21-10-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 43 2020-10-21

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Välkommen till CVE:s årliga konferens

Center mot våldsbejakande extremism hälsar välkommen till centrets årliga konferens om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete kommer i kontakt med frågor kring våldsbejakande extremism. På grund av rådande omständigheter är konferensen i år digital.

Datum och tid: Torsdag den 3 december kl 13.00 – 17.00.
Anmäl dig här senast den 25 november.
Konferensen är kostnadsfri.

 

Misstänkt islamistiskt terrordåd i Paris

Under söndagen (18/10) samlades tusentals människor i Paris för att hylla den mördade 47-årige läraren Samuel Paty och visa stöd för sekularism och yttrandefrihet. Under måndagen grep fransk polis femton personer med koppling till den gärningsman som i fredags (16/10) knivmördat och halshuggit läraren i förorten Conflans Sainte-Honorine nordväst om Paris.

Fyra av de gripna är elever som pekat ut Samuel Paty åt gärningsmannen. Den misstänkte förövaren, en 18-åring med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polis efter dådet. Enligt åklagaren finns inga tydliga kopplingar mellan gärningsmannen och brottsoffret. Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin hade en känd islamist, samt en elevs far, uttalat en ”fatwa” mot Samuel Paty efter att han visat karikatyr av profeten Muhammed under en lektion om yttrande- och åsiktsfrihet. Reaktionerna efter terrordådet har varit kraftiga. En av Paris stora moskéer har stängts på order av inrikesministern. Moskén uppges ha spridit en video som sägs ha triggat mordet. Filmen uppmanar inte till våld men lärarens adress avslöjas. Den franska regeringen vill också förbjuda vissa muslimska organisationer och lagrådet ska avgöra om förbuden är förenliga med fransk lagstiftning.

Attacken sker några veckor efter knivdådet utanför Charlie Hebdos gamla lokaler och president Macrons offentliggörandet av planer på hårdare lagar mot islamistisk separatism samt beskedet att över 200 personer med kopplingar till radikala islamistiska miljöer ska utvisas. Under onsdagen 21 oktober hedras Samuel Paty postumt med hederslegionen som är republikens finaste utmärkelse. President Macron leder minnesceremonin.

Det är inte första gången som en terrorist med tjetjensk ursprung utför ett dåd i Frankrike. I maj 2018 dödades två personer i en knivattack utförd av en 20-årig gärningsman med tjetjensk bakgrund. Islamiska staten (IS) tog på sig knivattacken. Tjetjenien, en rysk delrepublik, har en lång historia av radikal islamism och våldsbejakande islamistisk extremism och ett inte obetydligt antal utländska stridande för IS har eller hade rötter i Tjetjenien.

Läs mer om Tjetjenien och radikal islamism och våldsbejakande islamistisk extremism.

 

Sagostund för barn hotades av NMR

I helgen blev två föreställningar av biblioteksturnén ”Bland drakar och dragqueens” utsatta för en koordinerad aktion från högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Attacken, som ägde rum på bibliotek i Nykvarn och Täby, utgjordes av avspärrningstejp och hotfulla lappar som satts upp på lokalernas ytterdörrar. Budskapet löd bland annat ”Små barn ska inte ha något att göra med sexuellt avvikande personer”. Syftet med aktionerna får betraktas som att stoppa projektet och skrämma arrangörerna till tystnad. Trots hoten genomfördes föreställningar med polisiär närvaro. Händelserna har polisanmälts.

 

Rädda Barnen: Ta hem barn och mödrar från lägren i Syrien

Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet (18/10) att barnen som nu befinner sig i läger i nordöstra Syrien bör tas hem under kontrollerade former tillsammans med sina mödrar. Rädda barnen uppger att man under två år fört en dialog med regeringen om detta. Organisationen anser att IS-svenskar som kan misstänkas för brott bör utredas och åtalas i Sverige. Rädda Barnen betonar i debattartikeln att barn alltid är offer i krig och att de måste få det stöd, vård och behandling i Sverige för att motverka extremism. Kurdiska myndigheter har nyligen meddelat att fängslade svenska IS-kvinnor inte släpps eftersom man är orolig för att de inte ska kunna lagföras i Sverige. Under onsdagen (21/10) kom nyheten att rättegångar mot svenska IS-kvinnorplaneras att hållas på plats i det kurdstyrda nordöstra Syrien redan i början på nästa år.

 

Dom mot danska högerextremister efter vandalisering av judisk begravningsplats

Två män, 28 och 39 år gamla, har dömts för att i november 2019 vandaliserat 84 gravstenar på den judiska begravningsplatsen i danska Randers. De båda männen har kopplingar till den danska grenen av NMR. Gravstenarna attackerades med grön färg och sex av dem vältes. Enligt uppgifter från det danska researchkollektivet Redox skedde angreppet på uppmaning av en svensk ledande gestalt inom NMR. Denne person ska ha manat andra att vandalisera judiska institutioner på årsdagen av kristallnatten 1938 då många judars affärer, hus och synagogor förstördes i hela Nazityskland.

 

QAnon-rörelsen stängs av på flera sociala medieplattformar

Flera stora sociala mediebolag vill inte medverka till att sprida konspirationrörelsen QAnons budskap. Facebook, Reddit och Twitter har i oktober meddelat att de kommer att stänga av grupper och sidor som sprider QAnons konspirationsteorier. Under söndagen (18/10) meddelade även Youtube att de börjar avlägsna QAnon-relaterat innehåll på plattformen. Youtube kommer dock inte att stänga samtliga QAnon-kopplade konton men har för avsikt att radera innehåll som sprider QAnons konspirationsteorier. Även Tiktok rapporteras ha riktat åtgärder mot innehåll på plattformen som kopplas till rörelsen.

QAnon är en löst sammansatt konspiratorisk högerradikal rörelse som uppstod 2017. Rörelsen hävdar bland annat att USA:s president Donald Trump för ett hemligt krig mot en mäktig satanistisk elit som kontrollerar världen och använder sin makt för att sexuellt förgripa sig på barn. Vissa experter menar att QAnon representerar ett hot mot den allmänna säkerheten med potential att i framtiden utgöra ett inhemskt terrorhot i USA. Rörelsen är främst aktiv i USA men har kommit att sprida sig till andra länder som Storbritannien och Tyskland.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma