöra en återgång till fysiska möten både internt och vid utåtriktade aktiviteter.

Inom våra grundorganisationer har det också skett en del under sommaren. Västra Marks S-förening har avtackat Anita Lomander och valt Paul Holmberg till ny ordförande. I Tro och Solidaritet har Mary Österström tagit över ordförande klubban då Ann-Marie Stenhoff begärt att få timeout i den rollen.

I Arbetarekommunens styrelse har Helena Johansson begärt att få sluta. Studieorganisatörsrollen är för tillfället vakant. Men vi hoppas finna en lösning på nästa styrelsemöte. Helena har dock genom sin anställning som verksamhetsansvarig på ABF fortsatt en viktig roll för vår studieverksamhet.

Framför oss har vi en politisk höst med kyrkoval, partikongress och budgetarbete samt flera medlemsmöten. Jag och styrelsen hoppas att vi kan träffa dig och andra medlemmar under höstens aktiviteter.

Krister Andersson
Ordförande i Marks Arbetarekommun

 
Syntolkning av bild: Jessica Rodén. Foto: Privat.

Hoppas ni alla haft en härlig sommar.

Nu börjar samhället öppna upp sig efter lång tid med restriktioner. Det är viktigt att vi fortsätter vara försiktiga och följer aktuella restriktioner. Arbetet med kommunens budget har kört igång. Det blir den sista budgeten för denna mandatperioden. Vill passa på att uppmana er alla att gå och rösta i kyrkovalet.

Hoppas vi ses snart!

Jessica Rodén
Kommunalpolitiskt ansvarig i Marks Arbetarekommun

 
Syntolkning av bild: Bodil Wennerström. Fotograf Håkan Andersson.munens bildarkiv.

Kyrkopolitiskt val

Nu närmar sig valet den 19 september.

Förtidsröstningen börjar den 6 september och pågår fram till och med den 19 september. På röstkortet som skickats till medlemmar i kyrkan finns en lista över lokaler där du kan förtidsrösta på valdagen, i närheten av där du bor och deras öppetider. Ta med röstkort och legitimation.

Men du kan förtidsrösta i hela landet. Samtliga ställen finner du genom att klicka här.

Vid kyrkofullmäktigevalen i Mark har vi valsedlar i Sätila - Hyssna, Örby - Skene och Kinna - Fritsla. Det är viktigt att du som är medlem i Svenska kyrkan använder din rätt att rösta!

Live sändningar om kyrkovalet kommer att ske på vår facebooksida den 5:e, 12:e och 19 september klockan 10.00 - 10.30 vi kommer då att ta upp kyrkovalet och olika frågor, synpunkter kring valet och vad vi socialdemokrater står för.

Foldrar med vårt lokala kyrkopolitiska program och valsedlar har skickat ut tillsammans med Markbladet. Materialet finns även att få i vår partilokal i Kinna.

Vi kommer att ha information på torgen eller utanför affärer i Hyssna/Sätila, Skene, Örby, Kinna och Fritsla den 4 och 18 september.

Den 16 september har Marks Arbetarkommun ett medlemsmöte som bland annat kommer att handla om valet och hur viktigt det är att rösta.

Har du frågor kan du vända dig till Mary Österström, Sätila, Jan-Åke Löfgren, Skene eller Bodil Wennerström, Kinna

Bodil Wennerström
Kyrkopolitiskt ansvarig i Marks Arbetarekommun

 
Syntolkning av bild: Ett kyrkofönster. Text: En kyrka för alla? Du avgör - rösta i kyrkovalet! Socialdemokraternas logotype.

Digital central kyrkovalupptakt

Den 4 september kl. 9.30 -12.00 sänds den digitala valupptakten inför kyrkovalet 2021. Vi bjuder in dig som vill göra skillnad och engagera dig för den öppna folkkyrkan.

Ditt engagemang gör skillnad och kommer ha stor betydelse i valet 6–19 september. Under denna lördag förmiddag samlas vi digitalt för att peppa igång och skärpa argumenten inför slutspurten av årets kyrkovalrörelse och vi kommer göra detta tillsammans med:

Stefan Löfven
Therese Guovelin
Jesper Eneroth
Wanja Lundby-Wedin
Margareta Winberg
Gustaf Norén

För att följa valupptakten via Youtube klickar du här
 

Ringkampanj

Nu kör partidistriktet en ringkampanj inför kyrkoval den 19 september och det allmäna valet 2022.

Du kan vara med digitalt genom att anmäla intresse. Vi träffas digitalt via ZOOM, där får du hjälp, stöd och instruktioner om hur det går till.

Målet med ringkampanjen är att uppmana folk att rösta i kyrkovalet, lyssna och prata politik samt värva medlemmar.

Kampanjen pågår följande dagar och tider:

Den 6 september 18.00-19.30. Via ZOOM

Den 8 september 18.00-19.30. Via ZOOM

Den 12 september 18.00-19.30. Via ZOOM

Den 13 september 13.00-15.00. Via ZOOM

Den 14 september 10.00-12.00. Via ZOOM

Den 14 september 17.30-19.00. Via ZOOM

Den 15 september 10.00-12.00. Via ZOOM

Den 15 september 17.30-19.00. Via ZOOM

Den 16 september 13.00-15.00. Via ZOOM

Klicka här för att anmäla dig till ringkampanjen
 
Syntolkning av bild: Arbetarekommunens ordförande står på en sen med röda fanor bakom sig. Fotograf: Håkan Andersson.

Arbetarekommunen Medlemsmöten

Kommande medlemsmöten är planerade till:

Den 16 september klockan 18:30 i partilokalen, Kinna. På agendan finns bland annat skattesats, ombud till partidistriktets förtroenderåd samt kyrkovalet.

Den 14 oktober klockan 18:30 i partilokalen, Kinna. På agendan finns bland annat nomineringar till Riksdags- och Regionfullmäktigelistorna samt rapport från förtroenderådet.

Den 16 november klockan 18:30 i partilokalen, Kinna. På agendan finns bland annat motioner till distriktsårskonferansen 2022.

Den 20 januari klockan 18:30 i partilokalen, Kinna. På agendan finns bland annat nomineringar till distriktsårskonferansen 2022.

Den 5 mars klockan 10:00 i partilokalen, Kinna. På agendan finns bland annat sedvanliga årsmötes punkter och val samt fastställande av kommunfullmäktigelistan.

 
Syntolkning av bild: Foto på Lisa Dahlberg. Foto: Privat.

Välkommen på samtal om framtidens Mark - Sveriges bästa barnkommun!

Om ett år är det allmänna val igen. Vi Socialdemokrater går till val på att göra en bra kommun bättre. Månaderna fram till valet ska vi använda för att vässa vår politik - och det arbetet börjar nu!

Kom och var med på digitala samtal där vi utvärderar åren som gått och diskuterar vilka som är våra viktigaste förslag för att förbättra Mark! Meningen är att vi genom diskussionerna ska landa i ett nytt kommunalpolitiskt handlingsprogram för kommande mandatperiod! Arbetarekommunens styrelse har utsett mig till att hålla i processen, men arbetet gör vi tillsammans!

Samtalen sker digitalt på Zoom:

13 september klockan 18.30-19.30

15 september klockan 18.30-19.30

21 september klockan 10.00-11.00

23 september klockan 10.00-11.00

Du loggar in på zoom genom länken:

https://socialdemokraterna.zoom.us/j/88515119051

Meeting ID: 885 1511 9051

OBS! Samma länk till samtliga samtal och det krävs inget lösenord för att logga in.

Frågor? Kontakta mig!

Varmt välkomna

Lisa Dahlberg
Ledamot i Marks Arbetarekommuns styrelse

Du kan klicka här för att logga in till samtalen
 
Syntolkning av bild: Foto på kongressalen i Svenska Mässan, Göteborg. Salen är fylld av ombud och partiordförande Stefan Löven syns på en storbild. Ett foto från senaste partikongressen i Göteborg. Foto från Arbetarekommunens bildarkiv.

Partikongress den 3-7 november 2021

Medlemmarna i valkretsen Mark-Svenljunga har nu valt de två ombud som ska representera Sjuhärads Socialdemokratiska Partidistrikt på partikongressen .

Ombud
Jessica Rodén och Lisa Dahlberg, båda från Mark.

Ersättare
Håkan Andersson, Mark.
Patrik Harrysson, Svenljunga (delad 2:a plats av ersättarna).
Efkan Üstündag, Mark (delad 2:a plats av ersättarna).
Eva Corovic, Svenljunga.
Tommy Söderhagen, Mark

Klicka här för att läsa mer om partikongressen
 
Syntolkning av bild: Foto på studiematerialet, Boken Klass i Sverige.å Zoom.
 

Klass i Sverige

- Ojämlikheten, makten och politiken i det 21: a århundradet.

En digital studiecirkel kring boken Klass i Sverige. Vi planerar fem sammankomster om vardera tre studietimmar. Studiecirkeln arrangeras av ABF Sjuhärad på initiativ av Härryda arbetarekommun som bjuder in sina kollegor i Bollebygd och Mark.

Arbetsmetoden som tillämpas i studiecirkeln bygger på idén om bokcirkeln vilket betyder att alla läser och att deltagarna hjälps åt med inlärningen. Syftet är fördjupande dialoger digitalt via Zoom.

Vi kommer under cirkelns gång att bjuda in till ett ”öppet möte” för alla medlemmar i de tre arbetarekommunerna via den centrala studiekampanjen. Vi siktar på att få medverkan av Daniel Suhonen i början av nästa år.

Cirkelledare är Jan Linde, mångårig socialdemokratisk politiker och folkhögskollärare.

Boken Klass i Sverige innehåller nio kapitel och 26 artiklar. Alla deltagare anmäler intresse för vilka två artiklar de vill läsa och berätta om för hela studiecirkeln.

Jan Linde, som är cirkelledare, ansvarar för att berätta om bokens första tre artiklar från kapitlet Del 1 Klass i Sverige: Det betyder Klasstrukturen i Sverige, I väntan på klasspolitik och Klasserna idag.

Som cirkeldeltagare läser du sidorna 1–103 före första träffen och sedan väljer du två andra artiklar som du blir ansvarig för att läsa och berätta om. Skicka dina förslag på e-post Jan Linde genom att klicka här till senast före första träffen.

Träff 1: Onsdag 27 okt kl. 18.00-20.30

Träff 2: Onsdag 10 nov kl. 18.00-20.30

Träff 3: Onsdag 24 nov kl.18.00-20.30

Träff 4 och 5 hålls i början av nästa år och bestäms ihop med deltagarna.

Cirkeln är kostnadsfri för deltagarna. Begränsat deltagarantal så anmäl dig snarast. Först till kvarn gäller.

Frågor om cirkeln kan ställas till Härrydas studieledare Rolf Vestman 073 097 57 77 eller cirkelledare Jan Linde 070 588 65 84.

Klicka här för att anmäla dig till studiecirkeln Klass i Sverige

Klicka här för att läsa om studier och utbildning
 
Syntolkning av bild: Rosen för alla logotypen. Text Rosen för alla.

Rosen för alla

Rosen för alla är vår nya medlemsportal som nu har öppnat. Här kan du som medlem logga in och bland annat hitta information samt ändra dina medlemsuppgifter som e-post, telefon och administrera din medlemsavgift.

Klicka här för att logga in på Rosen för alla
 

Nominering till Marks Fastighet AB

På grund av att Göran Andersson, Örby, avsäger sig uppdraget som ledamot och gruppledare i Marks Fastighet AB, behöver ett fyllnadsval ske. Det finns därför möjlighet att visa intresse för eller föreslå någon annan (tillfrågad Socialdemokrat) till uppdraget.

Nomineringarna (förslag på namn) ska vara inskickade senast den 15 september, till Socialdemokraterna i Mark, Boråsvägen 28, 511 54 Kinna eller e-post: socialdemokraterna@framtidensmark.se

Föreningarna behandlar ofta nomineringar. Kontakta därför din förening i första hand. Men du har givetvis som medlem rätt att skicka in en egen nominering.

Följande är har uppdrag i Marks Fastighet AB idag:

Ledamöter
Göran Andersson, Örby (avgår)

Ersättare
Odd Malmberg, Skene
Tony Ragnarsson, Kinna

Klicka här för att skicka en nominering till fyllnadsvalet Marks Fastighetsbolag AB
 

Nominering till Barn- och utbildningsnämnden

På grund av att Daniel Fleck, Kinna, avsäger sig uppdraget som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden i Mark, behöver ett fyllnadsval ske. Det finns därför möjlighet att visa intresse för eller föreslå någon annan (tillfrågad Socialdemokrat) till uppdraget.

Nomineringarna (förslag på namn) ska vara inskickade senast den 13 september, till Socialdemokraterna i Mark, Boråsvägen 28, 511 54 Kinna eller e-post: socialdemokraterna@framtidensmark.se

Föreningarna behandlar ofta nomineringar. Kontakta därför din förening i första hand. Men du har givetvis som medlem rätt att skicka in en egen nominering.

Följande är har uppdrag i Barn- och utbildningsnämnden idag:

Ledamöter
Jessica Rodén, Tostared
Bodil Wennerström, Kinna
Yasin Abbes, Skene
Petra Vogel, Berghem

Ersättare
Daniel Fleck, Kinna (avgår)
Tommy Söderhagen, Fritsla
Helena Johansson, Kinna

Klicka här för att skicka en nominering till fyllnadsvalet Barn- och utbildningsnämnden
 
Syntolkning av bild: Valbås i en vallokal med väljare som röstar.

Det allmänna valen

- den 11 september 2022

Valrörelsen har börjat och förberedelserna inför valet har startat.

Nytt handlingsprogram
Arbetarekommunens styrelse har utsett Lisa Dahlberg att ansvara för processen med att arbeta fram ett nytt kommunalpolitiskt handlingsprogram inför mandatperioden 2022 - 2026.

Riksdags- och Regionfullmäktige listorna
Nomineringstiden pågår fram till 20 september 2021.

Senast då ska förslag från föreningarna och enskilda vara inskickade till Arbetarekommunens expedition.

Arbetarekommunens medlemsmöte den 14 oktober 2021 kommer fastställa nomineringar från Mark.

Kommunfullmäktigelistan
Nu är det dags att nominera till kommunfullmäktigelistan inför nästa mandatperiod.

Nomineringarna från ska vara inskickade till Arbetarekommunens expedition senast den 21 november 2021.

Arbetarekommunens årsmöte den 5 mars 2022 kommer att fastställa fullmäktigelistan.

Nomineringar
Föreningarna behandlar ofta nomineringar. Kontakta därför din förening i första hand. Men du har givetvis som medlem rätt att skicka in en egen nominering. Den som nomineras ska givetvis vara en tillfrågad medlem i partiet.

Klicka här för nominering till de allmänna valen 2022
 

Kalendarium möten och aktiviteter

2021-09-04 Torgmöten eller aktivitet utanför affärer i Hyssna/Sätila, Skene, Örby, Kinna och Fritsla. Det kan vara vid olika tidpunkter men flera S-föreningar har aktiviteten klockan 11:00-13.00.

2021-09-04 Digital kyrkovalupptakt, se artikel ovan.

2021-09-05 Livesändning från Socialdemokraterna i Mark. Sändningar på Facebooksidan klockan 10:00-10:30.

2021-09-06 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-07 Skene S-förening har medlemsmöte klockan 18:30 i Skene Folkets Hus.

2021-09-08 Kinna S-förening har medlemsmöte klockan 18:30 i partilokalen, Kinna.

2021-09-08 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-12 Livesändning från Socialdemokraterna i Mark. Sändningar på Facebooksidan klockan 10:00-10:30.

2021-09-12 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-13 Samtal om kommande handlingsprogram, se artikel ovan.

2021-09-13 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-14 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-15 Samtal om kommande handlingsprogram, se artikel ovan.

2021-09-15 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-16 Ringkampanj, se artikel ovan.

2021-09-16 Arbetarkommunen har medlemsmöte klockan 18:30 i partilokalen, Kinna.

2021-09-18 Torgmöten eller aktivitet utanför affärer i Hyssna/Sätila, Skene, Örby, Kinna och Fritsla. Det kan vara vid olika tidpunkter men flera S-föreningar har aktiviteten klockan 11:00-13.00.

2021-09-19 Livesändning från Socialdemokraterna i Mark. Sändningar på Facebooksidan klockan 10:00-10:30.

2021-09-21 Samtal om kommande handlingsprogram, se artikel ovan.

2021-09-23 Samtal om kommande handlingsprogram, se artikel ovan.

2021-09-26 Livesändning från Socialdemokraterna i Mark. Sändningar på Facebooksidan klockan 10:00-10:30.

2021-09-03 Livesändning från Socialdemokraterna i Mark. Sändningar på Facebooksidan klockan 10:00-10:30.

2021-10-09 Distriktets förtroenderåd för valda ombud. Klockan 10:00-14:00.

2021-10-14 Arbetarkommunen har medlemsmöte klockan 18:30 i partilokalen, Kinna.

3-7 november Partikongress i Göteborg.

2021-11-16 Arbetarkommunen har medlemsmöte klockan 18:30 i partilokalen, Kinna.

2022-01-20 Arbetarkommunen har medlemsmöte klockan 18:30 i partilokalen, Kinna.

2022-03-05 Arbetarkommunen har årsmöte klockan 10:00 i partilokalen, Kinna.

 
Syntolkning av bild: Håkan Andersson. Foto från Arbetarekommunens bildarkiv.
 

Information och kommunikation

Nyhetsbrev
Nästa nyhetsbrev kommer senast den 30 september. Ska ni arrangera något i er förening eller vill nå ut med något annat? Skicka texter "löpande" till mig dock senast den 25 september.

Känner du en medlem som inte får nyhetsbrevet? Meddela rätt e-postadress till Ulrica på expeditionen.

Håkan Andersson
Information/kommunikationsansvarig i Marks Arbetarekommun

Missat tidigare nyhetsbrev? Klicka och läs dom
 
Syntolkning av bild: Foto på vår lokal i Kinna, utifrån. En gul tegelbyggnad med skyltar som visar att det är Socialdemokraterna, ABF och LO:s lokal. Fotograf Håkan Andersson.

Partiexpedition

Ulrica Kling arbetar som kanslist på expeditionen.
Öppen helgfri måndag till torsdag klockan 08.00-13.30.

Socialdemokraterna i Mark
Boråsvägen 28
511 54 Kinna

Telefon 0320-47565

Klicka här för att skicka e-post till Arbetarekommunen
Facebook Instagram YouTube Länk till vår hemsida

Klicka här för att avregistrera dig från nyhetsbrevet

Do not click this link