20-05-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 21 x 2020-05-20

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldbevakning och nyhetsbrev

 

Veckans tips: Föreläsning om incelrörelsen med Stefan Krakowski

Segerstedtinstitutets vid Göteborgs universitet erbjuder via sin Facebook-sida en föreläsning med Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri, om incelrörelsen som han skriver en bok om.

Ta del av föreläsningen här (Facebook)

Manefestation för de avlidna efter en incel-attack med en skåpbil i Torono 2018. Bild från Wikimedia Commons

 

Nordiska motståndsrörelsen genomförde manifestation i Härnösand

Under lördagen (16/5) arrangerade anhängare till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en manifestation i Härnösand för att hedra en ung man som i maj misshandlats till döds. Polisen hade tidigare stoppat evenemanget, vilket trotsades av NMR. Manifestationen lockade ett 50-tal sympatisörer och anhängare till NMR. Personer från NMR ska under demonsrationen hållit ett tal vid landshövdingens residens vilket föranlett kritik från Västernorrlands landshövding. Kritiken ska ha riktats mot polisen som inte avbrutit demonstrationen. Enligt polisen har det upprättats en anmälan för brott mot ordningslagen.

Stiftelsen Expo, vilka följer den så kallade rasideologiska miljön i Sverige, beskriver mordet som en händelse som väcker stor uppmärksamhet i högerextrema kretsar och även internationellt. I propaganda beskrivs mordoffret som en martyr och organisationer som NMR och De fria Sverige har uppmanat till flera aktioner för den avlidne. Det sprids även uppgifter om att mannen ska ha mördats när han försökt av att avbryta våldtäkten. Men enligt kammaråklagare Stina Sjöqvist är detta uppgifter som inte stämmer. Fadern till den avlidne dementerar de uppgifter som sprids om att sonen ska varit anhängare till någon högerextrem gruppering.

 

Demonstration samlade pandemiförnekare i London

I lördags (16/6) samlades ett hundratal demonstranter i Hyde Park i centrala London för att demonstrera mot brittiska regeringens restriktiva åtgärder för att försöka stoppa spridningen av COVID-19. Likt demonstrationer i USA och Tyskland samlade lördagens manifestation både konspirationsteoretiker samt 5G- och vaccinmotståndare. Till skillnad från dessa demonstrationer verkar denna inte ha kopplingar till våldsbejakande extremistgrupperingar.

Demonstrationens budskap uppges ha varit att coronapandemin är påhittad och att de införda restriktionerna är en inskränkning mot människors frihet som i sin tur bryter mot mänskliga rättigheter. Minst 13 personer ska ha gripits under demonstrationen.

Storbritannien är satt under karantän sedan den 24 mars. Samtliga sociala och kommersiella evenemang och samlingar är förbjudna. Polisen har fått utökade befogenheter och kan ge böter till den som går ut utan giltig anledning. Liknande demonstrationer skedde på flera platser i England under lördagen.

London Foto från Wikimedia Commons

 

Ökade aktivitet från Islamiska staten under Ramadan

Under april och maj månad har terrororganisationen Islamiska staten (IS) trappat upp sina attacker i ett flertal regioner. I Irak sker attacker nästan dagligen och även i Syrien uppges det under senaste tiden skett en ökning av dödligt våld kopplat till IS. Även i andra länder såsom Filippinerna, Maldiverna, Egypten och Jemen har IS-anhängare utfört flera dödliga attacker samt i afrikanska Sahelregionen där organisationen flyttat fram sina positioner. En anledning till upptrappningen uppges vara att IS håller fast vid sina tidigare uttalanden om ökade attacker under den heliga fastemånaden Ramadan. Uppmaningar om attacker sker även i terrorsektens propagandakanaler. Experter vid brittiska BBC Monitoring tillägger även att IS kan komma att försöka utföra terrorattacker i väst

En annan anledning till upptrappningen är att terrororganisationen försöker utnyttja att länders resurser läggs på att bekämpa coronapandemin. Terrorgrupperingar har länge strategiskt utnyttjat regionala oroligheter för att öka sitt inflytande och coronapandemin är inget undantag. Då internationella insatser mot terrorism riskera att försvåras eller saktas ned kan olika terrorgrupperingar komma att utnyttja situationen för att rikta attacker mot pandemiförsvagade stater såsom länder i Sahelregionen men även i Europa.

IS har tagit på sig ett av de dåden som skedde i Afghanistan förra veckan men de beskylls även för det blodiga dådet riktat mot en mödravårdsavdelning där gravida kvinnor, mödrar och nyfödda vårdades.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma