04-11-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 45 2020-11-04

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

Terrorattack i Wien

Under måndagen (2/11) skedde en väpnade attack på sex närliggande platser i centrala Wien, i närheten av den judiska synagogan. Minst fyra personer dödades och över 20 skadades. Den av polis ihjälskjutne attentatsmannen var utrustad med automatvapen och ett falskt bombbälte vid dådet. Filmer från övervakningskameror och vittnen tyder på att han agerat på egen hand. Mannen uppges vara en 20-årig österrikare med medborgarskap även i Nordmakedonien. 2019 dömdes mannen till fängelse efter att ha försökt resa till Syrien för att ansluta sig till IS. Islamiska staten har efter dådet tagit på sig ansvaret för attacken via sitt propagandaorgan Amaq, som även publicerat en video där mannen medger att han gör dådet i IS namn. Österrikes inrikesminister uppger att 18 husrannsakningar genomförts och att 14 personer har frihetsberövats efter händelsen.

 

Ytterligare terrordåd i Frankrike

Frankrike har höjt terrorhotnivån till den högsta möjliga risk för attentat efter att en man i torsdags (29/10) knivmördat tre personer i Notre-Dame kyrkan i Nice. Vid dådet skar gärningsmannen halsen av en kvinna i 60-årsåldern och dödade sedan ytterligare två personer, en 54-årig man och en 44-årig kvinna. Mannen, som uppgetts ha ropat ”allahu akbar” vid dådet, var utrustad med en koran och ett flertal knivar. Händelsen utreds som terroristbrott. Den misstänkta gärningsmannen är en 21-årig tunisisk medborgare som uppges ha anlänt till Nice från Italien dagen innan dådet. Han lämnade Tunisien med båt och anlände till ön Lampedusa i september. Minst tre personer har gripits efter dådet. Utöver den 21-åriga gärningsmannen, som vårdas på sjukhus i kritiskt tillstånd efter att han skjutits av polis, har en 47-åring och en 35-åring gripits. Båda männen uppges haft kontakt med gärningsmannen före dådet.

Under samma dag som dådet i Nice sköts en 33-årig man till döds av polis i Avignon efter att han hotat människor på gatan med pistol. Uppgifter har florerat att även denne person skrikit ”allahu akbar” men detta har senare tillbakavisats. Gärningsmannen uppges ha tillhörde den högerextrema identitära rörelsen. I söndags rapporterades även en ortodox präst skjutits i Lyon men den händelsen ska inte kopplats till terrorism utan motivet misstänkts var personligt.

Efter terrordåden har Frankrikes president Emmanuel Macron beordrat att höja antalet soldater som bevakar allmänna platser från 3000 till 7000. Säkerheten på landets skolor kommer även att stärkas.

 

Brittisk och nordiska säkerhetstjänster ser ökad risk för terrordåd

Efter terrorattackerna i Wien och Frankrike meddelar Storbritannien att terrorhotnivån i landet höjs från ”betydande” till ”allvarlig”, vilket innebär att risken för terrorattacker i landet bedöms som ”mycket troliga” enligt BBC. Beslutet har fattats av JTAC, Storbritanniens analyscenter för terrorism, som består av experter från polisen, regeringen och säkerhetsbyråer.

Norges säkerhetspolis PST varnar för en ökad risk för islamistiska terrordåd (30/10). PST anser att hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön har ökat sedan den senaste terrorhotbedömningen som publicerades i somras. Myndigheten höjer inte terrorhotsnivån i nuläget men uppger att det inte krävs mycket för att den ska höjas. Bedömningen bygger på uppfattade kränkningar av islam och att terroristorganisationer som al-Qaida och IS uppmanat till terrordåd. Enligt PST är uppfattade kränkningar av islam en nyckelfaktor i radikaliseringsprocesser bakom våldsbejakande islamism. PST antar att islamkritiska aktörer i Norge kommer att fortsätta agera som muslimer kan uppfatta som stötande.

I Finland har Skyddspolisen publicerats en översikt av den nationella säkerheten (29/10). Det främsta terrorhotet i Finland bedöms utgöras av enskilda personer eller mindre grupperingar som stöder en radikalislamistisk eller högerextrem ideologi. På en fyrgradig skala kvarstår terrorhotet på kort sikt sannolikt på nivå 2, det vill säga förhöjt hot. Skyddspolisen har identifierat grupper och personer med motivation och förmåga att genomföra terrordåd i Finland. Enligt översikten förekommer betydande terrorstödjande verksamhet i Finland, exempelvis i finansiering och ideologispridning. Kopplingarna till utländska aktörer och nätverk uppges vara betydande.

 

Kvinnor kopplade till IS på väg till Sverige

Fyra vuxna kvinnor och nio barn uppges vara på väg till Sverige efter att varit fängslade i nordöstra Syrien rapporterar SVT (1/11). Enligt uppgifter till SVT har minst två av kvinnorna smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Kvinnorna och barnen har suttit i förvar i Turkiet i över två månader där de DNA-testas för att säkerställa föräldraskap. På nationell nivå i Sverige finns sedan förra året samverkan mellan flera myndigheter gällande mottagande av vuxna med barn som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak.

– De kommer inte att kunna kliva rakt igenom passkontrollen. Polis, Säkerhetspolisen, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för CVE till SVT (1/11). Polisen betraktar situationen som en särskild händelse och de första förhören med kvinnorna kommer att hållas när de landat. Säkerhetspolis och polis har befogenhet att utreda misstanke om kriminalitet som terroristbrott, krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

 

Utgivare för Nordfront döms för hets mot folkgrupp

Ansvarig utgivare för den högerextrema webbplatsen Nordfront har i fredags (30/10) dömts i Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp. Domen gäller en artikel som uttryckt förakt mot homosexuella som publicerats på webbplatsen. I artikeln, som handlar om Nordiska motståndsrörelsens (NMR) protestaktion mot en prideparad i Ludvika, anklagas homosexuella för att vara ”pedofilvurmare”. Webbplatsen Nordfront är kopplad till den högerextrema organisationen NMR och beskrivs som en ”oberoende nationalsocialistisk nyhetstidning”. Den har tidigare varit organisationens officiella webbplats.

Under måndagen (2/11) inleddes även prövning i Hovrätten för Västra Sverige gällande om NMR:s demonstration i Göteborg 2017 kan klassas som hets mot folkgrupp. Åtalet har tidigare ogillats av tingsrätten. Tre år efter demonstrationen prövas frågan i hovrätten. Fjorton person är misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp genom att använda fanor med tyrrunor, sköldar, uniformsliknande kläder och slagord som ”Hell seger”. Kammaråklagaren Jonas Martinsson argumenterat för att detta ska anses utgöra hets mot folkgrupp och vill därför att hovrätten bedömer fallet.

 

Islamistisk demonstration mot Frankrike i Köpenhamn

I fredags (30/10) demonstrerade den radikalislamistiska gruppen Hizb ut-Tahrir utanför den franska ambassaden på Kongens Nytorv i Köpenhamn mot Frankrikes åtgärder mot islamism och publiceringar av karikatyrer på profeten Mohammed. Uppemot 300 personer deltog i demonstrationen. På andra sidan torget hade motdemonstranter från bland annat den högerextrema grupperingen Stram Kurs samlats för att protestera mot Hizb ut-Tahrir och stödja yttrandefrihet och karikatyrer av profeten. Det finns inga uppgifter om sammandrabbningar mellan demonstranter.

 

IS tar på sig attack mot Kabuls universitet

Över 20 personer dödades när attentatsmän från terrorgruppen Islamiska staten (IS) detonerade bomber och avlossade skjutvapen mot ett universitet i Kabul under måndagen (2/11). Attacken pågick under flera timmar och avslutades först när tre misstänkta gärningsmän jagade från campus av afghanska och amerikanska soldater. Många av studenterna vid universitetet har shiamuslimsk bakgrund och det uppges pågått en bokmässa vid händelsen. Detta är den andra terrorattacken från IS under två veckor riktat specifikt mot landets utbildningsinstitutioner. Det andra dådet skedde den 24 oktober mot ett lärcenter i Kabul. Oktober har varit den blodigaste månaden i Afghanistan sedan september 2019.

 

Svärdattack i Quebec kopplas inte till våldsbejakande extremism

Två personer dödades och fem skadades när en svärdbeväpnad man gick till attack i Québec i Kanada (1/11). Den 24-åriga gärningsmannen ska ha valt ut offer på måfå i de centrala delarna av staden. Attacken, som skedde under Halloweenhelgen, pågick i över två timmar innan mannen, utklädd i medeltida kläder, kunde gripas av polis. Polisens utredning tyder på att dådet har personliga motiv och gärningsmannen saknar koppling till våldsbejakande extremism.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma