18-06-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 25 x 2020-06-18

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Kvinna återvänt till Sverige från al-Hol

En svensk kvinna som anslutit sig till den Islamiska staten har lyckats lämna lägret al-Hol i Syrien och befinner sig nu i Göteborgsregionen rapporterar SVT (17/6).

Kvinnan uppges vara från Västsverige och är i 30-årsåldern. Hon reste till Syrien 2013 och har tagit sig ut ur lägret med hjälp av människosmugglare som fört henne till Turkiet. Turkiska myndigheter har sedan bistått med flygresa till Sverige. Kvinnan utreds för krigsbrott men är inte gripen eller häktad. Uppgifter finns om att kvinnor av flera olika europeiska nationaliteter under de senaste månaderna har smugglats ut ur al-Hol.

al-Hol lägret i Syrien Foto: Wikimedia Commons

 

Rätt av MUCF att återkräva bidrag från Sveriges Unga Muslimer

Organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) ska återbetala tidigare utbetalt statsbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Det står klart efter att Högsta förvaltningsdomstolen i veckan beslutat att inte pröva frågan. Kammarrättens dom från i höstas står fast. MUCF bedömer att SUM brustit i kravet att respektera demokratins idéer.

I ett uttalande från 2018 om beslutet att återkräva bidraget skriver myndigheten: "MUCF har låtit göra en förnyad granskning av SUM och dess medlemsorganisationer. I den framkommer att det finns kopplingar mellan förtroendevalda personer i SUM:s medlemsföreningar och våldsbejakande islamistiska miljöer. Medlemsföreningar har haft förtroendevalda som har stridit för IS i Syrien, och har hyllat och delat material om våldsbejakande islamistisk extremism i sociala medier."

 

Tyskland undersöker rasism inom polisen

Tyska Justitiedepartementet avser att genomföra en studie om förekomsten av påstådd rasprofilering inom poliskåren. Studien ses som en reaktion på demonstrationerna mot polisvåld världen över. Liknande demonstrationer har den senaste tiden även skett i flera tyska städer.

I december presenterade den tyska underrättelsetjänsten en särskild enhet med syfte att undersöka högerextrema sympatier hos personer inom polisen och försvarsmakten, detta efter flera uppmärksammande gripanden av individer med högerextrema sympatier inom myndigheterna.

 

Utbrytardel av AfD övervakas

I måndags (15/6) rapporterades det att tysk underrättelsetjänst kommer att övervaka en utbrytardel av det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Övervakningen gäller partiets lokala del i förbundslandet Brandenburg efter deras beslutat att ha kvar Andreas Kalbitz som regionchef. Kalbitz har tidigare blivit av med sitt medlemskap i AfD, med motiveringen att han inte varit öppen med sina kontakter med den i Tyskland förbjudna högerextrema organisationen Heimattreue Deutsche Jugend HDJ.

 

Terrorfinansiär gripen i Spanien

Den spanska nationella polisen har med stöd av Europol gripit en man i Madrid som misstänks ha överfört pengar mellan flera europeiska och arabiska länder i syfte att bistå stridande inom terrororganisationen Islamiska staten att återvända till Europa.

Transaktionerna ska ha skett via det informella penningsöverföringssystemet Hawala. Hawala är ett transaktionssystem i länder som saknar fungerade banksystem eller mellan individer som inte kan använda konventionella transaktionsöverföringssystem. Överföringsprocessen fungerar genom att en person ger pengar till en Hawalaväxlare som i sin tur för över pengarna via en annan Hawalaväxlare som ger pengar till mottagaren. Den gripna mannen ska vara en del av bredare transnationellt finansnätverk som verkar i Europa, Mellanöstern och Nordafrika.

 

Stökigt i London när antirasister och högerextrema drabbade samman

På flera platser i Storbritannien har det rests krav på att avlägsna statyer av personer som varit en del av brittisk kolonialism eller påstås haft en rasideologisk världsåskådning. I Bristol har demonstranter till exempel vandaliserat en staty av Edward Colston som var en slavhandlare på 1600-talet. I lördags (13/6) protesterade högerextrema grupper mot detta och tusentals demonstranter, såväl antirasister som högerextrema, samlades i centrala London. Oroligheter uppstod bland annat i området kring regeringskvarteren och vid parlamentet och sammandrabbningar med polis skedde. Minst 15 personer ska ha skadats vid protesterna.

Även i Sverige har det framförts åsikter om att ta bort statyer av bland annat Carl von Linné, kung Gustav III och Louis de Geer.

 

Sommaruppehåll för CVE:s omvärldsbevakning

Center mot våldsbejakande extremisms omvärldsbevakning har sommaruppehåll vecka 26-32. För den intresserade finns tidigare utskick att läsa på CVE:s webbplats, där kan du också ta del av rapporter, PM, podcast-avsnitt och inspelade konferenser.

På återseende den 13 augusti.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma