Nyhetsbrev oktober

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare >>

Nyhetsbrev oktober 2023

Barnens bästa gäller i Kronoberg på regionkronoberg.se

En gemensam process som finansieras av Region Kronoberg och länets åtta kommuner.

 

Nytt material på hemsidan

Ännu en gång fylls materialbanken på med nytt och uppdaterat material. Nytt för denna gången är samtyckesblanketten, foldrar till barn i olika åldersgrupper (även översatta till engelska, arabiska och somaliska) och bildstöd för samtal.

Allt eftersom Kronobarnsmodellen införs runt om i länet får den länsgemensamma processen, Barnens bästa gäller! i Kronoberg, in önskemål om nytt samt justeringar av materialen.

- Materialen har uppdaterats till följd av att samverkansorganisationerna har samlat in verksamheternas behov (via sin samordnare kopplad till Kronobarnsmodellen) som i sin tur tagit det med processgrupp Kronobarnsmodellen, säger Erika Lagergren, länsgemensam processledare.

Verktyg och material
 

Kronobergsmodellen lyfts i olika forum:

Vi statuerar exempel nationellt - SKR

 

Sveriges kommuner och regioner (SKR) lyfter Kronobarnsmodellen som ett praktexempel på personcentrerade arbetssätt som utvecklats i Nära vård.

- Idag ser vi en ökande våldsspiral i samhället som leder till att många barn och unga far illa. För att vara en motkraft till den utvecklingen behöver vi samarbeta på liknande sätt som i Kronoberg, skriver Lisbeth Löpare-Johansson, samordnare för Nära vård på SKR, på sin Linkedin.

Anledningen att SKR väljer att lyfta Kronobarnsmodellen är att ”trygga barn blir trygga unga, och sedan trygga vuxna. Därför behöver vi arbeta med att främja trygghet och hälsa hos barn och deras familjer".

I materialet som numera finns tillgängligt på SKR:s hemsida medverkar Erika Lagergren, länsgemensam processledare för BbgiK, och Ragnhild Olsson, samordnare från Tingsryds kommun.

- Genom att lyftas i ett forum så som SKR (Sveriges kommuner och regioner) ökar vi möjligheten för ”en trygg och säker uppväxt för VARJE barn genom främjande, tidiga och samordnade insatser” – även utanför vårt län. Något som är det mest humana och kostnadseffektiva sättet att bygga ett hållbart och tryggt samhälle, säger Erika Lagergren, länsgemensam processledare för Barnens bästa gäller! i Kronoberg.

Vidare till Kronobarnsmodellen via SKRs hemsida

Lokal konferens - God nära vård

 

Under den lokala konferensen 1–2 november kan representanter från regionens och kommunernas verksamheter ta del av goda länsgemensamma exempel.

Kronobarnsmodellen är ett av framgångsexemplen och under båda dagarna kommer följande programpunkter finnas med:

Nära vård som berör hjärtat: Kronobarnsmodellen i fokus
Johanna Johansson, processchef, Uppvidinge kommun.

A2 - Tillsammans för framgång! - delaktighet och inkludering
Två lyckade projekt från Markaryds kommun, ”Dialogmöten med vårdnadshavare” samt ”Aktivitet förebygger - meningsfull fritid för alla barn och unga”.
Veronica Andersson, Barnens bästa-samordnare samt Johan Göransson, Markaryds kommun

God nära vård 2023
 

Införandet av Kronobarnsmodellen
är i full gång

Växjö kommun: kick-off för skola och socialtjänst

Införandeprocessen är i full gång runt om i länet, bland annat i Växjö kommun där grundskolor och socialtjänst bjuds in på kick-off den 11 oktober.

- Syftet är dels att presentera nuläge både i Växjö och i Region Kronoberg. Sedan är det ett tillfälle att förtydliga grundskolans och arbete och välfärds implementeringsarbete och vad som förväntas av verksamheterna i arbetet med Kronobarnsmodellen - som en del i det ordinarie arbetet, säger Carsten Wulf, biträdande verksamhetschef för grundskolan i Växjö kommun, och fortsätter:

- Det blir också ett tillfälle där flera aktörer från olika förvaltningar och verksamheter möts för att få tillgång till samma information och klargörande om det gemensamma ansvaret.

Målbilden är att invånare ska märka upptrappningen i införandet genom att arbetet kring barn och unga utgår från Kronobarnsmodellen. Att invånare kommer mötas av ett gemensamt språk där bland annat barnens bästa-hjulet kan användas för att underlätta samtalet och vid behov ett erbjudande av att upprätta en barnets plan.

Region Kronoberg: familjeombud i alla verksamheter

Nu i september har majoriteten av Region Kronobergs familjeombud fått en grundlig utbildning i Kronobarnsmodellen. De är nu redo att stötta sina verksamheter om vad som gäller, bland annat kring sekretess, samtycken och samverkan.

Hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp har beslutat att det ska finnas familjeombud i alla verksamheter. Familjeombuden ska ge stöd åt kollegor kring barnets rättigheter, barn som närstående, barn som far illa och våld i nära relationer. Nu har de också kunskap i Kronobarnsmodellen, exempelvis barnens bästa-hjulet, barnens bästa-ansvariga, barnets plan och dokumentation.

- Det känns logiskt att familjeombuden utökar sitt uppdrag till att även stötta verksamheterna med hur samverkan inom Kronobarnsmodellen ska gå till. Det har varit mycket givande interaktiva utbildningsdagar för 75 av familjeombuden. Från och med nu är Kronobarnsmodellen en del av grundutbildningen för nya familjeombud. Det är en bra grund för att de ska kunna förmedla Kronobarnsmodellen till kollegor och nyanställda i sin verksamhet, säger Susann Swärd, människorätts- och barnrättsstrateg.

I Vislanda är de redan igång

Johanna Gustafsson Melin, på BVC Achima Care Vislanda, är ett familjeombud som redan har varit på ett samverkansmöte runt barnets plan.

- Mötet var väldigt strukturerat vilket passade mig väldigt bra. Det var fantastiskt att se hur vi tillsammans med mamman kunde diskutera barnets styrkor, utmaningar och behov av stöd inom de olika områdena i Barnets bästa-hjulet. Att dokumentera allt i Barnets plan var ett effektivt sätt att redovisa de samordnade insatser till barnet och familjen, säger Johanna.

Familjeombud
 

Grattis Amela - årets elevhälsoförbättrare

Elevhälsan.se har utnämnt Amela Zivkovic till årets elevhälsoförbättrare! Amela arbetar som verksamhetschef för barn och elevhälsa och är enhetschef för centrala elevhälsan i Lessebo kommun – hennes arbetet med Barnens bästa är en av motiveringarna.

Årets Elevhälsoförbättrare är en utmärkelse som syftar till att stärka elevhälsan genom att visa på goda exempel som inspirerat och gör skillnad.

Läs mer om Amelas vinst och juryns motivering här

 

Hälsning från Region Örebro län

I mitten av september hade Erika Lagergren, länsövergripande processledare för Barnens bästa gäller i Kronoberg!, besök av Daniel Berglund från Region Örebro län. Under två dagar fick Daniel en närmare inblick i vår process och dela med sig av erfarenheter från Örebro:

I och med våra respektive uppdrag som processledare med uppdrag att utveckla samverkansarbetet för kommuner och region avseende stöd till barn och unga, så kallade Tidiga samordnade insatser, har jag och Erika kunnat dela kunskap och erfarenhet mellan länen under fyra års tid.

En annan beröringspunkt är att vi båda använder skottlandsmodellen Getting it right for every child (GIRFEC) intentioner som utgångspunkt. Centralt för vårt arbete är också Barnkonventionen vilket våra båda arbeten tar tydligt avstamp från.

Erikas arbete har, och fungerar fortfarande, som en inspirationskälla för mig och att få möjlighet att träffas under en längre sammanhållen period som dessa dagar var otroligt givande för min del.

Jag har haft möjligheten att träffa några av Erikas kollegor och samverkanspartners, och att få möjlighet att reflektera och sedan diskutera med Erika ger stora möjligheter till en djupare förståelse av sammanhanget. Det i sin tur hjälper mig och oss vidare i vår strävan att utveckla bästa möjliga samordning för barn och unga i vårt län.

Med vänliga hälsningar, Daniel Berglund
Utvecklingsledare, Tillsammans för alla barns bästa, Region Örebro län

Barnens bästa gäller i Kronoberg

Du kan uppdatera din e-post eller avregistrera dig från nyhetsbrevet.

Do not click this link