Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

7 mars 2024

 

Vecka 10

 

Inbjudan till konferens

Så kan skola, socialtjänst och polis samarbeta för att stärka skolsäkerheten vid skolattacker och förebygga grövre våld i skolan


Konferensen vänder sig till dig som är chef eller arbetar strategiskt inom skola, socialtjänst, polis eller hälso- och sjukvård.

Flera fall av grövre våld har inträffat i grund- och gymnasieskolor under de senaste åren, i vissa fall med dödlig utgång. Sannolikheten att en enskild skola ska drabbas är liten, men om det händer kan det få allvarliga konsekvenser. För att öka förmågan att förebygga och förhindra grövre våld i skolan har flera myndigheter nu fördjupat sin samverkan. Konferensen kommer att belysa hur vi kan samarbeta effektivare i det förebyggande arbetet och hur vi kan skydda oss vid en skolattack.

Ur programmet:

Hur omfattande är problemet och hur ser polisen på utvecklingen?
Hur kan det långsiktigt främjande och förebyggande arbetet mot grovt våld i skolan se ut och hur kan det integreras i skolans ordinarie arbete?
Tidig samverkan mellan socialtjänst, skola och polis. Hur kan information delas i ett brottsförebyggande syfte?
Hur agerar polisen och hur kan skolan skydda sig vid en pågående skolattack?
Hur går man vidare efter en skolattack? Samtal med berörda rektorer och CVE.

 

Datum: Onsdag den 15 maj 2024

Tid: 10.00 – 16.00 (registrering från 09.00)

Plats: F7 Odenplan, Odengatan 65 i Stockholm

Anmälan: Senast den 30 april 2024

Konferensen är kostnadsfri men antalet platser är begränsade. Vi bjuder på fika och lunch.

Konferensen är ett samarbete mellan CVE, MSB, Polismyndigheten, Skolverket, Socialstyrelsen samt Sveriges kommuner och regioner.

 

Anmäl dig här
 
Träffa CVE på Mötesplats Samhällssäkerhet 19-20 mars

19-20 mars kommer CVE att närvara på Mötesplats Samhällssäkerhet på Kistamässan. Konferensens övergripande tema är Att gå från ord till handling och programmet är uppdelat i tre separata spår: Allmänheten och individen, Cybersäkerhet och psykologiskt försvar, samt Försörjningsförmåga. Passa på att besöka CVE:s monter och träffa våra medarbetare.

Läs mer här
 

Skolinspektionen drar in tillstånd

20 februari fattade Skolinspektionen beslut om att dra in tillståndet att bedriva skolverksamhet för Edinit AB samt systerbolaget Humanus Jobb Syd AB. Beslutet berör de nu aktiva skolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg, samt Arenaskolan i Örebro. Skolinspektionen motiverar besluten med brister i ägar- och ledningskretsen hos huvudmannen.

"Bristerna består i att de låtit personer, som Skolinspektionen och Säkerhetspolisen i tidigare beslut bedömt olämpliga, arbeta i elevnära och ledande positioner i skolverksamheterna. De har även förhållit sig passiva till den risk detta har inneburit för eleverna. Huvudmannen och ägar- och ledningskretsen är därmed olämplig att bedriva skolverksamhet." (Skolinspektionen 20/2)

Besluten gäller från och med 29 mars för Arenaskolan, samt 14 juni för Arena Academy.

Läs beslut om Arenaskolan
Läs beslut om Arena Academy
 

Rysk-ortodoxa kyrkan får inget stadsbidrag

Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har beslutat att Rysk-ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) inte kommer att motta något statsbidrag för 2024. Beslutet fattades efter att Säkerhetspolisen lämnat ett yttrande till SST att företrädare för trossamfundet har uttryckt stöd för den ryska invasionen av Ukraina, samt att organisationen har använts av ryska staten för underrättelseinhämtning.

SST konstaterar i sin bedömning att "uppmaningar till stöd för Rysslands anfallskrig mot Ukraina, användandet av trossamfundet som en plattform för underrättelseinhämtning och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige, inte kan anses vara förenligt med respekt för det demokratiska styrelseskicket och i enlighet med demokratins grundläggande principer." (SST 29/2) Därmed går det inte att dela ut det statliga organisationsbidraget för 2024.

Läs mer på myndighetensst.se
 

Arenaskolan måste stänga – risk för radikalisering (SR 20/2)

Skolor mister tillstånd – 600 elever berörs (Aftonbladet 21/2)

Rektorn på tvångsstängda skolan: ”Rasistiskt beslut” (DN 23/2)

 
 

Nationellt förstärkningsteam till socialtjänsten

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att inrätta ett nationellt förstärkningsteam som ska ge stöd till socialtjänsten i det brottsförebyggande arbetet med barn och unga. Teamet kommer bland annat att hjälpa till i utformningen av lokala insatser och samverkansformer, samt i genomförandet av kartläggning och analys.

Under 2024 kommer pilotverksamhet att starta upp i följande kommuner:

Borås
Håbo
Kalmar
Strängnäs
Sundsvall
Uppsala

 

Läs mer på socialstyrelsen.se
 

Proposition om utvidgat reseförbud för barn

Regeringen föreslår ett utvidgat reseförbud för barn inom ramen för lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Beslut om utreseförbud ska, enligt propositionen, kunna fattas om det finns en risk att ett barn förs utomlands och där lider men "på grund av omständigheter som kan föranleda vård enligt LVU".(regeringen.se) Det kan bland annat gälla misshandel, hedersrelaterat våld och förtryck, eller brister i omsorgen.

Frågan om reseförbud för barn har lyfts i desinformationskampanjen gentemot Sverige, där det framställts som ett försök av den svenska staten att inskränka muslimska föräldrars rätt att uppfostra sina barn. Du kan läsa mer om desinformationen riktad mot Sverige i Försvarshögskolans rapport från 2023.

Läs mer på regeringen.se
 
Uppdrag granskning följer upp LVU-kampanjen

I en ny programserie skildrar Uppdrag granskning den så kallade LVU-kampanjen. Serien visar hur kampanjen vuxit fram och spridits i och utanför Sverige, dess inverkan på det svenska säkerhetsläget, samt den utsatthet som kampanjen har medfört för enskilda socialsekreterare. Framträdande talespersoner för kampanjen intervjuas också.

LVU-kampanjen har beskrivits som den största påverkanskampanjen som Sverige utsatts för. Försvarshögskolan publicerade 2023 en rapport om kampanjen på uppdrag av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Rapportförfattaren Magnus Ranstorp deltar i Uppdrag gransknings reportage.

Som en del av programmet lät Uppdrag granskning en kvinnlig medarbetare ringa till flera svenska moskéer under falskt namn. Medarbetaren uppgav sig vara en orolig mamma som slagit sitt barn och nu blivit kallad på möte med socialtjänsten. Kontaktpersoner på ett flertal moskéer uppmanade då kvinnan att ljuga för socialtjänsten om vad som hade hänt, vilket har uppmärksammats av ett flertal medier.

Se programmet på SVT Play

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade (SSR 6/3)

Här möter socialsekreteraren mammornas rädsla – vågar inte ta barn till läkare (SVT 5/3)

Dolda inspelningar avslöjar: Moskéernas råd om socialtjänsten till orolig mamma (SVT 6/3)

Därför ringde vi med dold inspelning till moskéer (SVT 6/3)

Kritiken inifrån: Socialtjänsten har ett ansvar för att LVU-kampanjen uppstod (SVT 5/3)

Moskéer uppmanar föräldrar att hemlighålla våld (Aftonbladet 6/3)

UG granskar LVU-kampanjen och textar på arabiska (Journalisten 6/3)

"De tar våra barn" Tre avsnitt som berör kampanjen mot Socialtjänsten på SVT (Al Kompis 6/3, arabiska)

 
Uppsalabo åtalas för folkrättsbrott i Syrien

Åtal har väckts mot en man bosatt i Uppsala för folkrättsbrott. Mannen tros ha haft en ledande roll i Tawhid-brigaden, en rebellgrupp som var aktiv i det syriska inbördeskriget. Åtalet rör en händelse från 2014 då mannen ska ha låtit ett barn posera med vapen i en propagandafilm.

Det var Migrationsverket som 2022 uppmärksammade Polismyndigheten på mannens bakgrund, och det är den efterföljande polisutredningen som nu har lett till åtal. Enligt SVT nekar mannen till anklagelserna och uppger att han bara hade journalistiska uppdrag gentemot milisgruppen.

Läs mer på svt.se
 

Riksrevisionen: Allmänna arvsfonden bör avvecklas

I en rapport släppt 5 mars rekommenderar Riksrevisionen att Allmänna arvsfonden ska avvecklas. Enligt rapporten Allmänna arvsfonden - pengar som söker mening har arvsfondens intäkter varit så höga att det inte har funnits tillräcklig konkurrens mellan projekten som söker finansiering. Det har medfört att projektansökningar inte ställs mot varandra och att ansökningar för projekt som beviljas bidrag ofta har budgetar över 10 miljoner kronor.

Riksrevisionen konstaterar även att det finns brister i kontrollen av de som söker bidrag. På förfrågan från Riksrevisionen har Säkerhetspolisen och Polismyndigheten gjort slagningar i sina system, vilket visat att "ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslighet har förekommit hos personer i organisationer" (Riksrevisionen) som får stöd av Allmänna arvsfonden.

Riksrevisonen förordar därför att Allmänna arvsfonden avvecklas. Bland övriga rekommendationer i rapporten finns införandet av ett företrädarregister för ideella föreningar som mottar bidrag, samt skapandet av en central databas över statsbidrag till civilsamhället och dess mottagare.

Läs mer på riksrevisionen.se
 

Rapport. Möjliggörare för kriminella nätverk

Första mars släppte Brottsförebyggande rådet en rapport om möjliggörare för kriminella nätverk. Rapporten bygger på ett regeringsuppdrag att studera möjliggörares roll och funktion inom kriminella nätverk. En möjliggörare är en person som använder sin yrkesroll, eller resurser kopplade till arbetsplatsen, för att hjälpa kriminella nätverk.

Undersökningen visar att det finns ett stort intresse för möjliggörare inom de kriminella nätverken, och att denna typ av relationer förekommer i samtliga undersökta branscher. Rapporten nämner "rättsväsendet, flera förvaltningar inom kommuner, bank- och finansbranschen, fastighetsförmedlingar, bolagsbildningar, bokförings- och redovisningstjänster, juridiska tjänster, säkerhets- och bevakningsbranschen, och transportsektorn." (bra.se) Det som främst förmedlas är olika former av information som kan vara till nytta för nätverket. Informationen i sig behöver inte vara hemlig, utan får ofta sin betydelse av möjliggörarens kännedom om materialet.

22 mars arrangerar Brå ett webbinarium med utgångspunkt i rapporten. Webbinariet vänder sig främst till dig som arbetar med säkerhet eller HR-frågor inom offentlig eller privat sektor. Du anmäler dig här.

Läs mer på bra.se
 
   

Så lockas advokater och mäklare in i gängen: ”Blir boostade” (SVT 2/4)

Här är branscherna som kriminella infiltrerar (Dagens PS 2/4)

 

 

Utbildningar 

Utbildning. Tolerans, identitet och extremism

Under höstterminen 2024 anordnar Segerstedtinstitutet kursen Tolerans, identitet och extremism. Utbildningen berör frågor om extremism, rasism och identitet med utgångspunkt i socialpedagogiskt arbete. Syftet med kursen är att skapa förutsättningar för att arbeta med unga människor om dessa frågor utifrån ett långsiktigt och förebyggande perspektiv.

Kursen ges som uppdragsutbildning. Målgrupp är lärare och annan pedagogisk personal.

Sista ansökningsdatum är 17 juni 2024.

Läs mer om kursen här
 

Utbildning. Pedagogiskt arbete mot antisemitism

I samarbete med Forum för levande historia anordnar Göteborgs universitet och Segerstedtinstitutet kursen Pedagogiskt arbete mot antisemitism.

Målet med kursen är att ge en fördjupad kunskap om antisemitismens idéhistoriska bakgrund, och pedagogiska redskap för att hantera antisemitism i undervisningssituationer.

Kursen ges som uppdragsutbildning. Målgrupp är lärare och annan pedagogisk personal.

Sista ansökningsdatum är 17 juni 2024.

Läs mer om kursen här

Norska extremismkommissionen presenterar sin rapport

Första mars överlämnade den norska extremismkommissionen sin rapport till Norges regering. I samband med överlämnandet genomfördes en presskonferens och ett tillhörande seminarium. Extremismkommissionen tillsattes 2022 och har haft i uppdrag att såväl se över det norska arbetet mot våldsbejakande extremism, som värnandet av det demokratiska samhällets motståndskraft. I arbetet har kommissionen utgått från två definitioner av extremism - en smalare definition där extremism ses som accepterandet av våld som metod för att nå politiska eller religiösa mål, samt en bredare definition där extremism betraktas som åsikter och handlingar som förkastar demokrati och mänskliga rättigheter. Rapporten berör såväl frågor om radikalisering till våldsbejakande extremism, som attityder som kan undergräva den bredare demokratin.

Som en del av arbetet har kommissionen bland annat gått igenom forskning och litteratur om våldsbejakande extremism, granskat norska rättsfall där våldsbejakande extremism har varit en bidragande faktor, samt träffat aktörer från civilsamhället och olika myndighetsgrenar. Kommissionen har även tittat på framgångsfaktorer i andra länders arbete mot våldsbejakande extremism. Kommissionen konstaterar att det finns ett flertal aktörer i det norska samhället som arbetar med att förebygga och motverka våldsbejakande extremism, men att det finns påfallande skillnader i arbetssätt och kunskaper mellan olika samhällsaktörer. Det saknas även en tydlig rollfördelning och ett enhetligt ramverk för samverkan.

Kommissionens rekommendationer till den norska regeringen innehåller bland annat följande:

Inrättandet av ett nationellt center med uppgift att stötta myndigheter och andra aktörer. Utöver en nationell rådgivningsfunktion, förordar kommissionen även att ett sådant center arbetar med samordning av det nationella arbetet mot våldsbejakande extremism. Centret ska även utgöra en brygga mellan forskning och praktik, och kontinuerligt sprida uppdaterad information om olika företeelser och trender. Kommissionen ser även att centret kan fungera som en kontaktpunkt för internationella aktörer.
Införandet av ett nytt bindande regelverk för samverkan och kommunikation som tydliggör kommunernas roll i arbetet mot våldsbejakande extremism.
Förbättrade möjligheter att dela hemlig information mellan myndigheter.
Framtagandet av ett gemensamt bedömningsverktyg för ärenden som berör radikalisering.
Tydligare rollfördelning mellan polis och säkerhetspolis.
Ökade resurser till kriminalvården för att förebygga radikalisering.

 

Läs rapporten här

Presskonferens (Regjeringen.no 1/3)

Panelsamtal om rapporten (Regjeringen.no 1/3)

Hvordan forebygger vi ekstremisme? Dette er kommisjonens anbefalinger. (Aftenposten 1/3)

Anbefaler senter mot voldelig ekstremisme (NRK 1/3)

Ekstremismekommisjonen: Elever må lære å være uenige (Utdanningsnytt 1/3)

 

Vänstergrupp tar på sig Tesla-sabotage

5 mars utsattes en Tesla-fabrik utanför Berlin för sabotage. En anlagd brand skadade en kraftledning, vilket ledde till strömavbrott i det närliggande området och Tesla-fabriken fick utrymmas. Tesla uppger att de har tvingats till produktionsstopp, med kostnader på hundratals miljoner euro.

I ett öppet brev har en organisation som kallar sig Vulkangruppen tagit på sig gärningen. I brevet motiveras attacken med Tesla-fabrikens negativa miljöpåverkan samt företagets exploatering av arbetare. Elon Musk beskrivs i meddelandet som en tekno-fascist. Tysk polis bedömer att brevet är autentiskt.

Fabriken har varit föremål för klimatprotester till följd av en planerad expansion av fabriken och dess befarade effekter på miljön. Attacken har också väckt frågor om skyddandet av civil infrastruktur.

 

Germany: Far-left group claims act of sabotage on Tesla (DW 5/3)

Leftwing group claim responsibility for Tesla factory arson attack in Berlin(The Guardian 5/3)

Germany: Tesla plant targeted in 'deliberate arson' — police (DW 6/3)

Tesla sabotage in Germany: Who is the Volcano Group? (DW 6/3)

The German Tesla plant fire is claimed by far-left ‘Volcano Group’ (The Verge 6/3)

Bekennerschreiben der "Vulkangruppe" laut Polizei echt (RBB 24 6/3, tyska)

 

Tidigare RAF-medlem gripen i Tyskland

En tidigare medlem i Röda armé-fraktionen (RAF) Daniella Klette, greps i Berlin den 26 februari. Klette tillhörde det som ofta beskrivs som RAF:s tredje generation, som var aktiva innan organisationen tillkännagav sin upplösning 1998. Brotten som Klette nu har varit efterlyst för har inte rört hennes engagemang inom RAF, utan ett mordförsök och en serie väpnade rån utförda mellan 1999 och 2016.

Klette hade i flera års tid levt under falsk identitet. Det har spekulerats i att gripandet kommer som en följd av att en podcast i slutet av 2023 lät använda AI-verktyg på en gammal efterlysningsaffisch föreställandes Klette, som därigenom kunde spåra hennes nya identitet genom foton tillgängliga i öppna källor. Polisen har uppgivit att de fick in ett avgörande tips i november, men ännu inte bekräftat om det är kopplat till den aktuella podcasten. Två medmisstänkta, Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg, söks fortfarande av polis.

 

German police make arrests in decades-old Red Army Faction case (Reuters 27/2)

Daniela Klette: dog walker, dancer – and Germany’s most-wanted woman (The Guardian 2/3)

Most Wanted: Wo ist RAF-Terroristin Daniela Klette? Monika (1/2) (Legion 20/12 -23, tyska)

Police raids in Berlin fail to find two Red Army Faction fugitives(The Guardian 3/3)

Frankrike utvisar imam

En imam med tunisisk bakgrund har utvisats från Frankrike efter uttalanden som denne ska ha gjort vid en fredagspredikan i februari.

Imamen Mahjoub Mahjoubi har tunistiskt medborgarskap men har varit bosatt i Frankrike i 40 år. Det var efter en fredagspredikan i en moské i februari, då Mahjoubi ska ha beskrivit den franska flaggan som satanistisk, som beslutet om utvisning fattades. Enligt France 24 innehåller utvisningsbeslutet uppgifter om att Mahjoubi även ska ha gjort andra uttalanden som har motiverat beslutet.

Mahjoubi uppger att det i grunden rör sig om en felsägning som har tagits ur sitt sammanhang och att han har blivit en bricka i ett politiskt spel. Mahjoubi planerar att överklaga beslutet.

 

 

Tunisian imam expelled from France vows to appeal decision (France 24 23/2)

Intervju med Mahjoubi om innehållet i predikan (Carthage Plus 21/2, arabiska)

Intervju med Mahjoubi om utvisningsprocessen (Carthage Plus 29/2, arabiska)

 

Shamima Begums överklagan avslås

23 februari avslog den brittiska appellations-domstolen en överklagan av beslutet att frånta Shamima Begums brittiska medborgarskap. 2015 reste Shamima Begum som 15-åring från Storbritannien till Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten. Efter att hon tillfångatagits av kurdiska styrkor hittades hon av en brittisk journalist i Al Hol-lägret i norra Syrien2019. Samma år fattade Storbritanniens dåvarande inrikesminister, Sajid Javid, beslut om att frånta hennes brittiska medborgarskap. Därefter har flera rättsliga försök gjorts för att få beslutet upphävt.

Avslaget i appellationsdomstolen kan fortfarande överklagas till Storbritanniens högsta domstol. Shamima Begum befinner sig för tillfället i Al Roj-lägret i Syrien.

 

Shamima Begum loses bid to regain UK citizenship (BBC 23/2)

Shamima Begum loses appeal against removal of British citizenship (The Guardian 23/2)

What happens to Shamima Begum now and what are her legal options?(The Guardian 23/2)

 
 

Call for participants. RAN POL Online guided tour for police officers on right-wing extremism and accelerationism: how can the police be prepared online.

Radicalisation Awareness Network (RAN) söker deltagare till nästa digitala sammankomst i arbetsgruppen för yrkesverksamma inom polis och rättsväsendet. Mötet sträcker sig över två halvdagar, 20 och 24 mars. Under den första halvdagen kommer deltagarna att få en uppdaterad lägesbild rörande den högerextrema onlinemiljön, följt av en diskussion under dag två om vad detta ger för förutsättningar för effektivt polisarbete med miljön - online och offline.

Anmäl dig här
 

Rapport. Global Terrorism Index 2024

Institute for Economics & Peace har släppt sin årliga rapport Global Terrorism Index. Rapporten sammanställer händelser och trender under det gångna året

Burkina Faso pekas ut som det land som har varit värst drabbat av terrorism under året. Antalet dödsoffer i landet utgör närmare en fjärdedel av alla dödsoffer för terrorism globalt. Rapporten konstaterar att Sahelregionen i allt högre utsträckning har blivit ett nytt epicentrum för terrorism. Nästan hälften av alla dödsfall i världen till följd av terrorism under 2023 har skett i Sahelregionen - främst Burkina Faso, Mali och Niger.

Positiv utveckling syns främst i Irak, som för första gången sedan indexet började sammanställas inte tillhör ett av de tio värsta länderna i fråga om antalet offer i terrordåd. Antalet döda under 2023 var färre än 100 personer.

Läs rapporten här

 

Rapport. Six Years Later: A Status Update on the Prosecution of Female Returnees in Germany

Counter Extremism Project har publicerat en rapport som går igenom domar mot kvinnor som har återvänt till Tyskland efter att ha varit i Syrien och Irak för att ansluta sig till terrororganisationer.

Rapporten innehåller en sammanställning av ärenden rörande 40 återvändande kvinnor som har åtalats i Tyskland. Ett antal rättsfall har även granskats mer ingående.

I början av 2024 hade närmare 30% av de kvinnliga återvändarna fått en slutgiltig dom i tysk domstol. Det genomsnittliga straffet har varit 3,5 års fängelse.

 

Läs rapporten här

 

Rapport. Are Russian Narratives Amplified by PRC Media? A Case Study on Narratives Related to Sweden's and Finland's NATO Applications.

NATO StratCom COE har släppt en studie av kinesiska och ryska statsmediers rapportering om de svenska och finska NATO-ansökningarna. Rapporten beskriver en betydande likhet i rapporteringen om den svenska ansökan och i hur NATO framställs som en destabiliserande aktör i internationella relationer.

Skildringarna av den finska ansökan om medlemskap i NATO visar på större skillnader i staternas rapportering. Kinesiska statsmedier har varit mer försiktiga än sina ryska motsvarigheter. Rapportförfattarna diskuterar om det bland annat är kopplat till en kinesisk strävan att värna de bilaterala relationerna med Finland.

Läs rapporten här

 

Webbinarium. “Outlinks”: Violent Jihadist Online Propaganda Dissemination Strategies

AVERT forskningsnätverk har anordnat ett webbinarium med Stuart Macdonald, professor vid Swansea universitet. Webbinariet berörde användandet av outlinking inom våldsbejakande islamistiska grupper. Outlinking beskriver delandet av en länk som leder till en extern sida, på en digital plattform. I presentationen lyfter Macdonald våldsbejakande islamistiska gruppers strategier för informationsspridning, vad som sker inom industrin för att motverka spridningen - och hur grupperna i nästa steg anpassar sina strategier för att komma runt de digitala plattformarnas åtgärder.

Ta del av webbinariet här

Podcast. Countering anti-institutional extremism in North America.

International Centre for Counter Terrorism har anordnat en podcast med Ian Moss från det amerikanska utrikesdepartementet. Podcasten berör anti-institutional extremism, som i Sverige ibland refereras till som antistatlig extremism. Moss redogör för hotbilden i USA och resonerar kring bristande tilltro till myndigheter samt amerikanska motåtgärder.

Lyssna på podcasten här

 

Webbinarium. Violent Extremism And Terrorism In The Sahel

28 februari arrangerade Counter Extremism Project ett webbinarium om de väpnade grupperingar som agerar i Sahelområdet, den aktuella situationen och bakomliggande faktorer som har bidragit till oron i regionen.

 

Ta del av webbinariet här

LinkedIn Email

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link