13-05-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 20 x 2020-05-14

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldbevakning och nyhetsbrev

 

Rädda Barnen publicerar rapport om barnens situation i läger i nordöstra Syrien

Under måndagen (11/5) publicerade Rädda Barnen en rapport som pekar på en alarmerande situation för de barn som befinner sig i läger i nordöstra Syrien.

I det största lägret al-Hol befinner sig för närvarande omkring 65 000 personer, varav 70 procent är barn. Enligt Rädda barnen har omkring 50-70 barn minst en förälder som är svensk medborgare. I lägret finns en omfattande brist på sjukvård, rent vatten och sanitära lösningar. I ljuset av coronapandemin saknas det även resurser för att kontrollera en potentiell smittspridning. Enligt rapporten kan virusutbrott i lägren kan leda till katastrofala humanitära konsekvenser.

Rädda barnen förordar att Sverige och andra länder ska ta hem mödrar och barn, något som också skulle minska trycket på ett redan otillräckligt sjukvårdssystem i regionen. Även Röda korset gör en liknande bedömning av den svåra humanitära situationen som existerar i lägret.

Läs hela Rädda barnens rapport om barnen i läger i nordöstra Syrien här.

Al-Hol Foto: Wikimedia commons; VOA

 

Avlidna IS-svenskar kan vara vid liv

Ahn-Za Hagström, analytiker vid Säkerhetspolisen, uppger i media att det finns en osäkerhet kring validiteten i dödsbekräftelser av flera svenskar som anslutit sig till väpnade jihadistiska grupper i Syrien och Irak (Sveriges Radio 9/5) . Säkerhetspolisen menar att utredningsläget i de krigsdrabbade områdena försvårar bekräftandet av avlidna personer då det kräver resurser från redan ansatta och bristfälliga rättsvårdande instanser.

CVE har i tidigare omvärldsbevakning uppmärksammat gripandet av Islamiska staten-anhängaren Abdel-Majed Abdel Bary i Spanien. Gripandet av Abdel Bary i april i år har väckt frågetecken från europeisk underrättelsetjänst efter som han misstänktes länge ha avlidit i strid i Syrien

Läs mer om Utländska stridande från Sverige:

The Swedish Mujahideen: An exploratory study of 41 Swedish foreign fighters deceased in Iraq and Syria (2018) i Studies in conflict & terrorism, 43(5), 382-395.

Swedish Foreign Fighters in Syria and Iraq: An Analysis of open-source intelligence and statistical data (2017)
 
År 2016 publicerades ett reportage om svenska IS-terrorister som befann sig i Syrien och Irak eller påstods vara döda.

Foto: Wikimedia Commons

 

Pågående rättegång mot Philip Manshaus

I torsdags (7/5) påbörjades rättegången mot den 22-årige norska medborgaren Philip Manshaus som står åtalad för mord- och terrorbrott i tingsrätten i norska Bærum, strax utanför Oslo. Han åtalas för att ha mördat sin adopterade styvsyster och för ett attentat mot en moské i­,Bærum där han avfyrat flera skott. Manshaus lyckades dock övermannas av moskébesökare och ingen blev allvarligt skadad i dådet. Han ska ha även ha spelat in attacken med en så kallad GoPro-kamera, vilket även har skett vid ett flertal högerextrema attacker såsom Christchurch, El Paso och Halle. Vid ett polisförhör ska han ha uppgett att syftet med attacken var att ”döda så många muslimer som möjligt”.

Manshaus har i rätten utryckt ånger för att han inte lyckats orsaka mer skada i samband med attentatet som utfördes i augusti i fjol. Rättegången planeras att pågå i tre veckor. Via länken går det att följa NRK:s extrainsatta nyhetssändningar om den pågående rättsprocessen.

Al-Noor Islamic Centre i Baerum foto: Wikimedia Commons

 

NCTV: Fortsatt hög terrorhotnivå i Nederländerna

I en nyligen publicerad rapport (7/5) från den nederländska organisationen Nationella samordnaren för säkerheter och kontraterrorism, NCTV, bedöms terrorhotsnivån vara fortsatt hög i Nederländerna. Enligt bedömningen utgörs det främsta hotet av dels aktörer som motiveras utifrån islamistisk våldsbejakande extremism och dels ensamagerande gärningspersoner som motiveras av högerextremism.

NCVT anser att två faktorer riskerar att ökar radikaliseringen inom den jihadistiska miljön:

Inlåsta miljöer. I inlåsta miljöer såsom fängelser kan komma att påverka individer negativt och spä på radikaliseringsprocesser, då intagna haft möjlighet att påverka varandra.

Återvändande utländska stridande. Återvändare från konfliktområden kan komma att utföra eller inspirera andra individer till att begå terrorbrottslighet. De kan också komma hem med nya erfarenheter från strid vilket stärker deras våldskapital.

 

Analysen lyfter även ensamagerande gärningsmän kan ha blivit inspirerade av dåd utomlands och radikaliserats online som en risk för att utföra terrordåd i Nederländerna. NCTV lyfter även fram extremistiska och polariserade trender som de identifierat i samband med coronapandemin så som ett påstått samband mellan pandemin och lanseringen av 5G.

Enligt terrorhotsbedömningen är hotnivån i Nederländerna på nivå 3 på en femgradig skala.
Läs NCTV:s hotbedömning här (holländska).

 

Två terrordåd i Afghanistan

Under tisdagen (12/5) skedde två terrorattacker i Afghanistans huvudstad Kabul där sammanlagt över 30 personer ska ha dödats i en attack mot en mödravårdscentral samt mot ett begravningsfölje utanför huvudstaden.

Mödravårdscentralen, som är en del av sjukhuset Dasht-e-Barchsi, ligger i ett av Kabuls fattigare områden och som enligt Dagens Nyheter främst befolkas av den shiamuslimska minoriteten Hazarer. Den internationella organisationen Läkare utan gränser arbetar på sjukhuset.

Under torsdagen tog Islamiska staten på sig ansvar för dåden. Terrororganisationen har tidigare tagit på sig våldsdåd riktade mot just Hazarer i Afghanistan.

 

ADL: Rekordökning av antisemitiska incidenter under 2019

I tisdags (12/5) publicerade den amerikanska organisationen Anti-Defamation League, ADL, en rapport som visar att 2019 var det år med högst antal antisemitiska incidenter i USA sedan organisationens datainsamling inleddes 1979. Under fjolåret skedde 61 våldsamma antisemitiska attacker i USA, en ökning med 56 procent jämfört med 2018. Under 2019 dödades fem personer i attacker med antisemitiska motiv i USA. ADL kartlägger antisemitiska, rasistiska och andra extremistgruppers hatbudskap. De publicerar en mängd artiklar, publikationer och annat material på sin webbplats.
Läs ADL:s rapport ”Audit of Antisemitic Incidents 2019” här.

Även i Tyskland har antisemitiska hatbrott ökat med 13 procent under år 2019. Detta visar en nyligen publicerad rapport om politiskt motiverade kriminalitet från det tyska inrikesdepartementet.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma