20-08-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 34 x 2020-08-20

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje torsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Ny rapport från CVE om våldsbejakande djurrättsaktivism

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har tagit fram en övergripande sammanställning av forskning och kunskap om den våldsbejakande djurrättsrörelsen, såväl i Sverige som i en internationell kontext. Skriften beskriver rörelsens idémässiga grund, aktiviteter och organisering.

Ladda ner rapporten här

 

Bilkrasch i Berlin utreds som extremistisk attack

Sex personer skadades, varav tre allvarligt, när en man i 30-årsåldern körde in i ett flertal fordon på en motorväg i Berlin under tisdagen (18/8). På onsdagen (19/8) uppgav den tyska åklagarmyndigheten att det mesta tyder på att handlingen var en islamistiskt motiverad attack.

Mannen som enligt lokala uppgifter är irakisk medborgare ska medvetet försökt köra på motorcyklister. Efter händelsen ska mannen stannat bilen för att placera en låda på biltaket som han hävdade innehöll sprängmedel. Lådan visade sig senare vara verktyg. Vid händelsen uppges han även ropat ”Allahu akbar”. Mannen misstänks i nuläget för flera fall av mordförsök.

 

Hizbollahmedlem dömd för 15 år gammalt politikermord i Libanon

En medlem i Hizbollah fälldes i tisdags (18/8) av FN:s speciella Libanontribunal i Haag för det bilbombsattentat som dödade landets förra premiärminister Rafik al-Hariri och 21 andra personer 2005. I brist på bevis frikändes tre andra medlemmar i Hizbollah och domstolen i Haag underströk att det inte finns några konkreta bevis för att Hizbollahs ledning eller den syriska president Bashar al-Assad haft en officiell inblandning i mordet. Rätten argumenterade att ett troligt motiv för attentatet ska ha varit al-Hariris avsikt att försöka tvinga bort de syriska styrkorna som vid tiden fanns på plats i Libanon. Attentatet blev starten på år av politisk oro i Libanon.

Hizbollah är en islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon som är nära lierad med Iran. Organisationen är terrorstämplad av bland annat USA och Tyskland.

Hizbollahs flagga Källa: Flickr

 

Fredsplan undertecknat av Israel och Förenade Arabemiraten

I torsdags (13/8) presenterade Israel och Förenade Arabemiraten ett avtal som ska upprätta diplomatiska förbindelser mellan länderna. Avtalet, som officiellt kommer undertecknas inom de kommande veckorna, innebär ett fredsavtal mellan länderna. Om avtalet undertecknas är det tredje gången som Israel sluter fred med ett arabiskt land i regionen. De tidigare avtalen som har upprättats med Jordanien och Egypten har lett till fred mellan ledare, till viss del även ekonomiska utbyten och turism.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att avtalet är början på en ”ny era” för landets relationer till arabvärlden. Hend Al Otaiba, chef för strategisk kommunikation för Förenade Arabemiratens utrikesdepartement, hoppas på ett närmande mot en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Avtalet ska ha arbetats fram med hjälp av amerikanska diplomater. Likt flera andra länder i regionen så har Förenade Arabemiraten inte förrän nu erkänt Israel som ett land.

Samtidigt som flera av länderna i regionen kan komma att överväga någon form av diplomatiska relationer med Israel har det även väckt upprördhet bland grannländerna, inte minst i Iran, som ofta använder sig av en hårdför anti-israelisk retorik. I somras presenterade Israel planer på att annektera ytterligare en del av palestinska Västbanken, men som en del av avtalet med Förenade Arabemiraten, har dessa planer lagts på is.

 

Tusentals på flykt från jihadistgrupper i Moçambique

Den jihadistiska gruppen Islamic State Central Africa Province (ISCAP) utförde under förra veckan en attack mot den viktiga hamnstaden Mocímboa da Praia i Caboregionen, Moçambique. Gruppen lyckades inta staden som ligger i närheten av en viktig naturgasanläggning. Minst 50 soldater dödades i attacken.

De senaste åren har jihadistiska grupper utfört attacker mot både civila och militära mål i regionen och uppemot 200 000 människor anses vara internflyktingar.

Jihadistgruppen är anslutna till Islamiska staten. Deras strävan är att skapa ett kalifat i norra Moçambique. Enligt Moçambiqueexperten Eric Morier-Genoud, verksam vid Queen's University i Belfast, arbetar de dock mer som en lokal religiös rebellgrupp, ute efter makt och inflytande, snarare än en våldsbejakande gruppering. Lokala ledare i regionen arbetar nu för att sluta fred med de beväpnande grupperna.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Redaktör för CVE:s omvärldsbevakning är Elias Carlberg tillsammans med Adam Andersson Gullsby, ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma