30-09-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 40 2020-09-30

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Koordinerad aktion mot judiska byggnader under jom kippur

Judiska centralrådet kommenterar den koordinerade aktionen utförd av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) mot judiska- och statliga institutioner i Sverige , Danmark och Island som utfördes under måndagen (28/9). Aktionen skedde i samband med firandet av den judiska försoningsdagen, jom kippur. I Norrköping stod medlemmar från NMR utanför stadens synagoga, som vid tillfället var tom, och spred antisemitisk propaganda. I uttalandet uttrycker judiska centralrådet avsky över det inträffade och påminner om att det är ett år sedan en högerextremist mördade två personer när han försökte angripa synagogan i tyska Halle i samband med jom kippur.

 

Malmö stad har utsett samordnare mot antisemitism

Malmö stad har sedan augusti tillsatt Mirjam Katzin som samordnare mot antisemitism. Katzin träffar i sitt uppdrag skolpersonal, elever och experter för att undersöka hur judehat tar sig uttryck i stadens skolor och hur det kan motverkas och förebyggas. Samordnaren ska ansvara för att ta fram insatser mot antisemitism i stadens skolor och att stärka närvaron av judisk kultur och judiskt liv i Malmö. Katzin är sedan tidigare involverad i Svenska kommittén mot antisemitism.

Malmö synagoga foto: jorchr

 

Knivattack i Paris utreds som terrordåd

Under fredagen (25/9) attackerade en knivbeväpnad man ett flertal människor i östra Paris. Attacken, som resulterade i att två människor blev allvarligt skadade, skedde i närheten av satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler. Enligt franska medier var motivet för attacken att hämnas för tidningens publiceringar av karikatyrer av profeten Muhammed. De skadade saknar koppling till tidskriften.

På platsen greps en misstänkt gärningsman som ska ha kommit till Frankrike från Pakistan 2018. Han uppges inte ha uppvisat tecken på radikalisering innan dådet. Enligt AFP ska mannen han ha erkänt knivdådet och polisen utreder händelsen som en terrorattack. Gärningsmannens avsikt ska ha varit att tända eld på lokalen. Tillståndet för de skadade beskrivs som allvarligt men inte livshotande. Efter terrorattacken mot Charlie Hebdo 2015 har redaktionslokalen för tidningen flyttat till hemlig ort. Attacken skedde i samband med rättegången mot 14 individer som misstänkts för inblandning i terrorattackerna för fem år sedan.

Manifestation efter attacken mot Charlie Hebdo 2015 Foto: Brigitte Djajasasmita

 

Polisman skjuten till döds i London

I fredags (25/9) sköts en polis till döds i samband med en visitation på en polisstation i Croydon i södra London. Enligt Expressen ska händelsen ha ägt rum i polisstationens arrest och en 23-årig gärningsman ska ha gripits för mordet.

Det finns i skrivande stund inget fastställt motiv till varför mannen, som var gripen för misstänkt narkotikabrott och brott mot vapenlagen, sköt polisen. Enligt BBC är dock gärningsmannen tidigare känd av kontraterrorismpolis och ska ha varit aktuell för det förebyggande programmet mot extremism och terrorism kallat PREVENT.

 

Ny rapport om Islamiska statens terrorism i Europa

Nyligen publicerade den brittiska tankesmedjan Counter Extremism Group en rapport som analyserar Islamiska statens (IS) aktivitet i Europa sedan det självutropade kalifatets fall i mars 2019. Terrororganisationen har inte besegrats, utan IS har fortsatt sin aktivitet världen över.

Sedan kalifatets fall har 12 människor dödats och 39 skadats i dåd kopplade till IS som utförts i Frankrike, Storbritannien och Tyskland. De flesta av attackerna har utförts av ensamagerande gärningspersoner som använt lättillgängliga och osofistikerade vapen såsom knivar eller andra vassa föremål. Rapporten identifierar 33 terrorattacker eller förberedelser till attacker i Europa varav två tredjedelar har motverkats av brottsbekämpande myndigheter. I Europa har IS kommit att inspirera attacker snarare än att leda attacker, även om det har förekommit styrning av terrordåd från organisationen

Rapporten lyfter även att det våldsbejakande islamistiska terrorhotet kommer från aktörer som motiveras från en bredare idé om globalt jihad, snarare än från en specifik gruppering.

Läs Counter Extremism Groups rapport här.

 

Dödlig attack i Nigeria

Minst 30 personer dödades när den IS-kopplade nigerianska jihadiströrelsen Islamiska staten i Västafrika (ISWAP) genomförde en attack mot en fordonskonvoj i delstaten Borno i nordöstra Nigeria i söndags (27/9). Terroristerna öppnade automateld och avfyrade raketer när Bornos guvernör färdades genom en by. I attacken dödades tolv poliser, fem soldater, nio civila och fyra medlemmar ur en regeringsstödd milis. Guvernören, som överlevde attacken, hade två dagar tidigare utsatts för en attack i delstaten.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma