11-11-2020

Öppna i webbläsare

VECKA 46 2020-11-11

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) stärker och utvecklar det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå). CVE:s omvärldsbevakning ges ut varje onsdag och tar upp relevanta händelser i Sverige och omvärlden med koppling till ideologiskt motiverad brottslighet.

Prenumerera på CVE:s omvärldsbevakning och nyhetsbrev

 

CVE anordnar konferens för yrkesverksamma

Välkommen till CVE:s årliga konferens om hur vi kan förebygga och arbeta mot våldsbejakande extremism. På grund av rådande omständigheter kommer årets konferens att sändas digitalt. Vi hoppas ändå kunna erbjuda en intressant eftermiddag där vi delar med oss av ny kunskap, erfarenheter och bjuder på intressanta samtal. Konferensen riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete kommer i kontakt med frågor kring våldsbejakande extremism. Konferensen är kostnadsfri. Anmälan är obligatoriskt och görs senast den 25 november.
Datum: Torsdag den 3 december
Tid: 13.00–17.00
Anmälan dig här

 

Polisen beslöt om nationell särskild händelse

Polismyndigheten beslöt den 5 november att inleda en nationell särskild händelse på grund av den senaste tidens terrorattentat i Europa och informationen offentliggjordes på polisens hemsida dagen efter. Syftet med beslutet är att snabbt kunna agera vid en eventuell terrorattack och extra polisiära åtgärder har satts in på vissa platser. Efter att beslutet offentliggjorts började rykten florera. Polisen har dementerat ryktesspridningen och menar att det inte finns några rekommendationer om att undvika vissa platser, men understryker att det alltid gäller att vara vaksam.

Trots beslutet om särskild händelse ligger terrorhotnivån i Sverige oförändrat kvar på en förhöjd nivå, tre på en femgradig skala, det innebär att ett terrorattentat kan inträffa. Som en del i arbetet mot terrorism beslutade regeringen i torsdags (5/11) att återinföra gränskontroll vid Sveriges inre gräns till maj 2021.

 

Skolinspektionen stänger friskola i Gävle efter koppling till extremism

Skolinspektionen har beslutat att stänga en friskola i Gävle. Skolinspektionen grundar beslutet på att den nya ägaren till Nya Kastets skola ingår i ett bulvanförhållande med den tidigare ägaren samt att Säkerhetspolisen tidigare har varnat Skolinspektionen i ett yttrande om att barnen på skolan riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldbejakande miljöer. Det var i våras som grundaren till skolan sålde verksamheten till den dåvarande biträdande rektorn. Beslutet om att stänga skolan gäller från och med 31 december 2020.

 

Grå vargarna demonstrerade i Malmö

I lördags (7/11) anordnades en demonstration i Malmö till stöd för Azerbajdzjan som befunnit sig i våldsam konflikt med Armenien. Polisen uppger att föreningen Enade Azerbajdzjan fått demonstrationstillstånd. I demonstrationen deltog två personer som gjorde Grå vargarnas tecken och organisationens symbol förekom. Grå vargarna hade lagt ut en inbjudan till demonstrationen via sitt konto på Facebook med uppmaning att stötta ”blodsbröder i Azerbajdzjan”. Grå vargarna är en turkisk ultranationalistisk organisation som har attackerat och mördat kurder, armenier och vänsteraktivister.

Frankrike har nyligen förbjudit den franska grenen av Grå vargarna med motiveringen att organisationen i många år varit inblandad i en rad våldsamma attacker mot kurder och armenier på fransk mark.

 

Frankrike vill införa hårdare gränskontroll i Schengen i arbetet mot terrorism

Under ett besök vid spanska gränsen i torsdags (5/11) meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att Frankrike kommer stärka kontrollerna vid Schengens gränser i syfte att upptäcka illegala migranter. Macron önskar även att reformera Schengen och införa hårdare gränskontroller inom EU för att förhindra terrorism. Förslaget kommer efter den senaste tidens terrordåd i Frankrike och Österrike. Frankrike kommer också att öka antalet gränspoliser från 2400 till 4800. Sedan flyktingkrisen 2015 och flera terrordåd i Europa har Schengenområdets passfrihet diskuterats.

I tisdags (10/11) höll Macron en presskonferens i Paris tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz om att EU måste intensifiera insatserna mot radikalisering och terrorism. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Nederländernas premiärminister Mark Rutte, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordföranden Charles Michel medverkade via länk. Diskussionen fortsätter när samtliga EU-länders inrikes- och justitieministrar håller ett extrainsatt webbmöte på fredag.

 

QAnon slår rot i nordiska länder

Den löst sammansatta konspirationsteorin QAnon har fått fäste i Norge. Detta konstaterar den oberoende norska faktagranskarn Faktiskt.no efter att de granskat fenomenets spridning på sociala medieplattformar. Granskningen visar att QAnon-relaterad aktivitet sker på sociala medier, ofta i kontext där konspirationsteorier och desinformation om pandemier och vaccinering förekommer. Enligt Faktiskt.no är Facebook den främsta plattformen för QAnon-rörelsen i Norge. Mellan juni och oktober i år fick inlägg nära 100 000 reaktioner, kommentarer och delningar på Facebook. Faktiskt.no konstaterar att QAnon-anhängare försöker att nå ut till en bredare publik genom att tona ner rörelsens mest extrema budskap.

Läs hela Faktiskt-artikeln här.

Även i Finland börjar QAnon etablera sig. Enligt den finska gräsrotsorganisationen Kollektivi, som består att forskare och aktivister, har QAnon funnits i Finland ett par år men det är först i samband med coronapandemin som konspirationsteorin uppnått en snabbare spridning. Den största QAnon-relaterade Facebookgruppen har (i oktober 2020) över 6000 medlemmar men konspirationsteorin sprids även i andra grupper. Bland annat har Kollektivi noterat förekomst i Facebookgrupper som kretsar kring yoga och wellness samt i religiösa- och new age-grupper. Konspirationsteorins budskap handlar i Finland främst om en misstro mot coronarestriktioner, vaccinationsmotstånd, antisemitism och islamofobi men även motstånd mot 5G-teknik och EU. Kollektivi bedömer att QAnon syftar till att desinformera och åstadkomma skada mot den finska demokratin.

Läs hela Kollektivi granskningen här.

 

Spänt i USA efter valdagen

Flera analytiker hade farhågor om våldsamheter i samband med presidentvalet i USA, men få rapporter om detta har inkommit. Amerikansk polis har emellertid på vissa platser förhindra våldsupptrappning. I staden Philadelphia har polisen avvärjt en misstänkt attack mot en rösträkningslokal. De misstänkta gärningspersonerna greps efter att polisen fått in samtal om beväpnande män i ett fordon. Efter att sittande president Donald Trump spridit påståenden om valfusk ska det ha skapats en Facebookgrupp där Trump-supportrar anklagade demokraterna för att ”stjäla valet”, skriver Reuters. På bara en dag hade gruppen ”Stop the Steal” fått 365 000 medlemmar, och gruppen fortsatte växa snabbt. Bakom gruppen låg ”Women for America First”. En organisation som uppmanar kvinnor att stödja presidenten.

Dagarna innan valet greps medlemmar ur Boogaloo-rörelsen för att med hjälp av en 3D-skrivare framställa vapendelar. Boogaloo rörelsen är en löst organiserad högerextrem och anti-regering organisation.

 

Razzior mot radikala islamister i Österrike

Österrikisk polis har genomfört razzior mot mer än 60 adresser i fyra regioner med koppling till radikala islamister. I en av de fyra regionerna där razziorna genomförts uppger den österrikiska åklagarmyndigheten att det bedrivs utredningar mot mer än 70 terrormisstänkta personer som misstänks stötta eller tillhöra terroristorganisationer. Men enligt myndigheten ska insatsen inte ha något att göra med det terrordåd i Wien måndagen den 2 november.

Efter terrordådet har Österrikes integrationsminister meddelat att de stängt en moské och en muslimsk förening. Orsaken ska vara att gärningsmannen besökt båda platserna frekvent, vilket ska ha misstänkts bidragit till hans radikalisering. Gärningsmannen var tidigare dömd till ett 22-månader långt fängelsestraff för terrorbrott, då han i september 2018 försökt resa för att ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten. I april 2020 kom han att få en tidigare frigivning. Efter dådet har inrikesministern samt Wiens polischef utryckt kritik mot hanteringen av informationsöverföringen och bedömningen av hotbilden från gärningsmannen. I rapporten Prisons and Terrorism: Extremist Offender Management in 10 European Countries (2020) från The International Centre for the Study of Radicalisation finns det möjlighet att läsa mer om fängelsestraff och våldsbejakande extremism.

 

Följ CVE

CVE finns på Twitter, Facebook och Linkedin för regelbundna uppdateringar, aktuella händelser och vårt deltagande i olika sammanhang. CVE finns sedan tidigare även på YouTube där vi publicerar en del av våra seminarier. Ansvarig utgivare är Jonas Trolle, chef vid Center mot våldsbejakande extremism.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Center mot våldsbejakande extremism startades 2018 och ligger placerat under Brottsförebyggande rådet, Brå. Chef för centret är Jonas Trolle. www.cve.se

Do not click this link

Skickat med Paloma