Integration - Social hållbarhet

NYHETSBREV

Integration - december 2021

Ett gemensamt integrationsnätverk 2022

Från och med nästa år kommer Länsstyrelsen att slå samman sina olika nätverk inom integrationsområdet till ett gemensamt nätverk.

I nätverket kommer också Länsstyrelsens samverkansprojekt Yrkesväg Värmland att ingå. Anledningen till att vi beslutat oss för att samla alla nätverken är flera. Bland annat för att vi bedömer att vi i högre grad kan uppnå positiva synergieffekter genom att erbjuda ett forum där alla aktörer, som arbetar med såväl mottagande som etablering och integration av asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn, kan mötas och utbyta erfarenheter.

Ett övergripande syfte är bredda och fördjupa det regionala lärandet genom gränsöverskridande erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan myndigheter och ideella organisationer men också mellan olika professioner, och därigenom stärka samverkan och vidareutveckla det regionala integrationsarbetet. Ett långsiktigt mål är att det gemensamma integrationsnätverket ske leda till ett mer holistiskt synsätt på mottagande, etablering och integration.

Förändringen innebär att ni som tidigare ingått i något av Länsstyrelsens nätverk inom integrationsområdet kommer att bjudas in till det gemensamma integrationsnätverket.

Mer specifikt: Länssamordningsgruppen för tidiga insatser för asylsökande, Resursnätverk för mottagande och etablering av ensamkommande barn och unga, Nätverket för mottagande av nyanlända samt Nätverket för samhällskommunikatörer. Vi välkomnar givetvis också nya deltagare som inte tidigare ingått i några av Länsstyrelsens verksamheter och nätverk.

 

Nätverksmötena kommer att genomföras digitalt undantaget den 15 december, då vi planerar en fysisk träff för att avsluta året.

Fyra nätverksmöten kommer att vara av mer informativ karaktär där statliga myndigheter så som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen kommer att ha en central roll i att presentera statistik utifrån myndigheternas senaste prognoser. Vid dessa tillfällen kommer även Länsstyrelsen att ge aktuell information samt bidra med kompetensutveckling avseende exempelvis mänskliga rättigheter, jämställdhet och hedersrelaterat våld och förtryck.

Övriga nätverksträffar kommer att vara tematiserade och fokusera på regionalt lärande med möjlighet till fördjupning i mindre samtalsgrupper. Vid dessa tillfällen kommer vi även visa på lokala och regionala exempel på arbetet med mottagande, etablering och integration som pågår i länet. Man väljer själv utifrån arbetsområde och intresse vilka nätverksträffar man önskar delta på.

 

Nätverksträffar år 2022
 

24 februari kl. 09.00-15.00
Aktuell myndighetsinformation, information om utlysning av §37a-medel samt kompetensutveckling

24 mars kl. 09.00-12.00
Regionalt lärande mottagande av asylsökande och nyanlända

28 april kl. 09.00-12.00
Aktuell myndighetsinformation och kompetensutveckling om förebyggande arbete inom ANDTS och brottsförebyggande arbete

20 maj kl. 08.30-12.00
Spridningskonferens Yrkesväg Värmland

31 maj kl. 09.00-12.00
Regionalt lärande etablering av nyanlända och utrikes födda

1 september kl. 09.00-12.00
Aktuell myndighetsinformation, information om utlysning av §37 respektive TIA-medel samt kompetensutveckling

29 september kl. 09.00-12.00
Regionalt lärande mottagande av asylsökande och nyanlända

27 oktober kl. 09.00-12.00
Aktuell myndighetsinformation och kompetensutveckling

24 november kl. 09.00-12.00
Regionalt lärande etablering av nyanlända och utrikes födda

15 december kl. 13.30-16.30
Avslutning av året och kompetensutveckling om hedersrelaterat våld och förtryck, samt våld i nära relation

Information om program och anmälan till respektive nätverksträff kommer att uppdateras i kalendern på Länsstyrelsens hemsida löpande.

Värmland | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se)

Konferens för spridning av projektkatalog – save the date!

Torsdagen den 10 februari 2022 kommer Länsstyrelsen att anordna en konferens för att lansera och sprida den projektkatalog vi håller på att ta fram. Det är en slags förteckning över, och beskrivning av, de projekt som Länsstyrelsen i Värmland gett statsbidrag till under åren 2018 till 2020 för integrationsfrämjande insatser. Förutsatt att pandemiläget tillåter kommer den att äga rum fysiskt i Karlstad. Under konferensen kommer ett flertal av de insatser som beskrivs i projektkatalogen att presenteras.

Information om program och anmälan till konferensen kommer att finnas i kalendern på Länsstyrelsens hemsida inom kort.

Värmland | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se)

Avslutskonferens av Yrkesväg Värmland – save the date!

Fredagen den 20 maj 2022 kommer Länsstyrelsen att anordna en digital konferens för att avsluta och sprida information om arbetet i projektet Yrkesväg Värmland.

Mer information och anmälningslänk kommer i början av nästa år men boka gärna in tiden redan nu! Yrkesväg Värmland medfinansieras av Europeiska socialfonden och har genomförts av Länsstyrelsen i Värmland under perioden augusti 2020 – maj 2022 i samverkan med Arvika, Filipstad, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Storfors och Säffle kommuner, samt Region Värmland.

Inom ramen för projektet har arbetslivsorienterande- och yrkesintegrerade utbildningsinsatser utvecklas inom vuxenutbildningen i samarbete mellan bl.a. VUX/SFI och kommunernas arbetsmarknads- och integrationsverksamheter. Med regionalt lärande och samarbete som grund har nya metoder, insatser och samverkansstrukturer utvecklas i syfte att bidra till att korta vägen till arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor och män.

Här hittar du mer information om Yrkesväg Värmland:

https://www.lansstyrelsen.se/varmland/samhalle/social-hallbarhet/integration/yrkesvag-varmland.html
https://www.facebook.com/yrkesvagvarmland

Information om program och anmälan till konferensen kommer att finnas i kalendern på Länsstyrelsens hemsida inom kort.

Värmland | Länsstyrelsen Värmland (lansstyrelsen.se)

Kommunbesök 2022

Länsstyrelsen har för avsikt att genomföra fysiska eller digitala kommunbesök i alla kommuner under år 2022. Vi kommer att kontakta berörda i respektive kommun för att planera in dessa besök.

Avslutningsvis vill vi informera om att Barbro Färnström, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen kommer gå i pension efter årsskiftet. Vi vill framföra ett varmt tack till Barbro för hennes tid på Länsstyrelsen och önska henne stort lycka till med framtida möbelrenoveringar och trädgårdsarbete.

Vi vill också framföra ett varmt tack till er alla för ett gott samarbete under året med förhoppning om ett fortsatt samarbetet under år 2022.

 

Med önskan om en

God jul och ett Gott nytt år!

Vänliga hälsningar

Sofia Olsson, Maria Ekholm, Nour Aghy, Barbro Färnström, Josefina Rydén och Marie Andersson
Integrationsutvecklare, Social hållbarhet

Facebook Twitter Instagram YouTube
 

Bilder från MostPhotos.com.

© Länsstyrelsen Värmland

 

Unsubscribe from newsletter

Do not click this link