13-08-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 33 x 2020-08-13

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Enklare informationsutbyte mellan myndigheter ska förebygga terrorism

Sedan den första augusti har den kommunala socialtjänsten och polismyndigheten fått utökade möjligheter för informationsdelning i syfte att förebygga terroristbrott. Lagförändringarna, som berör offentlighet- och sekretesslagen samt socialtjänstlagen, beslutades av riksdagen tidigare i somras efter en begäran från polisen.

Information ska nu delas mellan myndigheter vid misstanke om förberedelse eller stämpling till terroristbrott. Förhoppningen är att de nya reglerna kommer att resultera i en större möjlighet att förebygga terroristbrott, säger Magnus Sjöberg från NOA till Sveriges radio Ekot (5/8).

 

Ny fransk terrorlag stoppas av författningsrådet

Frankrikes författningsråd har stoppat den omstridda terrorlagstiftningen som skulle gjort det möjligt för myndigheter att förse den som friges, efter att ha avtjänat straff för terrorbrott, med elektronisk fotboja och att kraftigt begränsa individens rörelsefrihet

En majoritet i nationalförsamlingen och senaten röstade i juli ja till lagförslaget med motiveringen att det är nödvändigt att staten ska ha möjlighet till långtgående rörelsestriktioner och övervakning av terrordömda. Men enligt Frankrikes författningsråd strider lagen mot rätten till fri rörlighet, privatlivets okränkbarhet samt rätten till ett normalt familjeliv. Lagen stoppas nu med hänvisning att den bryter mot landets grundlag och den franska deklarationen om människans och medborgarens rättigheter. Författningsrådet beslut innebär att lagen ogiltigförklaras omedelbart.

Omkring 150 individer väntas friges i Frankrike de närmaste åren, efter att de avtjänat minst femåriga fängelsestraff för terrorbrott.

 

Facebook stänger ner QAnon-grupper

Facebook ska under torsdagen (6/8) stängt ned Facebook-gruppen ”Official Q/QAnon”. Något som nyhetsbyrån Reuters var först med att rapportera. Gruppen ska haft närmare 200 000 medlemmar och varit en av de större samlingsplatserna för QAnon-rörelsen. Anledningen till nedstängningen är att medlemmar i gruppen spridit konspirationsteorier, trakasserier, näthat och desinformation vilket bryter mot plattformens riktlinjer. Även Twitter har börjat ta bort inlägg kopplade till konspirationsteorin.

Fakta QAnon: QAnon är en rörelse med rötter i den så kallade alternativa högern i USA. Rörelsen stödjer USA:s president Donald Trump och sprider konspirationsteorier. Man vet inte hur många QAnon-anhängare det finns, eftersom rörelsen främst är nätbaserad och saknar ledare. Rörelsen sprider påståendet att nästan varje president i amerikansk historia fram till Donald Trump varit en marionett tillsatt av en global elit. Trump har emellertid tagit upp kampen mot dessa krafter som motarbetar honom i hans ämbete. Konspirationsteorin uppstod med ett inlägg på internetforumet 4chan under 2017 av användaren "Clearance Q Patriot", senare känd som Q.

Den amerikanska icke-statlig organisationen Anti Defamation League, ADL, beskriver konspirationsteorin som en blandning av både nya och väletablerade sådana med markanta undertoner av misogyni, antisemitism och främlingsfientlighet. Konspirationsteorin har senare spridits från 4chan till öppnare sociala medier som Reddit, Facebook, Youtube men också till att bli ett tydligt inslag i den pågående presidentvalkampanjen.

Kampanjmöte för Donald Trump i Greenville, North Carolina 2019 Källa: Wikipedia

 

Steg mot fred i Afghanistan

Talibanerna i Afghanistan uppges vara redo för fredssamtal efter att landets nationella rådslag beslutat att 400 talibanska ”högriskfångar” ska släppas fria. Frigivningen är ett krav från talibanerna för att ingå fredssamtal med den afghanska regeringen för att få ett slut på den nu nära 20 år långa konflikten i landet.

Den afghanska regeringen har under de senaste månaderna släppt närmare 5 000 talibaner, som ett steg i fredsprocessen i landet, men tvekade kring att frige de sista 400 fångarna. Dessa fångar ansågs vara särskilt farliga och har enligt regeringen varit involverade i grova våldsdåd. Bland annat en lastbilsbombning nära den tyska ambassaden i Kabul 2017 som dödade fler än 150 personer. I februari i år undertecknade USA och talibanerna en överenskommelse mellan parterna om villkor för USA:s militära tillbakadragande från Afghanistan.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma