14-10-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 42 2020-10-14

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Svenska IS-kvinnor lämnas inte ut till Sverige

Kurdiska myndigheter kommer inte att släppa de fängslade svenska IS-kvinnorna eftersom de är oroliga för att de inte ska kunna lagföras i Sverige. Det rapporterar Sveriges radio (11/10) som har varit i kontakt med representanter för det kurdiska självstyret i norra Syrien. Tidigare har myndigheterna varit angelägna om att länder som Sverige, Frankrike och Tyskland skulle ta hand om sina egna jihadister. Representanter för det kurdiska självstyret befarar nu att länder som Finland och Sverige inte kommer kunna döma kvinnorna och därmed ge den Islamiska statens offer upprättelse. Kurdiska myndigheter hoppas istället att genom internationell hjälp kunna lagföra kvinnorna på plats och att avradikalisera barnen genom att placera dem i särskilda barncenter och skolor.

 

Nytt avsnitt av CVE-podden

Bettan Byvald, socialarbetare i Göteborg, och Sari Römpötti, senior rådgivare vid Center mot våldsbejakande extremism, samtalar om hur kommuner och myndigheter kan och bör agera när anhängare till Islamiska staten (IS) återvänder till Sverige.

Lyssna här på avsnittet.

 

Grekland klassar Gyllene gryning som en kriminell organisation

En domstol i Grekland har slagit fast att det högerextrema partiet Gyllene gryning bör betraktas som en kriminell organisation. Beslutet fattades när flera medlemmar dömdes under onsdagen (7/10) för våldsdåd mot migranter och fackanslutna, samt ett uppmärksammat mord på rapartisten Pavlos Fyssas (alias Killah P) i september 2013. Vid tiden för mordet var partiet invalt i landets parlament.

Domen och rättegången, som anses vara unik, är en av de mest uppmärksammade i grekisk modern historia. Totalt har 68 partimedlemmar åtalats och bland dessa finns partiets ledning inklusive partiledaren Nikos Michaloliakos.

 

Twitch stoppar spridning av våldsbejakande extremistiskt material

Twitch, en av världens största strömningsplattformer för livesända datorspel, har i en uppdatering av användarvillkoren tydliggjort plattformens förbud mot att sprida innehåll och propaganda som skildrar, förhärligar, uppmuntrar eller stöder terrorism eller våldsbejakande extremism. Villkoren innefattar även brottslighet som hot och stämplingsbrott. Tekniksajten The Verge bedömer uppdateringen som ett sätt för Twitch att hantera och stoppa spridningen av våldsbejakande extremistiskt innehåll på plattformen. Syftet till ändringen av villkoren gör det också möjligt att stänga av användare som missbrukar plattformen för att sprida våldsbejakande propaganda. Under attacken i tyska Halle i oktober 2019 sände gärningsmannen terrordådet live på plattformen och nådde ungefär 2 000 tittare

I februari hade tjänsten 15 miljoner användare dagligen. Enligt en svensk undersökning (2019) använder 52 procent av svenska pojkar i åldern 11-19 Twitch. Bland svenska flickor i samma ålder använder endast tre procent tjänsten.

Högerextrema aktörer har en bred närvaro på olika former av onlinebaserade plattformar. Högerextrema användare har tidigare kapat plattformar som Discord, 4chan och Reddit för att sprida propaganda och våldsbejakande extremism. Men användare har också spridit extremism på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube även om det idag är betydligt svårare. Facebook har tydligare börjat reglera vad som får delas via plattformen. I augusti stoppades ett stort antal grupper och sidor kopplade till konspirationsteorin QAnon och i måndags (12/10) meddelade företagets vd Mark Zuckerberg att Facebook förbjuder spridningen av förintelseförnekande material och inlägg.

 

Islamistisk terrorcell inför rätta i USA

Medlemmar ur den beryktade terrorcellen ”The Beatles” transporterades i onsdags (7/10) till USA från Irak för att ställas inför rätta. Terrorcellen, som kom att kallas ”The Beatles” av deras gisslanfångar, är de brittiska IS-medlemmarna El Shafee Elsheikh och Alexanda Kotey som tillsammans med två andra terrorister har kommit att bli ökända för sadistiska och brutala metoder. Gruppen har varit inblandade i 27 mord och misstänkts ha haft en aktiv roll i avrättandet av västerländska journalister och humanitära hjälpararbetare, bland annat James Foley och Peter Kassig 2014. De två brittiska medlemmarna i terrorcellen greps under 2018 av kurdiska förband och överfördes därefter till amerikanska styrkor efter den turkiska offensiven i norra Syrien 2019. Fram tills nu har amerikanska styrkor förvarat dem i fängelse i Irak. Vid en fällande dom kommer britterna sannolikt att avtjäna resten av sina liv i amerikanskt fängelse.

 

FBI stoppade kuppförsök av milisgrupp i Michigan

Under fredagen (8/10) greps tretton individer misstänkta för förberedelse till att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer som representerar Demokraterna. Sju av de gripna ska tillhöra den extrema milisgruppen Wolverine Watchmen. FBI, som infiltrerat gruppen, ska ha fått information om planeringen av att storma Michigans kongressbyggnad innan presidentvalet i november. Delstatens guvernören skulle vid attacken ”ställas till svars för förräderi”.

Flera av de gripna ska ha koppling till ”Boogaloo”-rörelsen (även kallad ”Boogaloo Bois”), vilket är en relativt ny löst sammansatt rörelse i USA. Boogaloo-rörelsen är en eklektisk blandning av individer som enas i ett förakt mot staten och rättsväsendet. Rörelsen är stark förankrad i rätten att bära vapen och innefattar individer med olika former av ideologisk övertygelse såsom olika former av högerextremism och libertarianism. Till stor del uppstod rörelsen ur en spretig internetkultur som kretsar bland annat kring memes, uppmaningar till ett andra amerikanskt inbördeskrig och andra aktiviteter som undergräver staten. Under tisdagen (6/10) varnade USA:s departement för inrikes säkerhet att högerextremism bedöms utgöra det största hotet från en icke-statlig aktör mot USA.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma