28-05-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 22 x 2020-05-28

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldbevakning och nyhetsbrev

 

Viktigt att utreda IS-återvändare

En enkät från Sveriges Radio P3 visar att drygt en fjärdedel av Sveriges kommuner har en handlingsplan för återvändare från tidigare IS-kontrollerade områden. Enkäten består av frågor om hur kommuners arbete fungerar med dessa personer. Flera kommuner har nämnt att de saknar pengar för ett sådant arbete eller att det inte har några återvändare i kommunen.

Jonas Trolle, chef CVE, anser i inslaget att personerna främst är en fråga för polisen och betonar vikten av att utreda dem för misstanke om brott. Dels för att markera allvaret i den typen av brott som IS-återvändare kan misstänkas för, dels för att motverka vidare radikalisering eller motreaktioner som ökar motsättningar mellan olika grupper i samhället.

Lyssna på inslaget från P3 Nyheter här

Jonas Trolle, Chef CVE Bild: Veronica Johansson

 

Samarbete mellan Polismyndigheten och banker mot terrorism

I början av juni kommer nya former av samverkande arbete i kampen mot penningtvätt, finansiering av terrorism och organiserad brottslighet att testas mellan Polismyndigheten och Sveriges fem största banker.

Informationsbyte mellan banker och Polismyndigheten är något som redan sker, men med det nya samverkande arbetet kommer de olika parterna att kunna dela mer information mellan varandra i syfte att underlätta upptäckt av brottslighet i ett tidigt skede. Banker har idag möjlighet att kartlägga mönster och finansiella transaktioner men saknar polisens underrättelse som innefattar kunskap över organiserade brottligheten och de aktörer som tjänar pengar på brottslig verksamhet.

För bankerna kommer samverkan innebära att de får mer kunskap om misstänkta transaktionsmönster i det kontinuerliga arbetet mot ekonomisk brottslighet.

 

Flera domar mot svenska högerextremister

I tisdags (26/5) startade rättegången mot sju medlemmar tillhörande Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Lunds tingsrätt. Åtalspunkterna var våldsamt motstånd, försök till våld mot tjänsteman, misshandel och brott mot knivlagen.

Bakgrunden till rättegången är händelsen NMR-anhängarna attackerade ett bokbord anordnat av Vänsterpartiet på Bantorget i Lund juni 2019. NMR-anhängarna ska i samband med attacken även ha gett sig på flera motdemonstranter fysiskt. Enligt SVT Nyheter Skåne ska händelsen ha filmats av flera kameror, varav en av NMR själva.

Även i Stockholms tingsrätt har flera ledande gestalter från NMR (och nu mer anhängare till utbrytargrupperingen Nordisk styrka) stått åtalade och dömts för hets mot folkgrupp under Almedalsveckan 2017. Enligt organisationen Expo är detta den första domen i ett större åtal mot anhängare av NMR. Det är totalt elva personer som åtalats och brottsrubriceringen är bland annat misshandel, vapenbrott, hets mot folkgrupp och penningtvättbrott.

 

Säpo: Extremister bakom skolverksamhet i Sverige

Under onsdagen (27/5) gick Säkerhetspolisen ut med informationen om ett flertal personer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer driver skolor och förskolor i Sverige. Sammanlagt berör skolverksamheten hundratals barn och kan även bidra till att extremistmiljöerna ökar. Säpo önskar nu se en lagändring för att begränsa handlingsutrymmet för att individer inom extremistmiljöerna använder sig av skolor som plattform för att verka ifrån.

 

Tips: Lyssna på poddar från CVE

Center mot våldsbejakande extremism har en kanal för poddsändningar. CVE-podden har denna vecka släppt tre avsnitt som tar upp olika aspekter av den Islamiska staten (IS). Finns det en grogrund för IS återkomst? Vem kan döma IS? Kan man tala med terrorister? Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, samtalar med olika gäster om dessa frågor.

Lyssna på CVE:s podcast här

 

Myndighet ska utveckla och samordna det psykologiska försvaret

Den 26 maj tog inrikesminister Mikael Damberg emot betänkandet från Utredningen om en ny myndighet för psykologiskt försvar. Den nya myndigheten föreslås stödja, stärka, samordna och utveckla samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret. Myndigheten föreslås också identifiera, analysera och möta informationspåverkan.

Utredningen slår fast att Sverige utsätts för angrepp av diverse slag, så som informationspåverkan mot myndigheter, offentlig- och privatsektor samt civilsamhället samt cyberangrepp. Det psykologiska försvaret bör ses som en självklar del av Sveriges frihet och oberoende lyfter utredningen fram.

 

Nya lagförslag mot terrorism i Storbritannien

Storbritanniens regering har presenterats ett nytt lagförslag mot terrorism. Lagförslaget öppnar upp för allt mer repressiva åtgärder mot terrordömda samt hårdare rättsliga åtgärder.

Det föreslår att den som döms för terrorbrott kommer att få längre fängelsestraff med möjlighet till livstid. Förslaget innefattar också ett hårdare straff för samröre eller stöd för en terroristorganisation med en straffskala mellan tio till 14 år. Det föreslår även ökad övervakning över både terrordömda och individer som misstänkts begå terrorbrott.

Bakgrunden till lagförslaget är bland annat den debatt som uppstod efter två dödliga knivattacker i London, där förövarna tidigare varit dömda för terrorbrott och fått tidigare frigivning.

 

Jihadister dödade av säkerhetstjänst i Egypten

Egyptiskt polis uppges under helgen ha utfört en insats mot våldsbejakande islamister på Sinaihalvön. Enligt Egyptens inrikesdepartement ska tillslaget varit mot två jihadistgrupper på norra Sinaihalvön och minst 21 jihadister ska ha avlidit. De båda jihadistgrupperna ska ha planerat attacker under firandet av högtiden Eid al-fitr, slutet på fastemånaden ramadan. Islamiska staten har uppmanat sina anhängare att utföra attacker under fastemånaden, något som också tagits tillvara på av andra terroristorganisationer.

Egyptisk militär och polis har vid flera tillfällen de senaste åren hamnat i våldsamma strider med regionala jihadistgrupper som har haft kopplingar till bland annat terrororganisationen Islamiska staten.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma