08-04-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 15 x 2020-04-08

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. CVE:s omvärldsbevakning har fokus på en internationell utblick, det ges ut varje torsdag och sammanfattar delar av den senaste tidens händelser.

Tipsa och dela gärna omvärldsbevakningen med andra!

 

Jonas Trolle: Terrorhotet måste tas på större allvar

De som radikaliserar, rekryterar och finansierar terrorism kan åsamka oerhörd skada och måste i långt högre grad bekämpas av rättsstaten. Utländska medborgare som utgör terrorhot bör utvisas men angeläget att vi ser det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism ur ett brett perspektiv och inte bara fokuserar potentiella attentatsmän detta skriver Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, i en debattartikel i Aftonbladet i samband med årsdagen för terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

 

Svensk terrorhotnivå är fortsatt förhöjd

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på en trea på en femgradig skala, det innebär att terrorhotnivån ligger kvar på en förhöjd nivåI. Islamistiskt- och högerextremistiskt motiverad terrorism bedöms utgöra det främsta terrorhotet mot Sverige. Det konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) i sin helårsbedömning för 2020 som presenterades under onsdagen (8/4)

NCT består av en arbetsgrupp med analytiker från Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Militära underrättelse och säkerhetstjänsten, och ligger till grund för det beslut som Säpochefen fattar om terrorhotnivån i Sverige.

 

Man åtalad för islamistiskt motiverat terrorbrott i Frankrike

Den nationella åklagarmyndigheten för bekämpning av terrorism (PNAT) har häktat den man som i lördags (4/4) dödade två människor och skadade ett flertal i Romans-sur-Isere i sydöstra Frankrike.

Attacken skedde under lördagsmorgonen i stadens stadskärna och ett flertal av offren ska ha stått i en kö till ett bageri. Enligt Le Monde ska gärningsmannen slumpmässigt attackerat människor. Gärningspersonen, som enligt uppgifter verkar vara motiverad av våldsbejakande islamistiska motiv, är inte känd av polisen sedan tidigare.

 

Ökad oro för transnationellt högerextremt hot

Utskottet för bekämpning av terrorism (CTED) vid FN:s säkerhetsråd har publicerat en trendrapport där medlemsstaterna uttrycker oro för en växande transnationell högerextremism. Extremhögern beskrivs som en skiftande och svårdefinierad rörelse bestående av individer, grupperingar och rörelser som uttrycker hat, rasism och främlingsfientlighet mot minoriteter, kvinnor, hbtq-rörelsen och oliktänkande.

Enligt rapporten har högerextrem terrorism ökat med 320 procent de senaste fem åren.

Säkerhetspolisen har under de senaste åren uppmärksammat utvecklingen av den våldsbejakande högerextremismen i Sverige, senast i den nyligen publicerade årsboken 2019 där de menar att den våldsbejakande högerextremismen ha fått en större spridning och attraktionskraft. Säkerhetspolisen lyfter även fram att högerextremism inte är en nationell företeelse utan att den har internationella kopplingar i till exempel propaganda eller inspiration på internet.

 

USA terrorstämplar rysk högerextrem organisation med koppling till NMR

Under måndagen (6/4) terrorstämplades den högerextrema paramilitära organisationen Ryska imperiska rörelsen (RIR) av det amerikanska utrikesdepartementet. I samband med terrorstämplingen nämner det amerikanska utrikesdepartementet specifikt att två aktivister inom Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) ska ha fått militär träning av organisationen i Ryssland. Samma individer har senare varit involverade i en serie bombdåd i Göteborg under 2016 mot en syndikalistisk lokal och två mot flyktingförläggningar.

RIR beskriver själva sin ideologi som ”kristen ortodox imperisk nationalism” där man vill återupprätta det ryska imperiet (före 1917) baserad på etnisk rysk suveränitet och kristna ortodoxa värderingar.

Under mitten av 2010-talet var RIR tillsammans med det ideologiskt närstående nationalistiska partiet Rodina drivande i upprättandet av det internationella högerextrema nätverket World National Conservative Movement (WNCM).

Forskaren Anton Shekhotsov vid Utrikespolitiska institutet skriver i ett blogginlägg att RIR-ledaren Stanislav Vorobyon och en handfull andra anhängare gästade NMR:s årliga arrangemang Nordendagarna under 2015. Ledaren ska där ha hållit ett anförande i vilket han redogjorde för hur det pågår ett globalt fullskaligt krig mot den västerländska civilisationens traditionella rötter. Han menade att RIR strider mot ”judiska oligarker” i Ukraina samt hur den ”sionistiska strategin i Mellanöstern” söker att söndra och härska de europeiska nationerna.

Vorobyov bjöd även in NMR till nätverket WNCM vilka för tillfället utgör det enda medlemsorganisation från Sverige. Han ska även ha donerat en okänd summa pengar till NMR. Det är känt att oligarker och affärsmän som står den ryska regimen nära tidvis stöttar internationella högerextrema organisationer ekonomiskt. Detta i syfte att bidra till politisk polarisering som kan försvåra andra länders ansatser att motarbeta ryska utrikespolitiska intressen. Stödet är rent opportunistiskt och kan till och med gå till antiryska högerextremister.

NMR:s kontakter med RIR kan betraktas som ett säkerhetshot för Sverige då organisationens kompetens i att bruka ideologiskt motiverat våld verkar kunna stärkas. Därutöver tjänar samarbetet som en varning för att främmande makt indirekt påverkar den högerextrema miljön i Sverige och att fler organisationer kan komma att inleda liknande samarbeten med RIR eller andra grupperingar. Dessutom innebär samarbetet att det finns svenska våldsbejakande extremister som är intresserade av att motarbeta Sveriges utrikespolitiska linje i Ukrainakonflikten. Detta skulle kunna utgöra motiv för framtida ideologiskt motiverade våldsdåd som exempelvis attacken mot den amerikanska ambassaden.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bild: Flickr.com

 

Det labila läget i Irak – det land där terrorgruppen IS föddes – gör det lättare för IS att gruppera om i landets bergsområden och öknar. Den pågående konflikten mellan USA och Iran, som märks tydligt i Irak, underlättar för IS möjligheter att planera för framtida dåd.

En analys av Bitte Hammargren

Politiskt rävspel denna vinter och vår om vem som ska bli Iraks nästa premiärminister försvagar Iraks möjligheter att få bukt med akuta problem. Bland dessa märks nöden bland internflyktingar och offren för IS-terror, corona-pandemin, korruption, massarbetslöshet, rättsligt vakuum efter mord på frontfigurer i civilsamhället – samt risken för terrorgruppen IS återkomst.

På senhösten tvingades premiärminister Adel Abdel-Mahdi avgå efter veckor av folkliga protester mot korruption och maktmissbruk i landets ledning. Sedan dess leder han en övergångsministär. Den senaste kandidaten för att efterträda honom, Adnan al-Zurfi, har svag förankring och betraktas som alltför USA-vänlig av de Iranlojala partier som dominerar i parlamentet.

Samtidigt hårdnar propagandakriget mellan de båda länder som Irak måste balansera mellan: grannlandet Iran och USA. Den 2 april förklarade president Donald Trump att Iran kommer att betala ”ett högt pris” om amerikanska trupper i Irak blir föremål för nya attacker. Uttalandet gjordes samtidigt som Esmail Ghaani, ny befälhavare för Irans Quds-styrka – revolututionsgardets elitstyrka utomlands – besökte Bagdad i hopp om att få shiitisk-irakiska partier att enas om en ny premiärministerkandidat.

Hans företrädare på posten, Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack den 3 januari. Soleimani var strategen bakom Irans landvinningar i arabvärlden. Han betraktades som kungamakaren vid den senaste årens regeringsbildningar i Irak. Han var också arkitekten av Irans insatser i kriget mot IS. Parallellt med det lade han grunden för Irans militära uppbackning av Syriens diktator Bashar al-Assad.

Så länge USA och Iran bekämpade samma fiende i Irak – terrorsekten IS – gick det att steg för steg ringa in jihadisterna. Det ledde till befrielsen av Mosul sommaren 2017, tre år efter det att ”kalifatet” utropats i denna stad. Men sedan president Trump tog USA ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran i maj 2018 har säkerhetsläget försämrats allvarligt. Konfliktytorna märks på irakisk mark, samtidigt som propagandakriget snurrar på för fullt.

En intervju med en arabiskspråkig tidning speglar tonläget från Iranlojala krafter i Irak. I Baghdad Today hävdar en talesperson för Iraks paramilitära styrkor (PMF) att fortsatt amerikansk närvaro i Irak skulle betyda att IS livstid förlängs eftersom han påstår att Washington skulle vara IS ”största sponsor”. I intervjun, som återgetts av den iranska nyhetsbyrån Tasnim, görs gällande att USA skulle ha intrigerat för att underlätta IS erövring av Mosul 2014. Sådana uttalanden köper ingen kritisk betraktare. Men intervjun gynnar Irans strategiska intressen. Teheran vill med hjälp av sina allierade tvinga bort amerikanska trupper från närområdet, inte minst från Irak. (Mer om detta i en FOI-rapport som länkas nedan).

I Irak finns sedan 2014 en USA-ledd global koalition för att besegra IS, på inbjudan av Iraks regering. Men militärkoalitionen har till stor del pausat sina insatser och håller på att dra ned sin närvaro, vilket vi berättade i förra veckans Omvärldsbevakning. När franska trupper i veckan lämnade över Abu Ghraib-basen väster om Bagdad till en irakisk armédivision uppges detta vara den sjätte överlämningen i sitt slag från trupperna i militärkoalitionen.

Samtidigt säger den tilltänkte premiärministern, Adnan al-Zurfi, i en irakisk tv-intervju att han förväntar sig att halva den internationella styrkan kommer att ha lämnat Irak före årets slut. Enligt en BBC-journalist har USA:s ambassadör i Bagdad gett samma signaler.

Efter dramatiken i början av året begärde irakiska parlamentsledamöter en fullständig reträtt av den USA-ledda koalitionen i en icke-bindande resolution. Omröstningen bojkottades av kurdiska och sunniarabiska parlamentsledamöter. Men resolutionsförslaget stöddes av övergångsregeringens ledare Abdel-Mahdi. En inflytelserik populist, shiapolitikern Muqtada al-Sadr, ansåg dock att resolutionen var för mjäkig. Han krävde att parlamentet omedelbart skulle avsluta Iraks säkerhetsavtal med USA och stänga den ”ondskefulla” amerikanska ambassaden i Bagdad, liksom alla USA:s baser i landet.

Mitt i dessa spänningar fortsätter samtalen mellan Irak och USA om det framtida samarbetet. Men balansgången är komplicerad. USA har terroriststämplat en del av de paramilitära styrkor som opererar under den irakiska statens vingar och vid den amerikanska drönarattacken den 3 januari dödades inte bara den iranske generalen Soleimani utan också hans närmaste allierade i Irak, PMF-ledaren Abu Mahdi al-Muhandis. Denne var både irakisk statsanställd och ledare för en av de milisgrupper som USA har terroriststämplat, Kataeb Hizbollah.

Iran svarade med raketattacker mot amerikanska baser i Irak. Det skedde utan amerikanska dödsoffer. Iran ville av allt att döma undvika ett storkrig med USA och gav en förvarning via irakiska mellanhänder om vad som väntade. Men bland Muhandis allierade jäser ännu hämndkänslorna. Det betyder att den USA-ledda koalitionen pressas från två håll: Dels från de sunniextrema IS-cellerna och dels från irakiska milismedlemmar som kräver vedergällning för attacken mot Soleimani och Muhandis.

I flera provinser i Irak, som Nineveh, där Mosul ligger, och Anbar vid gränsen mot Syrien och Jordanien, fortsätter IS att attackera irakiska säkerhetsstyrkor. I mars dödades även två amerikanska soldater. Enligt en rapport till USA:s kongress i början av året behåller IS rörelsefrihet samt förmågan att gömma både stridande och vapen i Iraks svårövervakade berg och öknar.

Irak skulle utan tvivel befinna sig i bättre läge om USA och Iran lyckades nå avspänning, istället för att låta Irak bli skådeplats för djupa motsättningar. En sådan avspänning skulle också ha betydelse för Europa.

Mot den bakgrunden kan man läsa ett öppet brev till USA:s president Donald Trump, där 24 högt uppsatta diplomater och säkerhetsansvariga inom ramen för European Leadership Network uppmanar att USA lätta på sanktionerna mot Iran, så att landet får bättre möjligheter att bekämpa pandemin. Bland undertecknarna märks svensken Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Irak; USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright; två tidigare amerikanska försvarsministrar; EU:s förra utrikeschef Federica Mogherini; Norges förra statsminister Gro Harlem Brundtland (tidigare WHO-chef) samt höga diplomater inom tre amerikanska administrationer.

Undertecknarna varnar för att fortsatt hårda sanktioner mot Iran kan äventyra bilden av USA och Europa bland iranierna, något som skulle öka inflytandet i Iran från landets ”icke-västliga” partner (läs: Ryssland och Kina).

Det öppna brevet till Trump påminner om hur det mesta hänger samman i Mellanöstern. En avspänning mellan USA och Iran skulle utan tvivel göra det lättare för Irak att förhindra IS våldsamma återkomst.

Qassem Soleimani Bild: Wikimedia Commons

 

Följ CVE

CVE har ett Twitterkonto för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg, Bitte Hammargren, Marco Zamorano-Tóth tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Twitter YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma