16-09-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 38 2020-09-16

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Civilsamhället manade till lugn inför koranbränningar

Den förväntade koranbränningen i Stockholm som aviserats av det högerextrema partiet Stram Kurs ledare Rasmus Paludan uteblev under lördagen (12/9). Paludan hade ansökt om att få elda exemplar av koranen på flera platser men nekades demonstrationstillstånd i Stockholm. Det stoppade dock inte sympatisörer från att skända exemplar av koranen. På sociala medier förekommer filmer från Malmö, Rinkeby, Trollhättan och Linköping som visar sådana aktiviteter. I minst två av filmerna uppges det vara medlemmar från Stram Kurs som utför handlingen.

Enligt polisen var lördagen lugn i de berörda Stockholmskommunerna. En anledning förmodas vara insatser från polis, kommuner och civilsamhället för att hindra oroligheter i samband med de befarade koranbränningarna. I Järvaområdet träffade de islamiska samfunden medlemmar och uppmanade till ett fredligt bemötande. Även i Upplands Väsby, där Stram Kurs sökt tillstånd för demonstration, manade religiösa ledare till lugn. I kommunen samlades det kristna rådet i ett gemensamt uttalande där de tog avstånd från företeelsen. Andra exempel är Stockholms judiska församling som i ett uttalande kritiserat koranbränningar.

Under lördagen grep polis sju personer i Solna greps misstänka för förberedelse till grov misshandel. De misstänkta ska ha varit beväpnade med järnrör och batonger. Enligt Expressen ska flera av de gripna ha kopplingar till den våldsbejakande vänsterextrema miljön, bland annat Antifascistisk aktion, Afa.

 

Krav på förbud mot att bränna religiösa texter

Koranbränningarna har även rest krav på inskränkningar i yttrandefriheten. Imam Hussein Farah Warsame uppmanade sin församling i Rinkeby att förändra politiken istället för att vara utåtagerande. En sådan politisk förändring, är enligt imamen, att det skulle bli förbjudet att bränna heliga skrifter. Detta är en önskan flera svenska muslimska samfund framför i ett brev som lämnats över till politiker. Brevet innehåller flera punkter, bland annat att göra det olagligt att bränna religiösa texter i Sverige.

 

Expo: Svensk extremhöger stödjer Stram Kurs

Partiet Stram Kurs antimuslimska aktioner, retorik och politik stödjs av stora delar av den svenska extremhögern uppger Stiftelsen Expo och ökar risken för islamofobiska hatbrott. Partiledare Rasmus Paludan har uppgett att ett motiv bakom att bränna koraner i Sverige är att få fler svenskar att rösta på Alternativ för Sverige (AfS). Paludan har kommit att bli en flitig gäst i svenska alternativmedier och poddar. Enligt Expo finns det också företrädare från partiet Alternativ för Sverige och föreningen Det fria Sverige som öppet stödjer koranbränningarna.

I aktuella rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern(2020)” från Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) kan man läsa mer om svensk och internationell alternativhöger.

 

Nordiska erfarenheter av att effektivt bemöta koranbränningar

I en debattartikel i Dagens samhälle (11/9) skriver företrädare för nätverket Nordic Safe Cities, att ett stärkt nordiskt samarbete krävs för att bekämpa extremism med anledning av aviserade koranbränningarna i Sverige. I Norden är koranbränningar ingen ny företeelse, utan en beprövad metod som använts av högerextrema i både Norge och Danmark i syfte att polarisera och provocera fram våldsamma reaktioner. Likgiltighet, nonchalans och alternativa narrativ har visat sig vara särskilt effektivt för att dämpa provokationerna. Nordic Safe Cities riktar fem budskap till kommuner och befattningshavare: Kartlägg hotbilden och det digitala hatet, mobilisera civilsamhällesaktörer och anordna alternativa aktiviteter, informera om yttrandefrihetens ramar, uppmuntra folk till att vända ryggen till provokationerna och samarbeta över lands- och kommungränser och dela framgångsrika erfarenheter. Nordic Safe Cities är ett nätverk som verkar för att skapa säkra, tillitsfulla, toleranta och motståndskraftiga städer genom att aktivt förebygga radikalisering och våldsbejakande extremism. CVE har regelbundet dialog med nätverket.

 

Dansk döms för främjande av terrorism

En av tre män som försett terrorrörelsen IS med drönare och annan utrustning har i Danmark dömts för att ha främjat terrorism, skriver TT(10/9). Domen handlar om en leverans av sex värmekameror till IS under 2017. Mannen anses i och med det skyldig till att ha främjat en terrorrörelses verksamhet, vilket ger ett lägre straff än för att ha begått terrorbrott.

 

Våldsamt vid Alternativ för Tysklands kongress i Niedersachsen

Under lördagen (12/9) uppstod oroligheter utanför högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AfD) partikongress i tyska delstaten Niedersachsen. Enligt Deutsche Welle hade organisationen ”Alliansen mot högern” försökt hindra deltagare från AfD att delta i konferensen. Ett hundratal motdemonstranter hamnade i konflikt med polisen när de försökt bryta polisens avspärrningar för att ta sig in i konferenslokalen.

AfD hade samlats för att välja en ny ledare i Niedersachsen. Partiet lyckades, efter förseningar, att utse Jens Kestner som ny ledare för partiets avdelning i delstaten. Kestner betraktas som en anhängare av den falang inom AfD som officiellt upplösts av partiet efter att den tyska underrättelsetjänsten betraktat den som ett säkerhetshot mot demokratin.

 

Jihadistgrupp bakom dödliga attacker i Kongo-Kinshasa

Minst 58 människor uppges ha dödats i ett flertal attacker i provinsen Ituri i östra Kongo-Kinshasa under tisdagen och torsdagen (8/9-10/9). Enligt lokala myndigheter misstänks den militanta jihadistorganisationen Allierade demokratiska styrkorna (ADF) ligga bakom dåden. Enligt ögonvittnen ska också ett antal människor ha kidnappats. På grund av attackerna har många invånare flytt området. ADF är en militant jihadistorganisation med rötter i Uganda. I slutet av 2018 deklarerade den Islamiska Staten att ADF till viss del, är ansluten till IS. ADF har tidigare anklagats för att ha begått "utbredda, systematiska och extremt brutala" våldsdåd i Kongo-Kinshasa, enligt en rapport från FN-organet UNJHRO. Många av offren dödades med huggvapen eller blev skjutna.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma