09-09-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 37 2020-09-09

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Högerextrema Stram Kurs har ansökt om demonstrationstillstånd i Stockholm

Det danska högerextrema partiet Stram Kurs har ansökt om tillstånd att demonstrera mot islam på flera platser i Stockholm på lördag (12/9). Dessa orter är Fittja, Alby, Tensta, Rinkeby, Akalla, Husby, Sollentuna och Upplands Väsby. Enligt den ansökan om allmän sammankomst som lämnats till Stockholmspolisen uppges syftet vara att demonstrera för yttrandefrihet men också att håna och förnedra islam. Polismyndigheten kommer att fatta ett beslut under de närmsta dagarna uppger Dagens Nyheter.

Farhågor finns för oroligheter i Stockholm i samband med den planerade islamfientliga manifestationen, skriver Svenska Dagbladet. Bland andra Hussein Farah Warsam, imam i Rinkeby, vittnar om rädsla för liknande scenario som i Rosengård. Även Per Granhällen, stadsdelsförvaltningens säkerhetschef, är bekymrad men tillägger att civilsamhället, som moskéer och föreningar, kan bidra till att minska risken för våld och oro. Daniel Poohl, från Stiftelsen Expo, menar att koranbränningen i Malmö gav det resultat som arrangörerna hoppats och att de troligtvis förväntar sig samma effekt i Stockholm.

Partiledaren Rasmus Paludan

 

Säkerhetspolisen: Extremister använder pandemin i propaganda

Alla tre våldsbejakande extremistmiljöer i Sverige använder coronapandemin som en del av sin propaganda. Det uppger Ahn–Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen, i en intervju med Ekot (6/9). Inom den våldsbejakande högerextremismen förekommer till exempel budskap som uttrycker tvivel om den svenska linjen i pandemin. I dagsläget är det för tidigt att säga hur aktivitetsnivån i de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige påverkats av pandemin enligt Säpo.

Våldsbejakande extremisters användning av covid-19 i syfte att stärka sina existerande narrativ, målsättningar, främja konspirationsteorier eller attackera vad man ser som en försvagad och begränsad fiende har uppmärksammat under en längre tid av ett flertal forskare och experter. I april publicerade CVE en promemoria om coronapandemin och våldsbejakande extremism där en slutsats är att coronapandemin kan användas för att försöka öka misstron mot bland annat myndigheter, medier och demokrati. Läs ”Coronapandemin och våldsbejakande extremism” här.

 

Radikala islamister gör affärer med staten

Med hjälp av researchföretaget Acta Publica har Nyhetsbyrån Siren granskat 550 personer som enligt Polismyndigheten kan kopplas till radikal islamism. Granskningen avslöjar ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade radikala islamister i framträdande positioner som gjort affärer med stat och kommuner för ett totalt värde av drygt en miljard kronor de senaste fem åren. Personerna som granskats är verksamma över hela landet.

Jonas Trolle, chef för CVE, kommenterar problematiken till Nyhetsbyrån Siren
– ”Många som sympatiserar med extremistiska idéer är personer som vill ha en annan samhällsordning, och som kanske inte vill vara en del av det gemensamma. Om man inte vill vara en del av det gemensamma, men ändå tar samhällets resurser i anspråk och dessutom inte gör rätt för sig efteråt, då blir den tanken väldigt märklig.”

 

Facebook fortsätter att stänga ner högerextrema sidor

I fredags (4/9) stängde sociala medieplattformen Facebook ner flera sidor tillhörande den Washingtonbaserade högerextrema gruppen Patriot Prayer. Gruppen har genomfört flera demonstrationer till stöd för president Donald Trump och rätten till att bära vapen. I samband med manifestationerna har gruppens medlemmar hamnat i våldsamma sammandrabbningar med framförallt vänstergrupper. Facebooks agerande är ett försök att minska våldsbudskap på plattformen. Det handlar främst om grupper där det förekommer att medlemmar uppmanas till att begå direkta våldshandlingar.

 

Mordmisstänkt aktivist i Portland har dödats av polis

Under torsdagen (3/9) sköts den mordmisstänkte vänsteraktivisten Michael Reinoehl till döds av polis utanför Seattle i den amerikanska delstaten Washington. Reinoehl misstänkts ha dödat en anhängare till den högerextrema gruppen Patriot Prayer vid en demonstration i Portland den 29 augusti. Sedan maj har demonstrationerna i staden avlöst varandra till följd av att afroamerikanen George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minnesota.

Även i staden Kenosha, Wisconsin, har flera protester mot polisen inträffat sedan afroamerikanen Jacob Blake sköts av polis den 23 augusti. Protesterna, som i vissa fall urartat i våld, resulterade i en skjutning två dagar senare där två demonstranter omkom.En 17-årig gärningsperson är nu misstänkt för de två morden.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma