Höjdpunkter, seminarier och debattinlägg

Webbversion l Tipsa en vän I Integritetspolicy

Sveriges Museer på Kultur i Almedalen 2023

Årets Kultur i Almedalen är över och vi vill rikta ett stort och varmt tack till alla som bidragit till arrangemanget. Att tillsammans med andra kulturaktörer bryta igenom bruset i Almedalen, år efter år, är viktigt för hela kultursektorn och i år fick arrangemanget också ett extra starkt massmedialt genomslag.

Under tre dagar samlades 20 programpunkter och åttiotalet panelister. På agendan stod till exempel frågan om beredskap, där kulturen hamnat i fokus som stärkande kraft, men också som extra hotad under krig. Flera programpunkter handlade också om kulturens frihet kontra politisk styrning.

Två av programpunkterna var Sveriges Museers egna, den ena ett rapportsläpp om förtroendesiffror och politiskt engagemang, den andra ett frukostmingel om varför Riksantikvarieämbetet mobiliserar arbetet för att stärka och utveckla museerna som samhällsaktörer. För dig som vill veta mer har vi sammanfattat samtalen i en artikel på vår hemsida, där det också finns länkar till de inspelade panelsamtalen.

Läs mer om Kultur i Almedalen här
 

Rapportsläpp: Rekordhögt förtroende för museerna

SOM-institutets förtroendeundersökning visar att allmänheten har fortsatt högt förtroende för museerna. Årets mätning visar en ökning från +59 till +72 i förtroendebalans jämfört med förra årets siffror.

– Här kan vi verkligen prata om museicred! SOM-institutets undersökning visar på ett rekordhögt förtroende för museerna, en siffra som ingen annan bransch kan mäta sig med. Det är ett toppbetyg på Sveriges alla museer, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

Läs rapporten här
 

Försvaret av klimataktionen reducerar konstens betydelse

Nej, det duger inte att använda medialt genomslag som moralisk måttstock för färgchocken på Nationalmuseum. Kulturen ska inte underställas högre syften, skriver Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, i Dagens Nyheter.

Läs debattartikeln här
 

Trevlig sommar!

Kansliet har sommarledigt och är tillbaka igen den 11 augusti.

 

Sveriges Museer tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. info@sverigesmuseer.se | www.sverigesmuseer.se

Facebook Twitter YouTube
 

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre, klicka här för att avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma