Vi välkomnar två nya medlemmar

Webbversion l Tipsa en vän I Integritetspolicy

Anmälan till digitala vårmötet stänger snart!

Nu är det dags för museibranschens stora händelse! Vårmötet ger tillfälle att få ny kunskap och inspiration, tillsammans lyfta våra verksamheter och stärka branschen. Du vet väl att du kan delta digitalt?

Som digital deltagare får du tillgång till unikt extramaterial i form av Museistudions pausprogram som produceras av Riksantikvarieämbetet och innehåller högaktuella intervjuer och eftersnack med talare och besökare i vimlet. Dessutom får du möjlighet att se industrihistoriska filmer från Västerås och länet.

För bara 400 kr ser du hela programmet av intressanta föreläsningar och panelsamtal - och det unika extramaterialet. Du kan följa vårmötet live när det streamas den 25-26 april, och såklart titta på alla programpunkter i efterhand. Sista anmälningsdag är den 24 april, så anmäl dig idag!

Läs mer och anmäl dig här
 

Välkommen som medlem, Stenhuggerimuseet!

Vi välkomnar Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand som medlem i Sveriges Museer. Det är ett museum som ligger i ett gammalt stenbrott i Hunnebostrand, och drivs av hembygdsföreningen Sotenäsgillet. Vi bad kulturutvecklare Evin Kaymaz att berätta mer om museet.

Varför ville ni bli medlemmar i Sveriges Museer?

Vi har gått genom en utvecklingsprocess på vår arbetslivsmuseum, stenhuggerimuseet, under några år. Vår beredskap är bättre, samlingarna är organiserade och tidsenliga och våra guidade turer har blivit fler. Museet är fullt av besökare under högsäsongen. Därför tycker vi att ett medlemskap hos Sveriges Museer gynnar oss och ger mer kvalitet och styrka.

Vad är unikt med ert museum?

Stenbrottet och dess guider som har sina rötter i stenhuggeriepoken.

Vilken av era utställningar vill du tipsa lite extra om?

Museets egna utställning: Målningar av traktens konstnär Åke Skåås. Målningarna gestaltar portugisiska stenhuggare som flyttade till Bohuslän som arbetskraftsinvandrare under 1960-talet och var skickliga stenhuggare.

Läs mer om Stenhuggerimuseet här >>

 

Vi välkomnar Uppsala domkyrkas museum Skattkammaren!

Vi välkomnar också Uppsala domkyrkas museum Skattkammaren som ny medlem. Skattkammaren visar unika historiska föremål både med och utan kyrklig anknytning. Vi bad visningsansvariga Annika Franzon att berätta mer.

Varför ville ni bli medlemmar i Sveriges Museer?

Vi blev varse att flera museer med liknande samlingar är medlemmar - Sancta Birgitta klostermuseum, Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, Lunds universitets historiska museum, Historiska museet i Stockholm - och att Uppsala domkyrkas museum Skattkammaren också borde vara det.

Vad är unikt med ert museum?

Att de flesta objekten skaffats för att användas på plats i Uppsala domkyrkas gudstjänstliv. Det finns också några unika profana föremål som hamnat här mer av en slump: drottning Margaretas gyllene kjortel från början av 1400-talet och Svante, Nils och Erik Stures herrmodedräkter från 1567.

Vilken av era utställningar vill du tipsa lite extra om?

Utställningen är permanent men det finns mycket mer i museiförrådet som vi skulle vilja visa. Ibland gör vi mindre textilutställningar i kyrkorummet under kortare period - senast hösten 2022 om återinförandet av liturgiska färger och om Agnes Branting som förnyare, forskare och formgivare kring förra sekelskiftet.

Läs mer om Uppsala domkyrkas museum Skattkammaren här >>

 
 

Kultur i Almedalen 28-30 juni

Skriv in i kalendern! Årets Kultur i Almedalen hålls precis som förra året på Gotlands Länsteater och Gotlands Museum. Under tre dagar varvas samtal, intervjuer och annat spännande. Läs mer >>

 

Lediga jobb

På vår hemsida publicerar vi annonser för lediga tjänster i museisektorn. Skicka in era aktuella jobbtips till oss.
Lediga jobb >>
Skapa annons >>

 

Sveriges Museer tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. info@sverigesmuseer.se | www.sverigesmuseer.se

Facebook Twitter YouTube
 

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre, klicka här för att avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma