Nyhetsbrev från APC. Trevlig läsning och sprid gärna vidare!

AKADEMISKT PRIMÄRVÅRDSCENTRUM
Vetenskap i primärvårdens vardag!
#FEBRUARI 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

Sandra af Winklerfelt Hammarberg har disputerat med avhandlingen

"Aspects of Common Mental Disorders in Primary Care"

 

Metakognitiv terapi och vårdsamordnare

på vårdcentral kan vara effektivt för

ångestsyndrom och depression

 

Metakognitiv terapi och särskilda vårdsamordnare kan leda till vinster för den stora andelen patienter i primärvården med ångestsyndrom och depression.

Och sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa lider ofta av andra eller flera diagnoser

än de är sjukskrivna för. Det visar en färsk avhandling av

Sandra af Winklerfelt Hammarberg vid Liljeholmens vårdcentral.

LÄS ARTIKEL
 

Vanligt med samtidig psykisk och fysisk sjuklighet – främst bland yngre

 

Att många patienter i primärvården har flera fysiska sjukdomar och besvär samtidigt är ett välkänt faktum, medan mönster och relationer mellan psykisk och fysisk samsjuklighet är mindre känt och studerat. En studie från Akademiskt primärvårdscentrum visar att denna form av samsjuklighet är vanlig och där personer i yngre medelålder, främst kvinnor, är
särskilt utsatta.

 

LÄS ARTIKELN
 

 Stora skillnader i uthämtning av viktiga strokeförebyggande läkemedel

 

För få strokepatienter hämtar ut sina livsviktiga läkemedel för att minska risken att åter insjukna i sjukdom eller drabbas av komplikationer. Och skillnaderna i uthämtningsmönstret är stora, där patienter som är listade hos en namngiven läkare på vårdcentraler är mer benägna att hämta ut sina mediciner än patienter som inte har en fast läkarkontakt. Det konstaterar doktorand Maria Wolf
i en studie från APC.

 

LÄS ARTIKEL
 
 

Nytt dialogverktyg för att involvera familjen i egenvård vid

typ 2-diabetes


Family Toolbox är ett dialogverktyg som öppnar för nya möjligheter att involvera hela familjen för att personer med typ 2-diabetes kan engagera sig i sin egenvård i positiv riktning. Nu har du som är intresserad av att använda verktyget möjlighet att delta i en
workshop den 27 april.

 

LÄS ARTIKEL
 
 

Missa inte vårens allmänläkardagar!

 

Du som är specialist i allmänmedicin inom Region Stockholms primärvård är varmt välkommen till vårens allmänläkardagar som ges den 25 april (nätverket Centrum), 27 april (nätverket Norr) och 24 maj (nätverket Söder). Det blir heldagar med fokus på kvalitet och utveckling där föreläsningar inom olika områden varvas med diskussion och erfarenhetsutbyte. Evenemanget är kostnadsfritt och arrangeras av APC, RPO Primärvård samt Region Stockholms läkemedelskommitté.

 

TILL ANMÄLAN
 

Rehab i fokus!
Missa inte kvalitetsdagen
för primärvårdsrehab


Den 4/5 välkomnas all personal inom regionens primärvårdsrehab till en kvalitetsdag där vi belyser primärvårdsrehabs viktiga roll i arbetet med primärvårdens fokusområden och nya kommande vårdförlopp. Det erbjuds intressanta föreläsningar som ger inspiration och ny kunskap varvat med frågestunder och möjlighet till diskussion. Detaljerat program kommer inom kort, men anmäl dig redan idag!
 

TILL ANMÄLAN
 

Välkommen på en heldag i

maj om vårdkvalitet inom omvårdnad

 

Den 11/5 välkomnar APC primärvårdens sjuksköterskor och undersköterskor till en heldag med fokus på kvalitet och utveckling inom omvårdnad. Föreläsningar som ger inspiration och nya perspektiv varvas med diskussion och möjlighet till kollegial samvaro och erfarenhetsutbyte. Evenemanget är kostnadsfritt för dig som arbetar inom regionens primärvård.

Vi bjuder på lunch och fika.

 

TILL ANMÄLAN
 

Viktigt forskningsprojekt i primärvården för att upptäcka våldsutsatta

 

Kan rutinmässigt ställda frågor med hjälp av ett standardiserat formulär och träning med virtuella patienter göra att personal på vårdcentraler, ungdomsmottagningar och mödrahälsovård upptäcker fler patienter som är utsatta för våld i nära relationer? Det ska forskare undersöka i ett projekt som beviljats närmare 10 miljoner kronor i anslag.

 

LÄS ARTIKEL
 

Fråga om våld på rutin gav effekt inom psykiatrin i Södertälje

 

Att rutinmässigt fråga patienter inom psykiatrin om våld i nära relation ökade upptäckta fall med över 200 procent. Ungefär hälften av patienterna som tillfrågades uppgav att de varit eller pågående är utsatta för någon typ av våld. Det visar en färsk rapport om ett utvecklingsprojekt vid tre avdelningar inom Psykiatricentrum Södertälje som gjorts i samarbete med APC:s enhet Våld i nära relationer.

 

LÄS ARTIKEL & LADDA NER RAPPORTEN
 

Stödmaterial för kvalitetsarbete


Är du och dina kollegor i startgroparna med 2023 års kvalitetsarbete? Här kan du läsa mer om vilket stöd APC erbjuder primärvården. Ta del av mall, tips, film, tidigare kvalitetsarbeten och verktygslådor.

.

TILL STÖDMATERIAL OCH MALL FÖR 2023

Digital workshop kring olika ämnesområden

 

Vi erbjuder också digital workshop om kvalitetsarbete kring specifika områden tillsammans med APC:s kunskapsteam följande datum:
17/4: Endokrina sjukdomar
20/4: Äldre personers hälsa
26/4: Våld i nära relationer (fm)
26/4: Lung- och allergisjukdomar (em)
4/5: Hjärt- och kärlsjukdomar
​​​​Osteoporos, datum ej klart

 

För anmälan, håll utkik på

akademisktprimarvardscentrum.se

 

 

Stolta handledare vid
utdelningsceremonin av diplom i slutet av 2022.

 

Bästa vårdcentralerna –
enligt KI:s läkarstudenter

 

"Det känns jättekul och hedrande.” Det säger Sanaz Alinasab från vårdcentralen Solnas Hjärta som läkarstudenterna på Karolinska Institutet prisar för bra studentmiljö. En utmärkelse som handledare från totalt 49 vårdcentraler fick ta emot den 22 december, 2022 vid ett evenemang arrangerat av Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet.
Se alla vinnare här!

 

LÄS ARTIKEL
 

Äldre multisjukas upplevelser av
att ta många läkemedel kartlagt


Många patienter i hemsjukvården är äldre och inte sällan insatta på tio eller fler läkemedel, kallad polyfarmaci. Forskare vid APC har kartlagt hur de äldre upplever att det påverkar deras vardag. Resultaten visar bland annat att de äldre upplevde att läkemedlen begränsade deras sociala liv och att attityder till läkemedel påverkades av relationen med hälso- och sjukvården.

 

LÄS ARTIKEL
 

Projekt om teledermatoskopi uppmärksammad på
EU-konferens

 

I samband med det svenska ordförandeskapet i EU anordnades en ministerkonferens om EU:s cancerplan. APC deltog och delade med sig av sitt arbete och erfarenheter med att breddinföra teledermatoskopi i primärvården – ett projekt med digitalt stöd för att minska antalet hudförändringar som tas bort i onödan och att patienterna ska få snabb behandling.

 

LÄS ARTIKEL
 

Verktyg kan underlätta riskbedömning av tjock- och ändtarmscancer


Magbesvär och blod i avföringen. Vanliga symtom hos patienter som söker hjälp i primärvården. Men när ska läkaren börja misstänka tjock- och ändtarmscancer? En ny studie visar att en riskvärderingsmodell kan fungera som stöd att upptäcka fler personer med symtom på cancern, vilket kan förbättra möjligheterna till bättre behandlingsresultat.

 

LÄS ARTIKEL
 

För barnens bästa!

Webbutbildningen ”Familjestödsprogram” ska främja goda levnadsvanor
bland barn och unga

 

Webbutbildningen ”Familjestödsprogram” ger kunskap och idéer om hur du som arbetar inom primärvården kan främja hälsan hos barn och unga och deras familjer, med fokus på matvanor och fysisk aktivitet. Webbutbildningen är kostnadsfri och tar cirka en och en halv timme att genomföra. När du vill, var du vill och i din egen takt.

 

TILL WEBBUTBILDNINGEN
 
 

STEP-UP: stöd för husläkarmottagningarnas uppdrag kring psykisk ohälsa


Inom ramen för husläkarmottagningarnas förstärkta uppdrag kring psykisk ohälsa finns en mängd digitala kurser som ger vägledning i den praktiska vardagen. Det finns gemensamma kurser och kurser som vänder sig specifikt till de olika professionerna i det psykosociala teamet. Se utbudet via länken nedan:
 

TILL STEP-UP
 
 

Webbutbildning om läkemedelsgenomgångar


Gå en kostnadsfri webbutbildning på Lärtorget som ger dig och ditt team stöd och vägledning i arbetet med läkemedelsgenomgångar. Det övergripande målet är att minska antalet fel i läkemedelslistor, förebygga läkemedelsrelaterade problem och öka kvaliteten på patienters läkemedelsbehandling.

 

TILL WEBBUTBILDNINGEN
 

ETT AXPLOCK AV APC:S KOMMANDE FORTBILDNINGAR

 

Rådgivande samtal om alkohol - varför och hur?

7/3 och 13/4 - Digitalt via Teams
Denna kurs ger dig handfasta tips om hur du som arbetar inom hälso- och sjukvården kan stödja patienter att minska sin alkoholkonsumtion. Perfekt för dig som vill uppdatera dina kunskaper om alkohol eller få introduktion i rådgivande samtal.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Öppen timme: MI-snack

7/3 - Digitalt via Teams
Träffar du personer som behöver göra en förändring? För dig som är nyfiken på samtalsstilen MI (Motiverande samtal) eller som vill öva och repetera dina MI-kunskaper. Varje träff inleds med en kort teoridel och sedan finns tid för övning och diskussion exempelvis kring patientfall. Ges 1 gång per månad.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Nätverksforum: Lung- och allergisjukdomar

7/3 - Digitalt via Teams
Detta forum är till för dig som arbetar med denna patientgrupp. Du ska kunna ta med dig patientfall, spirometrikurvor och frågor för gemensam diskussion. Varje gång har vi också en föreläsning.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Icke-farmakologisk sömnbehandling i primärvården

9/3 + 16/3 - Digitalt via Teams/Zoom
Vill ni minska er förskrivning av sömnläkemedel och istället erbjuda ett icke farmakologiskt behandlingsalternativ i enlighet med Kloka Listans rekommendationer och Viss? Välkommen på 1,5 dagskurs för sjuksköterskor som ges digitalt!

MER INFO OCH ANMÄLAN

Måltider vid livshotande sjukdom

16/3 - Digitalt via Teams
Att äta är en förutsättning för människans existens. Givet den centrala roll måltider har i människors liv kan svårigheter att äta orsaka betydande oro. Vid föreläsningen presenteras ny forskning om måltider. För basal hemsjukvård och hemrehabilitering.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Postcovidnätverk för arbetsterapeuter

17/3 - Torsplan
APC bjuder in till nätverksdag för arbetsterapeuter med syfte att delge varandra erfarenheter kring vården av patienter med postcovid. - Hur hjälper vi patienten på bästa sätt?

MER INFO OCH ANMÄLAN

Barnobesitaskurs

20-21/3 - Torsplan
Hur kan vårdpersonal stödja vårdnadshavare att leda sina barn till en hälsosam vikt? Denna kurs ger deltagarna kunskap om barnobesitas som komplex sjukdom samt stöd i behandlingsprocessen.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Kontinuerlig glukosmätning i primärvården

23/3 - Lokal meddelas senare
Basutbildning för distriktssköterskor och diabetessjuksköterskor som vill lära sig mer om Sensoranvändning vid typ 2-diabetes. Utbildningen innehåller föreläsningar varvat med gruppdiskussioner med patientfall.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Aktiv livsstil hela livet

24/3 - Torsplan
APC bjuder in till en utbildningsdag där du får möjlighet att lära känna konceptet Aktiv livsstil hela livet och ges verktyg för att kunna starta en studiecirkel för äldre personer med ökad fallrisk. Vi erbjuder genomgång av kursmaterial och ger tips på hur man kan leda studiecirklar.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Fortbildningsserie omvårdnad för distrikts- och sjuksköterskor

30/3 och 27/4 - Digitalt via Teams
Fortbildningstorsdag är ett återkommande inslag för distrikts- och sjuksköterskor i primärvården. Sista torsdagen varje månad hålls digitala föreläsningar under ca 1,5 h utifrån kunskapsstyrningen och primärvårdsrapportens fokusområden. Tema 30/3 är Sår och sårläkning.

MER INFO OCH ANMÄLAN

ME/CFS-utmaningar och möjligheter i primärvården

5/4 - Torsplan
ME/CFS är en komplex diagnos med stor påverkan på funktions- och aktivitetsförmåga. Här får du kunskap om diagnosen utifrån nuvarande evidensläge samt ta del av den kliniska erfarenheten från den tidigare ME/CFS-mottagningen på Stora Sköndal och Brageé-klinikens ME-mottagning.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Grundläggande cancervård

11/4 + 18/4 + 25/4 - Digitalt via Teams/Zoom
K
ursen omfattar hela cancerprocessen med vanliga alarmsymtom och de vanligaste behandlingsmetoderna med biverkningar och komplikationer. Rehabilitering och palliativ vård som en del av cancerprocessen tas också upp med utgångspunkt från en helhetssyn på människan. Kursen berör också hur närstående påverkas när en person drabbas av cancer.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Diabetesmallen i TakeCare - om korrekt journalföring

18/4 och 30/5 - Torsplan
Denna kurs ger dig kunskap om hur du praktiskt tillämpar MedRave och Nationella diabetesregistret (NDR) i arbetet på dibetesmottagningen. Lär dig vilka sökord i diabetesmallen som behöver fyllas i, samt hur, för att data säkert ska överföras till NDR.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Paramedicinskt perspektiv vid palliativa vårdbehov

20/4 - Digitalt via Teams
Att möta patienter i hemmet med palliativa vårdbehov innebär att man ibland behöver ett annat tankesätt som arbetsterapeut och fysioterapeut. Erfarenheter och exempel från det praktiska presenteras. För basal hemsjukvård och hemrehabilitering.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Familjestödsprogram

24/4 - Hybrid (Torsplan + digitalt via Teams)
Hur kan vårdpersonal stödja vårdnadshavare att leda sina barn till hälsosamma vanor kring mat- och fysisk aktivitet på bästa sätt? Denna kurs ger deltagarna kunskap och stöd till att praktiskt bygga upp och implementera ett familjestödsprogram lokalt.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Lokala nätverksträffar inom FaR

Flera tillfällen under våren
Genom en digital nätverksträff erbjuds möjlighet för förskrivare och aktivitetsarrangörer att mötas. Träffarna ger kunskap om varandras verksamheter vilket underlättar ordinationen av FaR. Förskrivarna får möjlighet att kartlägga aktiviteter i sitt närområde och aktivitetsarrangörerna får berätta om sin verksamhet.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 
 

Gå direkt till kurskatalog och

få bättre översikt med vår kurskalender!


Välj ur vårt stora kursutbud och
boka direkt i kurskatalogen.
Till kurskatalogen >>

Få överblick i vår kalender över
kommande utbildningar i datumordning.
Till kurskalendern >>

 

 

BOKA – VI KOMMER
KOSTNADSFRIA SEMINARIER TILL DIN ARBETSPLATS!


Vi är angelägna om att tillgodose möjligheter att uppdatera kunskap.
Därför erbjuder våra kunskapsteam ett antal kostnadsfria seminarier inom sina ämnesområden.
Läs om innehållet nedan, datum och tid bokas efter överenskommelse.


Till Boka - vi kommer >>

 

Sprid nyhetsbrevet till vänner och kollegor! Tipsa en vän!

 

Besök vår webbplats: www.akademisktprimarvardscentrum.se
 

Tack för att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev via mejl. Vi vill att du ska känna dig trygg när vi använder
dina personuppgifter, i detta fall namn och e-postadress. Därför kommer vi alltid att behandla dina personuppgifter
med transparens och öppenhet för dig, och med respekt för din personliga integritet. Vi lämnar inte ut
några uppgifter till tredje part.

 

APC och AVC:s integritetspolicy hjälper dig att förstå vilken slags information vi samlar in och hur den används.

Om du har några frågor, eller vill uppdatera dina uppgifter tveka inte att höra av dig till oss.

 

Tf. Verksamhetschef: Håkan Uvhagen, e-post: hakan.uvhagen@regionstockholm.se

Kommunikationsansvarig: ​​​​Daphne Macris, e-post: daphne.macris@regionstockholm.se

Webbadministratör: Helena Nosko, e-post: helena.nosko@regionstockholm.se

Illustration/foto: Daphne Macris och istockphoto.com

 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma