28-10-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 44 2020-10-28

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

CVE och FOI anordnar konferens om samtal som verktyg

Den 2 november anordnar CVE tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en heldagskonferens ”Det kritiska samtalet” om hur man professionellt kan föra konstruktiva men kritiska samtal med personer i våldsbejakande extremistmiljöer. Det handlar om samtal som verktyg för intervjuer, utredningar, förhör, informationsinhämtning eller behandlingsarbete. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma och är fullbokad men slutsatser från konferensen kommer att spridas efteråt.

 

Malmö stad avslutar samarbete med arabiska bokmässan

Malmö stad uppger i ett pressmeddelande (28/10) att man avbryter samarbetet med arabiska bokmässan som nu pågår i Malmö. Orsaken är att webbsajten för den digitala bokmässan erbjuder antisemitisk litteratur. Enligt Sydsvenskan är det antisemitiska propagandaskriften "The Synagogue of Satan. The Secret History of Jewish World Domination" som legat ute till försäljning. Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor i projektstöd till bokmässan och kommer nu försöka återkräva pengarna. Den arabiska bokmässan har arrangerats under flera år i Malmö.

 

Digitalt seminarium om antisemitism 10 november

Den 10 november, i samband med minneshållandet av novemberpogromen eller kristallnatten 1938, arrangerar Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) i samverkan med Forum för levande historia (FLH) ett digitalt seminarium om radikalnationalism, konspirationsteorier och antisemitism då och nu. Det är öppet för alla intresserade och livesänds på skma.se samt SKMA:s och FLH:s Facebooksidor. Ingen föranmälan krävs. Seminariet kommer att filmas och går att ta del av i efterhand på SKMA:s hemsida.

 

Högerextrem elev får skärpt dom i HD

Högsta domstolen meddelade i onsdags (21/10) att de går på åklagarens linje och ändrar domen mot en knivbeväpnad skolelev, rapporterar Expo. Enligt Högsta domstolens bedömning ska eleven gjort sig skyldig till grovt brott mot knivförbudslagen med hänsyn till att skolan är en särskilt skyddsvärd plats samt den åtalades koppling till våldsbejakande extremism. Vid tiden för händelsen, som skedde i oktober 2019, hade eleven kopplingar till den våldsbejakande högerextrema grupperingen Nordisk styrka. Den tidigare domen var brott mot knivförbudslagen då Uppsala tingsrätt inte tyckte att det gick att bevisa att eleven planerade ett angrepp och att det därmed inte ansågs som grovt.

Enligt Expo hade eleven, som vid tillfället var 16 år, gjort flera internetsökningar på preskriptionstiden för vapenbrott, misshandel och mord dagen innan händelsen. Eleven uppger att anledningen till att han kom till skolan beväpnad var för att han dagen innan hamnat i bråk med vad han själv beskriver som ett ”invandrargäng”.

 

Starka reaktioner mot Frankrike efter terrordåd

Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville, medverkade i Agenda (25/10) för att kommentera mordet på franske historieläraren Samuel Paty. Läraren hade i sin undervisning visat karikatyrer på profeten Muhammed. Ambassadören uttryckte att det är angeläget att fokusera terrordådet och inte flytta diskussionen till hädelse av religion eftersom det inte är ett brott i Frankrike. Den typen av fokusförflyttning är del av islamistisk informationspåverkan enligt ambassadören.

President Macrons skarpa uttalanden om islamism efter mordet har mötts av stark kritik från Turkiets president Erdogan och andra ledare i den muslimska världen som uppmanar till bojkott av franska varor. Demonstrationer emot Frankrike har hållits i bland annat Bangladesh, bilder på den franske presidenten och den franska flaggan uppges ha bränts i Syrien och Libyen. Frankrikes utrikesdepartement uppmanar franska medborgare som befinner sig i flera muslimska länder, däribland Turkiet, Indonesien, Bangladesh, Irak och Mauretanien, att vara försiktiga och undvika eventuella protester kring karikatyrerna.

 

International Crisis Group varnar för våldsamheter i samband med USA-valet

För första gången varnar organisationen International Crisis Group för risk för våld i samband med presidentvalet i USA. International Crisis Group har existerat i 25 år och bevakar vanligtvis val i riskområden. Enligt organisationen finns det flera oroande omständigheter som potentiellt sätt kan leda till våld i samband med USA:s presidentval. De nämner till exempel anklagelser om valfusk, väpnade miliser och ett politiskt ledarskap som drar sig från att tygla våldsamma sammandrabbningar. De tillägger att risken för omfattande våld med stort antal civila dödsoffer är låg, utan att det snarare handlar om lokala konflikter som kan blossa upp. Den mest omedelbara risken kommer från beväpnade miliser på den yttersta högerkanten men kan också att komma från vänsterextrema grupperingar.

Den amerikanska nyhetstidningen The Hill aktualiserade problematiken under torsdagen (22/10) i en artikel om en 19-årig man som i september greps för barnpornografi. Vid brottets utredning upptäcktes mannens planer att begå en massaker med skjutvapen och slutligen döda demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Det amerikanska presidentvalet mellan presidentkandidat Biden och president Donald Trump sker tisdagen den tredje november.

 

Högerextrem musik sprids på populära musiktjänster

Brittiska BBC rapporterar att de identifierat låtar och artister vars budskap främjar nazism och rasism på musiktjänsterna Deezer, Apple Music, Youtube Music och Spotify. När plattformarna distribuerar denna typ av musik blir den då även mer tillgänglig genom algoritmer. Användaren kan också genom ”liknande artister” hitta ytterligare artister med liknande budskap. Vid granskningen ska det ha funnits minst 30 artister och spellistor som ansågs kunna kopplas till högerextremism. Det har tidigare uppdagats att det finns musik med högerextrema budskap på flera av tjänsterna, inte minst Spotify som lovade att ta bort flera låtar och artister med koppling till högerextremism efter de högerextrema demonstrationerna i Charlottsville 2017.

I början av oktober dömdes en 25-årig man till 40 dagsböter i Sverige för hets mot folkgrupp. Fallet grundar sig i två hakkors i titeln på en offentlig spellista på Spotify. Det är första gången någonsin en person döms för hets begånget på strömningsplattformen.

 

Al-Qaida-ledare dödad och IS-attack mot utbildningscenter i Afghanistan

Den afghanska säkerhetstjänsten uppges ha dödat en högt uppsatt ledare inom terrororganisationen al-Qaida (AQ) vid namn Abu Muhsin al-Masri (eller Husam Abd-al-Ra’uf). Det har spekulerats i att han var organisationen andreman och enligt SITE Intelligence Group verkade han som medieansvarig samt inom gruppens religiösa rådslag (Shura Council). Al-Masri var en veteran inom den jihadistiska rörelsen och var aktiv sedan 1980-talet. Han stod på FBI:s lista över de mesta eftersökta terroristerna i världen och var åtalad i sin frånvaro i USA för stöd till terrorism och konspiration med syfte att döda amerikanska medborgare. Dödsfallet som skedde i lördags (24/10) har ännu inte bekräftats av AQ.

I lördags (24/10) skakades Afghanistans huvudstad Kabul av en självmordsattack nära ett utbildningscenter. Minst 18 människor dödades och närmare 60 människor ska ha skadats i dådet. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har tagit ansvar för självmordsattacken. Självmordsbombaren ska ha försökt ta sig in på centret men hindrats. Personen ska istället ha utlöst bomben i närheten av centret. IS uppges ha strax över 2000 stridande i landet varav en del av dessa strider mot AQ.

 

Moçambikisk IS-grupp utförde attack i Tanzania

Flera människor uppges ha dödats i en IS-attack mot staden Mtwara i södra Tanzania. Bakom attacken ligger den IS-anslutna gruppen Islamiska staten provinsen i Centralafrika (ISCAP) från Moçambique. ISCAP började utföra attacker i Tanzania 2017 och anslöt sig året efter till IS. Gruppens mål är att etablera ett kalifat i nordöstra delen av Mocambique. I augusti i år eskalerade striderna mellan gruppen och armén i staden Mocimboa da Praia i Mocambique. Omkring 300 personer från jihadistgruppen deltog i räden.

Läs mer om IS aktivitet i Afrika här.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma