26-03-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 13 x 2020-03-26

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. CVE:s omvärldsbevakning har fokus på en internationell utblick, det ges ut varje torsdag och sammanfattar delar av den senaste tidens händelser.

Tipsa och dela gärna omvärldsbevakningen med andra!

 

Säpo varnar för ökad högerextremism

Den våldsbejakande högerextremismen får större spridning och attraherar fler konstaterar Säkerhetspolisen i sin årsbok för 2019 som presenterades i torsdags (26/3). Under det gånga året inträffade flera terrorattentat i världen med högerextremistiska förtecken. Radikaliseringen sker ofta via internet och utmärks av rasism, främlingsfientlighet, antisemitism, antifeminism och konspirationsteorier. Utvecklingen understödjs av främmande makt som har att tjäna på en ökad polarisering i samhället. Säkerhetspolisen ser en risk för attentat och grova våldsbrott med inspiration från högerextremism.

I årsboken konsateras det att det finns ett fortsatt attentatshot från våldsbejakande islamistisk extremism. Samtidigt består hotet mot demokratin av mer än terrorattentat och grova våldsbrott. Det finns ett långsiktigt hot mot demokratin från alla tre extremistmiljöerna, där de använder sig av systematiskt våld, hot och trakasserier i syfte att förändra samhällsordningen.

I förra veckan betonade även Danmarks Center for Terroranalyse högerextremismen i sin uppdaterade hotbildsbedömning.

I intervju med SvD varnar CVE för att polis och domstolar riskerar att missa de ideologiska motiven i brottsutredningar. Kunskap om ideologiska drivkrafter är viktigt eftersom det påverkar hur utredningar görs vilket i sin tur kan påverkar bevisföring, brottsrubricering, lagföring och sedan vilka insatser som görs inom Kriminalvården

Desinformation mot Sverige i samband med coronviruset

Information från svensk underrättelsetjänst visar på en omfattade desinformation i Sveriges kamp mot coronaviruset. Informationen visar att det finns många aktörer som tjänar på att spä på oro kring coronaviruset i syfte att underminera, vilseleda och skapa tvivel mot myndigheter och regeringen. I en uppmaning från Sveriges Försvarsminister Peter Hultqvist betonar han att man behöver källkritiskt granska information rörande coronaviruset och att inte sprida rykten samt att alla har ett ansvar i att den information som delas är korrekt.

I en ny rapport från tankesmedjan Fri värld analyseras hur olika aktörer gynnar till spridningen av felaktiga uppgifter. I rapporten nämns propagandaspridning från både utländska och inhemska aktörer som med ett ekonomiskt eller ideologiskt syfte tjänar på att sprida desinformation. Enligt Fri värld är den gemensamma nämnaren i aktörernas agerande upplevelsen av att man har något att vinna på av spridning med desinformation. Rapporten visar på en hel del olika falska budskap som sprids i samband med pandemin.

Tidningen Expressen har granskat aktörer i Sverige som sprider desinformation och konspirationsteorier i samband ”coronakrisen”. De rapporterar bland annat om hur nationalsocialistiska Nordiska motståndrörelsen ondgjort sig över vad de anser är ett misslyckande från regeringen i hanterandet av pandemin. Samtidigt som de till Expressen välkomnar en kris i samhället.

Även stiftelsen EXPO har kartlagt hur det sprids rasism i samband med pandemin på alternativa nyhetssidor. Enligt EXPO är det bland annat skadeglädje mot de svensksomalierna som avlidit av coronaviruset som sprids.

Läs rapporten ”Informationspandemi – Desinformation i skuggan av Coronakrisen”

 

FN uppmanar till global vapenvila

FN:s generalsekreterare Antoni Guterres uppmanade i måndags (23/3) till en global vapenvila med anledning av kampen mot coronaviruspandemin. I sin uppmaning påpekade han att risken för smittspridning bland de som är fördrivna eller på flykt kan bli förödande, särskilt i krigsdrabbade länder och regioner där hälsosystemet och infrastrukturen kollapsat eller förstörts av hårda konflikter. Han uppmanar länder och grupper som strider mot varandra att sätta sig i karantän.

Guterres ber också om ett inrättande av humanitära korridorer för att leverera hjälp till de som drabbats och är särskilt utsatta efter konflikter.

FN:s generalsekreterare Antoni Guterres. Foto: Suzanne Plunkett

 

Risk för smittspridning av coronaviruset i syriska flyktingläger

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att smittspridning av coronaviruset kan få mycket allvarliga konsekvenser i krigsdrabbade länder som Somalia, Jemen och Syrien.

I det stora flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien lever uppemot 70 000 människor på en mycket liten i yta. I lägret som saknar rent vatten, medicin, möjlighet till god hygien och provtagning växer oron för att coronaviruset ska spridas. Till SVT varnar hjälporganisationer på plats att en smittspridning av coronaviruset kan få förödande konsekvenser i lägret.

I lägret finns flera tusen barn varav ett mindre antal av dem är svenskar. FN har uppmanat länder att ta hem medborgare med kopplingar till IS som tillfångatagits i Syrien och Irak. Vad gäller barn med svensk anknytning har den svenska regeringen sagt att den arbetar för att få hem föräldralösa barn.

 

Misstänkt försök till terrordåd mot Barcelonas flygplats

I fredags (20/3) rapporterade Reuters om att två personer ska ha kraschat med en bil inne i en terminal på Barcelonas flygplats. Det finns inga större skador från händelsen och inga andra en de två passagerna ska ha skadats i kraschen.

Vid en presskonferens berättade spansk polis att gärningspersonerna ska har ropat islamistiska slagord och utesluter därför inte ett våldsbejakande islamistisk motiv. Polisens bombgrupp ska inte funnit några sprängämnen i bilen.

I dagsläget är det oklart huruvida försöket har någon koppling IS senaste uppmaning att begå våldsam jihad mot länder som nu är upptagna med att bekämpa coronaviruset.

 
 

Följ CVE

CVE har ett Twitterkonto för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Twitter YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma