07-10-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 41 2020-10-07

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Ny studie från FOI om antisemitism i sociala medier

FOI har genomfört en databaserad studie av cirka 2,5 miljoner inlägg som handlar om judar eller judiskhet på de digitala plattformarna 4chan/pol/, Gab, Reddit och Twitter under en sexmånadersperiod 2019. Forskarnas analys visar att nästan 25 procent av inläggen innehöll antisemitiska stereotyper, och ytterligare nio procent innehöll ingen stereotyp men gav ändå uttryck för fientlighet mot judar.

Antisemitism i ord och handling hänger ofta samman med djupt rotade antisemitiska stereotyper, det vill säga generaliserade föreställningar om att judar som grupp besitter egenskaper som gör dem farliga eller mindre värda. Mycket tyder på att antisemitismen i Europa och USA har ökat under de senaste åren och våldsamma hatbrott och terrorattacker har specifikt drabbat judar. En av rapportens slutsatser är att stereotyperna rättfärdigar våld mot judar.

Läs rapporten här

 

Misstänkt bomb under pridefestival i Askersund

Polisen spärrade under lördagen (3/10) av ett område i Askersund efter att det påträffat ett föremål som misstänktes vara en bomb. Det misstänkta föremålet hittades vid ett vattentorn där ett pridearrangemang skulle hållits under dagen. Föremålet – som konstaterades vara ofarligt – var enligt polis avsett för att efterlikna en bomb. Vattentornet hade prytts i regnbågsfärger och var en del av ett konstverk med namnet ”Vår stad, vårt samhälle”. Konstverket skulle ha invigts klockan 11 som avslutning på prideveckan i Askersund. På grund av händelsen flyttade arrangemanget till centrum. Polisen misstänker att det kan finnas ett samband mellan invigningen och den misstänkta bomben.

I skrivande stund finns ingen misstänkt gärningsperson eller motiv för brottet. Däremot har pridearrangemang tidigare utsatts för attacker och motdemonstrationer från högerextrema aktörer och vit makt-miljön ser hbtq som ett moraliskt och politiskt hot som i förlängningen hotar den vit rasens överlevnad. Även den islamistiska våldsbejakande extremismen anser hbtq-personer som ett legitimt mål. Ett exempel är terrordådet mot en nattklubb i Orlando 2016, där gärningspersonen svor trohet till Islamiska staten (IS) innan attacken.

 

Konvertit från Norge dömd till åtta års fängelse i Irak för IS-medlemskap

En tidigare vit makt-anhängare med ryskt ursprung vädjar till den norska regeringen om att få återvända till Norge efter att han fängslats i Irak för medlemskap i Islamiska staten (IS). Den 31-årige Oleg Neganov flyttade från Ryssland till Norge 2006 med sin familj och fick uppehållstillstånd. Som tonåring blev Neganov dömd till fängelse, och därefter ska han ha anslutit sig till en högerextrem gruppering. Efter att en annan av medlemmarna i den högerextrema gruppen, även han från Ryssland, blivit utvisad från Norge bestämde sig Neganov för att besöka en moské 2011. Han började därefter studera koranen konverterade till Islam. Tre år senare reste Neganov för att ansluta sig till IS i Syrien och Irak.

I juli 2020 dömdes Neganov i Irak till åtta års fängelse för medlemskap i IS. Han sitter för närvarande fängslad i Irak. Enligt sin försvarsadvokat har Neganov erkänt att han var en del av terroristorganisationen men senare ångrat sig. NRK uppger att mannen är en av de personer med IS-förbindelser som är utvisade från Norge av landets justitieminister.

 

Macron presenterade lagförslag mot radikal islamism

I fredags (2/19) presenterade Frankrikes president Emmanuel Macron ett lagförslagspaket för att bekämpa den radikala islamismen i landet. Under ett stort pressuppbåd uppgav Macron att Frankrike bär ansvar för att ha låtit separatismen växa i landet. Det är platser som den franska staten lämnat som blivit en grogrund för radikal islamism, en ideologi som inte vill acceptera fransk lag. Presidenten föreslår därför ett antal satsningar för att bryta separatismen och öka integrationen. Bland annat vill han införa obligatorisk skola från tre års ålder, förbud mot hemundervisning och stopp för skolor på andra språk än franska samt inrättandet av en fransk imamutbildning.

Förslaget har mött kritik från politiskt håll och delar inom det muslimska civilsamhället.

 

Vit makt-demonstration och antisemitisk attack i Tyskland

Det tyska högerextrema partiet Der Dritte Weg, ”den tredje vägen”, anordnade under lördagen (3/10) en marsch i Berlin. Minst 250 personer deltog i demonstrationståget som gick genom stadsdelen Lichtenberg. Flera av deltagarna ska ha varit ditresta från andra städer och länder. På Twitter cirkulerar ett videoklipp där medlemmar från Nordiska motståndsrörelsen håller tal i samband med marschen. Omkring 500 motdemonstranter hade samlats för att visa sitt missnöje. Ett antal av dessa försökte forcera polisens avspärrningar, vilket ledde till sammandrabbningar mellan polis och motdemonstranter.

Der Dritte Weg är ett litet vit makt-parti som grundades i september 2013 med deltagare från ultranationalistiska Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD, och andra högerextrema aktivister.

Dagen efter marchen attackerades en judisk student utanför en synagoga i Hamburg. Händelsen utreds som mordförsök med antisemitiskt motiv men det finns i skrivande stund ingen koppling till lördagens marsch i Berlin. Polisen har gripit en misstänkt 29-årig gärningsman som bar militärkläder och hade en lapp med ett hakkors i fickan.

 

Veteraner ansluter sig till amerikansk högermilis

I helgen publicerade tidningen The Atlantic ett längre reportage om den amerikanska högermilisen ”The Oath Keepers” och hur organisationen rekryterar inom den amerikanska veterankåren. Enligt reportaget ska det finnas 25 000 namngivna medlemmar i milisen och mer än hälften uppges ha en bakgrund inom militären eller rättsväsendet.

The Oath Keepers beskriver sig som en sammanslutning av veteraner och tjänstgörande militärer, poliser och andra positioner inom rättsväsendet, som lovar att uppfylla den ed som som alla militärer och poliser avlagt för att försvara den amerikanska konstitutionen mot vad som uppfattas vara dess fiender, utländska och inhemska. The Oath Keepers stödjer USA:s president Donald Trump och har verkat som ”beskydd” för Trumps massmöten.

Läs hela reportaget här.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma