Folk och kultur 2024
Förra veckan var vi på plats på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna där konsten och kulturens roll i samhälls- och demokratiutvecklingen står i fokus.
I år var det tydligt i diskussioner och panelsamtal att det tuffa ekonomiska läget slår hårt mot kulturen på många vis. Frågan om kulturfastigheter och hyresmodeller debatterades särskilt intensivt. Frågan om en svensk kulturkanon stod också i centrum, kulturminister Parisa Liljestrand berättade om den nytillsatta utredningen och kanonkommitténs utredare Lars Trädgårdh var på plats och talade om hur han ser på arbetet han har framför sig.
Det är långt ifrån konsensus i frågan om en svensk kanon och mer debatt är att vänta. Vill du fördjupa dig i ämnet kan du lyssna på podden Kulturmännens liveinspelning från Folk och Kultur, där bland annat Lars Trädgårdh och Sveriges Museers ordförande Niklas Cserhalmi diskuterar kanonbegreppet.
Sveriges Museer arrangerade och var delaktiga i flertal punkter. Tillsammans med Svensk Scenkonst arrangerade vi en livlig panelutfrågning med partiernas ungdomsförbund om den nationella kulturpolitiken (se hela debatten här). Publiken i den fullsatta salen fick bland annat veta vad ungdomsförbunden tycker om den offentliga finansieringen av kulturen och om de anser att vi har en bortskämd kulturelit i Sverige.
Tillsammans med Svensk Scenkonst arrangerade vi även paneldebatten Kultur utan tak över huvudet med anledning av rapporten ”Kulturen, husen och urholkningen – läget i landet enligt 192 chefer för scener och museer” som vi släppte förra veckan. I panelsamtalet deltog Lisa Månsson, överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet, Fredrik Lindgren, vd Kungl. Operan, Lotta Lekvall, vd Folkteatern Göteborg, Olof Hermelin, chef för Östergötlands museum och Alexander Ståhle, vd för Spacescape. Här fick vi bland annat konkreta råd av Alexander Ståhle på vad museerna kan göra för att synliggöra kulturverksamheternas värden i staden och samhället:
1. Våga sätta siffror på ert samhälls- och fastighetsekonomiska värde.
2. Bli centrum i stads- och platsutvecklingen, genom att bli noder i platsorganisationer.
3. Bred ut er i stadsrummet, syns och hörs på gator och torg med utställningar.
Vi har även deltagit i samtal om kulturen som räddare av den sargade Sverigebilden, om debatten kring angiverilagen på svenska museer och filantropiskt stöd till svenska museer. Museernas verksamheter står i centrum av den kulturpolitiska debatten och det var mycket inspirerande att se många medlemmar på plats i vimlet.
Vårmötet i Karlstad
Diskussionerna fortsätter på Vårmötet i Karlstad. I årets program finns något för alla, och du väljer vilka seminarier och studiebesök som intresserar dig mest. Missa inte Wermland Operas framträdande på Värmlands Museum, seminariet om Street museum som flyttade föremålssamlingar till människors vardagsrum eller studieresan till Oslo. Det är hög tid att anmäla sig för att säkra dina förstahandsval, så se till att anmäla dig här om du inte redan gjort det.
Vi ses i Karlstad!
Med värme,
Gunnar Ardelius
|