Missa inte vårmötets spännande programpunkter

Webbversion l Tipsa en vän I Integritetspolicy

Skydda kulturarvet i den svenska beredskapen

”När raketerna är på väg att slå ner är det för sent att försöka rädda vår historia och vårt kulturarv. Det är bara i dag vi kan agera för att i morgon vara förberedda om det värsta skulle hända.”

All erfarenhet visar att krig för med sig angrepp på kulturarvet. Ändå faller inte detta område under de myndigheter som har ansvar för svensk beredskap.

Sveriges Museers generalsekreterare Gunnar Ardelius och ordförande Niklas Cserhalmi presenterar nödvändiga insatser i sin debattartikel.

Läs inlägget i sin helhet
 
Sveriges Museers Vårmöte 2023

Dags att anmäla sig till vårmötet!

Vårmötet invigs den 25 april av kulturminister Parisa Liljestrand som också delar ut priset för Årets Museum.

Under vårmötets första dag får vi lyssna till Jonna Bornemark om kulturens roll i samhället, Jasminko Halilovic om att driva museiverksamhet som får människor att mötas över krigets gränser, Alexander Kellner om det totala återuppbyggandet av Museu Nacional in Rio de Janeiro samt Ihor Poshyvailo och Aparna Tandon om museers beredskap vid kris och krig.

Dagen sammanfattas av Sveriges Museers ordförande som dessutom tillkännager värdskapet för vårmötet 2024! Därefter bjuder programmet på guidade visningar och middag med prisutdelningar.

Vårmötets andra dag bjuder på valbara föreläsningar och panelsamtal i tre parallella spår. Det handlar om samverkan och forskning, demokrati och debatt samt hållbar samling och pedagogik. Under tredje dagen ges möjligheten till unika kulturbesök i trakten. Missa inte!

Läs mer om programmet och anmäl dig
 
Vi är Sveriges museer
 

Vad är ett museum?

Missa inte vår fina film som förklarar vad museernas uppdrag är och varför museer är så viktiga för samhället, gemenskapen, kulturarvet och medborgarna. Dela den gärna i era kanaler! Se filmen här >>

 

 
 
 
Foto Ola Eriksson

Ny rapport

Vår nya rapport handlar om svenska museers ekonomi. Museicheferna oroar sig för framtidens samlingar och kompetenstapp, samtidigt ser man stora möjligheter. Läs rapporten här >>

 

De kan bli Årets museum 2023

Livrustkammaren, Trelleborgs museer och Östergötlands museum är nominerade till Årets museum. Läs motiveringarna här >>

 

Lediga jobb

På vår hemsida publicerar vi annonser för lediga tjänster i museisektorn. Skicka in era aktuella jobbtips till oss.
Lediga jobb >>
Skapa annons >>

 

Sveriges Museer tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. info@sverigesmuseer.se | www.sverigesmuseer.se

Facebook Twitter YouTube
 

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre, klicka här för att avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma