Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer, kommenterar utredningen om kulturkanon i en debattartikel i GP.

Webbversion l Tipsa en vän I Integritetspolicy

Vi välkomnar två friluftsmuseer som fullvärdiga medlemmar

Välkomna, Gunnes gård och Vikingabyn Storholmen!

Varför ville ni bli medlemmar i Sveriges Museer?

- Att vara medlem i Sveriges Museer visar att vi är en del av Museisverige på riktigt! Gunnes gård har varit associerade medlemmar i Sveriges Museer länge, men att bli ett fullvärdigt museum höjer vår status både i museivärlden och här i Upplands Väsby kommun där vi finns, säger Anna Toräng, Gunnes gård.

- Sveriges Museer är samlingspunkten för alla professionella museer i Sverige. Att vara en del av det ser vi som något väldigt stort och vi är stolta över att ha accepterats, säger Jacob Christman, Vikingabyn Storholmen. Vi ansökte om medlemskap då vi känner att det var naturligt för oss att vara en del av detta nätverk och ta del av den kunskap som finns i hela Sverige.

Läs hela artikeln på vår hemsida>>.

Vårmötet - Sista minuten

Vårmötets program är späckat med glokala samtal, inspirerande föreläsningar och gott om utrymme för nya och gamla kontakter. Missa inte detta och mycket mycket mer!
Du som är ute i sista minuten - det är inte för sent att anmäla sig, men från och med nu behöver du hitta eget boende i Karlstad. Vi håller anmälan öppen ett tag till, men säkra din plats redan idag.

Anmäl dig till vårmötet här>>!

Vårmötets första programpunkt är ett högintressant demokratisamtal som gästas av kulturminister Parisa Liljestrand. Ämnet är institutionernas roll i ett demokratiskt samhälle, och i samtalet medverkar också Värmlands landshövding Georg Andrén och Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Missa inte heller när vinnaren av den prestigefyllda utmärkelsen Årets Museum avslöjas under invigningen av Vårmötet. Kulturministern delar ut priset på plats i Karlstad tisdagen 23:e april. I år har juryn, som bland annat består av representanter från Sveriges Museer och Svenska ICOM, fått in över 30 förslag och valt ut tre slutkandidater: Bildmuseet i Umeå, Eskilstuna Stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.

Du som av olika anledningar inte kan närvara i Karlstad under Vårmötet är varmt välkommen att delta var du än befinner dig! Som digital deltagare kan du anmäla dig hela vägen fram till Vårmötets start.

Anmäl dig till vårmötet här>>!

Vårmötet 2024 arrangeras av Sveriges Museer. Värdorganisation är Värmlands Museum i samarbete med Karlstad CCC, med stöd från Karlstads kommun och Region Värmland. Huvudsponsorer för Vårmötet 2024 är MTAB / Museiservice och MuseARTa. Övriga sponsorer är Epson, Phase One och Digital Venue. Samarbetspartners är Riksantikvarieämbetet och Svenska ICOM. Stort tack till er som gör Vårmötet möjligt!

Ordförande Niklas Cserhalmi om kulturkanon

Niklas Cserhalmi, ordförande Sveriges Museer, kommenterar utredningen om kulturkanon i en debattartikel i GP.

"För museerna i Sverige är kulturkanonen utmanande. På många vis skapar vi sedan hundra år tillbaka en kulturkanon i det dagliga arbetet. Vi samlar in, analyserar, sorterar, lyfter fram, väger och mäter och tillskriver medvetet eller omedvetet saker och händelser värden. Vissa saker pekas ut som viktigare än andra i en löpande process av professionella, ämnesspecifika och forskningsbaserade tolkningar. På så sätt finns det naturligtvis redan en kulturkanon, även om Trädgårdh inte formulerat och sanktionerat den. Att den inte har etiketten Statens kulturkanon utesluter inte att den verkar sorterande, kategoriserande och styrande."

Läs hela debattartikeln på GPs hemsida.

På nytt jobb

Har du bytt jobb i museibranschen eller har ni fått en ny kollega på er arbetsplats som ni vill berätta om? Fyll i formuläret här så publicerar vi nyheten på vår hemsida.

 

Ta över Sveriges Museers instagram!

På Sveriges Museers instagramkonto vill vi nu lyfta fram verksamheten hos våra medlemmar. Är du intresserad av att ta över vårt instagramkonto för en vecka och publicera bilder från ditt museum? Kontakta oss på info@sverigesmuseer.se så berättar vi mer!

Kontakta oss för att ta över vårt instagram!
 
 
Lediga jobb

På gång

På hemsidan publicerar vi även tips på arrangemang för medlemmar och event på Sveriges alla museer. Tipsa oss och håll koll på kalendern här:

På gång på Sveriges Museer >>
Tipsa om event >>

 

Lediga jobb

På vår hemsida publicerar vi annonser för lediga tjänster. Ni som verkar inom museisektorn och söker personal får gärna skicka in era annonser för publicering.


Lediga jobb >>
Tipsa om jobb >>

Lediga jobb
 

Sveriges Museer tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. info@sverigesmuseer.se | www.sverigesmuseer.se

Facebook Twitter YouTube
 

Om du inte vill ha nyhetsbrevet längre, klicka här för att avregistrera dig.

Do not click this link

Skickat med Paloma