30-04-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 18 x 2020-04-30

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Tipsa gärna andra om omvärldsbevakningen!

 

Publikation från CVE: Coronapandemin och våldsbejakande extremism

Center mot våldsbejakande extremism har tagit fram en promemoria där pandemin belyses utifrån dess konsekvenser för våldsbejakande extremism.

Läs ”Coronapandemin och våldsbejakande extremism” här

 

Radikalnationalistiska aktiviteter minskade 2019

Stiftelsen Expo har publicerat sin årsrapport för 2019, vilket är en årlig sammanställning och kartläggning av den så kallade ”rasideologiska miljöns" aktiviteter i Sverige. Årsrapporten syftar till att ge en överblick av den svenska rasideologiska miljön genom att sammanfatta dess aktivitet under 2019.

Enligt årsrapporten har aktiviteter under 2019 minskat jämfört med föregående år. Det är även första gången sedan 2015 som antalet aktiviteter inte har ökat, men antalet aktiviteter ligger fortfarande på en relativt hög nivå. Denna minskning är dock geografiskt ojämnt fördelad, där man har sett en ökning i vissa kommuner.

Årsrapporten noterade 2353 aktiviteter under 2019 från ”radikalnationalistiska” grupperingar.

En trend som sticker ut är att flera aktörer etablerar sig i fastigheter och använder dessa som baser för kontinuerlig verksamhet.
Läs Expos årsrapport här

Grafik från EXPO

 

Man häktad för misstänkt ideologiskt motiverad brottslighet

I fredags (24/4) häktades en man i 20-årsåldern misstänkt för stämpling till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand. Fallen, som misstänkts vara ideologiskt motiverade, utreds nu av Säkerhetspolisen. Enligt Säkerhetspolisen har det misstänkta brottet kopplingar till våldsbejakande högerextremism.

Enligt SVT Nyheter handlar anklagelserna om stämpling till allmänfarlig ödeläggelse i Nacka samt om en mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg. Mordbranden ska ha skett i oktober 2019 respektive stämplingsbrottet i mitten av juni samma år.

I ett pressmeddelande skriver Säkerhetspolisen att de bedriver en förundersökningen ledd av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, där det enligt åklagaren ska handla om högerextrem djurrättsaktivism.

Det är dock värt att notera att den vänsteranknutna Djurrättsalliansen (ibland kallade Animal Rights Militia) tidigare har tillskrivits mordbranden mot minkfarmen på webbplatsen Bite Back (directaction.info). Tidigare har amerikanska Vice News uppmärksammat fallet och kopplar dådet till den ekofascistiska grenen av den högerextrema terrorgruppen The Base.

Ekofascism kan beskrivas som en ideologiskt riktning som kombinerar miljöaktivism och fascism. I dess mest extrema former betraktar man eliminering av vissa raser och/eller nationer i syfte att skydda miljön och välståndet för överordnade nationer och raser. Bland annat var gärningspersonerna till terrorattackerna i El Paso och Christchurch var drivna av ekofascistiska idéer. Djur- och miljöskyddstankar har en lång historia inom högerextrema ideologier.

 

Nazist greps med knivar på skola

I tisdags (28/5) publicerade SVT en artikel om en man som i höstas greps på en skola i Enköping. Mannen ska ha varit beväpnad med flera knivar i skolans lokaler och pratat om raskrig. Enligt åklagaren är mannen medlem i NMR. Mannen åtalades för grovt brott mot knivlagen, ett brott som kan ge upp till ett år i fänglse. Men vid såväl tingsrätt som hovrätt dömdes mannen till dagsböter för brott enligt normalgraden.

I mars intervjuades Jonas Trolle och Josefin Bergström, chef respektive rådgivare vid CVE av Svenska Dagbladet angående en rättegång där en 21-åring stod åtalad för förberedelse för grov mordbrand, även där i en skola. I intervjun påpekades kunskapsbristen om våldsbejakande extremism hos polispatruller samt att domstolar behöver redovisa de ideoligiska drivkrafter bakom brottet.

 

Protester i Berlin mot åtgärder mot coronapandemin

Under helgen demonstrerade aktivister i Berlin och Stuttgart mot landets åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. I den tyska huvudstaden samlades omkring 1 000 personer under lördagen (25/4) för att delta i demonstrationen. Demonstrationerna samlade både aktörer från vänster- respektive högerkanten.

Under demonstrationerna ska det enligt Deutsche Welle spridits mängder av antistatliga konspirationsteorier samt ett generellt missnöje mot statens repressiva åtgärder för sociala sammankomster vilket demonstranterna menar strider mot landets konstitutionella rättigheter. Sammankomsten känns igen från de demonstrationer i USA som CVE skrev om i förra veckans omvärldsbevakning.

Även i Stuttgart samlades ett hundratal demonstranter under lördagen. Som en del av åtgärderna i att minska spridningen av coronaviruset är det nu mera förbjudet i Tyskland med folksamlingar på fler än 20 personer.

 

Tyskland terrorstämplar Hizbollah

Det tyska inrikesministeriet uppgav på torsdagen (30/4) att de har förbjudit den shiamuslimska organisationen Hizbollahs verksamhet samt stämplat den som en terrororganisation. Sedan tidigare har Tyskland, likt Europeiska unionen, gjort skillnad mellan organisationens politiska respektive militanta gren.

Hizbollah är främst verksam i Libanon även om den politiska och militanta grenen verkar på flera ställen i världen. De har en stor politisk makt i landet och de har tillsammans med sina allierade majoritet i Libanons parlament. Israel och USA har sedan länge terrorstämplat hela organisationen, även Storbritannien terrorstämplade hela organisationen i fjol. Sedan 1992 är Hassan Nasrallah ledare för organisationen.

Hizbollah har deltagit som en aktiv part i inbördeskriget i Syrien och stridit tillsammans med den syriska armén. Iran anses vara en av organisationens stora finansiärer.

Under torsdagsmorgonen stormade tysk polis samlingslokaler och moskéer i flera städer, samtliga lokaler ska ha haft koppling till Hizbollah.

En flagga tillhörande Hizbollah. Foto: flickr.com

 

Välkänd IS-anhängare gripen i Spanien

Under onsdagen (22/4) greps den ökände IS-anhängaren Abdel-Majed Abdel Bary i samband med en insats av spansk polis i staden Almeria. Polisen genomförde insatsen med hjälp av den brittiska underrättelsetjänsten MI5.

Den före detta London-rapparen Abdel Bary lämnade Storbritannien 2015 för att strida för IS i Syrien. Han var en framträdande i organisationens propaganda och misstänktes till början för att ha varit den notoriske ”Jihadi John” (senare identifierad som Mohammad Emwazi) som ska ha halshuggit den amerikanska journalisten James Foley.

Abdel Bary misstänktes länge ha avlidit i strid i Syrien. Gripandet i Spanien väcker frågetecken hur han lyckats undvika gränskontroller och europeisk säkerhetstjänst.

Han är son till den al-Qaida anslutne Adel Abdel Bari som anklagats för att ligga bakom flera bombattacker i bland annat Afrika.

 

Poliser påkörda i Paris – misstänkt koppling till islamistisk extremism

Under måndagen (27/4) ska en gärningsperson ska avsiktligen kört på två motorcykelpoliser Parisförorten Colombes. Händelsen har lämnat minst en av poliserna i koma. Enligt polisen ska gärningspersonen, en 30-åring som bodde i närheten, gripits på platsen. Enligt nyhetsbyrån Reuters och France 24 finns det misstankar om ett våldsbejakande islamistiskt motiv till händelsen och ska vara hämnd för ”händelser i Palestina”.

På tisdagen (28/4) publicerade åklagare vid den franska antiterror-enheten information om att den misstänkta svurit trohet till terrororganisationen IS innan attacken, samt att ett brev och en kniv hittats i bilen – vilket stärkt misstankar om ett våldsbejakande islamistiskt motiv. Gärningspersonen är inte känd av polis sedan tidigare.

 

Ny rapport från det danska centret mot våldsbejakande extremism

Det danska centret Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme publicerade i onsdags (29/4) en forskningsrapport om salafism och salafistisk jihadism. Bakgrunden till forskningsrapporten är en konferens som centret stod värd för i höstas.

Läs rapporten Contextualising Salafism and Salafi Jihadism här.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma