02-09-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 36 2020-09-02

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Ny rapport från CVE om våldsbejakande islamism

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har tagit fram en ny övergripande sammanställning av forskning och kunskap om den våldsbejakande islamistiska miljön, såväl i Sverige som i en internationell kontext. Skriften beskriver rörelsens idémässiga grund, aktiviteter och organisering. Ideologiska budskap och uppmaningar från islamistiska terroristorganisationer väntas fortsatt inspirera individer att utföra terrordåd i Sverige eller på andra platser i världen.

Läs rapporten här

 

Sök statsbidrag från CVE till förebyggande arbete

CVE fördelar statsbidrag till förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism utifrån ett kriminalpolitiskt perspektiv. Ideella föreningar, stiftelser, kommuner och regioner kan söka. CVE välkomnar ansökningar för projekt och sista ansökningsdag är 15 september 2020.

Läs mer och ansök

 

Kryptovaluta finansierar våldsbejakande extremism

Enligt en färsk rapport från Försvarshögskolan om radikalnationalism, som tagits fram på uppdrag av CVE, har Nordiska motståndsrörelsen i Sverige samlat in runt en miljon kronor i bitcoin sedan 2018. Det här ett sätt att kringgå att NMR inte får ha bankkonton i nordiska banker. Jonas Trolle, chef för CVE, säger i intervju med Ekot att det är viktigt att försöka motverka den här formen av finansiering (31/8).

 

Antisemitiska ramsor under upplopp i Malmö

Under måndagen (31/8) inledde Malmöpolisen en utredning om hets mot folkgrupp efter de upplopp som pågick i staden under natten mot lördagen. Ärendet gäller att människor ska ha skanderar en antisemitisk ramsa under upploppen, vilket har fångats på ett videoklipp. Ramsan, som kallas för Khaybar-ramsan, refererar till berättelsen om hur profeten Muhammeds styrkor attackerade och ockuperade den judiska oasen Khaybar år 628. Ramsan har vid tidigare tillfällen skanderats vid antisemitiska och anti-israeliska manifestationer.

En koranbränning i Rosengård och en tillståndslös manifestation på Stortorget där medlemmar ur det danska främlingsfientliga partiet Stram Kurs sparkat på en koran utlöste oroligheterna. Minst 300 personer ska ha deltagit under oroligheterna där det förekom brinnande lastpallar och bildäck. Enligt SVT Nyheter kom en känd imam till platsen för att försöka lugna ned stämningen. Individerna som deltog i upploppen är sedan tidigare kända av polisen. I samband med manifestationen på Stortorget greps tre personer av polis misstänkta för hets mot folkgrupp.

 

Våld i samband med islamfientlig demonstration i Oslo

Under lördagseftermiddagen (29/8) samlades ett stort antal människor i centrala Oslo för att demonstrera mot den norska antimuslimska organisationen ”Stoppa islamiseringen av Norge”, Sian. Medlemmar ur organisationen hade samlats utanför stortinget för att hålla en manifestation mot islam. Efter att en representant för organisationen förstört en koran blev det våldsamt bland motdemonstranterna på plats.

Polis tvingades använda pepparspray och tårgas för att hålla isär demonstranterna och arresterade 29 personer, varav flera minderåriga. Under upploppen ska minst en polisbil vandaliserats och en medlem ur Sian uppges ha blivit misshandlad. Polisen avbröt manifestationen tidigare än planerat.

 

Högerextremister deltog i demonstrationer mot coronarestriktioner

Under lördagen (29/8) uppges minst 18 000 demonstranter ha samlats i Berlin för protester mot Tysklands coronarestriktioner. Omkring 3 000 poliser var utkommenderade i syfte att upprätthålla landets smittskyddsregler. Efter en dryg timmes protester avbröts demonstrationen med anledning av att reglerna inte efterföljdes. Upprörda demonstranter svarade då med att sjunga den tyska nationalsången och skanderat ”vi är folket”, något som tidigare har varit vanligt under högerextrema demonstrationer i Tyskland. Enligt Svenska Yle bestod demonstranterna främst av politiker från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, vaccinationsmotståndare och högerextremister, men även människor som är missnöjda med landets coronarestriktioner.

Under lördagen förekom även protester på Trafalgar Square i London mot de brittiska coronarestriktionerna. Enligt Dagens Nyheter ska högerextremister deltagit även i de demonstrationerna.

 

Charlie Hebdo publicerar Muhammedkarikatyrer igen

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo kommer att åter publicera ett antal karikatyrer av profeten Muhammed under onsdagen (2/9). Det sammanfaller med starten på rättegången med medansvariga till de terrordåd som skedde mot tidningen och en judisk mataffär i Paris 2015. Gärningsmännen, bröderna Chérif och Saïd Koachi och Amedy Coulibaly, dödades under attackerna. Rättegången med deras misstänkta medhjälpare blir en viktig historisk uppgörelse. Terrorattentaten mot Charlie Hebdo och Hyper Casher (mataffären) blev, tillsammans med en attack mot en judisk skola i Toulouse, starten på vad fransmännen ser som jihadistvåg med Frankrike som tydligt mål.

Minnesstund för terrorattacken mot Charlie Hebdo. Foto: Wikipedia

 

DOKU redogör för pågående rättsprocesser

För närvarande pågår ett flertal rättsprocesser i USA och Storbritannien mot våldsbejakande islamistiska extremister som ska ha deltagit i uppmärksammade våldsdåd. Terrorforskaren Hans Brun går igenom fallen för svenska stiftelsen DOKU.

Läs genomgången här

DOKU är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som bedriver granskande journalistik och sprider kunskap om våldsbejakande och radikala islamistiska miljöer

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma