11-06-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 24 x 2020-06-11

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Sök statsbidrag för förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism

Center mot våldsbejakande extremism har fått i uppdrag att fördela bidrag till ideella föreningar, stiftelser samt kommuner och regioner. Syftet med bidraget är att utifrån ett kriminalpolitiskt perspektiv stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.

CVE välkomnar ansökningar för projekt och sista ansökningsdag är den 15 september 2020.

Läs mer och ansök om bidrag här.

 

Ryska imperiska rörelsen och samarbetet med Nordiska motståndsrörelsen

CVE har tagit fram en kort rapport om högerextrema Ryska imperiska rörelsen (RIR) och organisationens relation till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Den ryska rörelsen terrorstämplades av det amerikanska utrikesdepartementet i våras. I terrorstämplingen tas det upp att två svenska NMR-aktivister ska ha fått stridsträning av RIR och därefter genomfört flera bombdåd i Göteborg. Relationen mellan RIR och NMR bör tas på allvar i det svenska arbetet mot våldsbejakande extremism.

Läs hela publikationen här (PDF)

Illustration: Elias Carlberg

 

Avslag för kritiserad friskola

Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan som haft verksamhet i Göteborg, får återigen avslag i domstol för att bedriva utbildning rapporterar TT. Redan i vintras drog Skolinspektionen in skolans tillstånd med motiveringen att eleverna riskerade att radikaliseras. Tidigare har Säkerhetspolisen pekat ut skolans vd som ett säkerhetshot då han anses vara en del av den radikala islamistiska miljön. Förvaltningsrätten delar Skolinspektionens bedömning att ägare och ledning inte är lämpliga att driva skola. Detta beslut överklagades men kammarrätten i Stockholm säger alltså nej till att pröva målet.

 

Terroråtalad norrman döms till 21 års fängelse

Norrmannen Philip Manshaus stod åtalad för att ha mördat sin adopterade styvsyster och därefter avlossat skott i moskén al-Noor Islamic Centre i norska staden Bærum. I torsdags (11/6) dömdes 22-åringen till ett historiskt strängt straff i form av 21 års fängelse och förvaring. Förvaring är en påföljd i Norge som innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde anses farlig. Manshaus har inte för avsikt att överklaga domen. Han har under rättsprocessen gett uttryck för högerextrema sympatier bland annat i form av Hitlerhälsning.

 

Bil körde in i demonstranter

I samband med demonstrationer för Black Lives Matter i USA rapporteras det om minst två händelser där bilar försökt ramma demonstranter. I Seattle körde den 7 juni en man in i en grupp demonstranter i stadens stadskärna. Mannen ska ha avlossat skott från bilen, för att sedan till fots tagit sig in blandfolkmassan där han greps av polis. En person skadades lindrigt vid skottlossningen.

Under samma dag skedde en liknande händelse utanför staden Richmond i delstaten Virginia. En man ska ha kört in i en grupp afroamerikanska demonstranter och skadat minst en person. Mannen som står anklagad för våldsdådet i Richmond uppges vara en av de högre delstatsledarna för vit makt-organisationen Ku Klux Klan. Våldsdådet utreds nu som hatbrott

 

Facebook blockerar konton som uppmanar till våld

I ett försök att minska våldsuppmaningar på den sociala medieplattformen Facebook har företaget blockerat konton och grupper kopplade till högerextrema aktörer. Det handlar främst om grupper där medlemmar uppmanas till att begå våldsdåd. Tidigare har konton och grupper med kopplingar till amerikanska högerextrema rörelser som Proud boys och American guard blockerats. Nu har konton även raderats från andra plattformar som Instagram ägda av företaget Facebook. Tekniksajten The Verge skriver att Facebook också försöker minska aktiviteter kring konton kopplade till rörelsen Boogaloo.

Boogaloo är ett relativt nytt fenomen i USA med flera inslag av extremism och våldsuppmaningar så som både högerextremism, svart nationalism och rätten till att bära vapen. Till stor del uppstod rörelsen i en spretig internetkultur som kretsar bland annat kring memes, uppmaningar till ett andra amerikanskt inbördeskrig och andra aktiviteter som undergräver den federala staten.

Den 4 juni åtalades tre män i delstaten Nevada för terrorbrott. De tre ska ha planerat ett våldsdåd under Black Lives Matter demonstrationer i Las Vegas och de bedöms ha kopplingar till rörelsen Boogaloo. Beväpnade Boogaloo-anhängare har under våren förekommit i de amerikanska demonstrationer som kritiserat restriktionerna i samband med coronapandemin.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby och Marco Zamorano-Tóth, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma