Webbversion l Tipsa en vän I Integritetspolicy

Vårt program på Kultur i Almedalen 2023

Sista veckan i juni är det dags för Kultur i Almedalen. I årets program lyfts aktuella frågor som krisberedskap, hat och hot mot scenkonsten, AI, konstnärlig frihet, tillväxt samt barns och ungas rätt till kultur.

Programmet innehåller drygt 20 programpunkter, med nästan 100 medverkande. Sveriges Museer arrangerar och deltar i fyra programpunkter:

Kulturens betydelse i samhället
Vad är kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen? Kultur i Almedalen invigs av kulturminister Parisa Liljestrand tillsammans med Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer och Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst.

En stark kultur är ryggraden i ett lands försvar och krisberedskap
Nu inrättas ett nationellt kulturskyddsråd med uppgift att samordna skyddet av kulturarvet. Men räcker det? Ett panelsamtal med Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer, Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Gunvor Kronman, vd, Hanaholmen och Stefan Wallin, tidigare kulturminister och försvarsminister i Finland. Moderator: Elna Nykänen Andersson, kultur- och pressråd, Finlands ambassad i Stockholm.

Museicred - det handlar om förtroende
Ett panelsamtal utifrån Sveriges Museers rapport med förtroendesiffror från SOM-institutets undersökning. Medverkande: Signe Krantz, verksamhetsutvecklare och programledare för Ung med makt, LSU/Sveriges barn- och ungdomsorganisationer, Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare, SOM-institutet, Göteborgs universitet, Lina Olsson, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse och Nike Örbrink, gruppledare för KD i Stockholms stadshus. Moderator: Niklas Cserhalmi, ordförande, Sveriges Museer.

Museerna i skarpt läge - kulturarvet mobiliserar
Hur kan museer och kulturarv vara en del av totalförsvaret när hela samhället hotas? Panelsamtal, frukost och mingel. Medverkande: Gunnar Ardelius, generalsekreterare, Sveriges Museer, Eric Fugeläng, avdelningschef, Riksantikvarieämbetet, Susanne Thedéen, överantikvarie, Riksantikvarieämbetet och Jenny Westfält, museichef, Gotlands Museum.

Sveriges Museer är tillsammans med Svensk Scenkonst huvudarrangörer av Kultur i Almedalen, i nära samverkan med Gotlands Museum och Länsteatern på Gotland.

Programmet direktsänds via Almedalen Play och Kultur i Almedalens Youtubekanal. Hoppas att vi ses där eller på plats i Visby!

Läs hela programmet här
 

SVT storsatsar på Sveriges historia

I höst kommer SVT:s stora satsning Historien om Sverige. Det blir en tv-serie i tio delar om vår historia från istiden till idag, som i mycket utgår från museernas kunskaper, kompetenser och samlingar. Serien innebär en fantastisk möjlighet för landets museer att skapa aktiviteter och utställningar kopplade till innehållet.

Läs mer om Historien om Sverige
 

Intressant rapport om museernas värde

Nu släpper Göteborgs Stads kulturförvaltning en rapport med högaktuell forskning. Att belägga museers värde. En kunskapsöversikt visar på hur kostnadseffektiva samhällsinvesteringar museerna är.

- Rapporten bekräftar glädjande nog att museerna bidrar med ett stort värde till samhället och dess invånare, och att de därför verkligen kan ses som en lönsam investering, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

Läs rapporten här
 
Årets museum 2023 är Östergötlands museum
 
Lediga jobb

Årets museum 2023 Stort grattis till Östergötlands museum som tog emot den fina utmärkelsen på Sveriges Museers vårmöte. Läs mer >>

 

Lediga jobb På vår hemsida publicerar vi annonser för lediga tjänster i museisektorn.
Lediga jobb >>
Lägg in annons >>

 

Sveriges Museer tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. info@sverigesmuseer.se | www.sverigesmuseer.se

Facebook Twitter YouTube
 

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre, klicka här för att avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma