Ett utskick från CVE

Öppna i webbläsare

 

30 augusti 2023

 

Vecka 35

 
 

Nytt regeringsuppdrag till CVE

Sverige befinner sig i ett försämrat säkerhetsläge, med ett ökat attentatshot från terrorister och våldsbejakande extremister. Regeringen bedömer att situationen kräver ytterligare åtgärder, inte minst i det förebyggande arbetet. Brottsförebyggande rådet (Brå) fick därför i uppdrag den 28 augusti att stärka samverkan mellan myndigheter och andra relevanta aktörer för att förebygga radikalisering och spridning av våldsbejakande extremism. Uppdraget ska genomföras av CVE som ligger inom myndigheten.

I uppdraget ingår att:

1. Stärka samverkan mellan nationella myndigheter.

2. Utveckla samordningen mellan den nationella, regionala och lokala nivån.

3. Stärka och utveckla dialogen mellan myndig­heter och tros­sam­funden och andra aktörer i det civila samhället.

Uppdraget inleds direkt och ska ske i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för stöd till trossamfund, Myndigheten för psyko­ogiskt försvar, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Säkerhetspolisen. Dialog ska föras med trossamfund och andra relevanta aktörer, till exempel civila samhället och med Sveriges Kommuner och Regioner.

Senast den 29 augusti 2024 ska uppdraget redovisas till Justitiedepartementet.

Se även nyhetsartikel från TT/Omni (28/8)

Läs mer på Regeringskansliet
 
 

Poddar med CVE om det försämrade säkerhetsläget

Den 17 augusti höjde Säkerhetspolisen terrorhotnivån mot Sverige, från ett förhöjt hot (3) till högt hot (4) på en femgradig skala.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, bedömer terrorhotnivån för Sverige och chefen för Säkerhetspolisen beslutar om densamma. Beslutet beror inte på någon enskild händelse utan ska ses i ett strategiskt och långsiktigt perspektiv.

CVE har medverkat i två aktuella poddar som tar upp vad det förhöjda terrorhotet innebär mot Sverige. Jonas Trolle, chef för CVE, och Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan, intervjuas i podden Ledarredaktionen från Svenska Dagbladet (22/8).

Hur går radikalisering till och vad gör CVE? Jonas Trolle intervjuas i Trygghetspodden och berättar även om dagen då terrordådet på Drottninggatan utfördes och hur det var att arbeta som chef inom polisen då (24/8).

 

CVE:s mobila stödteam intervjuades i Sverige Radio

Sedan starten 2018 har CVE ett mobilt stödteam som erbjuder vägledning och handledning till yrkesverksamma, framför allt i kommuner.

Marcus Hjelm, senior rådgivare, har medverkat i Godmorgon världen och berättar om mobila stödteamets verksamhet i ljuset av den höjda terrorhotsnivån. I inslaget intervjuas även Suzanna Holmberg, verksamhetsansvarig för Rädda barnens Orostelefon om radikalisering som CVE finansierarr.

Inslaget sändes den 27 augusti.

Lyssna på SR

CVE:s stödtelefon för yrkesverksamma

Centrets nationella stödfunktion nås på 08-527 44 290, klockan 9-15 helgfria vardagar. Den är till för yrkesverksamma, främst i kommuner och myndigheter på lokal nivå, som behöver stöd i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

08-527 44 290

Öppettider: Måndag-fredag 09.00-15.00 (helgfria vardagar)

 

Är du orolig för någon som hatar eller har extrema åsikter?

Ring Rädda barnens Orostelefon för radikalisering för stöd och rådgivning om du är orolig för någon i din närhet. Du kan också ringa om du själv befinner dig i en miljö du vill lämna. De tar emot ditt samtal oavsett var du bor eller hur gammal du är. Du är anonym, samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Du kan även höra av dig via e-post: orostelefonen@rb.se

Läs mer på www.raddabarnen.se/orostelefonen

 
Fotograf: Sanna Johannesson
 

Debattartikel om terroristers psykologiska profiler

Ensamagerande terrorister har psykologiskt mer gemensamt med massmördare än med terrorister som agerar i grupp, skriver Christer Mattsson, forskare och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, och Jonas Trolle, chef för CVE, i en gemensam debattartikel i Sydsvenskan (6/8). De betonar även anhörigas roll för att motverka radikalisering hos enskilda och upptäcka eventuella planer på terrordåd.

Läs mer på Sydsvenskan
 
 

Fyra nya avsnitt av CVE-podden

Under årets Almedalsvecka arrangerade CVE fyra seminarier på aktuella teman: psykisk ohälsa, antisemitism, hat mot kvinnor och förebyggande av skolattacker. Seminarierna spelades in live på plats och har nu släppts som poddavsnitt. Du hittar poddarna bland annat på CVE:s webbplats.

Lyssna på CVE.se

www.cve.se

CVE, Box 1386,
111 93 Stockholm

Tel: 08-527 44 200
E-post:
info@cve.se

Prenumerera på nyhetsbrevet | Läs tidigare nyhetsbrev

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma