Läs brevet i din webbläsare

Februari 2024

Nytt från Läkemedelsverket

 

För dig som jobbar med läkemedel för djur

Webbplats
 
|
 
Skicka vidare
 
|
 
Prenumerera
 
|
 
Avprenumerera
 
Man som klappar en häst.

Ny behandlingsrekommendation om osteoartrit hos häst

Arbetet med att uppdatera behandlingsrekommendationen om osteoartrit hos häst från 2010 är i full gång. Ett expertmöte hölls i början av december förra året. Den nya rekommendationen kommer bland annat inkludera information om behandlingsalternativ som tillkommit under de senaste tio åren.

Planerad publicering är augusti 2024.

Nuvarande behandlingsrekommendation ›
 

Pergolidbaserade läkemedel – minimera risken för oavsiktligt intag hos människa

Läkemedelsverket vill uppmärksamma veterinärer och djurägare på riskerna med att oavsiktligt få i sig pergolidbaserade produkter. Giftinformationscentralen på Läkemedelsverket har de senaste åren tagit emot flera samtal om oavsiktligt intag/exponering för pergolidbaserade produkter.

Pergolid är det aktiva ämnet i läkemedel som används vid behandling av hypofysär pars intermediadysfunktion (PPID), även känd som Cushings sjukdom, hos hästar. Läkemedlen är i tablettform som hästen intar via munnen. För att underlätta medicineringen göms tabletten ibland i mat, såsom morötter, äpplen eller godsaker och det kan öka risken för att människor får i sig läkemedlet av misstag.

Om du av misstag får i dig en pergolidbaserad produkt bör du omedelbart kontakta sjukvården. Ta med dig läkemedlets bipacksedel för att visa sjukvårdspersonalen. Symptom som kan uppstå vid intag av pergolid inkluderar kräkningar, yrsel, sömnighet och blodtrycksfall; du bör därför inte köra bil själv utan ha någon som följer med dig till sjukhuset.

Läkemedelsverket rekommenderar:

Läs varningstexten i bipacksedeln.
Förbered medicineringen enligt instruktionen i bipacksedeln och i nära anslutning till att den ska ges till hästen, särskilt om läkemedlet blandas med foder eller annan mat.
Hantera pergolidprodukter varsamt. Var försiktig när du hanterar tabletten och tvätta händerna efteråt.
Se till att läkemedlet förvaras i originalförpackningen tillsammans med bipacksedeln och att det är utom räckhåll för obehöriga.
Förvara aldrig hästens läkemedel på samma ställe som läkemedel till människor.

 

Om du oavsiktligt får i dig eller på annat sätt blir exponerad för läkemedel till djur och får en skadlig reaktion uppmanar vi dig att rapportera det till Läkemedelsverket som en misstänkt biverkning. Rapportering av misstänkta biverkningar är viktigt för Läkemedelsverkets arbete för att skydda djurs och människors hälsa och vår miljö.
 

Rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket ›
 

Läkemedelsverkets sammanfattning och värdering av två nyligen godkända läkemedel

Monografi Cortotic Vet (hydrokortison­aceponat) ›
Monografi DogStem (mesenkymala stamceller från navelsträng från häst) ›

(Båda monografierna är publicerade 25 oktober 2023.)

 

Möjligt att förskriva veterinärgodkänt acetylcystein som lösning till djur på licens

Humangodkänt acetylcystein som lösning riskerar att ta slut på grund av minskad produktionskapacitet och det har därmed reserverats för användning till människa.

Det finns veterinärgodkända läkemedel som innehåller acetylcystein som lösning i andra EU-länder. Tänk på att i första hand söka licens och använda läkemedel som är godkända för djur.

För att licensläkemedel ska få säljas av apoteket behöver det finnas en beviljad licens. Viss information om licensläkemedel innehållande acetylcystein går att hitta i VARAoch KLAS. Apoteket har information om vilka licensläkemedel som finns tillgängliga.

Licens för läkemedel ›
 

Nyheter från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA

Information om 14 nya veterinära läkemedel och viktiga säkerhetsuppdateringar finns tillgängligt i European Medicines Agencys (EMA) rapport Veterinary medicines highlights 2023.

Veterinary medicines: Highlights of 2023 ›

European Medicines Agency (EMA) arrangerar Veterinary Medicines Info Day under två halvdagar, den 14 och 15 mars 2024. Flera viktiga ämnen inom veterinärmedicin kommer att avhandlas , bland annat nyheter inom veterinär farmakovigilans (läkemedelssäkerhet), antiparasitära läkemedel och tillgänglighet av vaccin.

Evenemanget kommer att spelas in och finnas tillgängligt efteråt. Mer information och länk till anmälan:

EMA Veterinary Medicines Info Day 2024 ›
 
 

Läkemedel

Information om restsituationer

En restsituation uppstår när läkemedelsföretag under en period inte kan leverera ett läkemedel så att tillgång möter efterfrågan. Läkemedelsverket ansvarar för den e‍‍-‍‍tjänst där företag anmäler restsituationer och för de listor där informationen publiceras. Det är företagen som kan svara på frågor som rör en specifik restsituation, utöver det som står i listan.

Observera att en anmäld kommande restsituation inte alltid uppstår. En kommande restsituation kan förhindras genom gemensamma ansträngningar.

Söktjänst för restanmälda läkemedel ›
Mer om restsituationer ›
 

Mer från Läkemedelsverket

Behandlingsrekommendationer för djur

Läkemedelsverket utarbetar rekommendationer för läkemedelsbehandling av djur i samarbete med kliniskt verksamma veterinärer, forskare och myndighetsexperter inom området.

Behandlingsrekommendationer för djur ›

Du känner väl till Läkemedelsverkets frågeforum?

I Läkemedelsverkets frågeforum kan du hitta svar på vanligt förekommande frågor om läkemedel. Du kan till exempel få tips om vilken myndighet du ska vända dig om du har frågor.

Läkemedelsverkets frågeforum ›

Karenstider

Djur som producerar livsmedel som till exempel mjölk och kött behandlas ibland med läkemedel. För att människors hälsa inte ska påverkas av läkemedelsrester i dessa livsmedel så fastställs gränsvärden och karenstider.

Resthalter av läkemedel i livsmedel ›

 

Biverkningsrapportering

Redan misstanken om en läkemedelsbiverkning ska rapporteras, den behöver inte vara utredd eller bekräftad. Reglerna gäller för både humana och veterinära läkemedel. Rapportering önskas dessutom för kosmetika och hygieniska produkter.

Rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket ›

Läkemedelsfakta – en söktjänst

I vår söktjänst Läkemedelsfakta kan du bland annat söka produktinformation för alla läkemedel som är godkända i Sverige. Du kan även göra avgränsningar på datum för första godkännande, innehavare av godkännande för försäljning, ATC-kod och mycket mer.
Här finns även de senast uppdaterade produktresuméerna, bipacksedlarna och utredningsrapporterna. För läkemedel som godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, finns det direktlänkar till svensk EPAR samt till produktens översiktssida på EMA:s webbplats.

Läkemedelsfakta ›
 

Om nyhetsbrevet

I detta nyhetsbrev hittar du information för veterinärer, djursjukskötare och andra som behandlar och tar beslut om behandling av djur.

Arkiv med tidigare utgåvor

 

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta oss på redaktionen@lakemedelsverket.se. Vi uppskattar alla synpunkter som kan bidra till att utveckla våra nyhetsbrev. Läkemedelsverkets andra nyhetsbrev
Läkemedelsverket publicerar fler nyhetsbrev som är anpassade till olika målgrupper.

Listan över våra nyhetsbrev

Läkemedelsverket Box 26, 751 03 Uppsala Tel: 018 17 46 00 registrator@lakemedelsverket.se

Do not click this link