AKADEMISKT PRIMÄRVÅRDSCENTRUM
Vetenskap i primärvårdens vardag!
#FEBRUARI 2024

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare
 

Jacob Andersson Emad.
 

Tidig upptäckt av hjärtsvikt i primärvården

med AI-stödd EKG-analys

 

Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom med hög dödlighet som ofta upptäcks sent. Jacob Andersson Emad, distriktsläkare och forskare vid Gustavsbergs universitetsvårdcentral, ska undersöka om avancerad AI-assisterad EKG-analys kan revolutionera

tidig upptäckt av hjärtsvikt i primärvården. Detta kan öppna nya dörrar för tidig

behandling och därmed rädda fler liv.

LÄS ARTIKEL
 

Grattis docent Hanna Sandelowsky


Vi är glada att meddela att Hanna Sandelowsky, distriktsläkare och forskare som är knuten till Akademiskt primärvårdscentrum, har blivit utnämnd till docent av Karolinska Institutets docenturnämnd.

 

LÄS ARTIKEL
 

Slutsatser av 10-årigt projekt: Prioritera
KOL-vården mer!


Primärvården behöver förbättra vården av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). De slutsatserna drar en forskargrupp i det nyligen avslutade projektet PRIMAIR. Trots några positiva aspekter visar resultaten på en oroande underdiagnostisering och försämrat hälsotillstånd hos patienterna över tid, och många behöver mer stöd för att hantera sin sjukdom. Dessutom utmanas implementeringen av riktlinjer, främst av tidsbrist.
 

LÄS ARTIKEL
 

Tre ST-läkare har beviljats

forskningsstöd


Grattis till ST-läkarna Lovisa Järnberg, Johanna Hilmo och Johanna Kronqvist som har beviljats finansiellt stöd av Region Stockholm för doktorandstudier. Deras forskningsområden handlar om astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, åtgärder för att upptäcka och förebygga för kotfrakturer samt användning av vibrometerbaserad pulsvågsanalys för att riskbedöma sjukdomar i hjärta och kärl.

 

LÄS ARTIKEL
 

Frågeformulär om våld i nära relationer - fjärde upplagan


För att underlätta för hälso- och sjukvårdens personal att ställa frågor om våldsutsatthet har enheten Våld i nära relationer på APC i olika omgångar arbetat med att ta fram ett frågeformulär som fångar pågående våld i nära relation och våldets omfattning och svårighetsgrad, vilket är kliniskt viktiga faktorer. Formuläret finns nu i sin fjärde upplaga för alla som vill använda det i sitt kliniska arbete och går att ladda ner som ifyllbar pdf-fil.

 

TILL FORMULÄRET
 
 

Diabetessjuksköterskan Katri Harcke är en av författarna bakom studien.

 

Primärvård och tandvård i unikt samarbete – upptäcker fler med risk för diabetes


När primärvården samarbetar med tandvården kan fler patienter med risk för 2-diabetes och prediabetes upptäckas och få hjälp i ett tidigt stadium, än de som vanligtvis upptäcks i samband med besök inom hälso- och sjukvården. Det visar en ny studie som

Akademiskt primärvårdscentrum och Folktandvården står bakom.

 

LÄS ARTIKEL HÄR
 

 

Missa inte: extra utlysning av forskningsmedel till primärvården

 

Är du kliniskt verksam forskare eller doktorand inom primärvården. Missa då inte denna möjlighet.

 

Akademiskt primärvårdscentrum och Stockholms läns sjukvårds- områdes FoUU-grupp utlyser just nu extra medel för doktorand- månader och stöd att bedriva forskning inom allmänmedicin och vårdforskning.

 

Ansökan är öppen från den 23 februari till den 14 mars.

 

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR
 

 

Region Stockholm utlyser projektmedel nätverkssjukvården

 

Region Stockholm erbjuder möjlighet att ansöka om projektmedel för forskning inom nätverkssjukvården för 2025, med fokus på primärvård och pre-hospital vård. Totalt 6,7 miljoner kronor är preliminärt avsatta

för 2025, med ytterligare 3,3 miljoner kronor för 2026-2027. Projekt kan få upp till 750 000 kronor per år i tre år.

 

Ansökningsperioden pågår från 5 februari till 4 april 2024.

 

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR
 

 

Sugen på att forska? Sök forskarskolan 2024-2026!

 

Behöver du verktyg för att omsätta en forskningidé? Då kan forskarskolan med inriktning på allmänmedicin och primärvård vara något för dig. Forskarskolan riktar sig till doktorander som är kliniskt verksamma inom primärvården eller som har projekt som är av relevans för primärvården. Forskarskolan är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm

Ansök senast 13 mars 2024.

 

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR
 

Forskaren Erland Axelsson leder projektet vid Liljeholmens universitetsvårdcentral.
 

Kan internetbaserad behandling förbättra

canceröverlevares psykiska hälsa?


Psykiska besvär är vanligt bland personer som överlevt cancer, men få får hjälp. Ett nytt forskningsprojekt vid Liljeholmens universitetsvårdcentral ska undersöka om en tio veckor lång internetbehandling kan hjälpa drabbade att övervinna långvariga symtom

som ångest och depression.

 

LÄS ARTIKEL HÄR
 

Nu finns uppdaterad version av "Klok läkemedelsbehandling

för de mest sjuka äldre"


Broschyren "Klok läkemedelsbehandling för de mest sjuka äldre" har uppdaterats för att ge bättre vägledning vid läkemedelsbehandling för äldre och sköra patienter. Prioriteringen är att förbättra livskvaliteten och minska risken för biverkningar samt undvika onödig sjukhusvård på grund av överdriven medicinering. Broschyren, som baseras på Kloka Listan för 2024, finns tillgänglig både i tryckt form och elektroniskt via webben. Beställningar kan göras via
e-post och kunskapsunderlaget är kostnadsfritt.

 

.

FÖR MER INFO OCH BESTÄLLNING
 

Verktyg och material som stöd

i förbättringsarbetet


Behöver du stöd i att förbättra verksamheten och även Ladda ner mallar, verktygslådor, filmer och tips.
 

TA DEL AV MATERIALET
 

Åsa Niper.

Neuropatisk smärta – en utmaning för alla


På Kloka Listan Forum den 17 januari delade Åsa Niper, från Jakobsbergs universitetsvårdcentral, med sig av sina kunskaper om neuropatisk smärta – en

komplex typ av smärta som kan vara svår att diagnostisera och behandla.

 

LÄS ARTIKEL HÄR
 

Informations-

apotekarteam


Vårt informationsapotekarteam erbjuder ett helhetsgrepp om uppföljning av förskrivning, nationella riktlinjer, ändrade rekommendationer i vårdprogram med mera i relation till den egna mottagningens patientunderlag och resultat. Vi arrangerar också föreläsningar om Pascal och Dos, läkemedelsgenomgångar och Hänvisningsstödet.

 

TILL KONTAKTSIDA
 

Digital fortbildning för personal i primärvårdsrehab


Vi erbjuder dig som är fysioterapeut, arbetsterapeut, dietist, kurator, logoped, naprapat och kiropraktor inom primärvårdsrehab i Stockholmsregionen kvalitetssäkrade digitala föreläsningar. Föreläsningarna är både gemensamma och anpassade för olika professioner.

 

TILL KONTAKTSIDA
 

Digitala nätverksträffar omvårdnad och äldreomsorg

 

Akademiskt primärvårdscentrum erbjuder kostnadsfria digitala fortbildningar på tisdagar och torsdagar under hela våren. Fortbildningarna har alltid ett omvårdnadsperspektiv och är särskilt utvalda för att vara relevanta för omvårdnadspersonal i primärvård och inom äldreomsorg. Läs mer om innehåll och datum nedan.

TILL VÅRENS PROGRAM
 
 

Välkommen till kvalitetsdag 27 maj för specialister i allmänmedicin

 

Akademiskt primärvårdscentrum har glädjen att få bjuda in Region Stockholms specialister i allmänmedicin till en heldag med fokus på kvalitet och utveckling. Vi erbjuder föreläsningar som ger inspiration och ny kunskap varvat med diskussion och möjlighet till kollegial samvaro och erfarenhetsutbyte. Platser att delta fysikt är fulltecknade men du är välkommen att delta digitalt!

 

ANMÄL DIG HÄR
 

Revison, omläggning och kompressionslindning av patient med venösa bensår. Sjuksköterskor och undersköterskor i hemsjukvården på Liljeholmens vårdcentral får utbildning och handledning av Helene Andersson och Kurt Gerok-Andersson.

 

Ytterligare medel beviljade för projektet Telemedicin sår


Projektet Telemedicin sår vid Liljeholmens universitets- vårdcentral får stöd från Omställningsfonden och ytterligare medel från Region Stockholms Innovations- fond för att förbättra vården av svårläkta sår genom distanskonsultationer i primärvården och särskilt boende för äldre (SÄBO). Med de nya medlen kan distanskonsultationerna öka, fler sårkonsulter inkluderas, en ny sårmottagning öppnas, och fler kan ges möjlighet att prova det nya arbetssättet.

 

 

 

LÄS ARTIKEL HÄR
 

Misstanke om cancer - och sen då? Patientens cancer-

behandling och efterförlopp

 

Välkommen till en halvdag där du får lära dig mer om vad dina patienter står inför efter att de fått en cancerdiagnos och genomgår behandling. Vi kommer att diskutera vanliga cancerdiagnoser med fokus på den kunskap som är viktig att ha om behandling, efterföljande effekter och rehabilitering.

 

TILL ANMÄLAN
 
 
stepupkurser
 

Stöd i det teambaserade arbetet med psykisk ohälsa


Gustavsbergs universitesvårdcentral erbjuder utbildningar och utvecklingsstöd till alla professioner som arbetar med psykisk ohälsa på vårdcentralen.Ta del av kurser, webbinarier och stödmaterial.

 

TILL KURSUTBUDET
 

JOBBA HOS OSS!

 

Vi söker två apotekare som vill arbeta med forbildning och kvalitetsarbete

Akademiskt primärvårdscentrum behöver förstärka vårt "Informationsapotekarteam" med två apotekare för att arbeta med fortbildning och kvalitetsarbete riktade till läkare och sjuksköterskor inom Region Stockholms primärvård. Intresserad? Ansök senast 2024-03-11.
 

ANSÖK HÄR
 

ETT AXPLOCK AV APC:S KOMMANDE FORTBILDNINGAR

 

Öppen timme, MI-snack

13/3 + 17/4 - Torsplan
En möjlighet för dig, med förkunskaper av samtalsstilen motiverande samtal (MI), att bibehålla/utveckla dina personcentrerade samtal genom att under 1 timme repetera och öva MI. Vid varje träff gör vi tillsammans en agenda och upplägg utifrån dina önskemål.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Diabetes och munhälsa

14/3 - Eastman Institutet
I denna kurs uppmärksammar vi sambandet mellan sjukdomar och riskfaktorer i munnen. Kursen tar bland annat upp kopplingen mellan diabetes och munhälsa, hur vi kan samarbeta tvärprofessionellt samt kost ur dietist- respektive tandvårdsperspektiv.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Rådgivande samtal om fysisk aktivitet

21/3 + 13/5 - Digitalt via Teams
Fokus under kurstillfället är hur vi i primärvården kan bedöma personers aktivitetsnivå och dokumentera detta samt vilka insatser som kan göras för att stödja en person till ökad aktivitet. Även principer och grundbegrepp inom fysisk aktivitet gås igenom.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Motiverande samtal, MI bas

9/4 - Torsplan
Kursen ger en genomgång och praktisk tillämpning av samtalsstilen MI. Du får öva på samtalsfärdigheter och förhållningssätt som kan vara hjälpsamma i möten för att locka fram och stärka en förändringsprocess. Kursen erbjuder även stöd i implementering av MI på din arbetsplats efter avslutad kurs.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Att bemöta våldsutsatta patienter i psykosocial behandling

10/4 - Torsplan
Vill du öka dina kunskaper i bemötandet av våldsutsatta patienter i psykosocial behandling? I samarbete med akutmottagningen för våldtagna på SÖS erbjuder enheten Våld i nära relationer vid APC fortbildning kring psykosocialt omhändertagande av våldsutsatta patienter.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Grundläggande cancervård

11/4 - Digitalt via Teams/Zoom
Cancer är en av vår tids stora folksjukdomar. Ungefär 69 000 personer insjuknar varje år och det lever en halv miljon människor i Sverige som har eller har haft cancersjukdom. Välkommen till kursen där du får kunskaper om hela cancerprocessen; utredning, behandling, rehabilitering och palliativ vård.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Kollegial handledning MI för REKO

23/5 - Digitalt via Teams
För REKO med förkunskaper i Motiverande samtal, MI som vill bibehålla och utveckla både MI-kompetens och tilltro till egen förmåga att använda samtalsstilen. Vi repeterar, övar via rollspel och ger varandra återkoppling på MI-färdigheterna.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Diabetesmallen i TakeCare

28/5 - Torsplan
Att dokumentera i diabetesmallen i TakeCare är inte alltid självklart. Felaktig dokumentation leder till att data inte överförs via Medrave till Nationella Diabetesregistret (NDR). Lär dig vilka sökord i diabetesmallen som behöver fyllas i, samt hur, för att data säkert ska överföras till NDR.

MER INFO OCH ANMÄLAN

Återkommande digitala fortbildningar för läkare

Ges regelbundet via Teams
Här erbjuds aktuell, evidensbaserad fortbildning för läkare som arbetar i primärvården i Region Stockholm. Allmänläkarnätverket erbjuder fortbildningar inom akuella områden för specialister i allmänmedicin. Update Äldre erbjuder fortbildningar med särskilt fokus på äldres hälsa och riktar sig till alla läkare som jobbar nära den åldrande, multisjuka patienten.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

Bedöm och förebygg risk för undernäring bland äldre personer i primärvården

Poängutbildning start hösten 2024
Kursens övergripande mål är att nå fördjupad kunskap om och färdigheter för personcentrerad nutritionsvård och visa insikt om betydelsen av att i samarbete bedöma och förebygga undernäring bland äldre personer med primärvård.

MER INFO OCH ANMÄLAN

 

BOKA – VI KOMMER
KOSTNADSFRIA SEMINARIER TILL DIN ARBETSPLATS!


Vi är angelägna om att tillgodose möjligheter att uppdatera kunskap.
Därför erbjuder våra kunskapsteam ett antal kostnadsfria seminarier inom sina ämnesområden.
Läs om innehållet nedan, datum och tid bokas efter överenskommelse.


Till Boka - vi kommer >>

 

PÅ GÅNG FRÅN OMVÄRLDEN

 

Patientsäkerhetsdagen 6/3. Se program och gör anmälan här >>
NAAKA-dagen 11/4 - en fortbildningsdag om astma, allergier och KOL för allmänläkare >>
SFAM-kongressen 24-26/4. Se program och gör anmälan här >>
 
 

Gå direkt till kurskatalog och

få bättre översikt med vår kurskalender!


Välj ur vårt stora kursutbud och
boka direkt i kurskatalogen.
Till kurskatalogen >>

Få överblick i vår kalender över
kommande utbildningar i datumordning.
Till kurskalendern >>

 

 

 

Sprid gärna nyhetsbrevet till vänner och kollegor! Tipsa en vän!

 

Besök vår webbplats: www.akademisktprimarvardscentrum.se
 

Tack för att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev via mejl. Vi vill att du ska känna dig trygg när vi använder
dina personuppgifter, i detta fall namn och e-postadress. Därför kommer vi alltid att behandla dina personuppgifter
med transparens och öppenhet för dig, och med respekt för din personliga integritet. Vi lämnar inte ut
några uppgifter till tredje part.

 

APC:s integritetspolicy hjälper dig att förstå vilken slags information vi samlar in och hur den används.

Om du har några frågor, eller vill uppdatera dina uppgifter tveka inte att höra av dig till oss.

 

Verksamhetschef: Jeanette Westman, e-post: jeanette.westman@regionstockholm.se

Kommunikationsansvarig: ​​​​Daphne Macris, e-post: daphne.macris@regionstockholm.se

Webbadministratör: Helena Nosko, e-post: helena.nosko@regionstockholm.se

Illustration/foto: Daphne Macris och istockphoto.com

 

Klicka här för att avregistrera din adress

 
Do not click this link

Skickat med Paloma